Butonii pot adăuga unei ținute acel detaliu care definește stilul elegant. Aceștia sunt disponibili într-o mulțime de forme și culori, de la cercuri negre și pătrățele multicolore până la instrumente muzicale și animăluțe. Există foarte multe modele din care bărbații pot alege.
Chiar dacă au dimensiuni mici, butonii te pot ajuta să faci o impresie plăcută, așa că ar fi bine să-i alegi cu mare atenție.
Istoria butonilor
Butonii au apărut pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în Franța și erau confecționați din bucăți de sfoară ce legau manșetele cămășilor bărbătești. Pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, butonii au devenit cunoscuți sub denumirea de boutons de manchette (butoni de manșetă). Bucățile de șfoară deveniseră acum un set de sfere colorate prinse cu un lanț din zale mici.
Atunci când au apărut, butonii erau asociați cu aristocrația, iar nobilii își completau colecția doar cu butonii pe care îi primeau drept cadou, pentru că ei nu și-i cumpărau niciodată.
Și astăzi se obișnuiește ca mirele să primească o pereche de butoni pentru a avea o ținută elegantă. Din secolul al XVI-lea și până în secolul al XVII-lea, butonii simpli din sticlă au devenit butoni din pietre prețioase prinse cu lanțuri cu zale din aur sau argint.
Potrivit legendei, butonii moderni au devenit populari datorită cărții „Contele de Monte- Cristo” scrise de Alexandre Dumas. Unul dintre personajele cărții era invidiat de toată lumea doar pentru că purta diamante la cămașă. La scurt timp după ce cartea a fost publicată, creatorii de modă au început să acorde o atenție deosebită detaliilor astfel încât să transforme fiecare ținută simplă într-una completă și elegantă.
În momentul în care butonii s-au vândut la un preț mai accesibil, bărbații din majoritatea claselor sociale au început să-i poarte. De asemenea, croitorii au început să confecționeze cămăși formale, promovând astfel vânzarea de butoni. Popularitatea butonilor a scăzut destul de mult în secolul XX, deoarece bărbații au început să cumpere cămăși care aveau deja butonii prinși la manșetă.
Cămășile care pot fi purtate zi de zi se încheie cu nasturi pentru a fi cât mai ușor de îmbrăcat, însă mai există încă multe cămăși formale care pot fi purtate cu butoni. Bărbații atenți la detalii aleg să poarte adesea cămăși cu butoni, pentru că sunt conștienți de faptul că butonii le oferă un plus de eleganță.
Majoritatea bărbaților care sunt preocupați de ținuta lor au acest accesoriu în garderobă. Însă, pentru că există multe modele pe piață, unora le este greu să aleagă butonii perfecți.
Cum să porți corect butonii?
Butonii nu reprezintă punctul central al ținutei, ei sunt doar un accesoriu, așadar trebuie să te asiguri că-i asortezi cu celelalte accesorii. Când alegi butonii, ține cont de culoarea cămășii la care-i vei purta, de ceasul de la mână și de culoarea sacoului. Cele mai populare cămăși care pot fi purtate cu butoni sunt cele cu manșetă dublă (o manșetă lungă ce se îndoaie și devină dublă).
Aceste cămăși pot fi purtate la aproape orice ținută și pot fi cumpărate din orice magazin cu costume și cămăși. De asemenea, mai există și cămăși cu manșetă simplă care pot fi purtate cu butoni, însă acestea sunt mai rare. De obicei, aceste cămăși se poartă la evenimentele de gală.
Alegerea butonilor
Bărbații care vor să-și accesorizeze ținuta cu o pereche de butoni trebuie să știe cum să-i aleagă pe cei potriviți.
- La costum – Bărbații care se îmbracă zilnic în costum, vor adăuga o notă de eleganță dacă vor opta și pentru o pereche de butoni. Acest accesoriu va completa perfect ținuta. Cei care se îmbracă la costum să ia cina în oraș sau să meargă la un eveniment social, ar trebui să opteze pentru butoni în culori originale.
- La frac – Butonii purtați la frac trebuie să fie cât mai simpli. Cei mai populari butoni pentru frac sunt cei din onix și sidef.
- La blugi – Trebuie să recunoaștem că există două categorii de bărbați: cei care cred că butonii sunt prea eleganți pentru a fi purtați la blugi și cei care nu se sfiesc să poarte acest accesoriu atunci când se îmbracă într-o ținută atât de simplă și comodă. Bărbații pot purta butoni atunci când îmbracă o pereche de blugi, însă trebuie să respecte câteva reguli simple: blugii aleși trebuie să aibă o culoare închisă și să fie cât mai eleganți, nu rupți; cămașa trebuie să aibă un model discret (dungi, carouri) sau să fie colorată (o cămașă albă se potrivește la costum). De asemenea, butonii purtați la o astfel de ținută trebuie să fie colorați.
- La nuntă – Orice bărbat poate purta butoni la o nuntă, indiferent dacă este mire sau doar un simplu invitat. Deoarece la nuntă toată lumea este fericită, bărbații pot alege să poarte butonii preferați. Aceștia pot opta pentru o pereche de butoni personalizați sau pentru unii eleganți, simpli sau cu pietre prețioase.
- La birou – Bărbații care îmbracă o ținută elegantă atunci când merg la birou, pot opta pentru butoni simpli, confecționați dintr-un metal prețios.
Ce tipuri de butoni există?
Stilul de închizătoare al butonilor este foarte important deoarece afectează întregul aspect al acestora.
- Butoni cu lanț – Acești butoni sunt legați între ei cu un lanț scurt și necesită puțină îndemânare pentru a fi prinși la cămașă. Butonii cu lanț au fost foarte populară în 1930.
- Butonii cu bilă fixă – Acest tip de butoni au atașată o bară fixă pe care se află o bilă mică. Butonii cu bilă fixă sunt versatili și eleganți.
- Butonii glonț – Acești butoni sunt cei mai apreciați de bărbați pentru că sunt foarte ușor de prins. Pentru a închide butonii, glonțul se întoarce la 90 de grade. Singurul dezavantaj al butonilor glonț este că partea din spate nu este la fel de elegantă ca cea din față, iar acest lucru este vizibil.
- Butonii noduri – Aceștia se aseamănă foarte mult cu butonii cu lanț, deoarece cele două capete sunt conectate printr-un șnur scurt. Butonii au forma unor noduri plăcute, decorative.
- Butonii cu dublă față – Confecționați din argint, email sau aur, butonii cu dublă față pot avea forma rotundă, ovală, pătrată sau hexagonală.
Ce materiale sunt folosite la confecționarea butonilor?
Când alegi o pereche de butoni, trebuie să fii atent la materialul din care sunt confecționați. Butonii din metale și pietre prețioase se poartă la ocazii formale, iar cei făcuți din titaniu, sticlă sau email pot fi purtați la orice ocazie sau eveniment deoarece sunt foarte versatili.
- Butoni din cristal – Dacă îți dorești să porți o pereche de butoni strălucitori, alege-i pe cei din cristal. Aceștia sunt disponibili în diferite culori, forme și mărimi.
- Butoni din sticlă – Acești butoni pot fi purtați la multe ocazii și sunt disponibili într-o gamă variată de culori.
- Butoni din email – Acest material este folosit pentru a adăuga strălucire și culoare. Butonii din email sunt destul de rezistenți, însă dacă sunt loviți de o suprafață foarte dură pot crăpa.
- Butoni cu sidef – Sideful este un material folosit atât la fabricarea butonilor, cât și a nasturilor pentru cămașă. Butonii cu sidef pot fi purtați la orice ocazie.
- Butoni cu pietre prețioase – Butonii cu pietre prețioase sunt mai scumpi, însă își merită banii. Bărbații pot alege între butoni cu rubine, diamante, smaralde și alte pietre la fel de strălucitoare.
- Butoni din titaniu- Acești butoni pot fi purtați mult timp, deoarece sunt foarte rezistenți. Mulțumită durabilității sale, titaniul este folosit adesea pentru confecționarea butonilor ce urmează a fi gravați.
- Butoni din onix- Onixul este disponibil în diferite nuanțe, inclusiv violet și negru. Butonii din onix negru sunt purtați adesea la ocazii formale.
Butonii – cadoul ideal pentru orice bărbat
Unii bărbați se feresc să-și cumpere butoni pentru că nu știu exact cum ar trebui să-i poarte. Însă, ceea ce trebuie să știe ei este că nu au cum să dea greș cu butonii simpli. Aceștia accentuează ținuta fără să o încarce. Cei mai versatili butoni sunt cei din platină, sticlă, aur și titaniu.
În schimb, butonii cu pietre prețioase și cei din email sunt mai sofisticați și trebuie purtați la ocazii speciale.
Dacă vrei să-i faci cadou unui bărbat o pereche de butoni, nu ai cum să dai greș cu un model simplu. Însă, dacă știi că persoana respectivă iubește fotbalul sau animalele poți opta și pentru o pereche de butoni în formă de minge sau cățeluș.
Sfaturi pentru bărbații care vor să poarte butoni
- În cazul în care vrei să porți butoni dar nu știi ce model să alegi, optează pentru varianta clasică, deoarece formele simple rămân mereu la modă.
- Dacă vrei să porți o pereche de butoni din aur sau argint asigură-te că se asortează cu restul metalelor din ținuta ta, precum bijuteriile și catarama de la curea.
- Dacă butonii sunt confecționați dintr-un material colorat, asigură-te că se potrivește cu cravata sau batista.
- Butonii într-o singură culoare sunt mai ușor de purtat decât cei cu o multitudine de culori.
- Fii atent la materialele din care sunt confecționați butonii și adaugă în colecția ta o pereche de butoni din metal pentru că sunt mai eleganți.
Respectă câteva reguli atunci când porți butoni și vei reuși să aduci o notă de eleganță ținutei tale.