Amolitul – informații de bază și sfaturi de îngrijire

bijuterie-cu-amolit

Amolitul este o piatra pretioasa strălucitoare, formată în cadrul unei fosile marine antice după care a și fost numita – amolit. Descoperit initial de indienii Blackfoot, amolitul se extrage doar din provincia Alberta, Canada. Cel mai mult amolit este asamblat în dublete sau triplete pentru a-i crește durabilitatea, deoarece amolitul solid este, de obicei, subtire si fragil.

Informații de bază despre amolit

  • Compozitie chimica: (CACO3) – o forma de aragonit din amonit fosilizat, o crustacee disparuta.
  • RI: 1.525–1.67
  • Duritate: 3.5-4, S.G. 2.75-2.84

Numele de Amolit vine din Egiptul antic, de la zeul Ammon care era reprezentat printr-un cap de berbec cu doua coarne indoite. Scoicile de amolit din acae perioada semanau foarte tare cu capul berbecului.

pandantiv-cu-amolit

Amolitul de calitate extra-fina afișează trei sau mai multe culori strălucitoare fără zone întunecate evidente, cu excepția liniilor care separa petele de culoare. Cu cat liniile sunt mai înguste, cu atat mai bine.

Citește despre: Safirul verde – Ce este și ce proprietăți are?

Cele mai apreciate pietre sunt cele prezinta spectru complet de culori, nclusiv albastru si violet, care sunt cele mai rare culori, dar amolitul cu doar doua culori strălucitoare poate fi, de asemenea, atractiv.

Roșu și maro sunt cele mai frecvente culori, așa ca pietrele cu aceste culori predominante se vand la un preț mai mic. Liniile separatoare groase și culorile șterse, cenușii, scad, de asemenea, prețul.

Culorile sale puternicepot fi asemanatoare cu opalul si labradolitul in intensitate si frumusete.

Amolitul este un metal rar. Exista foarte putine puncte comerciale de productie.

Amolitul este o piatra pretioasa organica gasita in mare parte in Munti Stancosi din America de Norc. Este facuta din din scoici fosilizate deamoniti care la randul lor sunt compursi in mare parte din aragonit.

Este unul din putinele pietre pretioase biogenice; atele sunt perlele si chihlimbarul. In 1981, amolitului i s-a oferit in mod oficial statutul de „piatra pretioasa”. IN acelasi an a inceput sa se extraga amolit in scop comercial.

Proprietatile amolitului

Compozitia chimica a amolitului este variabila si, in rafara de aragonit poate avea calcit, silica, pirita si alte minrale. Scoica contine de asemenea un mai multe urme de elemente, cum ar fi aluminiu, bariu, crom, cupru, fier, magneziu, mangan, strontiu, titaniu si vanadiu.

Are o rezistenta intre 3.5 si 4-5 pe scara Mohs iar gravitatea sa specifica este intre 2.6 si 2.85. Indicele de refractie al acestui minereu este intre 1.52 – 1.68,

Unele specimele au, cele de calitate au o culoare stralucitoare, ca opalu, in nuante de verde si rosu. Cu toate astea, toate culorile spectrului sunt posibile. Culoarea stralucitoareapare datorita microstructurii din aragonit. Spre deosebire de alte pietre pretioase a caror culoare vine din absorbtia de lumina, culoarea stralucitoare a amolitului provine din interferenta cu lumina.

Culorile rosu si verde sunt cele mai comune, insa exista si specimene mai rare, alastre. Atunci cand este proaspat exras, aceste culori pot sa nu fie atat de intense. Materialul necesita lustruire si probabil anumite tratamente pentru a scoate la iveala adevarata sa culoare puternica.

Stratul de amolit care produce culoarea este de obicie foarte fin (mai putin de un milimetru) si este atasat unei baze maronii de sist sau siderit. Cateva piese rare pot fi taiate in bijuterii fata sa fie nevoie de stabilizare.

Cum recunosti cele mai bune specimene de amolit?

Pentru a descoperi care este cea mai buna piesa de amolit, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

  1. Produse un afisaj viu de mai multe culori
  2. Are un indice de iridescenta (stralucire) ridicat care poate fi observat din mai multe unghiuri
  3. Are o culoare foarte placuta cu un minim de imperfectiuni cum ar fi incluziuni sau fracturi

Cele de calitate sunt adesea taiaet in diferite forme pentru a crea pietre pretioase de o greutate de carat cat mai mare. Acestea sunt pentru bijuterii. Cele de calitate inferioara pot fi folosite pentru bijuterii, dar adesea pentru cele mai ieftine, din metale inferioare.

De ce este considerat amolitul un material organic?

Cu toate ca multe materiale sunt considerate pietre pretioase, exista un anumite numar de minerale care au fost inlocuite partial de materiale organice. Astfel, aceste organisme materialee care au fost apoi mineralizate sunt folosite pe post de pietre pretioase.

MAterialele organice care sunt considerate pietre pretioase includ: Chihlimbar, oasele, coralul, fildesul, perlele, moldavitul si multe altele.

despre-amolit

Materialele organice care au fost mineralizate si au fost facute pietre perioase includ: lemnul petrificat, oasele de dinozaur si anumite fosile cum ar fi amolitul si amonitul. Cu toate ca s-au infilntat minerale in acestea, structura lor organica a fost pastrata iar dni acest motiv sunt considerate un material organic.

Cum este utilizat amolitul in bijuterii

In comparatie cu majoritatea celorlalte pietre pretioase, amolitul nu a fost foarte utilizat in bijuterii. Acesta era folosit foarte rar pentru bijuterii pana in anul 1970. Tribul indian Blackfeet cunoaste amolitul si consitera ca are puteri magice. Se crede ca acesta ii poate ajuta sa vaneze bivoli si sa atraga bivolii inspre ei. Mai cred de asemenea ca are proprietati vindecatoare si ii folosesc pentru a trata diferite afectiuni dar si in ceremonii.

In anii 1990, practicienii de Feng Shi au inceput sa promoveze amolitul ca fiind o piatra pretioasa „cu influenta” ceonsiderand ca are puteri de detoxifiere puternice i pentru reglarea chi-ului.

Datorita delicatetei sale, amolitul este cel mai adeseea folosit in pandantive, cercei si brose. Daca este folosit ca inel, amolitul trebuie sa aiba un strat protector.

Pentru a utiliza amolitul, acesta se face in 3 straturi. Primul strat este unul transparent care protejeaza amolitul si permite vizualizarea acestuial, al doilea strat este amolitul in sine iar al treilea strat este startul protector opac, prin care nu se vede si are rolul de a proteja partea din spate a amolitului.

POZA AMOLIT STRAT

In bijuterii, se poate folosi cuartul sau spinelul pentru a oferi un strat transparent protector. Sistul sau alte materiale pot sa fie folosite pentru protectie pe partea din spate.

Cu toate ca sunt rare, unele amolite se formeaza doar din 2 straturi, avand doar un strat protector sau unul transparent.

Istoria amolitului

Tribul Blackfoot a stiut despre fosilele stralucitoare amolit de sute de ani. Ei numesc acest material „Iniskim”, cea ce inseamna „piatra de bivol” si il folosesc ca un talisman.

Oamenii de stiinta au descoperit stralucirea carapacae stralucitoare a amolnitului in 1908 dar abia in 1962 au aparut primele epozitii, cand pietrele pretioase au fost descoperite in munti.

In 1967, Marcel Charbonneau a inceput as creeze diferite piese cu ajutorul amolitului. Materialul a devenit repede popular. In 1982, amolitul a fost recunoscut ca o piatra pretioasa si in 2004a fost numit ca piatra pretioasa oficiala din Alberta.

Atat amonitul cat si amolitul a fost apreciat in Roma si Egiptul Antic si, precum alte pietre pretioase, acesta era considerat un simbol al zeilor, avand o conexiune in special cu zeii care aveau cornurile curbate. Din acest motiv, era considerat sacru in Etiopia. Acestia considerau ca amonitul si amolitul avae proprietati metafizice extraordinare.

Cu toate ca in zilele noastre nu mai sunt la fel de multi adepti ai acestor teorii, exista multi care inca o considera o piatra pretioasa cu proprietati metafizice, mai ales in randul adeptilor Feng Shui. Se crede ca acesta poate ajuta la detoxifierea corpului si la echilibrarea fluxului energetic din organism, cunoscut sub numele de „chi”.

proprietatile-amolitului

Cu toate astea, prima oara a fost folosit pentru bijuterii in 1960. A fost recunoscut ca o piatra pretioasa organica in 1981 de Societaetea de Pietre Colorate.

Amolitul este de asemenea cunoscut ca un calcentina.

Care este diferenta intre amolit si amonit?

Multe persoane confunda amolitul cu amonitul. Cu toate astea, exista o diferenta clara intre ele. Amonitul se refera la scoicile fosilizate din amonit, fie ele de calitate inalta sau nu. Amolitul se refera doar la materialul care poate fi folosit pe post de pietre pretioase de la aceste fosile. Asadar, amolitul se refera doar la anumite specii de amonit.

Amonitul erau anumite specii care au disparut in urma cu 65 de milioane de ani. Existau multe specii de amonite iar fosilele acesteora au fost gasite in mai multe zone de pe glob.

Exista si alte specimene de amonit ce pot fi folosite ca pietre pretioase cum ar fi lumachella. Cu toate ca stralucirea sa seamana cu cea a amolitului, compozitia sa minerala difera.

Sfaturi de ingrijire

Evita aparatele cu ultrasunete, caldura si substanțele chimice. Curată amolitul cu o carpa moale, umeda.

Cel mai mare producător de amolit, recomanda limitarea contactului dintre apă și amolit. În unele zone apa are un conținut ridicat de minerale, iar aceste minerale se pot depune pe suprafața amolitului.

Biografie

  • Ammolite – Wikipedia
  • Ammolite: Meanings, Properties and Powers – Crystals & Jewelry, Diana Houston
  • Ammolite Properties – Mystic Crystal Imports
  • Ammolite – Geology

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *