Cum diferențiezi un rubin fals de unul natural. Tot ce trebuie să știi despre rubinul natural înainte de a-l achiziționa

Rubinul este o piatra pretioasa de culoare roșie, ce face parte din familia corundului. Majoritatea rubinelor au o culoare roșie puternica, desi culoarea precisă a rubinelor poate varia de la roșu-sange la rosu-portocaliu, violet-rosu, maro-rosu sau chiar roz-rosu.

Rubinul rosu este una dintre cele mai romantice pietre prețioase. Rubinele sunt făcute din corundum, o forma cristalina de oxid de aluminiu. Culoarea roșu rubiniu provine din urme de crom, care înlocuiesc aluminiu din mineral și îi schimba culoarea.

Cand corundumul este rosu, este numit rubin. Cand are o alta culoare, precum albastru, galben sau roz, este numit safir. Rubinul poate fi identificat cu usurinta datorita culorii sale bogate, de la roz la rosu-sange.

Se spune ca rubinul este unul dintre cele mai rare pietre prețioase – rubine, safire și smaralde. Este piatra norocoasa a celor născuți în luna iulie.

Ca și în cazul altor pietre pretioase, rubinele sunt exploatate în întreaga lume pentru a fi utilizate în bijuterii. Rubinele pot fi găsite în următoarele tari: Sri Langa, Australia, Thailanda, Myanmar, Cambodgia, Vietnam, Japonia, India, Pakistan, Afganistan, Columbia, Namibia, Mozambic, Madagascar, Kenya, Tajikistan, Tanzania, Brazilia, Scoția.

Rubinele au o duritate de 9 pe scara lui Mohs, ceea ce le face pietre prețioase dure. De fapt, sunt în spatele diamantului, care au un scor de 10 perfect.

Fiind pietre dure, rubinele pot fi purtate în fiecare zi. Poți purta un inel, un pandantiv sau o pereche de cercei cu rubin fără a-ti face griji ca piatra se va deteriora.

In trecut, bijuteriile cu rubin erau oferite drept cadouri la ziua de naștere. De exemplu, cerceii si colierele din rubin sunt cadouri traditionale pentru persoanele nascute in iulie.

Bijuteriile cu rubin sunt, de asemenea, un cadou popular pentru cei care aniverseaza 15 și 40 de ani de căsătorie. Un cadou ce consta într-o pereche de cercei cu rubin sau un inel cu rubin simbolizeaza dragostea si afectiunea pentru partener.

În ultimul deceniu, rubinele au devenit, de asemenea, populare ca pietre centrale pentru inelul de logodna. Acum vedem din ce în ce mai multe inele de logodna cu rubin în loc de diamant, precum și inele care combina un rubin mare cu mai multe diamante mici.

Dacă te gandesti sa cumperi un rubin care sa fie asezat într-un inel, o pereche de cercei, un pandantiv sau în alte bijuterii, trebuie sa știi care sunt factorii cheie ce determina aspectul, frumusețea și valoarea rubinului.

Mai jos am prezentat elementele de baza pe care trebuie sa le cunosti cand mergi sa cumperi un rubin.

Rubinele sunt mai scumpe decat diamantele?

Deși unele rubine sunt incredibil de valoroase și pot avea prețuri foarte mari, majoritatea sunt mai puțin costisitoare decat diamantele de aceeași dimensiune. Acest preț mai mic face din rubin o alternativa atragatoare la un diamant pentru un inel de logodna sau o alta bijuterie.

Rubinele de înaltă calitate pot fi mult mai scumpe – în unele cazuri, fie la fel de scumpe, fie mai scumpe decat diamantele de aceeași dimensiune.

Factorii care determina calitatea rubinului

La fel ca diamantele, rubinele sunt evaluate cu ajutorul unor anumiți factori de calitate. Dintre acestia, cel mai important factor este culoarea. Rubinele de calitate superioara au o culoare naturala bogata, profundă care nu a fost schimbată prin tratament termic. Cu cat culoarea este mai puternică și mai intensă cu atat rubinul este mai valoros.

Alți factori precum claritatea și calitatea tăieturii joacă, de asemenea, un rol în determinarea valorii unui rubin. Cu toate acestea, din moment ce rubinele nu sunt apreciate pentru strălucirea lor așa cum sunt diamantele, calitatea tăieturii unui rubin nu este un factor atat de important în determinarea frumuseții sau valorii sale.

În cele din urma, ca în cazul tuturor pietrelor prețioase, greutatea în carate a unui rubin joacă un rol în determinarea valorii, un rubin mai mare având o valoare mai mare decat un rubin mai mic.

Un rubin de o calitate exceptionala, care combina culoarea bogată naturala, cu alti factori de calitate este foarte rar și merită vândut pe o suma foarte mare de bani.

Cu toate acestea, rubinele de buna calitate nu trebuie neapărat sa coste o avere. După cum am menționat mai sus, este posibil sa cumperi un rubin superb plătind mult mai puțin decât ai plăti pentru un diamant cu o greutate similară în carate.

Culoare

La fel ca în cazul smaraldului, cel mai important factor ce trebuie luat în calcul la evaluarea unui rubin este culoarea acestuia. Cu cat culoarea este mai profundă și mai intensă, cu atat rubinul este mai apreciat. Cea mai apreciata culoare a rubinului este roșu intens. Cu toate acestea, rubinele pot arăta uimitor și în alte culori, cum ar fi roz sau maro-rosu.

În esența, măsurăm culoarea unui rubin folosind trei criterii: nuanta, tonul și saturația.

Fiecare rubin are o culoare primara si una secundara. Culoarea primara este rosu, iar culoarea secundara este, de obicei, portocaliu, violet sau roz. Cu cat culoarea rubinului este mai roșie, cu atat valoarea sa este mai mare.

Culori secundare

Unele rubine extrase din anumite parti ale lumii au anumite culori secundare, cum ar fi rubinele din Myanmar, despre care se știe că au o culoare secundară ușor purpurie.

Violetul ca o culoare secundara poate, de fapt, sa fie potrivita pentru un rubin, deoarece face ca rosul sa para mai bogat.

Tonul culorii

Tonul culorii unui rubin se referă la cat este de deschisa sau întunecată nuanta roșie. Dacă culoarea unui rubin este prea închisă, este dificil sa se distinga culoarea. Daca tonul este prea deschis, culoarea va fi prea slabă.

De asemenea, dacă tonul unui rubin este prea deschis, ar putea fi considerat un safir roz – chiar daca piatra are o saturație ridicată.

Saturatia rubinului

Saturatia se referă la adancimea culorii rubinului sau intensitatea culorii. Cu cat culoarea este mai intensă, cu atat rubinul este considerat mai prețios. De asemenea, rubinele care stralucesc in lumina ultravioleta pot avea o saturatie si mai mare.

Și acele de rutil care sunt mici incluziuni, ar putea îmbunătăți culoarea rubinului prin reflectarea luminii din interiorul pietrei.

Claritate

Claritatea se referă la numărul, mărimea, culoarea, locul și calitatea imperfecțiunilor unui rubin, care sunt cunoscute ca incluziuni. Cand un gemolog măsoară calitatea unui diamant, utilizează un aparat prin care piatra se vede de 10 ori mai mare. Astfel, ei obțin o imagine super-marita a interiorului pietrei.

Cu toate acestea, în cazul pietrelor prețioase colorate, gemologii nu folosesc întotdeauna un astfel de aparat; mai degraba cauta ca piatra sa fie curata sau lipsita de incluziuni atunci cand este privită cu ochiul liber. Cu cat claritatea este mai buna, cu atat rubinul este mai scump.

Toate rubinele naturale vor avea un anumit nivel de incluziuni, cunoscute și sub numele de ace de rutil sau “matase”. Dacă nu exista ace de rutil vizibile într-un rubin, gemologii vor suspecta ca rubinul a fost tratat sau este sintetic.

Incluziuni care măresc valoarea rubinului

Astăzi, majoritatea rubinelor sunt tratate termic pentru a li se îmbunătăți culoarea și claritatea, dar rubinele care nu sunt tratate termic și au o calitate superbă pot avea un preț foarte ridicat.

Exista insa un tip de incluziuni care măresc efectiv valoarea rubinului. Este o aparitie rara numita asterism, în care stele cu trei sau șase puncte sunt vizibile în piatra când este privită în lumina adecvata.

Asta se intampla cand lumina este reflectată de pe acele de rutil, creand astfel efectul de stea.

Taietura

Taietura rubinului se referă la modul în care piatra este fatetata, la dimensiunile sale si simetria generala. Spre deosebire de diamante, rubinele nu sunt clasificate în funcție de calitatea tăieturii. Acest lucru se datoreaza faptului ca taietura unui rubin este un factor mult mai puțin important decât culoarea și claritatea.

Dar, la fel ca în cazul celor mai multe pietre prețioase, adevărata strălucire a rubinului este dezvaluita numai după o taietura de calitate. Exista patru factori de care trebuie să țină cont taietorii de pietre prețioase atunci cand taie safire și rubine.

  • Maximizarea culorii
  • Maximizarea greutatii în carate
  • Minimizarea incluziunilor
  • Forma dorita de consumator: rotunda, ovala, cabochon etc.

Carate

În cele din urma, trebuie sa luăm în considerare, greutatea rubinului în carate. După cum probabil ați ghicit deja, cu cât greutatea în carate a unui rubin este mai mare, cu atat prețul este mai ridicat. Deoarece pietrele prețioase mari sunt mai rare decât pietrele prețioase mici, va trebui sa plătești mai mult pentru un rubin mai mare.

Acestea fiind spuse, ar trebui să fii, de asemenea, conștient și de faptul ca, de obicei, prețul crește atunci când greutatea uraniului atinge un carat, trei carate, cinci carate etc. Dacă dorești sa cumperi un rubin de un carat, îți recomand sa alegi, în schimb, unul de 0.9 ct. Deși nu vei observa diferenta în dimensiunea pietrei, vei observa, cu siguranta, ca ai făcut economie la bani.

Tipuri de rubine

Rubinele provin din întreaga lume și sunt disponibile într-o gama variată de forme și nuanțe roșii. Cu toate acestea, cele mai multe rubine sunt clasificate în anumite categorii, în funcție de țara sau regiunea din care sunt extrase. Tipurile comune include:

  • Rubine birmaneze – rubinele din Birmania, acum Myanmar, sunt considerate drept unele dintre cele mai apreciate rubine din lume. Rubinele birmaneze au o culoare rosie intensa, care iese în evidenta și arată foarte bine.
  • Rubine thailandeze – rubinele thailandeze au o culoare mai profundă, dar mai puțin intensă decat rubinele birmaneze și sunt considerate, de obicei, rubine de calitatea a doua. În aceste rubine vei găsi un nivel mai ridicat de crom și fier, care contribuie la culoarea lor unică.
  • Rubine africane – rubinele din țările africane precum Kenya si Mozambic au o culoare rosu inchis sau rosu-violet. Rubinele africane de culoarea rosu inchis sunt mai populare.
  • Rubine sange de porumbel – rubinele cu o culoare “sange de porumbel” sunt deosebit de valoroase. Aceste rubine au o nuanță rosie aprinsa, cu o tenta usor purpurie. Privite sub lumina, acestea par a avea o culoare roșu intens. Multe rubine sange de porumbel provin din Myanmar. Rubinele sange de porumbel naturale sunt rare și au o valoare foarte ridicată. Multi oameni adora culoarea lor incredibila, desi, la fel ca în cazul tuturor pietrelor prețioase, gustul oamenilor diferă.

La fel ca diamantele, rubinele sunt taiatate într-o varietate de forme. In timp ce taietura rotunda stralucitoare este cea mai comuna forma pentru diamante, rubinele sunt, de obicei, taiate pe baza formarii pietrei. Din aceasta cauza, s-ar putea sa vezi, mai multe, rubine în forme non-rotunde, cum ar fi taieturile ovale, în formă de para etc.

La fel ca în cazul tuturor pietrelor prețioase, nu exista o “cea mai buna forma” pentru un rubin, de aceea, ar trebui sa alegi o forma care ție ți se pare cea mai frumoasă.

Rubine vs. diamante

Rubinele sunt o alternativa la diamante pentru inelele de logodna și alte bijuterii. Diferențele dintre rubine și diamante constau în:

Culoare

Cea mai evidenta diferenta intre rubin si diamant consta in culoarea lor. Deși majoritatea diamantelor sunt albe sau incolore, ele pot fi, de asemenea, galbene, roz, sau în unele cazuri, chiar roșii.

Rubinele sunt exclusiv roșii. Cu toate acestea, pot avea diferite nuanțe, saturație și culori secundare, ceea ce înseamnă ca unele rubine pot afișa o nuanță de roz, maro, violet sau portocalie.

Stralucire

Rubinele sunt, de obicei, apreciate pentru strălucirea lor, dar nu vor afișa niciodată acea strălucire specifica diamantelor. În schimb, principalul factor care determina frumusetea și valoarea unui rubin este culoarea acestuia.

Duritatea

Diamantele sunt mai dure decat rubinele, ocupand locul 10 pe scala Mohs. Rubinele, în schimb, ocupă locul 9. Cu toate acestea, ambele sunt pietre prețioase dure care nu se vor deteriora ușor dacă vor fi purtate zilnic.

Cost

După cum am menționat anterior, rubinele sunt, în general, mult mai puțin costisitoare decat diamantele. Cu toate acestea, unele rubine ce au o culoare naturala exceptionala pot avea preturi similare cu cele ale diamantelor sau pot fi chiar mai scumpe.

Rubine vs. Safire

Rubinele si safirele sunt ambele soiuri de corindon mineral si impartasec o compozitie chimica asemanatoare, dar nu identica. Ambele ocupă locul 9 pe scala de duritate a lui Mohs, ceea ce înseamnă ca sunt pietre prețioase extrem de dure, care pot fi purtate în siguranța zilnic.

Diferenta cheie dintre rubine și safire sta în compozitia chimica și culoarea lor. Rubinele contin urme de element de crom, care confera pietrei culoarea roșie. Safirele pot contine mai multe oligoelemente diferite care contribuie la culoarea lor.

Rubine create in laborator vs. rubine naturale

La fel ca diamantele, rubinele pot fi create in laborator. Rubinele naturale se formează sub scoarta terestra pe parcursul a 20 de milioane de ani, în timp ce rubinele create în laborator sunt sintetizate într-un cadru controlat.

Rubinele create în laborator tind sa fie mult mai ieftine decat rubinele naturale. De asemenea, tind sa fie produse fără defectele prezentate în rubinele naturale. Din perspectiva compoziției chimice, un rubin creat în laborator este același mineral precum rubinul natural. Proprietățile lor chimice sunt identice.

Pentru unii oameni, rubinele create în laborator par puțin prea “perfecte” și lipsite de frumusețea și caracterul natural care sunt prezente într-o piatra pretioasa creata sub pamant. Pentru unii, lipsa defectelor poate fi un avantaj.

Atat rubinele create în laborator, cat si rubinele naturale arată minunat. În cele din urmă, cea mai buna alegere este cea care se potrivește cel mai bine cu gustul și bugetul tău.

Cum să-ți dai seama dacă un rubin este natural

Datorită rarității lor, rubinele sunt adesea falsificate. Îți recomand sa cumperi pietre prețioase doar de la un furnizor de bijuterii de încredere pentru a evita achiziționarea unui rubin fals. Pentru a distinge un rubin fals de unul real, poți utiliza următoarele tehnici:

Incearca sa-l zgarii

Așa cum am menționat mai sus, rubinul ocupă locul 9 pe scara de duritate a lui Mohs. Dacă poti zgaria piatra cu o unghie sau o bucata de smirghel, este puțin probabil sa fie un adevărat rubin.

Încearca sa trasezi o dungă

Asaza o farfurie de porțelan pe un blat sau o masa, apoi trage rubinul peste farfurie. Un rubin fals poate lasa în urma o dungă de culoare vizibilă, în timp ce un rubin adevărat nu va lasa în urma nicio dunga colorata.

Reține ca absența unei dungi de culoare nu înseamna neaparat ca un rubin este real.

Verifica dimensiunea acestuia

Rubinele mari și naturale sunt extrem de scumpe. Dacă vrei sa cumperi un rubin care pare puțin prea mare pentru prețul pe care trebuie sa-l platesti, exista probabil un motiv pentru care are un preț atât de mic.

Verifica incluziunea sale

Este normal ca rubinele sa aiba incluziuni, deși rubinele sintetice sunt, de obicei, impecabile și este posibil sa nu aibă deloc incluziuni. Unele rubine false sunt fabricate din sticlă și pot afișa incluziuni rotunde, cu bule de aer.

Discuta cu un profesionist

Dacă ai achiziționat un rubin sau ai moștenit unul dar nu știi dacă este natural, discuta cu un profesionist. Un gemolog cu experienta se va uita la piatra pretioasa și te va anunța dacă este real sau fals.

Reține ca un rubin creat în laborator nu este la fel ca un rubin fals. Rubinele create în laborator sunt identice din punct de vedere chimic cu cele naturale, deși aspectul lor poate fi ușor diferit la o examinare foarte atentă.

Sfaturi pentru cumpararea unui inel de logodna cu rubin

După cum am menționat și în randurile de mai sus, inelele de logodnă cu rubin sunt din ce în ce mai populare din mai multe motive.

  1. În primul rand, rubinele arată elegant și frumos. Datorită culorii roșii, rubinele au un aspect unic, care nu poate fi găsit la alte pietre prețioase.
  2. În al doilea rand, rubinele sunt mai puțin costisitoare decât pietrele prețioase convenționale ale inelului de logodna, precum diamantele.
  3. În al treilea rand, deoarece rubinul este o piatra pretioasa frumoasă, este minunată pentru inelul de logodna. Dacă viitoarea ta logodnica s-a nascut in iulie, o poți cere in casatorie, oferindu-i un inel de logodna cu rubin.
  4. În al patrulea rand, deoarece rubinele sunt foarte dure (deși nu sunt la fel de dure ca diamantele), sunt greu de deteriorat. Asta înseamnă ca viitoarea ta logodnica nu trebuie sa-si faca griji ca va zgâria sau deteriora inelul de logodna.

Cu toate acestea, exista cateva lucruri de care trebuie sa ții cont atunci cand alegi un inel cu rubin.

Alege un metal care sa completeze rubinul

Rubinele pot arata fantastic, într-o varietate de metale, de la aur alb si platina, la aur galben sau roz. Cu toate acestea, tipul de metal pe care îl alegi și mai ales, culoarea metalului – vor juca un rol în aspectul inelului de logodnă cu rubin.

Dacă dorești ca rubinul să iasă în evidență și sa atraga atentia, îl poți aplica pe un inel din aur alb sau platina. Ambele metale completeaza foarte frumos tonurile de piele deschisa sau roz.

Rubin – simbol, beneficii si mituri

De cand au fost descoperite, rubinele au fost legate de putere, bogăție și regalitate. În plus, se considera ca rubinele au capacitatea de a proteja purtătorul. Prin purtarea rubinelor, oamenii își pot proteja propriile atuurile, dar și sănătatea și bunăstarea.

Beneficiile rubinului

Rubinele naturale, în special, cele de calitate superioară și cu dimensiuni foarte mari, nu sunt nicidecum ieftine. Cu toate acestea, dacă ești dispus sa alegi o piatra mai mica, poți găsi un rubin incredibil de frumos, cu o nuanta placuta, regala, prestigioasa si deosebita la un pret accesibil.

Rubinele sunt, de asemenea, o alternativa extraordinara la diamante, deoarece ofera o culoare atat de calda și optimistă. Unii cred ca pietrele de rubin pot ameliora problemele cu vederea și circulatia sangelui.

De-a lungul istoriei, rubinele erau purtate și adorate de regi. Erau un semn de autoritate și lux. Astăzi, se crede ca purtătorul unui rubin poate obține un anumit nivel de lux. Rubinele sunt asociate cu dragostea, pasiunea și se crede că pot ajuta oamenii timizi sa se deschida. De asemenea, pot aduce echilibrul în viața cuiva.

Persoanele care se confruntă cu depresie își găsesc alinarea în vechea bijuterie roșie. De asemenea, poate ajuta la descoperirea adevăratului destin al cuiva. Rubinele sunt cadouri fantastice pentru multe ocazii diferite.

Mituri

S-a crezut mult timp ca rubinele posedă abilități specifice și sunt capabile sa imbunatateasca starea de sanatate. Potrivit lui Ivan cel Groaznic din Rusia, un rubin poate fi benefic pentru memoria, inima și creierul cuiva. În secolul al XIII-lea, exista un medicament pentru vindecarea problemelor hepatice care conținea rubin praf.

În secolele ulterioare, XV și XVI se credea ca pietrele roșii neutralizeaza otrava. S-a crezut la un moment dat că atunci cand este frecat de pielea cuiva îi reda acestuia tinerețea și vitalitatea.

Rubinele au fost întotdeauna considerate pietrele iubirii, pasiunii, energiei și puterii. Din acest motiv, un rubin este considerat cea mai puternica piatra pretioasa de pe planetă, din punct de vedere emoțional.

Culoarea rosie simbolizeaza si sangele, motiv pentru care se crede ca rubinul crește energia și vigoarea. Potrivit unui mit emoțional, o persoana care va purta o piatra de rubin va avea mai mult curaj și va trece prin viața fără frica.

Se crede ca rubinele pot ajuta indivizii sa fie mai motivati si, de asemenea, ii poate ajuta sa îsi gaseasca energia pentru a-și stabili obiectivele.

Rubine sintetice vs. rubine naturale – care este alegerea potrivită?

Dacă te-ai hotarat sa-ti cumperi un rubin, înseamnă ca ai luat o decizie excelentă. Rubinele sunt cele mai rare și mai cautate pietre prețioase. De la rubinele de culoare roșie, până la cele de culoare roz strălucitor, aceste pietre prețioase sunt admirate de toata lumea.

Ca în cazul celor mai multe pietre pretioase, rubinele naturale au acum concurenta din partea omologilor lor sintetici.

Întrebările sunt: care sunt principalele diferente între cele doua? Cum ne putem da seama dacă un rubin este natural sau sintetic? Și, ce e cel mai important, cum decizi care este cel mai potrivit pentru tine.

Formarea rubinelor

Formarea rubinelor naturale este un proces complet natural. Acestea sunt formate în timp de componente minerale din scoarta terestra si sunt intalnite destul de rar.

Pretul rubinelor naturale variază foarte mult. Prețul diferă în funcție de calitatea pietrelor. Calitatea rubinelor se stabilește în funcție de culoare și incluziuni.

Dacă ești în căutarea unui rubin natural cu puține incluziuni sau chiar fără incluziuni, vei căuta automat un rubin foarte scump (ceea ce este rezonabil pentru o bijuterie atât de rară și rafinata). Dacă dorești sa gasesti o bijuterie “perfecta” cu mai puține incluziuni, dar ai un buget limitat, îți recomand sa cauti un rubin sintetic.

Pietrele sintetice sunt create de om și produse într-un laborator. Cu toate acestea, materialul inițial este luat de la un rubin natural, ceea ce înseamnă ca compozitia chimica a acestor pietre sintetice este identică.

Pentru ca un rubin să poată fi numit “rubin sintetic” trebuie sa aibă un omolog natural de la care a fost luată “samanta” sau materialul original. Deoarece sunt create într-un mediu controlat, rubinele sintetice sunt proiectate pentru a fi “perfecte” (sau cat mai perfecte posibile).

Asta înseamnă ca au mai puține incluziuni și o culoare excelentă. De asemenea, rubinele sintetice vor avea multe proprietăți ale rubinelor naturale, cum ar fi duritatea și stabilitatea. Pretul lor este modest.

La fel ca în cazul pietrelor naturale, prețul acestora variază în funcție de calitatea lor.

Diferenta intre rubin natural si rubin sintetic

Este extrem de dificil sa faci diferenta dintre aceste doua tipuri de rubin cu ochiul liber. Gemologii ar putea fi capabili sa observe diferentele microscopice, cum ar fi diferențele structurale.

Dacă vrei să-ți dai seama dacă un rubin este natural sau sintetic doar priveste-l! Dacă arată prea bine pentru a fi adevărat, probabil este sintetic.

 

Dacă un rubin este mare, are o culoare roșie impresionantă, puține incluziuni și un preț redus, cel mai probabil este un rubin sintetic. Dacă acestea sunt caracteristicile pe care le cauți la o piatra pretioasa, atunci este o idee buna să-ți cumperi un rubin sintetic.

Cand te hotarasti sa cumperi un rubin sintetic sau natural, mergi la un magazin de bijuterii de încredere.

2 thoughts on “Cum diferențiezi un rubin fals de unul natural. Tot ce trebuie să știi despre rubinul natural înainte de a-l achiziționa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *