Agata – Piatra Semiprețioasă cu Efecte Vindecătoare.

bijuterii-cu-agata-piatra-verde

Agata de muschi este o piatra ce are mai multe nuanțe de verde, și seamănă, de la distanța, cu copacii sau muschii. Aceasta piatra puternica este cunoscuta pentru proprietatile sale de vindecare. Despre bijuteriile cu agata de muschii se spune ca aduc purtatorului sanatate, prieteni si bogatie.

Agatul este una din cele mai vechi pietre semiprețioase, folosite încă din antichitate pentru crearea amuletelor, talismanelor și a altor bijuterii ce se consideră că au atât proprietăți fizice și spirituale. Această piatră a fost folosită de-a lungul istoricii de marile civilizații în diferite situații. În timp ce unii în unele civilizații era purtată de războinici pentru a-i proteja în lupte, în altele erau purtate de agricultori pentru o recoltă mai bogată.

Uneori, această piatră era purtată chiar și de regi sau nobili, reprezentând statutul înalt în societate. Piatra este dură și are o culoare opacă. Este prevăzută cu mai multe culori, sub formă de benzi, fiind considerată una din cele mai diversificate și populare pietre semiprețioase.

Culorile sunt prezente pe piatră sub formă de benzi și pot fi de la un alb șters până la galben, verde și chiar negru. Nu doar culorile variază într-o piatră ci și nuanțele acestora. Astfel, chiar dacă o piatră are mai puține culori, nuanțele acesteia pot fi atât de diverse încât piatra pare că are mai multe culori. Pietrele pot avea atât de multe benzi de culori și nuanțe diferite încât adesea este considerată cea mai apropiată de culorile ochilor. Există chiar și pietre numite „ochi de bufniță” sau pur și simplu „ochi”, ce au o lățime de doar 1 cm și au aproximativ 7000 de straturi de culori și nuanțe diferite.

Semnificație și utilizare

Cu toate ca moss agate este considerată o parte a familiei “agatelor”, nu este o forma reala de agata (cel puțin în termeni stiintifici) deoarece nu are acel bandaj concentric vizibil al agatelor adevărate. Cu toate acestea, uneori poate avea benzi de culoare maro – piatra mocha.

De obicei, aceasta piatra semipretioasa prezinta incluziuni asemanatoare muschilor care duc cu gandul la agricultura – de aceea, mai este denumita piatra gradinarului.

Iată cateva dintre numeroasele semnificații și utilizari ale agatei de muschi:

  • Cand agata de muschi este plantata intr-un ghiveci cu o planta nesanatoasa, reface planta deteriorata.
  • Este considerată piatra razboinicilor, iar atunci cand este purtata aduce victoria.
  • Alunga gandurile negative.
  • Simbolizează noile începuturi și calmează durerea – uneori este folosită de moase pentru a reduce durerea mamei din timpul nașterii.

Unde se gaseste agata de muschi?

Agata de muschi este un membru al familiei cuartului și poate fi găsită în întreaga lume în Rusia, Australia, India și Statele Unite. Agata de muschi face parte, de fapt, dintr-o subsectiune a familiei cuartului numita pietre pretioase calcedonie.

Alte pietre care sunt membri ai familiei cuartului includ: ametist, citrin si crisopraz si multe altele. Cuartul este una dintre cele mai mari familii de pietre prețioase utilizate în bijuterii.

Agata de muschi are un aspect translucid spre opac cu reflexii verzi. Fiecare piatra este unică, cu multe tonuri diferite de verde și mai multe sau mai puține incluziuni. Exista o gama largă de culori și stiluri diferite din care poți alege, deci exista o agata de muschi pentru fiecare dintre noi.

Îngrijirea pietrei agata de muschi

Agata (moss agate) are un luciu șters și o duritate de 6.5-7.5 pe scara Mohs. Gradul de duritate reprezinta rezistenta pietrei la zgarieturi. Deși agata de muschi este o piatra rezistență, la fel ca toate celelalte pietre prețioase, necesita o atentie deosebita.

Agata se curata usor cu apa caldă și săpun și o carpa moale. Nu folosi agenți de curățare, deoarece aceștia pot distruge piatra, dar și metalul de langa ea. Agata trebuie depozitata departe de alte pietre pentru a evita zgarieturile. De asemenea, trebuie evitată expunerea prelungită la căldură și lumina.

Agata de muschi este o piatra frumoasă, deci trebuie sa o adaugi în colecția ta de bijuterii.

Totul despre Agat – Caracteristici și Simbolismul Pietrei

despre-agat

Ceea ce face aceste pietre semiprețioase deosebite este că fiecare exemplar este diferit. Având atât de multe nuanțe diferite, este imposibil să se găsească două pietre la fel. Cu toate acestea, există un șablon pe care aceste pietre îl respectă în general, fiind împărțită în mai multe categorii. Așadar, iată ce tipuri de pietre agat există:

  • Agatul Laguna, este o piatră prețioasă găsită în general în Mexic, fiind numită după regiunea în care se găsește, Ojo Laguna.
  • Agatul Botswana este un alt tip de piatră ce poartă numele țării din Africa în care este găsită, Botswana

Există și alte modele de Agat ce pot fi găsite în mai multe zone dar păstrează același șablon. Cele mai importante exemplu sunt Agatul de Foc și Agatul de Ochi.

Istoria pietrei de Agat

Piatra de agat este folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a crea bijuterii frumoase și diferite podoabe, fiind unul din cele mai populare și respectate minerale atât pentru culorile sale deosebite cât și pentru faptul că este o piatră foarte rezistentă. Numele de „agat” provine din greaca veche, de la cuvântul „agathós”, ce înseamnă „bun, curajos, norocos, nobil, moralist”. De asemenea, numele său vine și de la cuvântul „Ahates” care înseamnă „fericit”. Tot în grecia, această piatră a fost asociată cu numele Acati (Achates), prietenul bun și loial al eroului Enea din epopeea Eneida a lui Virgil.

Având în vedere ca majoritatea denumirilor acestei pietre provin din greaca veche, nu e nicio mirare ca agatul era foarte apreciat în Grecia Antică dar și în Egiptul ANtic datorită frumuseții sale. Totodată, se credea a această piatră are și multiple proprietăți proprietăți medicinale. Datorită acestor proprietăți, piatra s-a răspândit și în Rusia și chiar până în Orientul MIjlociu.

Și în India Antică, agatul era foarte popular, în special datorită frumuseții sale dar nu numai: aici se considera că această piatră are rol protector și că previne apariția pericolelor pentru cei ce o poartă. Se crede că numele pe care îl are astăzi piatra a fost dat de filosoful grec Teofrast care a descoperit piatra la râul Acate din Sicilia (astăzi fiind râul Dirillo).

În Roma Antică, pietrele de Agat erau închinate zeiței Pomona, care era responsabilă de belșugul recoltei. Aceste pietre erau de asemenea adesea folosite în grădini pentru a proteja plantele și pentru a le ajuta să se dezvolte armonios.

De-a lungul istoriei, în Europa, agatul era purtat pe post de talisman sau amulete, crezând că este benefică pentru sănătatea, prosperitatea și longevitatea purtătorului. În unele zone era de asemenea purtată pentru a proteja împotriva atacurilor vampirilor.

Conform unor documente și povești, în India această piatră era folosită pentru a calma copiii mici. Din acest motiv, în Georgia există un obicei ca fiecare nou-născut să poarte o brățară cu pietre din agat alb la mână. Se consideră că aceasta protejează copilul și îl ajută să se dezvolte mai bine.

Unul din cele mai importante centre de prelucrare a pietrelor de agat se află în Idar-Oberstein, un oraș din Germania ce s-a dezvoltat foarte rapid în urma descoperirii depozitelor de agat. După descoperirea depozitelor de agat din Rio Grande do Sul, în Brazilia, în 1800, pietrele au fost trimise în Idar-Oberstain pentru a fi prelucrate. Încă și în zilele noastre, acest oraș rămâne unul din cele mai importante centre de tăiere și lustruire a pietrei de agat.

Simbolurile, semnificațiile și proprietățile pietrei de agat

De-a lungul timpului, pietrele prețioase și semiprețioase și-au schimbat proprietățile și semnificațiile. Cu toate astea, chiar dacă este una din cele mai vechi pietre semiprețioase descoperite, în mare parte aceasta și-a păstrat semnificațiile.

Astfel, agatul este considerată o piatră ce semnifică reziliența și stabilitatea. Aceasta este de asemenea considerată o piatră astrală, așadar se crede că poate crea o legătură cu divinitatea. Este considerată o ancoră spirituală, ajutând la echilibrarea energetică a purtătorilor, crescând nivelul de încredere de sine și de stare de bine.

Babilonienii foloseau piatra de agat pentru a se proteja de fulgere în timpul furtunilor dar și pentru a preveni bolile. De asemenea, era purtată de persoanele a căror profesie depinde mult de abilitățile lor de comunicare, considerând că aceasta „insuflă darul de a vorbi”, fiind populară în rândul negustorilor.

În Persia, piatra de agat era purtată pentru a proteja de vrăjitori dar și de spiritele malefice. În China Antică, piatra prețioasă era de asemenea foarte importantă din punct de vedere spiritual, considerând că ajută la purificarea minții, la energizarea chiului și pentru echilibrul Yin și Yang. De asemenea, se credea că aduce noroc și ajută purtătorul în general în problemele de zi cu zi.

În Turcia, se crede că pietrele sunt folosite pentru confecționarea bijuteriilor încă din epoca de piatră, fiind găsite mărgele de agat din epoca neolitică în Anatolia, ce au o vechime de 9000 de ani. Aici se crede că pietrele protejează împotriva răului și a spiritelor malefice, fiind în continuare folosite în acest scop, însă în ultimul timp mai mult ca o tradiție decât ca o superstiție. Pietrele sunt prelucrate și se fac diferite bijuterii și medalioane.

Una din cele mai importante tipuri de pietre de agat este cea verde, care se credea că sporește fertilitatea, reduce durerea din timpul nașterii și previne problemele ce pot apărea pe parcursul sarcinii.

Vezi aici: Cele mai frumoase Coliere și pandantive de argint

Ce simbolizează agatul, în funcție de tipul pietrei alese

După cum spuneam, există mai multe tipuri de pietre de agat, fiecare dintre ele fiind considerată că are proprietăți specifice, în funcție de culoarea pe care o are dar și de modul în care sunt formate aceste culori. Iată care sunt proprietăților pietrelor de agat, în funcție de tipul acestora:

  • Agata roșie – Această piatră are proprietatea de a-ți oferi curaj, bucurie, pace și putere
  • Agata verde – Această bijuterie este una din cele mai populare și se consideră că îmbunătățește atât sănătatea fizică cât și psihică a purtătorului
  • Agata de mușchi – Se consideră că aceasta are proprietatea de a echilibra emoțional purtătorul și de a stimula fluxul de sânge. Este de asemenea folosită de artiștii ce au nevoie de un plus de inspirație.
  • Agata de Botswana – Această piatră se crede că ajută la echilibrarea energetică, la ameliorarea stresului și că sporește creativitatea.
  • Agata de foc – Bijuteriile ce conțin această piatră cresc încrederea în propriile puteri și te ajută să îți exprimi mai bine gândurile.
  • Agata albastră – Această piatră, cunoscută și sub numele de Blue Lace ajută la purificarea și relaxarea spiritului.
  • Agata neagră – Este o piatră semiprețioasă folosită adesea de cei ce doresc un plus de curaj atât în viața de zi cu zi cât și la locul de muncă.

Cum se formează piatra de agat?

Piatra de agat are o duritate de 6.5-7 pe scara Mohs și se formează prin depunerea siliciului în veziculele (micile crăpături) ale rocilor vulcanice. Având în vedere că fiecare veziculă este diferită, fiecare piatră are propriul său model.

Această piatră face parte din familia mineralelor de cuarț (dioxid de siliciu), al doilea cel mai bogat mineral descoperit în scoarța pământului, primul fiind mineralele feldspat. Pietrele de cuarț sunt formate din dioxid de siliciu, având aceeași compoziție chimică dar este împărțită în doua mari categorii, în funcție de clasele de cristal și de formațiuni: cuarțul macrocristalin și criptocristalin. Agata face parte din cuarțul criptocristalin, făcând parte din clasa de calcedonie, în care se află multe alte pietre semiprețioase precum hematitul, carneolul și jaspul.

Pietrelor găsite în stare naturală au în general o culoare fadă, ștearsă. Din acest motiv, acestea adesea trebuie să fie prelucrate. Prelucrarea acestor roci implică tăierea și șlefuirea lor. Aceste procedee ajută la intensificarea culorii fără să compromită calitățile acesteia. După ce piatra a fost prelucrată, aceasta poate avea multiple culori, adesea în contrast, cum ar fi combinații de culori alb-negru, alb-roșu sau galben-verde. Cele mai importante proprietăți ale agatului, care au făcut piatra să fie atât de îndrăgită de-a lungul istoriei este duritatea sa excepțională și proprietatea de a-și schimba culorile la temperaturi ridicate.

Având în vedere că există atât de multe modele diverse de pietre, acestea au fost împărțite în diferite categorii, în funcție de șablonul pe care îl are exemplarul respectiv: cele mai cunoscute denumiri ale pietrei de agat sunt: Agatul de Botswana, Agatul de peșteră, Agatul-cetate, Agatul de mușchi, Agatul Curcubeu sau Agatul de foc.

Ce anume dă agatului culorile sale?

După cum știm, rocile sunt formate din mai multe minerale. Culorile agatei variază în funcție de mineralele din care sunt făcute acestea dar și de modul în care sunt distribuite mineralele.

De exemplu, oxidul de fier este mineralul ce oferă agatului culoarea roșie, maro, negru sau verde. Manganul este mineralul ce oferă pietrei de mangan culorile roz, violet și negru. Cromul oferă acestei roci culorile galben, verde și roșu. Titanul oferă pietrei culoarea albastră, cobaltul oferă culoare roșie, nichelul oferă agatului culoarea verde iar cuprul oferă culorile roșu, albastru și verde.

Nuanțele culorilor agatului se modifică de asemenea și în funcție de modul în care se combină aceste minerale. Culorile sunt în general sub formă de benzi, dar uneori pot fi văzute și sub formă de puncte mici. Culorile pot de asemenea să fie influențate de anumite condiții meteo cum ar fi temperatura, radiații și de presiunea atmosferică.

Cum se curăță bijuteriile cu piatră de agat?

Această piatră este foarte rezistentă, însă asta nu înseamnă că le poți curăța cu soluții puternice. Cel mai bine este să fie spălată cu apă, o periuță moale și un săpun, odată pe lună. În mod tradițional, după ce este spălată, piatra este lăsată la soare sau lună pentru a se încărca energie. Totuși  expunerea sa pentru mult timp la temperaturi ridicate poate afecta culoarea și proprietățile fizice ale pietrei.

Este una din cele mai vechi pietre, datorită rezistenței sale și a culorilor deosebite. Unele din cele mai vechi bijuterii descoperite erau făcute din aceste pietre deoarece de-a lungul istoriei, aceasta era renumită pentru faptul că avea nenumărate beneficii pentru purtător. Cu toate că în zilele noastre nu se mai credere în aceste proprietăți, încă este folosită la diferite bijuterii datorită culorii sale frumoase și a rezistenței sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *