Casiteritul (piatra de staniu) – unul dintre cele mai dense materiale de bijuterii cunoscute

Casiteritul

Casiteritul este compus din oxid de staniu. De fapt, mai este cunoscut și sub denumirea de “piatra de staniu”. Pe langa utilizarea industrială importanță, are câteva proprietăți interesante care fac din cristalele de înaltă calitate, pietre prețioase valoroase.

Numele de casiterit deriva din greaca, din cuvantul „kassiteros”, care inseamna staniu. Casiteritul (oxidul de staniu, SNO2) este cel mai cunoscut si principalul compus din staniu. Staniu (casiteritul) este clasificat ca un mineral impreuna cu tungstenul (wolframul), tantalul si aurul. Aceste minerale (cu exceptia aurului) sunt adesea gasite impreuna in aceleasi depozite de minereuri.

Exemplarele de casiterit sunt, de asemenea, foarte populare printre colectorii de minerale. Casiteritul este destul de dur, aflandu-se pe poziția 6-7 pe scala lui Mohs. Tinde sa fie opac, deși cristalele subțiri pot fi translucide. Aceasta piatra are un luciu remarcabil. Multe exemplare au un luciu “adamantin” (asemanator diamantului) sau submetalic.

Cu o gravitatie specifica de 6.7 pana la 7.1, casiteritul este unul dintre cele mai dense materiale de bijuterii cunoscute. Prin comparație, hematitul foarte dens are o gravitatie specifice de aproximativ 5.28, în timp ce gravitatie specifica a safirului este de aproximativ 4.03, iar cea a diamantului este de 3.53.

Citeste si: Despre Titanit (sfen) – Ce este si care sunt utilizarile sale?

Casiteritul are, de asemenea, un indice de refracție foarte ridicat de 1.997 la 2.098, mai mare decat zirconiul, sfena și granatul demantoid (deși nu la fel de mare ca a diamantului).

Culorile casiteritului variaza de la violet, negru si maro rosiatic până la maro gălbui.

Casiteritul se găsește în venele hidrotermale și pegmatite asociate cu intruziunile de granit. Datorită durabilității sale, se găsește, de asemenea, frecvent concentrat în depozite aluvionare, uneori în cantități suficient de mari pentru a putea fi exploatate și comercializate.

proprietatile-casiteritului

Depozite de casiterit se găsesc în Australia, Bolivia, China, Congo, Republica Cehă, Anglia, Malaezia, Mexic, Namibia, Peru, Spania și SUA (California). Cele mai fine cristale de casiterit provin din zacamantul bolivian. Unele materiale fatetate recent din China rivalizează cu casiteritul bolivian și prezinte nuanțe aurii neobișnuite.

Casiteritul ca piatra pretioasa

Casiteritul ca pitara pretioasa este foarte rar. Pentru a putea fi folosit la bijuterii, acesta trebuie sa fie transparent, fara fracturi, de claritate inalta si sa aiba o culoare atractiva. Atunci cand este taiat corespunzator, casiteritul este o piatra pretioasa foarte frumoasa. De regula are culoare maro, galbena, portocalie, rosie sau verde. Unele pietre au „focul” aproape la fel de puternic preum diamantul.

Este foarte putin probabil sa gasesti casiteritul la bijuterii. Foarte putine persoane au auzit de aceasta piatra, asadar nu prea se cauta, mai ales pentru a fi folosit ca piatra pretioasa la bijuterii. Este totodata atat de rar incat, chiar daca ar exista cereri, acestea sunt atat de putine incat nu ar face fata unei pietre largi. Ca rezultat, casteritul este taita si folosit in general de colectionari si ca expozitie la muzeu.

Una din proprietatile casiteritului care il face atat de special este nivelul sau inalt de dispersie. Dispesia este abilitatea unui material de a separa culoarea alba in culorile spctrului. Aceasta este proprietatea care produce cele culori de „foc” ale diamantului.

Casiteritul are un indice de dispersie de 0.071, fiind mult mai mare decat cel al diamantului care este de 0.044. Indicele ridicat de dispersie a casiteritului il ajuta sa produca acea culoare „de foc” care o depaseste pe cea a diamantului.

Cu toate astea, focul puternic al casiteritului poate fi vazut doar in cazul in care acesta are o culoare deschisa. Daca piatra are o culoare inchisa la culoare, aceasta poate bloca partial lumina.

Citeste si: Despre Jad – Ce factori influenteaza aceasta piatra?

Ce nu stiai despre casiterit

Casiteritul este un minereu compus de staniu gasit in depozitele de roci granitice si pegmatite. Casiteritului i se mai spune uneori si „piatra de staniu” si este cel mai cunoscut minereu de staniu. Este o roca magmatica sau metamorfica.

casiteritul-pentru-bijuterii

Casiteritul poate fi de culoare rosie-maro, maro si neagra, dar poate avea si alte culori cum ar fi rosu, alb, galben sau galben-gri. Dunga sa este un maro pal si are un scor intre 6 si 7 pe scala Mohs si o gravitate specifica de la 6.8 la 7.1. Pe langa acest lucru, luciul sau ar putea fi gras, adamantin sau plictisitor.

Lucruri interesante despre casiterit

  • Casiteritul ar putea fi precipitat de gazul vulcanic
  • Numele de casiterit provine din greaca de la „kassiteros”, care inseamna staniu
  • Principalele caracteristici ale casitetirului care il fac sunt indicele ridicat de gravitatie, rezistenta sa si culoarea.
  • O alta varianta de casiterit este „staniul de ac”, care este o forma aciculara de casiterit
  • Casiteritul este important pentru economie deoarece este principalul minereu din staniul de metal.
  • Este folosit ca un material de colectie. Variantele transparente sunt mai cautate decat celelalte forme ale minereului
  • Casiteritul poate fi gasit in foarte multe locuri din intreaga lume, inclusiv BOlivia care pduce cele mai bune specimene de casiterit in abundenta.
  • China devine de asemenea un producator important de casiteritul cu cristale negre stralucitoare dar si de cristale transparente maro
  • Europa si australia de asemenea au depozite importante de casiterit, cele mai clasice specimene fiind gasite in Anglia si cristale largi fiind gasite in Tara Galilor de Sud.
  • Cu toate ca este gasit si in America, casiteritul nu este atat de comun ca in alte parti ale lumii. Unele depozite de pegmatite sunt in Californai de Sud.
  • Mineralele are sunt asociate adesea cu casiteritul sunt hedenbergitul, scheelita, calcitul, apatitul, limonitul si muscovitul
  • In trecut, casiteritul era folosit cel mai des pentru a crea conservele din staniu, care erau de fapt otel placat cu staniu atunci cand era folosit pentru mancare. In zilele noastre insa majoritatea au fost inlocuite cu sticla, plastic, hartie, aluminiu sau alte materiale.
  • Exista cantitati mici de casiterit care sunt folosite in compusii de lustruire

Proprietatile fizice ale casiteritului

Casiteritul are mai multe proprietati care ajuta la identificarea sa si il ajuta sa fie gasit in cantitati minabile. Lustrul sau adamantin, rezistenta puternica, culoarea sa si indicele inalt de gravitatie ajuta la identificarea sa. Datorita indicelui ridicat de gravitatie si rezistenta il fac rezistent la transportul fluvial.

Avand un indice de rezistenta intra 6 si 7 si o densitate crescuta, casiteritul este usor de taiat.

Vezi aici: Care sunt cele mai bune bijuterii pentru mame?

Cu toate astea, piatra necesita o lustruire puternica pentru a deveni frumoasa si pentru a putea fi folosita la bijuterii. Casiteritul este cel mai des gasit in pietre mici. Pietrele mari, de mai mult de un carat sunt rare.

Casiteritul este pretuit pentru stralucirea sa frumoasa care se datoreaza lustrului adamantin. Acest lustru poate fi de asemenea sub-metalic si gras.

Casiteritul este o piatra opaca, dar poate fi si transparenta sau translucenta atunci cand cristalele sunt subtiri. Este in general neagra, dar poate fi si de culoare rosu maroniu, maro, alb maroniu, galben, rosu sau incolora. Cristalele pot de asemenea sa aiba nuante albe sau maronii.

Cum este folosit casiteritul

Cu toate ca ca este foarte rar intalnit in bijuterii, aceasta piatra este adesea utilizata datorita proprietatilor sale energetice. I se mai spune si „piatra divinitatii” si multe persoane sustin ca are puteri energetice extraordinare. Iata pentru ce este folosita aceasta piatra.

utilizarile-casiteritului

Pentru vindecare

Cand vine vorba de efectele sale vindecatoare, se spune ca casiteritul poate trata dezechilibrul hormonal si problemele dietetice. De asemenea, se crede ce poate fi de ajutor atat mental cat si fizic pentru cei ce sufera de obezitate.

Pentru bogatie

Aceasta piatra este de asemenea cunoscuta ca fiind o piatra cu puteri energetice. De fapt, se crede ca casiteritul poate transforma visele in realitate. Acestea te pot ajuta sa scapi de impuritatile din organism si te ajut sa iti atingi maximul de potential in orice situatie.

Pe de alta parte, vei fi capabil sa te bucuri de un echilibru energetic care te va ajuta sa faci diferenta intre ce este adevarat si ce este fals.

Pentru relatia ta

Daca ai probleme in relatie, se crede ce aceasta piatra poate ajuta la eliminarea energiilor negative din cuplu. Puterea vindecatoare a acestei pietre va lasa sa va eliberati de frica si de durere.

Istoria casiteritului

Cu toate ca numele sau provine din greaca, se mai crede ca provine si din cuvantul fenician „Cassiterid” care se referea la insulele Irlanda si Britania, ambele fiind surse importante de staniu in trecit.

Afla aici totul despre: Acvamarin – Ce proprietati are aceasta piatra?

Importanta casiteritului ca staniu este cunoscuta de mii de ani. Acesta era extras si prelucrat inca din anii 2000 î.Hr.. Unele din cele mai vechi mine de casiterit au fost in Cornwall, Anglia iar acum este complet epuziata de minerale.

Casiteritul a fost de fapt cel mai important minereu de export al Britaniei. De fapt, motivul principal pentru care Romanii au invadat Britania a fost in principal datorita dorintei lor de a controla minele de casiterit din Britania.

In timpul epocii de bronz, casiteritul a fost o descoperire uriasa ca are a ajuta la avansarea tehnologica, fiind folosita pentru a crea aliaje din bronz. Acest lucru era obtinut prin incalzirea casiiteritului si mixarea acestuia impreuna cu cuprul topit.

Casiteritul era folosit ca o sursa de staniu si bronz, dar era de asemenea folosit ca o piatra pretioasa frumoasa.

Biografie

  • Cassiterite Facts – Soft Schools
  • What is Cassiterite? – Chambers Deration
  • What is Cassiterite? – Geology.com
  • Cassiterite – Science Direct
  • Facts About Cassiterite: Meanings, Properties, and Benefits – Gemstagram, Arya Magdalena
  • Cassiterite Meaning, Powers and History – Jewels For Me

2 thoughts on “Casiteritul (piatra de staniu) – unul dintre cele mai dense materiale de bijuterii cunoscute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *