Despre Bijuteriile Masonice – Inele, Ceasuri. De ce sunt Atât de Speciale?

bijuterii-masonice

Bijuteriile masonice sunt purtate de membrii ce fac parte din masonerie. Acestea promovează sentimentul de fraternitate pe care francmasoneria îl împart cu bărbații din întreaga lume. De la ceasuri până la inele cu modele deosebite sau butoni speciali, sunt nenumărate bijuterii care le poartă atât membrii noi cât și cei veterani. Aceste bijuterii au în general diferite simboluri masonice ce ajută la identificarea cu ușurință a altor membri. Înainte să vorbim despre aceste bijuterii, trebuie să înțelegem ce este această comunitate ce a ajuns cunoscută în întreaga lume.

Ce este masoneria?

Din păcate, mass-media și Hollywood-ul au dezvoltate multe teorii conspiraționale ce au dus ca organizația cunoscută sub numele de Francmasonerie să nu aibă o reputație prea bună.

Una din teorii spune că aceștia sunt descendenți ai Cavalerilor Templieri și păzesc Sfântul Graal. O altă teorie spune că francmasoneria este un cult ce se ocupă de ritualuri sadice la căderea nopții. Cu toate că aceste teorii au dus la crearea unor filme de succes, acestea sunt pură ficțiune și nu definesc deloc ce reprezintă această organizație și cu ce se ocupă aceasta.

Cu toate că mulți consideră că aceste bijuterii masonice au o însemnătate întunecată, la fel ca scopul organizației, de fapt acestea sunt pur și simplu folosite pentru a recunoaște alți membri ai frăției.

Conform dicționarului enciclopedic „The New Encyclopedia Britannica”, această societate secretă cunoscută sub numele de francmasonerie este cea mai vastă organizație din lume, răspândindu-se cel mai mult în secolul al 19-lea. În acest secol a funcționat în secret acolo unde era interzisă prin lege.

Bijuterii masonice colier

Cu toate acestea, organizația francmasonică nu dorește neapărat a fi secretă. Membrii acestei comunități au creat o proprie definiție a ce înseamnă masoneria, definind-o precum o asociație de oameni liberi ce lucrează împreună pentru binele societății și pentru progresul acesteia prin perfecționarea morală.

De ce se folosesc bijuterii masonice?

Bijuteriile masonice sunt prevăzute cu diferite simboluri pentru a ajuta la identificarea membrilor noi dar și pentru a transmite mai departe crezul lor. Această societate are mai multe tradiții și reguli după care se bazează, astfel că au fost create diferite simboluri care o definesc. Cei ce doresc să facă parte din această organizație trebuie să jure credință și loialitate, fiind obligați să respecte regulile impuse de această societate. Simbolurile au de asemenea rolul de a ajuta membri să înțeleagă acest lucru.

Câte  tipuri de bijuterii masonice există?

Cu toate că există mai multe tipuri de astfel de bijuterii, cele mai populare sunt inelele masonice. În general, aceste bijuterii sunt destul de simple dar au un simbol care le fac speciale. Acest lucru este valabil pentru orice tip de bijuterie, de la inele până la coliere masonice.

Bijuterii masonice

Acestea fiind spuse, modelul bijuteriilor poate fi diferit de la o lojă la alta, așadar nu există un șablon după care se bazează acestea. Singurul lucru pe care îl au în comun în general este simbolul.

Cum se poartă aceste bijuterii?

Nu există reguli stricte în ceea ce privește modul în care sunt aceste bijuterii purtate. Unii bărbați preferă să poarte inelele deoarece cred cu tărie în emblema acestei societăți și a ceea ce reprezintă ea, dorind să o arate și altora. Totuși, mâna sau degetul pe care este purtat, de exemplu, un inel frumos masonic este o preferință pur și simplu personală.

În general, poartă inelele la mâna dreaptă, pe inelar, dacă sunt căsătoriți, dar, după cum spunea, nu este o regulă strictă. Bărbații necăsătoriți tind să îl poate pe degetul inelar chiar și de la mâna stângă. Alții pur și simplu poartă inelul pe degetul mic. Aceste

Ce reprezintă un inel masonic?

Inelul masonic este una din cele mai comune bijuterii ce aparțin societății francmasonice. Prima dată când a fost conceput, acesta nu era doar un simbol, ci o dovadă de fraternitate, find obligatoriu să fie purtat. Acesta avea totodată și rol practic, pe post de pecete pentru corespondență.

Când primea sau expedia diferite documente, membrul respectiv înmuia inelul în ceară fierbinte și apăsa pe hârtie, acesta fiind sigiliul de autentificare a documentelor.

În tradiția masonică, simbolurile joacă un rol foarte important, existând diferite simboluri ce semnifică atât gradul membrului cât și lăcașul din care aparține acesta. Cu toate acestea, există și câteva simboluri universal valabile, ce sunt la fel la fiecare lăcaș indiferent de țara în care se află acesta sau de rangul său în frăție.

Inele masonice

Purtarea bijuteriilor masonice

Cu toate că nu există reguli stricte de purtare a acestor bijuterii, societatea oferă câteva recomandări, cum ar fi:

  • Bărbații necăsătoriți pot alege singuri degetul pe care poartă acest inel, dar în general este recomandat să fie purtat pe degetul de mire sau pe al treilea de la mâna opusă
  • Bărbații căsătoriți poartă inelul în general pe degetul mijlociu de la mâna stângă
  • Doritorii pot de asemenea pur și simplu să poarte inelul pe degetul mic
  • Busola este una din cele mai populare simboluri ce pot fi găsite pe bijuteriile masonice. Acest simbol trebuie să fie purtat îndreptat înspre purtător în cazul membrilor noi în loka respectivă, arătând că membrii respectivi și-au luat în serios angajamentul față de tradițiile francmasoneriei.
  • Membri mai avansat sau maeștrii pot purta simbolul busolei îndreptat în sens opus, simbolizând faptul că aceștia au angajamentul de a reflecta fraternitatea în exterior

Alte bijuterii masonice și modul de purtare a acestora

Membrii noi în general poartă un inel, însă există multe alte bijuterii ce pot fi date drept cadou pentru a fi purtate. Un exemplu ar fi butonii. Un alt exemplu ar putea fi colierele – acestea includ pandantive și simboluri francmasonice. Drept cadou se mai pot oferi și ceasuri gravate cu simboluri francmasonice, acestea fiind considerate un cadou foarte valoros.

Simbolurile francmasoneriei

După cum spuneam, această frăție are multe simboluri la bară, fiecare având o însemnătate aparte pentru societate și membrii aceștia în general. Totuși, cele mai comune și cunoscute sunt pătratul și busola. Acestea simbolizează Loja Albastră. Toate celelalte loji care există au ieșit din Blue Lodge, care este nucleul francmasoneriei, al acestei frății.

Având în vedere că masonii au fost constructorii, pentru aceștia litera „G” care vine de la geometrie avea o însemnătate aparte.

Colier Masonic

Există totodată și alte bijuterii masonice cu diferite simboluri cm ar fi mistria, care reprezintă relația dintre viață și soare. În general acest simbol este însă purtat de membrii trecuți de mult timp prin această frăție, acest semn având semnificația faptului că cel ce o poartă a fost Membru al Lojilor în trecut. Există multe alte simboluri, însă acestea sunt cele mai comune. Ține cont de asemenea că fiecare lojă are propriile sale simboluri, doar câteva fiind universale.

Cine poate purta bijuterii masonice?

Dacă vrei să porți și tu astfel de bijuterii, nu vei fi arestat pentru acest lucru. Totuși, în general membrii unei loje se recunosc iar cei ce poartă bijuterii trebuie să fie deja în rangul 3 în această societate, astfel că deja va fi recunoscut de ceilalți membri. Din acest motiv, este aproape imposibil să păcălești alți membri purtând astfel de bijuterii.

Având în vedere ce faimă are această frăție, nu vei fi apreciat nici de alte persoane asta în cazul în care cineva va recunoaște simbolul respectiv.

Cum se îngrijesc aceste bijuterii masonice?

Având în vedere că aceste bijuterii sunt în general prevăzute cu diferite forme și simboluri, pot fi mai greu de curăța. Fiind făcute în special din componente colorate, nu este o idee bună să introduci inelul în apă. Dacă vrei să îl speli, cel mai bine este să pui apă caldă șii săpun pe o periuță moale și să perii ușor bijuteria.

Modul în care sunt curățate bijuteriile depinde și de materialul acestora: de exemplu, bijuteriile din argint trebuie spălate în special cu creme speciale sau cu șervețele. Așadar, fiecare material se curăță folosind diferite metode. Ține cont de sfaturile noastre dacă ești interesat/ă să cumperi o bijuterie masonică. Astfel vei ști cum să o cumperi pe cea potrivită pentru tine. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *