Onix – Caracteristici și Proprietăți. Cum se formează piatra de onix?

Onix (sau onyx) este cunoscută datorită culorilor sale intense, a contrastului său unic și a aurei misterioase ce o învăluie încă din cele mai vechi timpuri. Este o piatră atât de misterioasă încât a fost menționată chiar și în paginile Sfintei Scripturi.

Această piatră prețioasă este folosită pentru crearea celor mai extravagante bijuterii, potrivindu-se perfect cu diamantele dar și cu bijuteriile din aur sau din culori asemănătoare. Este purtată în mod egal atât de femei cât și de bărbați

Această piatră poate fi găsită în mai multe variante. Cu toate că în general este de culoare neagră, pot fi găsite și exemplare de combinații de negru cu alb sau chiar culori de albastru închis, roșu, cafeniu, maro sau galben. Există atât exemplare de onix translucide cât și opace. Datorită culorilor sale închise, este considerată „piatra prețioasă a lui Saturn”. Având în vedere că piatra de Onix are în general culori ce se află în contrast, simbolizează iubirea și uniunea dintre două persoane.

Unde se găsește piatra de onix: Origini și legende

Numele său provine din cuvântul grecesc „onux”, ce înseamnă „unghie” sau „piatră”. În Grecia Antică se credea că zeul iubirii, Cupidon, a tăiat unghiile mamei sale, Venus, în timp ce zeița dormea. Unghiile sale au căzut de pe muntele Olimp în râul Indus, formându-se pietrele de onix. Din acest motiv, pietrele au fost considerate misterioase și divine de-a lungul istoriei.

Piatra a fost foarte prețioasă și îndrăgită chiar și în Egiptul Antic. De fapt, se crede că chiar și Cleopatra obișnuia să poarte onix negru, considerând că acesta are rol protector și că protejează împotriva energiilor negative, acționând ca un scut. Se credea că atunci când te afli în preajma energiilor negative, onixul vibrează, ajutând astfel la prevenirea pericolelor. Piatra este asociată cu zodiile Leu și Capricorn, simbolizând ambiția și curajul. Romanii purtau amulete deosebite făcute din onix pe care era gravat zeul Marte (zeul războiului) sau Hercule, oferind curaj soldaților. Ei credeau de asemenea că zeul îi va proteja în război. În Era Victoriană, piatra era folosită la broșele purtate în timpul înmormântărilor deoarece culoarea sa neagră era asociată cu doliul.

Onix piatra-de-onix

După cum spuneam, piatra a fost menționată chiar și în Sfânta Scriptură. Aceasta a fost găsit în preajma râurilor din Grădina Raiului. Piatra a fost folosită chiar și în arhitectura modernă. Una din cele mai importante exemple ar fi vila Tugendhat din Brno, Cehia, construită în 1930. Piatra poate fi găsită în mai multe țări. Principalele surse se află în Yemen, Argentina, Uruguay, Australia, Germania, Brazilia, China, Canada, Pakistan, Indonezia, India, America, Madagascar, Marea Britanie și SUA.

Caracteristici tehnice și proprietăți fizice ale pietrei de onix

Onixul este o calcedonie minerală stratificată, găsită în mai multe culori. Poate fi găsită în culori alb-negru, roșu, albastru, galben, verde, cafeniu, roz pal și alb. Cu toate astea, cel mai cunoscut și apreciat este onixul negru datorită frumuseții sale și a simbolismului din spatele pietrei. Onixul este o piatră ce are o duritate între 6.5 și 7 pe scara Mohs și are un aspect lucios. Este folosită în general la bijuteriile din argint, oferind un contrast deosebit, ce face bijuteriile să iasă în evidență.

Există mai multe tipuri de onix, cele mai importante fiind:

  • Onixul arabic, care este făcut dintr-o bandă neagră și un strat alb superior, gros.
  • Onixul nicolo, ce are o culoare albastru-închis dată de o bandă subțire, albă, așezată peste una neagră.
  • Sardonixul este un alt tip popular ce se referă la pietrele ce au o culoare de bază formată din combinații de culori precum roșu/maro și alb/galben.
  • Onixul negru este considerat tipul clasic de piatră, fiind de asemenea și cel mai apreciat. Cu toate acestea, onixul negru nu este la fel de popular precum alte tipuri, cum ar fi sardonixul.

Culoarea onixului poate fi dată de modul în care se formează această piatră prețioasă. De exemplu. Piatra de onix care are la bază siliciul ca și compus mineral poate fi de culoare roșu-maroniu, negru sau gri. Aceste pietre se formează în general în mediile hidrotermale cu o temperatură scăzută. Onixul calcaros are o structură fibroasă compactă și o culoare translucidă.

Vezi și: Care sunt cele mai recomandate pietre prețioase?

Onix  quartz-bijuterii-argint

Cât despre caracteristicile sale tehnice, piatra de onix are un indice de refracție între 1.544 și 1.553, are o duritate de 6.5-7 pe scara Mohs, o structură cristalină hexagonală și este în general opacă, cu toate că există și exemplare translucide. Formula chimică a onixului este SiO2. Principalele culori în care poate fi găsită sunt negru, alb, roșu, maro, galben și albastru închis.

Îngrijirea pietrei de onix

Onixul este o piatră naturală destul de sensibilă, așadar trebuie îngrijită cu atenție. Este o piatră destul de moale, poroasă ce are la bază calciu natural, motiv pentru care este foarte posibil ca produsele acide să o decoloreze și să-i afecteze aspectul. Piatra de onix are nevoie de îngrijiri speciale pentru a nu-și pierde calitățile. De exemplu, nu trebuie curățat cu produse chimice deoarece este posibil să își piardă luciul. Cel mai sigur mod de lustruire și curățare a pietrei este cu o cârpă moale, înmuiată în apă caldă.

Totodată, piatra nu trebuie ținută într-un mediu cald sau umed. Din acest motiv, aceasta nu trebuie depozitată pentru mult timp în baie sau bucătărie. Cel mai sigur loc de depozitare este în camera, în noptieră, întro cutie specială, ermetică. Onixul trebuie lustruit periodic cu apă caldă sau cu soluții speciale pe care le puteți găsi în comerț.

Pentru a îngriji corespunzător piatra de onix, iată câteva sfaturi ce te pot ajuta:

  • Șterge imediat piatra în cazul în care s-au vărsat lichide pe aceasta, pentru a evita riscurile de pătare
  • Nu pune obiecte grele de accesoriile din onix, deoarece are o duritate destul de scăzută
  • Nu folosi alte alte bijuterii mai dure atunci când folosești această piatră deoarece există riscul de a se zgâria. Tot din acest motiv nu trebuie depozitată împreună cu alte bijuterii.
  • Nu folosi materiale abrazive pentru a curăța sau lustrui piatra
  • Nu folosi lichide acide pentru curățarea onixului

Ce proprietăți energetice și spirituale are piatra de onix

Datorită culorilor sale deosebite, onixul a fost considerată una din cele mai misterioase și fascinante pietre de-a lungul istoriei, motiv pentru care se consideră că are multiple proprietăți energetice și spirituale. De exemplu, în China piatra este foarte importantă în conceptul Feng Shui, fiind considerată o piatră protectoare ce îmbunătățește capacitatea de concentrare a persoanelor din jur.

Popoarele antice din India și Persia foloseau piatra de onix pentru a se apăra de forțele răului, considerând că aceasta are capacitatea de a proteja împotriva energiilor negative. De asemenea, era folosită de cupluri, crezând că are capacitatea de a întări relația dintre parteneri, piatra simbolizând iubirea și armonia în cuplu. Toate popoarele considerau că onixul de culoare neagră este cel mai puternic, acesta având capacitatea de a absorbi energiile negative și de a ajuta soldații să lupte mai bine în război, oferindu-le curaj și protejându-i de inamici.

Talisman din Argint Inimă pentru Cuplu

Chiar și în zilele noastre se crede că această piatră are proprietăți vindecătoare, fiind folosită pentru tratarea traumelor fizice dar și psihice. Multe persoane cu probleme emoționale folosesc piatra de onix pentru a trece mai ușor peste probleme.

Onixul este una din cele mai misterioase pietre datorită culorii sale deosebite, în special cele negre. Atât timp cât ai grijă de aceasta și o îngrijești corespunzător, o poți purta pentru a-ți îmbunătăți stilul. Este ideală pentru persoanele persoanele ce doresc să capete o aură misterioasă, datorită culorii sale. Indiferent că o porți pentru proprietățile sale sau pur și simplu pentru aspectul său plăcut, este imposibil să nu îți placă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *