Citrin – Piatra Speranței și a Tinereții. Totul despre aceasta piatra semiprețioasă

citrin-eleni-bijuterii

Citrinul este o piatră semiprețioasă ce se oferă cadou celor care împlinesc 13 sau 17 ani de căsătorie. De asemenea, citrinul este piatra norocoasă a persoanelor născute în luna noiembrie. Se spune despre citrin că este piatra speranței, a tinereții și a fidelității.

Această piatră semiprețioasă este o varietate de cuarț și se găsește în roci metamorfice. Este disponibilă în diferite nuanțe de la galben palid până la galben ambra.

Majoritatea pietrelor de citrin sunt extrase din minele aflate în sudul Braziliei, în Africa, Spania, Madagascar, Franța, Carolina de Nord, Colorado, Bolivia, Mexico și Uruguay. Într-o mină din Bolivia există cristale cu o combinație specială de ametist și citrin, cunoscute sub numele de ametrin.

Istoria citrinului

Citrinul a fost dintotdeauna o piatră populară, chiar și atunci când resursele erau limitate. Se crede că romanii sunt cei care au purtat pentru prima dată citrinul în bijuterii. Pontifii romani aveau pe degete inele cu pietre masive de ametist și citrin, în timp ce grecii ciopleau figurine din citrin.

Citrinul a devenit din ce în ce mai popular în perioada romantică atunci când artizanii au început să folosească pietrele strălucitoare în culori calde la crearea bijuteriilor.

În prima parte a secolului XX, cei care erau adepți ai curentului Art Deco au început să adauge citrine de dimensiuni mari în bijuteriile pe care le purtau vedetele de le Hollywood.

Se spune despre citrin că ar avea puteri magice, de aceea mulți îl poartă ca talisman pentru a scăpa de gândurile negre. De asemenea, unii cred că această piatră semiprețioasă are proprietăți medicinale și o folosesc ca remediu pentru afecțiunile digestive.

Oamenii din Asia obișnuiesc să poarte o bijuterie cu citrin atunci când dau un examen important pentru că, spun ei, îi ajută să treacă cu brio peste situațiile dificile.

citrin-piatra-bijuterii

Citrinul – caracteristici

  • Culoare: Foarte rar, citrinul apare în culori saturate. Citrinul portocaliu auriu se găsește extrem de rar, deci nu este de mirare că este și foarte scump.
  • Claritate: De obicei, cu ochiul liber, nu se pot vedea impuritățile dintr-un citrin. Însă, într-o piatră de culoare foarte deschisă, incluziunile se observă destul de bine, iar acest lucru îi scade destul de mult valoare.
  • Tăietură: Citrinul este disponibil într-o gamă variată de forme și tăieturi. Citrinul brut care are incluziuni minore este folosit adesea la confecționarea mărgelelor. Această piatră este tăiată, de obicei, în formă rotundă, ovală și pară.
  • Karate: În subteran s-au găsit cristale de citrin chiar și de 20 de karate. Acest cristal ocupă locul 7 pe scara de duritate a lui Mohs și este sensibil la căldură.

Proprietățile citrinului

Citrinul este un simbol al speranței și poate fi purtat de toți cei care își doresc să treacă cu bine peste situațiile dificile. Această piatră este asociată cu speranța, bucuria, sănătatea și fidelitatea.

Se crede că citrinul poate stimula creativitatea și poate ajuta la limpezirea gândurilor. Deoarece este purtător de energie solară, citrinul este util în tratarea depresiei și fobiei. În plus, promovează calmul interior, stimulează intelectul și îi încurajează pe oameni să-și exprime liber gândurile și sentimentele.

Dacă vrei să faci un cadou deosebit unei persoane dragi, alege o bijuterie cu o piatră prețioasă asociată cu luna de naștere a acesteia.

Citrinul elimină stresul, gândurile negative și induce o stare de bine. ÎI ajută pe cel care-l poartă să-și păstreze calmul în situații dificile și să se relaxeze. Citrinul îi încurajează pe oameni să devină mai generoși și aduce prosperitate în viața lor.

De asemenea, se spune că citrinul are proprietăți ce ajută la tratarea bolilor ce afectează aparatul digestiv. Acesta stimulează digestia, îmbunătățește funcțiile splinei și ale pancreasului și ajută la curățarea sângelui. În plus, ameliorează problemele de vedere și ajută la combaterea bolilor degenerative.

piatra-de-citrin-scorpion

Citrinul și semnele zodiacale

Citrinul este piatra norocoasă a celor născuți în zodia Scorpion, însă se pare că aduce mult noroc și persoanelor care s-au născut în anul Cocoșului. Această piatră este asociată cu planetele Jupiter și Mercur.

Cel care poartă o bijuterie cu citrin poate avea succes în afaceri și poate câștiga mulți bani. Se spune că citrinul este piatra Arhanghelului Gabriel care aduce speranță în viața oamenilor.

Cum se îngrijesc bijuteriile cu citrin?

Citrinul ocupă locul 7 pe scara de duritate a lui Mohs, ceea ce înseamnă că este destul de rezistentă la zgârieturi și poate fi purtată zilnic. Bijuteriile cu citrin se curăță cu apă călduță și săpun, apoi se șterg cu o cârpă moale.

Recomand să citești și despre cum se curăță bijuteriile din argint pentru a afla cum să-ți păstrezi bijuteriile în stare bună toată viața.

Chiar dacă bijuteriile cu citrin pot fi curățare cu aparatul ultrasonic, este recomandat să se evite utilizarea aburilor pentru că această piatră își poate pierde proprietățile atunci când este expusă la temperaturi mari.

Citrinul este o piatră mult mai ieftină decât topazul sau safirul și poate fi adăugată în bijuterii cu design îndrăzneț sau chiar dramatic. Atunci când citrinul este combinat cu alte pietre colorate, se creează o bijuterie deosebită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *