Alexandritul și Ochi de Pisica (Crisoberil) – cum poți curăța aceste pietre fără a le deteriora?

despre-alexandrit

Alexandritul si Ochi de pisica (Crisoberil) arata foarte diferit, însă sunt acelasi mineral – crisoberil. Piatra ochi de pisica este cunoscută pentru banda de lumină care se reflecta peste ea, în timp ce alexandritul se caracterizează prin modificări de culoare induse de lumina.

Cu toate acestea, ocazional, alexandritul poate prezenta efectul ochiului de pisica, daca are suficiente incluziuni asemănătoare fibrelor.

Un tip de crisoberil, mai puțin costisitor, numit pur si simplu crisoberil, este transparent, nu prezinta efecte optice si poate avea culori diferite, de la verde la galben și până la maro.

Alexandritul

Alexandritul natural este greu de găsit în magazinele de bijuterii, deoarece este extrem de rar. Este definit de schimbarea culorii sale, care variază de la roșu purpuriu sau lavanda in lumina incandescenta (bec, lumina haologena, lumina lumanarii), pana la verde albastrui la lumina zilei sau lumina fluorescenta.

Nu te aștepta sa vezi o schimbare a culorii de la rosu rubin la verde smarald. “Rosul” alexandritului seamănă de obicei, cu culoarea ametistului, iar “verdele” nu este atat de intens precum culoarea smaraldelor, ci mai mult ca cea a turmalinei.

Cu cat mai gălbui este verdele și cu cat mai maroniu sau cenușiu este violetul, cu atat mai mic este prețul. Alexandritul este o piatra regala, iar costul său este pe masura.

Pretul Alexandritului difera de materialul bijuteriei la care este folosita. Aceasat piatra poate fi extrem de valoroasa. Dimensiunea mereu influenteaza valoarea sa.

bijuterie-alexandrit

In marimi de pana la un carat, pietrele naturale pot fi vandute pan la 15000$ pe carat. La cele de peste un carat, pretul poate ajunge intre 50.000$ si 70.000% pe carat. Asadar, alexandritul este o piatra foarte pretioasa. De asemenea, alexandritul natural este mult mai scump decat cel creat in laborator.

Cat de rar este alexandritul?

Alexandritul este o piatra pretioasa extrem de rara. Pentru a se forma, necesita atat berilium (Be) – unul din cele mai rare elemente de pe Pamant – cat si Crom. (smaraldul de asemenea necesita aceste doua elemente).

Citeste despre: Bijuteriile placate cu rodiu – Cat sunt de pretioase?

Cu toate astea, beriliu si crom foarte rar se gasesc in aceleasi roci sau in aceleasi conditii geologice atunci cand interactioneaza. Mai mult de atat, sursa originala de Alexandrit a fost aproape complet epuizata dupa doar cateva decenii de minat.

Din 1980, au aparut mai multe surse. Cu toate astea, Alexandritul ramane una din cele mai rare pietre pretioase. Din acest motiv, nu e de mirare faptul ca alexandritul este o piatra cu un pret atat de ridicat.

Diferenta intre alexandritul de laborator si cel natural

Alexandritul natural si cel artificial, cu toate ca ambele sunt frumoase, difera foarte mult. Este important sa determini care este cel natural, deoarece acesta are un pret mult mai ridicat. Iata care sunt principalele diferente intre alexandritul artificial si cel facut in laborator.

Diferenta de rezistenta

Rezistenta materialelor este evaluata pe scara lui Moh’s. Notele sunt intre 1 si 10. De exemplu, diamantul, care este ceacel mai rezistent material care nu poate fi zgariat de niciun alt mineral are o rezistenta de 10. Talcul, care poate fi zgariat chiar si cu unghia, are o rezistenta de 1.

Alexandritul natural are o rezistenta de 8.5 pe aceasta scara, fiind al treilea dupa diamant si corindon. Practic, poti purta alexandrit in fiecare zi fara sa iti fie frica ca acesta se va crapa sau ciopi.

Varianta de Alexandrit creata in laborator are de asemenea o rezistenta de 8.5. Faptul ca nu provine din aceleasi origine ca varianta naturala nu il face mai putin rezistent. Asadar atat alexandritul natural cat si cel artificial sunt la fel de rezistente.

Diferenta de claritate

Claritatea unui minereu in timpul procesului de formare poate afecta modul in care acesta reflecta luina. In timp ce unele impuritati pot face o piatra mai frumoasa, cel mai adesea se cauta un minereu cat mai clar, cat mai lipsit de impuriatati.

Alexandritul natural are o claritate de tip 2. Aceasta poate avea cateva imperfectiuni cum ar fi niste mici cristale sub forma de pietre negre sau cateva fisuri care arata de parca piatra a fost crapata.

Alexandritul creat in laborator nu are nicio impuritate, ceea ce o face foarte pretioasa. Cu toate astea, pietrele pretioase sunt foarte greu d egasit in natura. Cu toate ca procesul de fabricare a Alexandritului in laborator poate fi costisitor, pretul produsului final este doar o fractiune din cel al alexandritului natural, facand varianta de laborator o alternativa ispititoare.

Diferenta de culoare

O alta caracteristica a alexandritului este culoarae. Alexandritul natural este unic deoarece culoarea sa see schimba, din albastrui/verde in timpul zilei in mov rosiatic in timpul noptii.

Alexandritul creat in laborator este de asemenea cunoscut pentru schimbarile sale de culoare.  Faptul ca a fost facut in laborator nu ii ia aceasta proprietate. Efectul de „smarald pe timpul zilei, rubin pe timpul noptii” il are atat varianta naturala cat si cea artificiala.

Cum faci diferenta intre alexandritul artificial si cel natural?

Pentru a face vedea daca alexandritul este artificial, e nevoie de mai multe cunostinte si experienta. Majoritatea pietrelor pretioase ce se spune ca sunt alexandrit de fapt din corondiu cu vanadiu pentru a produce acea schimbare de culoare. Cu toate ca e o varianta artactiva, acestea nu ofera acel efect verzui de „emerald” pe timpul noptii.

In alte situatiii, cel artificial este facut uneori din sticla sau plastic si alti compusi. Au fost multe exemple care de bijuterii din alexandrit care s-au crezut a fi naturale si s-a descoperit ca erau, de fapt, din sticla dopata.

Cu toate ca acestea isi schimba culoarea, nu ai nici pe departe acea culoare intensa a alexandritului. Majoritatea sunt usor de detectat deoarece nu au aceleasi proprietati fizice si chimice pe care le au variantele naturale sau cele de calitate create in laborator.

Ochi de pisica

Termenul nemodificat “ochi de pisica” înseamnă ochi de pisica crisoberil. Alte minerale precum cuartul, turmalina și berilul pot prezenta, de asemenea, un ochi de pisica (banda de lumina reflectată deasupra pietrei), dar ochiul de pisica crisoberil este cel mai prețuit.

Alte pietre cu ochi de pisica trebuie sa includă numele mineralului, de exemplu, cuart cu ochi de pisica.

Afla despre: Diferența între diamantele naturale și cele sintetice

Cea mai apreciata culoare a pietrei ochi de pisica, este cea galben auriu. Însă, culoarea este o chestiune de alegere personală și orice ochi de pisica poate fi atragator.

Surse importante de crisoberil

Brazilia si Sri Lanka sunt principalele surse de crisoberil. Alte depozite sunt în Madagascar, Myanmar, Rusia, Tanzania si Zimbabwe.

Trebuie sa fii foarte atent cand cumperi o astfel de piatra pretioasa. Dacă un crisoberil nu-si schimba culoarea cand este mutat de la lumina zilei la lumina incandescenta, înseamnă ca nu este un alexandrit. Exista o mulțime de imitații pe piața.
Alexandritul creat de om este cel mai dificil de diferentiat de alexandritul natural, deoarece ambele au practic aceeași compozitia chimica, iar cea mai mare parte a proprietăților fizice și optice pe care le dețin sunt la fel.

Cele mai frecvente imitații ale alexandritului sunt safir sintetic care își schimba culoarea (denumit uneori și alexandrin) si spinel sintetic.

Zandritul este o sticlă care imita alexandritul. Este disponibila in doua culori: roz si violet. Zandritul care este roz în lumina incandescenta devine vede la lumina fluorescenta, în timp ce zandritul mov devine albastru.

Alexandritul de peste 5 carate este foarte rar și chiar si pietrele mici au incluziuni vizibile.

Afla aici despre: Cubic Zirconia – De ce este atat de cautat?

Fereste-te de prețurile neobișnuit de mici, care sugerează ca pietrele pot fi imitații. Dacă un vanzator îți spune ca piatra este naturala, pune-l sa-ti scrie pe chitanța “alexandrit natural”. Cand vrei sa cumperi bijuterii scumpe, mergi la un magazin de renume.

Sfaturi de ingrijire

Dacă pietrele crisoberil nu sunt sparte sau nu au defecte mari, pot fi curatare cu aparate cu ultrasunete și aburi. De asemenea, pot fi curățate cu apă și săpun.

proprietati-alexandrit

Duritatea pietrei crisoberil este de 8.5 pe scala lui Mohs, fiind o piatra mai dura decat toate celelalte pietre prețioase, cu excepția rubinului, safirului și diamantului. Crisoberilul este stabil la căldură și lumina și nu reacționează cu substanțele chimice. In general este greu, puternic și foarte durabil.

Cum s-a descoperit Alexandritul?

Alexandritul este este numit dupa Printul Alexandru al II-lea al Rusiei deoarece a fost descoperit in ziua sa de nastere, in 1830 in minele de smarald. Se spune ca minerii care lucrau in munti au colectat intr-o zi smarald. Un miner a adunat niste smarald si l-a dus inapoi in tabara dupa o zi de lucru. Cu toate astea, atunci cand a adus smaraldul si le-a pus langa foc, acestea au avut o culoare rosie, puternica.

Acest lucru i-a uimit pe mineri, mai ales in dimineata urmatoare cand aceste pietre aveau o culoare verde. Atunci si-au dat seama ca au dat peste o piatra unica, valoroasa si misterioasa.

Insa abia in 1839, atunci cand au fost identificate pietrele li s-a oferit numele de Alexandrit. Datorita faptului ca aceste pietre au o culoare verde si rosie, care erau culorile vechiului Imperiu Rus, a devenit piatra nationala a Rusiei.

Vezi si: Despre bijuteriile din coral. Ce sunt si cat sunt de apreciate?

Alexandritul este o varianta de crisoberil. Ceea ce il face unic este prezenta de titaniu si fier crom si faptul ca are foarte putine impuritati.

Acest amestec de elemente ofera acestei pietre culoarea sa frumoasa de verde. Alexandritul are adesea culoarea smaraldului verde dar este totodata si de un verde maroniu sau de un verde galbui.

Este pretuit in special datorita nuantei sale elegante. Culoarea rosie este asemanatoare cu cea a rubinului, are o culoare „de foc”. Cu cat este mai opaca culoarea, cu atat este mai scump Alexandritul.

Biografie

  • Alexandrite Value, Price, and Jewelry Information – Gem Society
  • Alexandrite: Meanings, Properties and Powers – Crystals & Jewelry
  • ​Lab Created Alexandrite vs. Natural Alexandrite – What’s the Difference? – Lab Created Diamond Hub

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *