Diamantul – Tot ce Trebuie să Știi despre Diamante

Cuplurile de pretutindeni încep sa caute inelul de logodnă perfect cu diamant, indiferent dacă este vorba despre un diamant natural sau unul creat în laborator. Dacă ești în căutarea unui astfel de inel de logodna, probabil te intrebi care dintre aceste doua tipuri de diamante este potrivit pentru tine.

Achiziționarea unui diamant este o decizie importantă, o decizie care trebuie luată cu inima.

S-ar putea sa fii surprins sa afli ca diamantele cultivate în laborator sunt la fel ca diamantele naturale, formate acum milioane de ani sub pamant. Acestea nu trebuie confundate cu simulantii de diamant, precum cubic zirconia sau Moissanite, care arată ca un diamant, dar nu sunt.

În esența, diamantele cultivate în laborator și cele naturale sunt identice din punct de vedere chimic și optic – nici măcar un gemolog expert nu le poate distinge fără echipament specializat.

Diamantele naturale apar atunci cand carbonul este expus la presiuni extreme și temperaturi ridicate în mantaua pământului și sunt aduse la suprafață de eruptiile vulcanice. Desi mineralul clasificat drept diamant este carbon pur, majoritatea diamantelor naturale conțin urme de alte elemente, de obicei azot sau bor.

Aceste elemente dau o culoare naturala diamantului. Un diamant natural va avea, de obicei, incluziuni. Cu cat diamantul are mai multe incluziuni, cu atat prețul sau este mai mic.

Diamantele create în laborator au apărut încă din anii 1950, deși abia la sfarsitul anilor ‘80 au început sa fie vandute pe piata. De atunci, diamantele create în laborator au crescut în dimensiune și au devenit, de asemenea, mai calitative.

Un diamant creat în laborator are nevoie de cateva sapatamani pentru a se forma, spre deosebire de un diamant natural, care se formează în miliarde de ani.

Diamantele create în laborator, la fel ca și omologii lor naturali, sunt supuse la presiuni extreme și temperaturi ridicate în condiții de laborator atent controlate, în timpul unui proces numit HPHT, care înseamnă temperatura înaltă presiune ridicată.

Carbonul este incalzit si presat intre doua bucati de metal, prin care trece un impuls electric intens. Datorita prezenței metalului, diamantele create utilizandu-se HPHT conțin incluziuni, deși, de obicei, incluziunile pe care le are un diamant creat în laborator sunt mai putine decât incluziunile pe care le are un diamant natural.

HPHT nu este singurul proces prin care se poate crea un diamant. CVD (Depunerea chimica a vaporilor) descompune un gaz bogat în carbon și depune atomii de carbon pe o “samanta” de diamant. Aceasta metoda tinde sa producă diamante mai pure.

Exista și alte metode de fabricare a diamantelor, dar încă nu sunt capabile sa creeze pietre de calitate.

Ce tip de diamant trebuie sa alegi?

Un diamant creat in laborat este ideal daca:

 • Vrei sa cumperi mai multe pietre prețioase cu banii pe care-i ai – diamantele cultivate în laborator pot costa cu pana la 40% mai puțin decat diamantele naturale.
 • Vrei un diamant cu o claritate mai mare și o culoare mai buna decat ti-ai putea permite de la diamant natural.
 • Dorești sa te asiguri ca nu exista nicio șansa sa cumperi un “diamant de conflict”.

Un diamant natural este ideal daca:

 • Originea și varsta diamantului contează cu adevărat pentru tine. Farmecul unui diamant natural nu poate fi egalat de niciun diamant creat în laborator. Mulți oameni își doresc să dețină o piatra pretioasa care exista de miliarde de ani.
 • Ești dispus sa te asiguri ca diamantul tău este etic, făcând cercetări în acest sens.
 • Dorești sa sustii mijloacele de trai ale minerilor din țările care sunt în curs de dezvoltare.

În cele din urmă, nu ar trebui sa lași pe nimeni sa te preseze sa cumperi un diamant creat în laborator sau un diamant natural.

Diamantele cu Grad de Culoare D – De Ce Sunt Atât de Scumpe?

Te gandesti sa cumperi un diamant cu gradul de culoare D? Cred că toată lumea si-ar dori sa cumpere un astfel de diamant. La urma urmei, cu toții ne-am simți minunat dacă am privi un diamant de genul acesta.

Diamantele cu gradul de culoare D arată uimitor indiferent de taietura si decor, însă sunt extrem de rare și, ca atare, se vand la un preț foarte ridicat, comparativ cu diamantele cu un grad de culoare mai mic.

Dacă dorești sa cumperi unul dintre cele mai bune diamante și ai un buget destul de mare, atunci cumpara-ti un inel cu diamant cu gradul de culoare D. Arata impecabil.

Cu toate acestea, deși culoarea este un aspect important, nu totul se rezumă la ea. Pentru majoritatea oamenilor, achiziționarea unui diamant cu un grad de culoare mai scazut, reprezinta o optiune mai buna. De obicei, aceștia pun mai mult preț pe ceilalți factori, precum calitatea tăieturii, claritatea diamantului și greutatea sa în carate.

În randurile de mai jos am explicat tot ce trebuie sa știi despre diamantele cu grad de culoare D.

Ce sunt diamantele cu grad de culoare D?

Bineinteles, diamantele pot avea diferite culori. În timp ce majoritatea dintre noi asociază diamantele cu un aspect clar, incolor, majoritatea diamantelor au cel putin o nuanță galbenă, variind de la o nuanță de galben foarte slabă, la o nuanță mai puternică și mai închisă care, în unele cazuri, este vizibilă cu ochiul liber.

Înainte de a fi puse în vanzare, diamantele sunt evaluate și clasificate în funcție de calitate, de către un laborator gemologic de încredere. În urma acestui proces de clasificare, diamantele sunt vandute cu un certificat pe care sunt enumerati factori precum calitatea tăieturii, claritatea, greutatea în carate și culoarea diamantului.

Gradele de culoare a diamantelor sunt stabilite cu ajutorul unei scale care rulează de la D la Z. D este cel mai înalt grad, care indica faptul ca un diamant nu are aproape nicio culoare și pare incolor, atat atunci când este privit cu ochiul liber, cat si atunci când este privit printr-un dispozitiv ce mărește imaginea obiectului.

Pur și simplu, diamantele cu un grad de culoare D sunt diamante de cea mai înaltă calitate, cel putin din perspectiva culorii. De asemenea, sunt de departe cele mai rare, reprezentand un procent mic din toate diamantele vândute în întreaga lume.

Alte diamante excelente sunt cele cu un grad de culoare E și F, ambele fiind considerate incolore. Diamantele care primesc o nota de la G la J sunt “aproape incolore” în timp ce diamantele cu o culoare mai vizibilă pot primi o nota de la K la Z.

Diamantele cu grad de culoare D sunt incredibile. Un astfel de diamant poate avea un aspect alb strălucitor.

Totuși, frumusețea sa are un preț. Datorită rarității lor, diamantele cu grad de culoare D sunt, de departe, cele mai scumpe diamante de pe piața. Asta înseamnă ca, majoritatea oamenilor nu își permit sa cumpere un astfel de diamant și optează pentru unul cu un grad de culoarea mai mica (cum ar fi E, F sau chiar G sau H).

Diamante cu grad de culoare D vs. diamante cu alte grade de culoare

După cum am menționat mai sus, diamantele cu grad de culoare D sunt renumite pentru culoarea lor uimitoare, alba si transparenta. Cu toate acestea, în timp ce aceste diamante pot părea absolut incredibile, nu este necesar sa cumperi un astfel de diamant pentru a obține o piatra uimitoare pentru inelul de logodna.

De fapt, atunci cand un diamant cu grad de culoare D este comparat cu un diamant cu grad de culoarea E sau F, diferența este greu de găsit. Exista insa o diferenta semnificativa de preț între ele.

Chiar și cand taietura diamantelor este ovala, diferenta de culoare este greu de observat, între un diamant cu grad de culoare D și un diamant cu grad de culoarea F.

Prețul unui diamant cu grad de culoare D

Diamantul cu grad de culoare D este cel mai scump de pe piața. Pentru un diamant rotund, strălucitor, cu grad de culoare D va trebui sa plătești cu 10-15% mai mult decat pentru un alt diamant cu aceeași formă, dar cu un grad de culoare mai redus.

Pe măsură ce gradul de culoarea al diamantului scade, și prețul devine mai accesibil.

Trebuie sa ții cont și de celelalte caracteristici ale diamantului. Un diamant cu grad de culoare D care nu este foarte bine tăiat va arata mai putin frumos decat un diamant cu un nivel de culoare mai scăzut, dar cu o taietura mai calitativă.

Cei doi factori care au un mare impact asupra aspectului diamantului sunt taietura si greutatea în carate. O taietura mai buna înseamnă o strălucire mai mare; o greutate mai mare în carate se traduce într-un diamant mai mare și mai impresionant.

Ambii factori au un impact mult mai mare asupra unui diamant, decât o culoare perfecta.

Cand ar trebui sa alegi un diamant cu grad de culoare D?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de ce suma de bani ești dispus sa cheltuiesti pentru un diamant. Dacă banii nu sunt o problema pentru tine și ai un buget extrem de ridicat, ai putea cumpara un diamant cu grad de culoare D. Clasa de culoare D este cea mai buna și, daca iti plac pietrele de calitate și dorești sa cumperi ceva excepțional și rar, un diamant de culoare D este, cu siguranța, potrivit pentru tine.

Cu toate acestea, exista diferite situatii in care cumpararea unu diamant cu grad de culoarea D nu este o mișcare inteligentă.

În primul rand, daca intentionezi sa amplasezi diamantul într-un inel de logodnă din aur galben sau roz, nu are rost sa cumperi un diamant cu grad de culoare D. Odată ce diamantul este fixat în inel, tonul galben sau roz al metalului va face ca diamantul sa para ușor colorat.

În al doilea rand, dacă nu ai un buget nelimitat, alegand un diamant cu grad de culoarea D nu vei mai putea pune prea mult preț pe ceilalți factori care conteaza la fel de mult, cum ar fi taietura diamantului și greutatea în carate.

În esența, plătești mai mult pe o caracteristică pe care nu o poți vedea cu ochiul liber, și plătești mai puțin pe anumite caracteristici pe care le poți vedea și aprecia.

Pentru a te ajuta sa cumperi diamantul potrivit pentru tine, am scris mai jos recomandările noastre privind calitatea culorii în funcție de taietura diamantului.

Diamante rotunde

Gradul de culoare D este o alegere buna pentru diamantele rotunde, stralucitoare, doar daca ai un buget foarte ridicat, care iti permite, de asemenea, sa plătești pentru taietura, claritate și greutate in carate.

Aminteste-ti ca un astfel de diamant isi merita banii doar dacă intenționezi să-l plasezi într-un metal din aur alb sau platina, deoarece aurul galben si aurul roz vor conferi diamantului o nuanță vizibilă.

 

Pentru inelele din aur galben sau roz, recomandăm diamantele cu grad de culoare de la K la M. Pentru inelele din aur alb sau platina, recomandăm diamantele cu grad de culoare de la H la J.

Alte forme de diamant

La fel ca in cazul diamantelor rotunde, cumpararea unui diamant cu grad de culoarea D, tăiat intr-o alta forma, este o idee buna dacă bugetul îți permite sa faci acest lucru, fără a compromite calitatea tăieturii, claritatea și greutatea diamantului in carate.

Din punct de vedere al raportului calitate-pret, recomandăm diamantele cu grad de culoare G, H și I pentru diamante tăiate Asscher, smarald și printesa. Pentru toate celelalte forme, sunt potrivite diamantele cu gradul de culoare F,G și H.
Diamantele cu grad de culoare D bine tăiate sunt superbe. Au o culoare alba uimitoare, extrem de impresionanta, mai ales atunci cand sunt foarte bine tăiate.

Cu toate acestea, atunci cand cumperi un diamant trebuie sa ții cont de toți cei 4C. Recomand cumpararea unui diamant cu grad de culoare D doar celor care au un buget nelimitat și pot ține cont și de taietura, claritatea și greutatea în carate a diamantului.

Diamantul este cel mai durabil simbol al iubirii, din întreaga lume. Diamantele create în laborator devin din ce în ce mai populare, deoarece sunt mai accesibile decat diamantele naturale.

Diamant natural vs. diamant creat in laborator

Diamantele create în laborator (denumite și diamante artificiale) au aceleași proprietăți optice, chimice si fizice ca un diamant natural. Pentru ochiul neantrenat, diferențele dintre diamantele naturale și cele create în laborator sunt practic insesizabile. Ceea ce le deosebeste este insa originea si timpul de formare.

Diamantele naturale se formează în miliarde de ani, sub pamant. Ele ies la suprafață prin eruptie vulcanica. Diamantele create în laborator sunt produse intr-un laborator în cateva saptamani sau luni, cu ajutorul unei tehnologii specializate care imita caldura excesiva și presiunea mediului natural de creștere a diamantului.

Iată cum poți compara diamantele naturale și diamantele create în laborator, astfel incat sa poti alege opțiunea cea mai potrivită pentru tine.

Compararea diamantelor Diamant natural Diamant creat in laborator
Este un diamant? Da Da
Compozitie chimica primara Carbon Carbon
Sursa Pamant Laborator
Timp de creare 1-3 miliarde de ani Cateva saptamani sau luni
Raritate Rar Necunoscut la acest moment
Certificat independent Da Da
100% free-conflict Da Da
Standarde stabilite de industria de aprovizionare Da In dezvoltare
Eligibil pentru tranzactie Da Nu

 

Explorarea alternativelor

Imitatiile sunt create sa arate ca diamantele naturale, ina au proprietăți chimice și fizice foarte diferite. Acestea doar imita aspectul unui diamant, însă nu sunt la fel de strălucitoare și durabile ca diamantele naturale sau create în laborator. Cu toate acestea, imitatiile de diamante sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care au un buget mai mic.

 • Safirul alb – Safirul alb este disponibil în soiuri naturale si create în laborator. Safirele albe naturale sunt, de obicei, mai scumpe decat cele create în laborator, dar pot avea incluziuni vizibile. Safirele albe create în laborator sunt mai ieftine decat cele naturale. Safirele albe sunt foarte durabile, dar nu sunt la fel de strălucitoare ca un diamant.
 • Cubic Zirconia – Cubic Zirconia este probabil cea mai cunoscută alternativă pentru diamant. Cubic Zirconia este găsită adesea în bijuteriile pentru copii, dar este folosită uneori și în inelele de logodna. Este o versiune a zirconiului produsă artificial. Cantareste aproape de două ori mai mult decat un diamant. Cubic Zirconia este destul de dur, dar se zgarie mai ușor decat un diamant.
 • Moissanite – Moissanite este un cristal din carbura de siliciu fabricat intr-un laborator. Este extrem de greu, dar este mai predispus la zgarieturi decât un diamant. Multe moissanite sunt incolore.

Chocolate Diamonds – proprietati si semnificatie

Diamantele naturale de culoare maro, sunt rare. Exista mai multe diamante colorate, iar unele sunt mai rare decat altele. Doar unul din 10.000 de diamante extrase este un diamant de culoare naturala.

Puterea culorii este unul dintre cei mai importanți factori în determinarea valorii unui diamant natural de culoare maro. Cu cat saturatia unei culori este mai bogată și tonul de culoare al diamantului maro este mai închis, cu atat acel diamant este considerat mai rar.

Doar diamantele maro din gama superioară sunt utilizate pentru bijuteriile Chocolate Diamonds. Cand vrei sa cumperi bijuterii Chocolate Diamonds aminteste-ti ca doar Le Vian le produce.

Diamantele maro trebuie sa indeplineasca criteriile specifice producătorilor autorizați. Le Vian alege doar acele diamante maro naturale care se incadreaza intre C4 si C7 pe scala de culoare Argyle (cea mai faimoasa sursa de diamante maro) . Doar 5% dintre diamantele extrase din mina australiana Argyle îndeplinesc criteriile stricte stabilite de LeVian.

Standarde stricte pentru Chocolate Diamonds

Toate Chocolate Diamonds trebuie sa indeplineasca următoarele standarde:

 • Trebuie sa provina din surse legimite in conformitate cu legile internaționale;
 • Trebuie sa aiba culoare naturala, care sa nu fie tratata;
 • Claritatea trebuie sa fie foarte bunaț
 • Nu trebuie să aibă găuriț
 • Fără modificatori de culoare verde sau gri.

Modificatorii de culoare sunt culoarea secundară a diamantului care determina culoarea generala si nuanta pietrei.

Povestea bijuteriilor Chocolate Diamonds

Bijuteriile Chocolate Diamonds nu sunt potrivite doar pentru covorul roșu. Acestea pot fi purtate si la ocazii speciale.

Dar, care este povestea din spatele Chocolate Diamonds?

chocolate diamonds

Asocierea acestor bijuterii cu numele celebritatilor si misterul care le înconjoară originile declanșează o mulțime de concepții greșite.

Conceptii gresite despre Chocolate Diamonds

Bijuteriile Chocolate Diamonds sunt frumoase și rare. Eddie LeVian, cel care se afla în spatele brandului Chocolate Diamonds a vorbit într-un interviu despre diferenta dintre diamantele maro obișnuite și Chocolate Diamonds.

Mai mulți bijutieri depun eforturi pentru a familiariza publicul cu Chocolate Diamonds și pentru a răspândi informații despre crearea și extragerea acestor diamante, dar mulți încă nu știu care sunt elementele de baza ale acestor pietre frumoase.

Cum sunt create diamantele?

Diamantele au fost întotdeauna valoroase, chiar și pentru culturile antice. De-a lungul veacurilor, nenumărate civilizații au recunoscut valoarea acestor cristale luminiscente.

Geologii susțin ca diamantele ajung la suprafața pamantului prin erupții vulcanice, insa alți oameni de stiinta spun ca diamantele au fost create, parțial, datorită mai multor fapte – impactul asteroizilor, subductia plăcilor tectonice sau cristalizarea meteoritului.

În orice caz, procesul durează mult și rezultatul este pur și simplu uimitor. Chocolate Diamonds sunt adevărate miracole ale naturii.

Cat costa Le Vian’s Chocolate Diamonds?

Oamenii pot cumpara Le Vian’s Chocolate Diamonds plătind între 800 si 10 000 $ în funcție de raritatea pietrei. Motivul pentru care preturile variaza se datoreaza faptului ca LeVian ia în considerare dimensiunea și claritatea la stabilirea prețului.

chocolate diamonds

De ce bijuteriile Le Vian sunt atat de speciale?

Bijuteriile Le Vian sunt realizate la standarde înalte și trebuie sa respecte niște reguli stricte. Le Vian este un membru certificat al Consiliului responsabil de bijuterii (RJC). RJC are sediul la Londra și stabilește standardele pentru aprovizionarea lanțurilor companiei. Le Vian trece prin acest proces de certificare o data la 3 ani.

De unde provin Bijuteriile Chocolate Diamonds?

Exista cateva situri miniere în Brazilia, Angola, Congo și Borneo din care se extrage diamant de culoare maro, caramel și șampanie. Însă, majoritatea diamantelor maro și alte pietre de culoare similară provin din Argyle Diamond Mine, localizată în nord-vestul Australiei.

Mina Argyle produce diamante de diferite forme și mărimi, dar este cunoscută, în primul rand, datorită diamantelor maro care ies de aici. Acesta este singurul sit minier din lume, în care diamantele sunt exploatate cu succes dintr-o țeava de lamproit, în loc de teava vulcanica.

Minerii sunt nevoiți sa se aventureze în subteran, pentru a scoate diamantele maro.

Noul sistem de clasificare a diamantelor maro inspirat de popularitatea Chocolate Diamonds

Pe vremuri, diamantele erau clasificate pe o scală de la D la Z stabilita de Institutul Geologic al Americii (GIA). Diamantele D sunt practic incolore, iar diamantele Z au o nuanță oarecum galbuie. Cu toate acestea toate diamantele de pe scala D-Z sunt considerate diamante albe. Deci, unde se încadrează Chocolate Diamonds?

Eddie, Levian, CEO-ul LE Vian spune următoarele:

Recent, inspirat de popularitate bijuteriilor Chocolate Diamonds, care sunt marca Le Vian, AGS (American Gem Society) a creat scala de culori pentru diamantele fantezie.

Cat valoreaza diamantele maro?

Valoarea unui diamant maro depinde de o varietate de factori. Acestea includ intensitatea culorii și incluziunile. Multe diamante vin în mod natural cu fisuri sau semne, cunoscute ca incluziuni, care apar în interiorul diamantului.

Multe altele sunt tratate pentru a elimina aceste incluziuni și a îmbunătăți claritatea diamantului. Un diamant care nu are în mod natural nicio incluziune vizibilă și nu este tratat în niciun fel este extrem de valoros. Locul pe care il ocupă pe scala culorilor este un alt factor care determina valoarea diamantului.

Daca un diamant maro se incadreaza intre C4 si C6 și respecte cerințele riguroase ale lui Le Vian poate fi considerat un diamant Le Vian Chocolate Diamond. Concentratia ridicata de culoare și toleranta scazuta la incluziuni fac ca aceste diamante maro să fie incredibil de rare.

Cei 4C ai unui diamant

Cut (taietura), color (culoare), clarity (claritate) și carat weight (greutate) sunt calitățile care se reunesc pentru a defini frumusețea unică a diamantului tău. Cei 4C determina, de asemenea, valoarea diamantului.

În timp ce toți cei 4C sunt importanți, fiecare individ are propria opinie cu privire la C-ul cel mai important. Pentru unii, greutatea poate fi mai importanta decat taietura diamantului, în timp ce pentru unii culoarea pietrei este mai importantă decat calitatea acesteia.

Intelegand importanta celor 4C vei putea alege diamantul care se potrivește atat stilului tău de viața cat și bugetului tău.

 • Greutate – Greutatea diamantelor se masoara in carate. Caratele sunt subdivizate in puncte. Un carat are 100 de puncte. Greutatea diamantului este cel mai ușor de determinat dintre cei 4C, deoarece este măsurată pe un cantar de diamante. Doua diamante cu greutate egala pot avea o valoare inegală în funcție de taietura, culoare și claritate.
 • Culoare – Culoarea se referă la culoarea diamantului. De departe cele mai frumoase sunt diamantele fantezie. Cea mai frumoasă culoarea pentru un diamant nu este, de fapt, o culoare. Institului Gemologic al Americii a creat o scală pentru stabilirea culorii diamantului, care variază de la D (incolor) la Z (galben).
 • Claritate – Calitatea este data de lipsa de defecte a unui diamant. La fel ca oamenii, diamantele au “semne din naștere” care variază în mărime, formă, poziție și culoare. Aceste semne din nastere sunt cunoscute sub numele de incluziuni (interne) și pete (externe). Incluziunile se formează adanc in pamant în timpul creșterii diamantului. Petele pot rezulta din procesul de tăiere a diamantului. Scara de claritate are 11 clase. Cea mai mare nota este F (fără cusur).
 • Taietura – Din cei 4C, taietura diamantului are cea mai mare influența asupra strălucirii. Mulți îl consideră cel mai important C. Taietura nu se referă doar la forma diamantului, ci mai mult, la proporțiile sale (felul în care unghiurile și fatetele se raporteaza una la cealalta), simetria (precizia taieturii) si polisarea (suprafata diamantului). Tăierea unui diamant este mai grea decat cantarirea acestuia. Taietura este determinată de meșterul care modelează și lustruieste diamantul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *