Carneolul – Piatra Curajului. Proprietăți și Simbolism.

pandantiv-cu-Carnelian

Carneolul, cunoscută și sub numele de cornalină este o piatră semiprețioasă cu o suprafață lucioasă, de culoare roșie-portocalie, ce are cristale mici care pot fi observate doar la microscop.

Această piatră a fost venerată de mii de ani de egipteni, musulmani, tibetani și hinduși și încă mai este utilizată în aceste unele culturi pentru calitățile sale vindecătoare și spirituale. Se găsește in foarte multe modele de bijuterii din argint și nu numai.

Ce culoare are carneolul?

Carneolul are o culoare caldă de roșu și portocaliu ce induce optimism și energie. Poate fi complet translucidă sau semi opacă. Există de asemenea și variante ce au o culoare brună uniformă sau de culori mai deschise, cu nuanțe de roz.

Nuanțele sale sunt oferite de oxidul de fier prezent în pietre. Oxizii sunt răspunzători pentru nuanța roșie iar hidroxizii pentru culoarea sa brună. Mineralele din India au fost expuse la soare, astfel că hidroxidul s-a transformat în oxid de fier, motiv pentru care în aceste zone carneolul are o culoarea mai brună.

Încă din antichitate, culoarea acestei pietre semiprețioase era schimbată prin expunerea sa la temperaturi ridicate deoarece astfel, fierul prezent se oxidează și culoarea se înnegrește. Când cumperi bijuterii care conțin carneol, în general acestea au fost deja tratate la căldură.

Cu toate că unele bijuterii își schimbă culoarea când sunt expuse la diferite surse de lumină – cum ar fi alexandritul, granat și unele pietre de safir, carneolul nu are această proprietate.

Istoric – Unde a fost descoperită piatra?

Unde a fost descoperit carneolul

Carneolul a fost descoperit de mii de ani, fiind folosit chiar din vremea Egiptului Antic, având nenumărate roluri, de la o piatră pentru fertilitate până la piatră pentru stimularea pasiunii sau chiar pentru a oferi curaj și putere soldaților în vreme de război.

De asemenea, datorită culorii sale roșie precum sângele, această piatră semiprețioasă era folosită în ceremoniile de înmormântare a faraonilor, fiind găsită chiar și în mormântul lui Tutankhamon.

Două mărgele din carneol care datează de 3000 de ani î. Hr. au fost descoperite de arheologi în săpăturile din Asia Mică. Acestea sunt expuse la un muzeu din Cipru.

De-a lungul istoriei, piatra a mai fost menționată în opere literale, printre cele mai cunoscute fiind operele lui Goethe sau Peter Paul Althaus. A mai fost purtată și de Martin Luther și de regele Poloniei August der Starke.

Carneolul era considerată o piatră protectoare, fiind purtată ca amuletă pentru a ocroti împotriva bolilor, calamităților și chiar de blestemele vrăjitorilor.

Există dovezi că această piatră era de asemenea purtată în vremuri antice cum ar fi în Babilonia și Grecia pe post de talismane. De asemenea, musulmanii le purtau pentru a avea parte de pace și fericire.

De unde provine numele pietrei?

Proveniența exactă a numelui este foarte sigură, dar primele mențiuni cunoscute astăzi de noi au fost făcute de către papa Albertus Magnus (Albert cel Mare), numind piatra „corneolus” sau „cornelius”. Această denumire intră în 1893 în New English Dictionary, astfel că denumirea în engleză a pietrei în zilele noastre este cornelian.

Se crede că denumirea sa originală provine din cuvântul latin cornum planta, această plantă având fructe roșii, fiind astfel asociată cu culoarea roșie a carneolului.

Unde se găsește carneolul?

Principala sursă de carneol provine din India, însă poate fi găsit în cantități semnificative și în Brazilia, Egipt, Uruguay, Africa de Nord, Japonia, Siberia și Australia.

Cum se formează?

Carneolul se formează din lava vulcanică și din rocile magmatice. Roca topică, cunoscută și sub numele de magmă se ridică la suprafața pământului și începe să se răcească. Pe măsură ce magma moale se răcește, aceasta se întărește și se formează bule de gaz și crăpături. Prin aceste crăpături se infiltrează fluide precum molecule dizolvate de cuarț și silica.

În timp, aceste fluide formează cristale care și își schimbă culoarea și duritatea în funcție de temperatură, presiunea atmosferică și de alte impurități minerale care intră prin crăpături. În cazul carneolului, în pietrele magmatice se află impurități de fier, care îi oferă acea culoarea brună, ruginie.

Carneolul este în general mai dur decât alte pietre din jur, așadar își păstrează proprietățile în timp.

Cum este folosit carneolul la bijuterii?

carneolul la bijuterii

Carneolul are o duritate pe scara lui Mohs de aproximativ 7, fiind așadar suficient de rezistent pentru a se confecționa aproape orice tip de bijuterii. Au fost unele din primele pietre sculptate de om.

Se crede că primele bijuterii din carneol au fost făcute acum aproximativ 8000 de ani. Regii, persoanele nobile și chiar și profetul Muhammad obișnuiau să poarte inele din carneol iar astfel de bijuterii sunt purtate chiar și în zilele noastre.

În general, carneolul este sculptat în forme ovale, dar sunt foarte comune și bijuteriile în care a fost păstrată forma lor naturală. Cu toate că are un aspect și poate fi folosită pentru a crea inele sau talismane deosebite foarte plăcut, această piatră are un preț foarte accesibil.

Cum se îngrijesc bijuteriile din carneol?

Carneolul este un tip de cuarț foarte dur și rezistent. Are o suprafață sticloasă, fiind astfel foarte ușor de curățat, folosind apă caldă cu săpun și o perie moale. Asigură-te că nu o cureți folosind obiecte mai dure decât piatra, altfel poți zgâria suprafața acesteia.

Precum orice alte pietre prețioase și semiprețioase, nu trebuie curățate și nu trebuie să ia contact deloc cu produsele de curățenie pentru casă. De asemenea, își poate schimba proprietățile atunci când este expusă la căldură așadar nu este indicat să fie purtată atunci când gătiți sau să fie expusă în niciun fel la temperaturi ridicate.

Cum îți poți da seama dacă piatra este originală sau fake?

Carneolul nu este o piatră foarte scumpă, așadar foarte rar este contrafăcută. Cu toate acestea, dacă vrei să te asiguri cu piatra carneol pe care ai cumpărat-o este reală, sunt câteva metode prin care o poți verifica.

În primul rând, este dură, având o duritate de 7 pe scara lui Mohs, așadar nu se va zgâria foarte ușor cu un cuțit sau cu un cui (asta nu înseamnă că ar trebui să încerci). Cea mai rapidă metodă să îți dai seama dacă este adevărată este să o folosești pentru a zgâria o bucată de sticlă. Carneolul ar trebui să zgârie fără probleme sticla.

Culoarea sa poate fi de asemenea un indiciu. Dacă carneolul are o culoare roșie strălucitoare sau o culoare nenaturală, atunci e probabil să fie contrafăcută. Are aproximativ aceleași proprietăți precum piatra de onix, sard, jasp sau agat.

Acestea pot fi vopsite sau tratate la temperatură pentru a-și schimba culoarea. Carneolul este o piatră semiprețioasă translucentă, ceea ce înseamnă că permite culorii să pătrundă, cel puțin prin marginile sale. Dacă lumina nu poate fi văzută și piatra este complet opacă, există șanse mari să nu fie carneol real.

Un alt test ar fi să ții piatra în mână. Aceasta nu este un conductor foarte bun de căldură, așadar nu se va încălzi foarte tare când o ții în mână, menținându-se rece mult timp. Este de asemenea foarte densă, așadar e destul de grea.
Aceste sfaturi ar trebui să te ajute să depistezi o piatră carneol falsă, cu toate că se întâmplă foarte rar să fie contrafăcută, având în vedere cât este de accesibilă.

De ce este carneolul atât de special?

de ce este aceasta piatra speciala

Această piatră semiprețioasă a fost folosită de mii de ani, din Epoca Bronzului (probabil chiar și din Epoca de Piatră), de triburi din Grecia Antică, de persani și de egipteni.

Cu toate că această piatră pare foarte exotică și neobișnuită, este foarte accesibilă și apreciată de iubitorii și colecționarii de bijuterii.

Proprietățile spirituale ale carneolului

Încă din vremuri antice, carneolul era purtat de luptători, fiind considerată o piatră care oferă curaj. De asemenea, se credea că le oferă mai multă putere și îi ajută să fie învingători. Era de asemenea folosită pentru diferenția clasele sociale, fiind purtată de arhitecții din Egiptul Antic pentru a arăta rangul lor ridicat.

În Evul Mediu, magicienii considerau că energiile acesteia pot fi transferate în alte pietre cu proprietăți magice puternice, motiv pentru care acestea erau fierte împreună.

Proprietăți vindecătoare

Carneolul este considerată, precum agatul sau alte pietre „verișoare”, o piatră semiprețioasă cu proprietăți vindecătoare pentru corp, minte și suflet. Se crede că aceasta se poate conecta cu chakrele noastre, ajutându-ne în diferite aspecte ale vieții.

Este de asemenea utilizată pentru a echilibra energia spirituală a corpului dar și energia fizică, fiind utilizată pentru a crește performanțele persoanelor sportive. Se crede că poate stimula mușchii și lasă oxigenul să circule prin organism, ajutându-te să te simți mai energic. Nu de puține ori este folosită și pentru a crește energia sexuală și pentru a crește fertilitatea femeilor.

carneolul

Proprietăți emoționale

Carneolul este uneori cunoscută și ca „piatra muzicianului”, deoarece crește nivelul de încredere a persoanelor care trebuie să facă un spectacol pe scenă. Poate fi folosită chiar și de persoanele care trebuie să țină un discurs în fața unei audiențe sau pentru cei care trebuie să se mențină alerți pe tot parcursul jobului. Poate ajuta artiștii din orice domeniu, fiind purtată pentru a crește nivelul de creativitate a scriitorilor, a dansatorilor și pictorilor.

Proprietăți metafizice

Carneolul are o conexiune cu cele 3 chakre de jos, principala fiind chakra rădăcină. Aceasta este cea care ne ajută să ne menținem sănătoși și să fim mereu în echilibru. Piatra este de asemenea conectată cu chakra sacrală și cu chakra plexului solar, crescând nivelul de curaj și ajutându-te să ne întrecem limitele în aproape orice domeniu.

Dacă vrei să afli mai multe despre proprietățile carneolului, uite aici un video interesant:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *