Cuarțul – tot ce trebuie să știi despre unul dintre cele mai răspândite minerale de pe pământ

piatra-cuartz-bijuterii

Cuarțul ocupă locul doi în topul celor mai răspândite minerale de pe pământ, primul loc fiind ocupat de feldspat. În ceea ce privește compoziția sa chimică, acesta este format dintr-o parte de silicon și două părți de oxigen. Cuarțul este disponibil într-o gamă variată de culori, forme și mărimi.

Deoarece este un mineral dur și are proprietăți deosebite, acesta este folosit atât în industria bijuteriilor ca piatră prețioasă, cât și în alte industrii.

Cuarțul poate fi găsit în orice loc de pe Pământ deoarece, nu are nevoie de o anumită temperatură pentru a se forma. Acesta este prezent atât în nisipul de la malul mării cât și în râuri, munți sau deșert. Cel mai adesea, cuarțul se găsește în roci sedimentare, vulcanice și metamorfice.

Cele mai populare tipuri de cuarț

Cuarțul este disponibil în mai multe culori: alb, violet, roz, gri, negru și transparent. Cristalele de cuarț sunt lucioase și au o strălucire deosebită. Acest mineral este găsit adesea sub forma unei prisme hexagonale sau sub forma unei geode (rocă plină de cristale). Există mai multe tipuri de cuarț, de culoare și formă diferită, însă cele mai cunoscute sunt:

AmetistulNumele acestui cristal de culoare mov, își are originea în limba greacă și înseamnă „contra beției”. Potrivit legendei, Bachus, zeul vinului a reușit să transforme o nimfă în cristal în momentul în care a turnat vin peste ea.

Citrin – Această piatră de culoare galbenă, este foarte rară. Deoarece nu prea se găsește în natură, se creează prin încălzirea ametistului la temperaturi cuprinse între 300 și 550 grade C.

bijuterii-cu-piatra-citrin

Prasiolit – La fel ca citrinul, prasiolitul se găsește rar în natură. Acesta are o culoare verde și poate fi produs prin încălzirea la temperaturi înalte a altor varietăți de cuarț.

Cristal roz – Această piatră are o nuanță de roz care poate deveni ștearsă în momentul în care este expusă la razele soarelui.

Cristal fumuriu – Acest cristal este translucid și are o nuanță ce variază între cenușiu și negru.

Istoria cuarțului

În limba greacă, „krystallos” înseamnă gheață, de aceea în Antichitate se credea că acest mineral nu se topește niciodată. Vara, cuarțul era așezat pe pielea caldă, pentru a oferi o senzație răcoritoare.

În urma unui studiu efectuat de Nicolas Steno, în secolul XVII-lea, s-a descoperit că indiferent de forma sau mărimea cristalului, fațetele lungi ale prismei formează întotdeauna un unghi de 60 de grade.

În 1845, geologul Karl Emil von Schafhutl a folosit un vas sub presiune pentru a crea cuarțul artificial. Într-adevăr, cuarțul respectiv nu era foarte calitativ, însă în timp, tehnologia a permis recrearea cât mai precisă a cuarțului în laborator.

quartz-bijuterii-argint

Utilizările cuarțului

Cuarțul ocupă locul 7 pe scara de duritate a lui Mohs, decii find destul de durabil, este folosit și în construcții. De asemenea, cuarțul este rezistent la căldură, motiv pentru care este utilizat și la fabricarea produselor electronice.

  • Industria petrolieră – Acest mineral este utilizat în procesul de fracturare hidraulică. Pasta obținută din nisip de cuarț este împinsă în puțurile de gaz și astfel accesul la gaz este facilitat.
  • Producția sticlei – Pentru crearea obiectelor decorative din sticlă se folosește nisip obținut din boabe de cuarț.
  • Turnătorie – Fiind rezistent la substanțele chimice și având o temperatură de topire mai ridicată decât a altor metale, cuarțul este utilizat la crearea mulajelor.De asemenea, acest mineral mai este utilizat și la fabricarea cauciucurilor, a terenurilor de volei și a spațiilor de joacă.

Totuși, cea mai parte cantitate de cuarț este folosită la crearea bijuteriilor. Fiind un material durabil, poate fi folosit la confecționarea unor bijuterii deosebite.

Proprietățile cuarțului

Se spune despre cuarț că ar avea puteri vindecătoare, chiar dacă nu există studii care să demonstreze acest lucru. Unii oameni folosesc acest mineral pentru a scăpa de gândurile negre și de energia negativă, deoarece acesta poate să purifice mintea și sufletul.

Dacă acest cristal este plasat într-un loc din casă, va aduce armonia în familie și-i va proteja pe cei care locuiesc acolo de energiile negative. De asemenea, se crede că acest mineral poate disipa radiațiile electromagnetice, motiv pentru care ar trebui amplasat lângă televizor, calculator sau cuptorul cu microunde. Recomand să citești mai multe și despre Onix – vezi cum se formează această piatră și ce proprietăți are.

Cuarțul poate fi utilizat și de persoanele care vor să-și găsească jumătatea, deoarece se spune că atrage dragostea. În plus, se crede că ar putea ajuta la combatere oboselii și la eliminarea kilogramelor suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *