Safirul este o piatra pretioasa din mineralul corindon. Este cunoscută, în mod obișnuit, pentru culoarea sa albastra izbitoare, deși poate apărea și într-o serie de alte soiuri de culori. Safirele sunt unele dintre cele mai cautate pietre prețioase pentru bijuterii (alături de diamante).
Cum arată un safir?
Cand se gandesc la safir, mulți oameni se gandesc la o bijuterie cu o culoarea seducatoare de albastru intens. Deși safirele albastre sunt cele mai populare, ele pot veni într-o gama largă de culori. În afara de safir albastru, poti gasi și safir roz, violet, galben, verde, alb și în multe alte culori.
Ca majoritatea pietrelor prețioase naturale, safirele au aproape întotdeauna mici defecte și incluziuni. Acesta nu este un dezavantaj – de fapt dovedește ca un safir este autentic și unic. Dacă un safir pare impecabil, cel mai probabil este un safir creat în laborator.
Din ce sunt făcute safirele?
Safirele provin din mineralul corindon, care este o forma cristalizata de oxid de aluminiu. Corindonul se formează în roci cristaline, care conțin ceea ce noi cunoaștem sub numele de safir sau rubin, pe baza altor minerale prezente în timpul formării.
Acest amestec de minerale funcționează împreuna de mii de ani, pentru a produce pietre prețioase frumoase, rare și ravnite precum safirul.
Corindonul este o substanță extrem de dura, cu o duritate aproape la fel de mare ca a unui diamant. Din acest motiv, safirele sunt extrem de rezistente și nu se zgarie cu usurinta. Ocupă locul 9 pe scara de duritate a lui Mohs. Doar diamantul are un scor de 10 perfect.
Safirele create in laborator
Deoarece safirele naturale se formează în mii de ani, oamenii de stiinta au reușit sa pirateze procesul de creare al safirelor. Astfel, oamenii au reușit sa creeze safire într-un timp mult mai scurt.
Safirele create în laborator provin din forme sintetice de corindon, utilizate pentru a produce safire sintetice și rubine (rubinul este o alta piatra pretioasa făcută din corindon). Deoarece atat safirele naturale, cât și cele sintetice provin din același material, pietrele create în laborator sunt, în esența, la fel ca cele naturale, cu aceleași calități vizuale și aceeași duritate.
Safirele create în laborator sunt, totuși, mai puțin costisitoare, datorită procesului de crearea mai rapid.
Dacă vrei sa diferentiezi un safir natural de unul creat în laborator, trebuie sa te uiți la aspectul lor. Safirele naturale vor avea mici incluziuni sau defecte. Priveste-le cu atentie! Pietrele create in laborator sunt curate si impecabile.
Deși pietrele create în laborator nu au defecte vizuale, safirele naturale sunt mai căutate și, prin urmare, mai scumpe.
Ce reprezinta un safir?
Safirele au o semnificație istorică importantă. De-a lungul timpului, safirul a fost cunoscut ca o piatra pretioasa și valoroasa. Mulți oameni din istorie au fost atrasi de culoarea sa albastra, profundă.
Cuvântul în sine este derivat din termenii latini și greci care inseamna “albastru”, deși unii cred ca provine din cuvântul sanscrit care înseamnă Saturn. De fapt, în multe limbi, termenul safir înseamnă “drag lui Saturn”.
Cuvantul safir poate preveni și din ebraicul “sapir” așa cum se înțelege în Biblia ebraică pentru a face referire la safirele albastre.
Safirul este piatra asociată lunii septembrie și traditionalul cadou oferit la aniversarea a 5 și 45 de ani de căsătorie.
Safirul și regalitatea
Safirul a fost piatra pretioasa draga a regalitatii, deci nu este de mirare ca a castigat popularitate în ultima vreme ca piatra centrala în bijuteriile pentru mirese.
Faptul ca prințul William a cerut-o în căsătorie pe Kate Middleton cu inelul de logodnă cu safir albastru de 18 carate al mamei sale, i-a încurajat pe barbati sa aleaga pentru viitoarele lor logodnice un inel cu safir.
Care este semnificatia safirului în Biblie?
Safirele apar frecvent în Biblie. Piatra este menționată în multe capitole, reprezentand ceva frumo sau prețios, cu valoarea semnificativă. O legenda susține ca tablitele celor Zece Porunci erau făcute din safir și erau atat de puternice încât puteau rezista și la lovituri de ciocan.
Safirul in legende
Vechii persani credeau ca pamantul se sprijina pe un safir urias, care isi reflecta culoarea spre cer. In multe culturi, safirul albastru reprezinta cerul. Safirul ocupă un loc notabil în Grecia Antică și în istoria indiana.
Cei 4C ai safirului
- Culoare – Culoarea este cel mai important factor care determina valoarea unei pietre prețioase. Culoarea safirului este cea care ne captivează și ne atrage atenția. Dar acest lucru se intampla doar atunci cand culoarea pietrei respecta proporțiile adecvate de nuanțe, ton și saturație. Fără acestea, piatra poate părea ștearsă și incolora.
- Nuanta safirului – Nuanta safirului descrie echilibrul culorii pietrei, în raport cu vecinii sai de pe roata culorii. Culoarea pietrei poate fi albastra, ușor verde, verde puternic, ușor violet, sau violet puternic. Cu cat culoarea safirului se apropie de albastru “adevărat” cu atat pretul pietrei va fi mai scump. Culoarea safirului este asociată cu cea a albastrelelor, deoarece albastrelele sunt printre puținele flori care au o culoare albastra pura și nu violet sau purpurie, cum au majoritatea celorlalte flori de culoare “albastra”. Se spune ca safirele Yogo, exploatate din Yogo Gulch, Montana au culoarea albastrelelor si sunt faimoase pentru lipsa lor de incluziuni (claritate ridicată).
- Tonul și saturația safirului – Tonul descrie cât este de deschisa sau întunecată culoarea, intervalul pornind de la foarte deschis și ajungand la foarte întunecat. Cel mai bine este sa alegi un safir în ton mediu pana la întunecat. Cu cat tonul este mai deschis, cu atat aspectul general al safirului este mai șters. Și, în cele din urma, saturația descrie cat de vibrantă este culoarea, cu o gama care porneste de la slab și ajunge pană la pur viu. Cu cat de apropii de purul viu, cu atat culoarea safirului îți va părea mai frumoasă și evident, va costa mai mulți bani. După cum am spus, cele mai căutate safire vor avea o culoare vie, foarte saturata, fără zone maro sau gri. Aceste zone sunt cunoscute drept “extincții” și sunt afectate de calitatea luminii, poziției, tonului și tăieturii. De obicei, cu cat culoarea pietrei este mai închisă, cu atat extinctia va fi mai întunecată.
- Probleme în clasificarea culorilor – In timp ce diamantele au un sistem elaborat, standardizat de clasificare a culorilor, safirele și alte pietre prețioase colorate nu au un sistem similar de evaluare a culorilor. Prin urmare, este mai greu sa compari doua safire, deoarece nu vei putea clasifica unul “D” și altul “J”.
Mai degrabă, va trebui sa folosesti propria judecată cu privire la culorile care ți se par vibrante și vii. Desigur, cu cat culoarea safirului este mai buna, cu atat prețul este mai mare. În orice caz, trebuie sa te asiguri ca achiziționeze pietre prețioase doar de la furnizori de renume.
Safirul Padparadscha
Pe langa renumitul safir albastru, exista și safirul Padparadscha, un safir fantezie roz-portocaliu extrem de rar. Acesta a fost gasit initial in Sri Lanka. Numele său provine din sanscrita/singhaleza “padma raga” care înseamnă “culoarea lotusului” deoarece culoarea pietrei amintește de o floare de lotus.
Safir roz fantezie
Dupa safirul albastru si safirul Padparadscha, safirul roz fantezie ocupă locul al treilea în topul safirelor populare, datorită nuanței sale aprinse de roz fierbinte. Aceste safire de culoare roz se găsesc, in general, in Burma sau Sri Lanka.
Pe masura ce cantitatea de crom crește în corindon, nuanța de roz devine din ce în ce mai închisă. Este important de reținut că există adesea o linie fină între safir roz și rubin roșu.
Claritate
Este foarte puțin probabil sa gasesti safire fără niciun fel de incluziuni sau imperfecțiuni. Dacă nu exista incluziuni, gemologii vor suspectă ca safirul este fals sau tratat. Toate safirele au ace rutile sau “matase”
Majoritatea safirelor de pe piața au fost tratate termic pentru a li se îmbunătăți claritatea sau culoarea.
Incluziunile safirului
Apariția incluziunilor nu este privită de obicei, ca un avantaj, însă în cazul asterismului, este valabil contrariul. Cand lumina este reflectată de pe acele rutile, se creeaza un efect de stea, facand safirul sa para ca ar avea o stea cu 3 sau 6 puncte.
Asterismul este rar și crește, de asemenea, valoarea pietrei.
Taietura
Nu exista tăieturi standardizate pentru safire, așa cum există pentru diamante. În general, un safir bine tăiat va fi simetric și va reflecta lumina în unghiurile adecvate pentru a spori luciul pietrei.
Dacă safirul este foarte întunecat, atunci taietorul de pietre poate alege sa facă o taietura superficială pentru a aduce mai multă lumina, astfel incat sa lumineze aspectul general al safirului.
Carat
Safirele sunt, de obicei, mai grele decat diamantele, prin urmare, un safir de un carat va fi mai mic decat un diamant de un carat. Este mai precisă măsurarea dimensiunii safirului în funcție de diametrul sau milimetric. O regula generala spune ca un safir de un carat măsoară, in general, 6 mm.
Pretul safirului
Pretul safirului poate varia foarte mult, în funcție de mai mulți factori. Safirele pot costa între 25$ pe carat și 11.000$ pe carat. Un safir albastru de aproximativ 1 carat va costa probabil între 450$ si 1600$, în funcție de calitatea sa.
Cei 4C descriși mai sus fac o mare diferenta in prețul pieței, la fel și regiunea din care provin. Culoarea este cel mai important factor care se ia în considerare in calcularea prețului. Cele mai valoroase safire sunt cele cu o nuanta albastra puternica.
Safirele create în laborator vor avea aproape întotdeauna un preț mai mic decat safirele naturale, deoarece pietrele formate natural sunt mai rare.
Safirele din Kashmir, de la poalele munților Himalaya, sunt deosebit de prețuite și, prin urmare, au o valoare mai mare decat altele. Acestea provin din mine greu de accesat. Se spune ca safirele din Ceylon și Burma au un aspect similar cu safirele din Kashmir, însă nu sunt la fel de calitative.
În ceea ce privește culoarea, safirele albastre pure sunt cele mai apreciate și, prin urmare, tind sa fie cele mai scumpe.
Tipuri de safire
Exista numeroase soiuri de safire. Diferite elemente chimice prezente în timpul formării safirelor pot duce la o gama de culori diferite.
Safirele albastre sunt cel mai popular și mai cautat tip de safir. Nuanta albastră poate varia de la un albastru pal la un albastru regal intens.
Safirele roz sunt și ele foarte apreciate. Un safir va avea o nuanță roz vibrantă dacă în timpul procesului de creație va fi prezent cromul. Safirele roz sunt romantice, de aceea mulți bărbați aleg sa le ofere viitoarelor lor logodnice un inel de logodnă cu safir.
Safirele galbene sunt și ele atrăgătoare. Culoarea lor este, de obicei, caldă și vibrantă și completează bine majoritatea metalelor folosite la crearea bijuteriilor. Safirele galbene arata asemanator cu diamantele galbene, dar reprezinta o alternativa mai ieftina.
Safirele verzi sunt mai rare. Pot fi destul de palide sau pot avea o nuanță profundă, intensă.
Safirele albe arată foarte asemanator cu diamantele. Aspectul lor este similar la prima vedere, însă safirele nu au chiar strălucirea unui diamant.
Un alt tip de safir remarcabil este safirul Padparadscha. După cum am menționat mai sus, acesta este extrem de rar. Culoarea exacta a unui safir Padparadscha este greu de identificat, este un amestec tropical de roz și portocaliu. Aceasta culoare asortată cu un metal de aur roz creeaza o bijuterie absolut uimitoare.
Interesant este ca nu exista safire rosii. Din punct de vedere tehnic, acestea sunt rubine. Rubinele si safirele provin din corindon, iar nuanta pietrei prețioase este cea care decide ce tip de piatra este. La o anumită saturație de culoare, un rubin roșu va deveni un safir roz.
Safir vs. diamant
În timp ce diamantele sunt pietrele de baza pentru inelele de logodna și bijuteriile fine, safirul crește în popularitate. Culoarea unui safir oferă o alternativa interesanta la diamantul clasic. De asemenea, poți economisi o suma destul de mare de bani dacă achiziționezi un safir în locul unui diamant.
Colierele și pandantivele cu safir sunt foarte populare, iar inele de logodnă cu safir sunt purtate și mai des.
Diamantele sunt pietre prețioase de calitate. Chiar dacă safirele sunt dure și durabile, ele nu sunt la fel de dure ca diamantele. Din acest motiv, o bijuterie cu diamante va fi mai rezistenta la zgarieturi si va avea mai puține șanse sa se uzeze sau sa se deterioreze.
De asemenea, un diamant de înaltă calitate va avea o strălucire clară, în timp ce majoritatea safirelor nu vor fi chiar atât de strălucitoare. Acest lucru se observa, în special, la safirele albe care, la prima vedere arată exact ca diamantele, dar nu stralucesc la fel.
Acest lucru se reflectă în pret, asta ca, daca dorești o bijuterie frumoasă la un preț mai mic, un safir poate fi o alternativa excelenta. Un safir frumos colorat poate atrage atenția, precum un diamant.
Sfaturi de care trebuie sa tii cont cand cumperi un safir
Ești gata sa cumperi un safir? Ține cont de aceste sfaturi:
- Concentreaza-te pe culoare – culoarea este principala atracție a unui safir. Taietura și claritatea nu sunt la fel de importante precum culoarea. Privește cu atenție nuanta si saturatia înainte de a alege safirul potrivit.
- Verifica tratamentul – tratamentul aplicat unui safir afectează prețul și calitatea sa. Majoritatea safirelor vândute sunt tratate termic. Safirele netratate au un preț mult mai mare, în timp ce safirele mai ieftine sunt tratate, de obicei, cu beriliu. Nu te lasa pacalit, si nu plăti un preț mai mare pentru un safir tratat.
- Uita-te la safire de diferite culori – clasicul safir albastru este cel mai popular, dar alte variante, precum safirele verzi sau galben, pot crea bijuterii frumoase, unice.
- Nu te speria de incluziuni – nu căuta un safir impecabil, deoarece este probabil sa fie creat în laborator și, prin urmare, sa aibă o valoarea mai mica decat un safir natural. Este normal ca un safir natural să aibă incluziuni.
Inainte de a cumpara un safir, trebuie să-l analizezi cu mare atenție.
Cum să porți safirul galben pentru a te bucura de beneficiile sale
Safirul galben este o piatra pretioasa extrem de apreciata. Aceasta piatra este purtată pentru a obține binecuvantarile generoase planete Jupiter.
Din punct de vedere astrologic, aceasta piatra prețioasă de culoare galben strălucitor din familia mineralelor Corundum este purtată pentru obținerea succesului profesional, îmbunătățirea situației financiare, îmbunătățirea sanatatii și obținerea fericirii in cuplu.
Pentru a te asigura ca obții cele mai bune rezultate, înainte de a purta safirul galben, ar trebui sa discuți cu un astrolog.
Cum se poartă un inel cu safir galben în scop astrologic?
Să începem cu începutul. Cumpararea unui safir galben natural, de buna calitate, este cel mai important pas. Este destul de important sa te asiguri ca piatra este de calitate (trebuie să aibă o culoare buna, o calitate decentă și să nu fie tratată) pentru a obține rezultate bune.
Ar fi bine sa cumperi safirul galben doar de la magazine de bijuterii de încredere și sa soliciti întotdeauna un certificat de calitate emis de o instituție gemologica de renume.
În afara de calitatea unei pietre prețioase, mai sunt și alți factori care trebuie luați în calcul înainte de a purta un safir galben.
- Greutate – Astrologii sugerează ca safirul galben ar trebui să aibă o anumită greutate pentru a oferi rezultate bune. În general, se recomanda purtarea unui safir galben de minimum 1/12 din greutatea corporala a purtatorului (in kg).
- De exemplu, o persoana care cantareste 60 kg ar trebui sa poarte un safir galben de minimum 5 carate.
- Metal – Safirul galben ar trebui sa fie încadrat într-o bijuterie din aur. Dar, persoanele care nu au un buget ridicat, pot folosi ca metal pentru bijuterie și argintul. Înainte de a purta inelul sau pandantivul trebuie sa verifici daca piatra este fixată în interiorul metalului, astfel incat sa atinga în mod corespunzător pielea purtătorului.
- Acest lucru ajută la canalizarea energiilor pozitive ale pietrei prețioase în viața purtătorului.
- Ziua si ora – Potrivit Vedelor sacre, cea mai potrivita zi pentru purtarea safirului galben este joi. Prin urmare ar trebui sa porti un inel cu safir galben joi dimineața între orele 5 și 7, în timpul Shukla Paksha (Luna in crestere).
- Pentru a obține rezultatele dorite trebuie sa respecți aceste reguli ce țin de purtarea safirului galben. Urmarea procedurii corecte pentru purtarea inelului cu safir galben ajuta la activarea energiilor sale și la obținerea beneficiilor.
- Purificare – Deoarece safirul galben trece, de obicei, prin diferite mâini înainte de a ajunge la purtător, este important sa urmezi procesul de purificare vedica și să scapi de acele amprente. Pentru purificarea pietrei prețioase, pune inelul cu safir galben într-un castron metalic și adauga următoarele ingrediente, unul cate unul:
- GangaJal (Apa din Gange)
- Busuioc indian
- Lapte de vaca crud
- Miere
- Ghee (grasime de baza in bucatarie indiana)
- Activare – După finalizarea ritualului de purificare, scoate inelul/pandantivul/bratara cu safir galben din lichid și curat-o folosind o bucata de panza moale. Pune bijuteria într-un castron curat. Acum activează piatra pretioasa recitând de 108 ori mantra: „Om Brim Brihaspataye Namah”.
După recitarea mantrei sfinte, scoate inelul sau pandantivul din castron si curata piatra pretioasa cu apa distilata înainte de a o purta.
Safir galben purtat pe degetul arătător
Odată ce procesul de activare este finalizat, poți purta inelul cu safir galben pe degetul aratator al mâinii cu care lucrezi. În cazul în care porți deja un inel pe degetul arătător, poți sa porti inelul cu safir galben pe degetul inelar.
Cum se stabilește prețul unui safir galben. Nu doar greutatea este luată în calcul
Imagineaza-ti ca ai găsit un safir galben, perfect pentru tine. Are culoarea potrivită, claritatea buna, croială excelentă și dimensiunea perfectă, dar trebuie sa mai analizezi prețul.
Cum poți afla valoarea safirului galben? Nu este ușor pentru un cumparator obișnuit sa spuna care ar fi valoarea unei astfel de pietre prețioase. De multe ori, clienții plătesc prea mult pentru pietrele pretioase pe care le cumpara, pentru ca nu stiu cum sa determine prețul unei astfel de pietre.
Exista cateva calculatoare de pret și o lista de preturi pentru safirul galben pe internet, însă multe dintre ele sunt înșelătoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca în stabilirea prețului unei pietre pretioase de safir galben sunt implicați mai mulți factori.
Prin urmare, nu se poate calcula prețul unui safir galben original, folosindu-se un standard comun. La fel ca alte pietre pretioase, safirul galben este, de asemenea, vandut la un preț stabilit în funcție de anumiți factori precum culoarea, claritatea și forma sa.
Evident, pretul safirului galben este stabilit in functie de cei 4C – culoare, claritate, taietura si greutate in carate. În afara de cei 4C, mai sunt luate în calcul, locul de origine, strălucirea, prezența/absența tratamentului, cererea și raritatea pietrei.
Citeste un articol foarte interesant despre bijuteriile cu rubin si cum poti sa le deosebesti pe cele adevarate de cele false.
Membrul venerat al familiei de minerale Corundum – safirul galben este popular datorită aspectului său estetic atrăgător și a presupuselor sale puteri vindecatoare. Este un important Rashi ratan al astrologiei indiene.
Numita adesea “Guru Ratan” aceasta piatra pretioasa de culoarea galbena este privită ca un simbol al puternicei planete Jupiter (Guru). Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de Pusharaj, Pushparagam, Peetamani sau Kanaka Pushyaragam in alta limbi.
Considerat “aducator de întelepciune și prosperitate”, safirul galben este piatra de naștere a lunii septembrie în cultura occidentală. Poate fi, de asemenea, oferită drept cadou la aniversarea a 5 și 45 de ani de căsătorie.
Acum, sa discutam despre modul în care pretul safirului galben variază în funcție de factorii de calitate. În general, pretul safirului galben de calitate din India începe de la aproximativ 40 $ pe carat si ajunge pana la 615 $ pe carat.
Aceasta diferenta semnificativă a pretului din India arată cat de puternic este impactul calității pietrei asupra prețului.
Origine
Sri Lanka (Mina Ceylon), Myanmar (Burma), Thailanda (Bangkok) și Madagascar sunt unele dintre cele mai notabile locații din care este extras safirul galben de calitate. Datorita culorii sale galbene stralucitoare si claritatii puternice, pretul safirului galben Ceylon ramane cel mai ridicat.
De obicei, prețul unui carat de safir galben Ceylon pleacă de la 40 $ și ajunge la 460 $ sau chiar mai mult. Acest lucru se datoreaza faptului ca safirele galbene din Ceylon sunt preferate în cea mai mare parte datorită culorii și clarității sale bune.
Costul safirului galben din Thailanda este comparativ mai mic decat safirele galbene din Ceylon. Dar el nu este mai puțin valoros. Safirele galbene din Thailanda sunt foarte ravnite de designerii de bijuterii, deoarece aceste pietre au o nuanță galbenă mai profundă și mai vibrantă, obtinuta prin tratament termic.
Culoare
Safirul galben vine într-o varietate de nuanțe, de la galben pal la galben intens. În general, cu cat nuanță galbenă este mai strălucitoare și mai pură, cu atat costul pietrei va fi mai mare.
Prezenta nuanțelor verzi, portocalii sau aurii determina, adesea, o scadere a costului safirului galben per carat. Piatra strălucitoare de culoare galben lamaie este cea mai folosită în astrologie, fiind considerată cea mai relevantă.
Claritate
Din fericire, safirul galben tinde să aibă mai puține incluziuni în comparație cu alte pietre prețioase. Dar asta nu înseamnă ca se poate gasi cu usurinta un safir curat. Fiind o piatra pretioasa de claritate de tip II, este mai probabil sa aiba incluziuni slabe sub forma de pene sau amprente.
Volumul, locatia si natura incluziunilor decid valoarea generala a safirului galben. Pietrele foarte curate sunt rare, prin urmare, au un preț uriaș. Prezenta unui defect vizibil reduce adesea pretul safirului galben.
Luciu
Pietrele prețioase din safir galben au un luciu vitros caracteristic. Culoarea, claritatea și taietura pietrei prețioase influențează luciul acesteia. Un safir galben care straluceste frumos atunci când este privit în lumina, are un luciu strălucitor.
Un safir galben lipsit de strălucire, pare neatractiv. Nu arată bine în bijuterii și nici nu este considerat eficient pentru practicile astrologice. Prin urmare, lipsa strălucirii reduce adesea pretul safirului galben.
Greutatea in carate
Greutatea pietrelor prețioase foarte valoroase, cum ar fi safirele galbene este stabilita in carate. Safirul galben de calitate fină în dimensiuni mari este puțin dificil de găsit, prin urmare, pretul sau crește progresiv cu dimensiunea sa. Deci, raritatea pietrelor mai mari și mai fine duce la o creștere drastică a prețului safirului galben per carat.
Taietura
Un safir galben bine tăiat este simetric și lustruit bine. Afișează culoarea pietrei prețioase la cea mai buna capacitate și, de asemenea, îmbunătățește luciul sau. Taietorii de pietre sunt încurajați sa aleagă o taietura care sa pastreze greutatea maximă pentru a evita scaderea pretului.
Pietrele cu fatele foarte mari (safir galben princess, dreptunghiular, pătrat) necesita timp suplimentar și abilități bune de tăiere. Prin urmare, pretul safirului galben de calitate rămâne ridicat.
Costul pietrei rotunde sau ovale este mai redus, deoarece aceste stiluri de tăiere economisesc din greutatea pietrei fără a afecta frumusețea pietrei. Safirele galbene de calitate inferioară sunt adesea în forma de cabochon (pietre prețioase fără fațete) și sunt vândute la prețuri mai reduse.
Tratament
Safirele în nuanțe de galben pal de calitate scăzută sunt supuse frecvent unui tratament cu căldura intensă. Acest tratament se face pentru a transforma safirul galben mai puțin valoros în pietre prețioase care pot fi vândute la prețuri mai mari.
Dar, conform normelor astrologice, un safir galben original netratat, neîncălzit, în forma sa naturală este considerat ideal pentru practici astrologice și, prin urmare, piesele naturale sunt mai solicitate.
Acesta este motivul pentru care un safir galben natural este mai scump decat un safir galben tratat, chiar dacă claritatea și culoarea sunt asemănătoare.
Cerere/oferta
Disponibilitatea pietrei prețioase este la fel de importantă pentru determinarea costurilor. Uneori, lipsa pietrelor prețioase de calitate și cererea relativ mare duc la creșterea prețului safirului galben.
Aceștia sunt factorii de care se țin cont atunci cand se stabileste pretul safirului galben.
Safir verde – Proprietăți, Preț. Cum se Formează Safirul Verde?
- Culoare – safirul verde are nuanțe diferite de la verde pal pana la verde intens
- Origine – Thailanda, Australia, Sri-Lanka, Africa
- Compozitie chimica – A12O3 Corund (oxid de aluminiu)
- Taietura – Rotunda
- Gravitate specifica – 4
- Indice de refractie – 1.759-1.778
- Duritate – 9
- Piatra norocoasa – safirul este piatra norocoasa a celor născuți în luna septembrie
- Utilizare – pandantive, inele și coliere, cercei și orice alte bijuterii
La un moment dat, acum milioane de ani, rocile din scoarta terestra au fost supuse unor presiuni intense și temperaturi ridicate, determinand astfel recombinarea atomilor în noi roci metamorfice care includeau safire (corindon). Nuanta verde este dată de prezența fierului (Fe) in corindon.
Datorită prezenței fierului, safirul verde are o densitate mai mare decât majoritatea celorlalte safire. Din acest motiv acest mineral verde este considerat a doua piatra pretioasa cea mai densă cunoscută de om. Piatra pretioasa de safir verde este, de asemenea, cunoscută sub numele de piatra liniștii.
Proprietățile safirului verde
Safirul verde aduce înțelepciune în viața cuiva. Stimulează compasiunea și calitățile unice ale oamenilor. Aceasta piatra generează toleranță și respect pentru credințele altora. Safirul verde este linistitor pentru ochi și este cunoscut ca o piatra a liniștii, îmbunătățind viziunea spirituală a cuiva.
Safirul verde inspira liniste, elibereaza tensiunea si imbunatateste conexiunea spirituala a cuiva.
De asemenea, safirul verde simbolizeaza calinistea si calmul. Culoarea sa verde este asociata cu increderea, loialitatea si integritatea. Adesea se crede ca persoanele care poarta o bijuterie cu safir verde sunt mai iubitori, mai ganditori, mai pasnici.
Precum alte tipuri de safir, cel ferde apartine familiei de pietre pretioase corindon. Precum cele din familia sa, este extrem de tare, avand un indice de rezistanta de 9 din 10 pe scara Mohs(diamantul, de exemplu, are nota 10 din 10).
Precum celelalte safiruri, cel verde este incolor atunci cand e pur. Culoarea sa verde se formeaza ca un rezultat al prezentei de fier. Cu timpul, fiecare cantitate mica de fier din piatra o face sa aiba culoarea verde printr-un proces numit transfer de incarcare intervalenta.
Safirul verde poate varia foarte tare in nuanta si saturatie, de la un verde foarte deschis la o culoare foarte inchisa si puternica.
Cat de importanta este culoarea safirului verde?
Culoarea este de departe cel mai important factor pentru a determina frumusetea unui safir si valoarea (pretul) acestuia. Acest lucru e valabil la orice culoarea, nu doar la cel verde. Asadar, daca vrei sa cumperi o astfel de piatra, fi atent la intensitatea culorii acesteia pentru a descoperi daca pretul este pe masura.
Culoarea safirului poate varia foarte mult de la o piatra la alta. In timp ce unele au o culoare verde foarte inchisa, altele pot avea o culoare foarte deschisa, aproape pala.
Cu alte cuvinte, cu cat este mai intensa si consistenta culoarea safirului, cu atat este mai valoros si pretul este mai ridicat. Iata care sunt cei 3 factori care influenteaza pretul unui safir verde (dar si a celor de alta culoare).
Nuanta
Nuanta este cuoarea pietrei si aceasta poate varia foarte mult. De exemplu, intr-un safir verde, pot exista si nuante de albastru sau galben care afecteaza aspectul general al pietrei.
Din acest motiv, culoarea unui safir verde este fie verde pur, albastru-verde sau galben-verde.
Tonul si saturatia
Tonul safirului este descris de luminozitatea culorii generale a pietrei. Tonul acesteia poate fi un verde foarte deschis sau unul foarte inchis.
Citește și: Cum se masoara un inel?
In general, este bine sa alegi o piatra care are un ton undeva in mijloc. Cele cu o culoarea foarte deschisa pot parea ca au o culoare mai pala, ceea ce poate influenta frumusetea lor, in timp ce safirul de culoare foarte inchisa poate fi dificil de apreciat deoarece culoarea lor poate sa nu fie atat de clara.
Saturatia safirului se refera la intensitatea culorii sale. Safirul verde are in general o saturatie scazuta, ceea este cunoscuta sub numele de „verde maslin” sau „kaki”. Cele verzi de culoare forate intensa sunt foarte rare.
Spre deosebire de alte pietre insa, intensitatea culorii nu influenteaza foarte mult pretul. Din acest motiv, alegerea unei pietre de safir verde de culoare potrivita este mai mult despre preferintele personale.
Claritatea
Precum si cele de alte culori, safirul verde adesea contine incluziuni (imperfectiuni) subtiri si lungi. Acestea sunt foarte comune la toate tipurile de safir. Cele fara incluziuni sunt extrem de rare. In zilele noastre, se foloseste tratamentul termic pentru a imbunatati claritatea acestora, ceea ce inseamna ca aceste incluziuni foarte rar pot afecta aparenta generala a unei pietre.
In timp ce la diamant bijutierii folosesc o lupa de 10x pentru a inspecta cu grija piatra pentru imperfectiuni, in cazul safirului este important pur si simplu sa nu se vada imperfectiunile cu ochiul liber.
Cum influenteaza taietura pretul unui safir verde
Spre deosebire de diamante, care au taieturi standardizate concepute pentru a masura nivelul de culoare si „focul” pietrei, nu exista un astfel de sistem in cazul safirului verde pentru a evalua frumusetea acestuia.
Pentru a arata bine, safirul trebuie sa aiba o taietura simetrica care reflecta lumina intr-un unghi corect pentru a pune in evidenta frumusetea acesteia. Safirul taiat are adesea o taietura mult mai adanca decat diamantele sau alte pietre pretioase.
Atunci cand vine vorba de forma, nu exista una mai buna ca alta: este o preferinta personala. Ce mai populara forma insa este cea ovala, rounda sau forma de perna. Este de asemenea foarte comun ca un safir verde sa aiba o forma de para.
Cat de mult influenteaza caratele pretul unui safir
Safirul verde este disponibil intr-o varietate de carate, de la safiruri mici care cantaresc doar o fractiune fata de unul mare si impresionant.
Precum si diamantele, pretul unui safir creste semnificativ cu cat creste greutatea sa in carate. Cu cat este mai mare o piatra, cu atat costa mai mult pe fiecare carat, ceea ce inseamna ca un safir verde ce are o greutate dubla in carate, costa mult mai mult mai mult – nu doar dublu, ci mai mult, deoarece pretul unui safir verde creste pe fiecare carat, nu pe greutatea totala.
Un lucru care ar trebui stiut este faptul ca safirul verde este de obicei mai greu decat diamantele. Acest lucru inseamna ca un carat de safir verde va parea mai mic decat diamantul de aceeasi greutate in carate.
Atunci cand compari safirele, este importanta as te uiti la dimensiunile acestora.
Cum sa cumperi o bijuterie din safir verde?
Safirul verde este o piatra pretioasa destul de raa, ceea ce inseamna ca nu vei gasi foarte multe in magazinele de bijuterii. Cu toate ca cumpararea sa este mai putin complicata decat a unui diamant, exista cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont atunci cand doresti sa cumperi o bijuterie cu o piatra din safir verde, care sa fie potrivit totodata si la pret pentru tine. Iata ce trebuie sa stii:
Alege un metal potrivit
Safirul verde este foarte versatil si poate parea frumos si elegatn atat cu metalele albe cat si cele galbene. Cele mai comune metale care sunt combinate cu safirul sunt aurul de 14 sau 18 karate, aurul galben, roz sau platina.
Cu toate astea, este mai rar intalnit dar safirul poate fi purtat si impreuna cu argintu, deoarece culoarea sa alba este potrivita cu aspectul frumos al pietrei din safir. Decizia este a ta, in functie de look-ul pe care doresti sa il obtii dar si de bugetul tau.
Fi atent la culoarea sa
Dupa cum spuneam, nuanta, tonul si saturatia unui safir verde poate varia foarte mult de la o piatra la alta. Acestea pot influenta pretul final, asadar asigura-te ca valoarea sa este potrivita conform culorii sale.
Nu te ingrijora foarte mult despre tratamentul termic
Aproape toate pietrele pretioase din safir verde pot sunt tratate termic pentru a creste claritatea acestora inainte sa fie vandute, ceea ce inseamna ca e normal sa vezi una care are certificat de identificare care spune ca a fost „modificata termic”. E normal, nu trebuie sa te ingrijoreze acest aspect.
Verifica dimensiunile unui safir verde, nu doar de greutatea sa in carate
Tine minte sa verifici si dimensiunile unei astfel de pietre pretioase, nu doar greutatea sa in carate. Acest lucru te va ajuta sa iti faci o idee mai buna legata de care ar fi pretul potrivit pentru un safir verde.
Cat de rar este safirul verde?
Cu toate ca este o piatra destul de comuna, cele de calitate pot fi foarte rare, cum ar fi cele care au o taietura perfecta, o culoare bogata si un minim de incluziuni. Un safir verde de calitate inferioara sau pietrele cu un ton secundar cum ar fi cele galbene sunt mai ieftine si mai comune.
Safirul verde este extras in anumite tari. Sri Lanka produce cele mai pretioase specimene, avand o culoare verde vibranta.
Pe ce culoare se poarta safirul verde
Daca ai un inel de logodna sau o verigheta cu safir verde, acesta ar trebui purtat pe inelarul de la mana stanga. Daca ai un inel care nu este de logodna sau verigheta, acesta trebuie purtat pe orice alt deget.
Tratament
Safirul verde poate fi tratat prin mai multe metode pentru a-si imbunatati culoarea și a deveni mai transparent. Cel mai frecvent tratament pentru safir este tratamentul termic.
Concluzie
Inelele din safir verde au crescut foarte mult in popularitate in ultimul deceniu, ceea ce le face o alternativa eleganta, unica a diamantului.
In general, cumpararea unei pietre din safir verde este mai usoara decat a unui diamant. In loc sa te concentrezi pe factori cu ar fi taietura si cllaritatea, cel mai bine este sa alegi unul de o culoare care iti place mai mult, dar si unul care are dimensiuni care se potrivesc cu bugetul tau?
Daca esti in cautarea unui inel de logodna din safir verde, este important sa cumperi de la un magazin de incredere. Este o alegere extraordinara pentru cei care vor sa cumpere o bijuterie cu o piatra pretioasa valoroasa.
Daca nu stii ce factori influenteaza o bijuterie din safir verde si vrei neaparat sa cumperi una valoroasa, poti intreba bijutierul pentru mai multe detalii. Acesta ar trebui sa stie ce anume creste pretul unei pietre din safir. Tinand cont de sfaturile de mai sus vei reusi sa cumperi una pe gustul tau, care sa te satisfaca atat la aspect cat si la buget. Succes!
Biografie
- A Complete Guide to Green Sapphire Engagement Rings – The Diamond Pro, Michale Fried
- How to Wear Sapphire Jewelry – Hanoush Jewelers