Diferența Dintre Aur: Galben, Aur Alb și Aur Roz

În forma sa cea mai buna, aurul este un metal prețios gălbui, dens, flexibil. Este cel mai maleabil dintre toate materialele. In forma sa naturala apare, in general ca un bob care se găsește în roci, vene sau în depozite aluvionare.

Aurul este unul dintre cele mai puțin reactive elemente chimice, este solid în condiții standard și rezistent la majoritatea acizilor.

În prezent, China este cea mai mare țara din care se extrage aurul, și se crede ca un sfert din producția mondială de aur provine din extracția artizanala sau la scara redusă.

Aurul a fost folosit, de-a lungul istoriei, la crearea de monede, bijuterii și arta. Puritatea aurului se măsoară în karate. Aurul pur este de 24 de karate.

Care este diferenta dintre aurul de 18 karate și aurul de 9 karate?

În principal, diferenta sta in durabilitate și culoare. Datorită moliciunii sale, aurul de 24K (pur) este amestecat cu alte metale de bază pentru a i se modifica duritatea, durabilitatea și aspectul. Aurul de 14K și 9K conțin proporții mai mari de metale de bază, cum ar fi argint, paladiu, nichel sau zinc în aliajul lor.

Aurul de 24K este aur pur, în care un karat este al 24-lea din aur. Prin urmare….

  • Aurul de 9K este 9/24 = 37.5% aur
  • Aurul de 14K este 14/24 = 58.3% aur
  • Aurul de 18K este 18/24 = 75% aur

Raportul de aliaj adaugat, va afecta durabilitatea generala si culoarea finala a aurului. Aurul de 18K, de exemplu, va fi mai durabil și mai galben decat aurul de 9K.

Care este diferenta dintre aurul galben, aurul alb și aurul roz?

Aurul galben – În mod normal, aurul are o culoare “galbuie” și stabilă în condiții standard, ceea ce înseamnă ca nu va rugini sau coroda. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, este încă amestecat cu unele metale de bază pentru a i se conferi fermitate atunci cand este folosit la crearea de bijuterii.

Cu cat o bucata de aur este mai “galbenă” cu atat este mai pură. Din păcate însă, este mai puțin durabilă. In general, majoritatea bacteriilor sunt create folosind aur de 18K sau 14K.

Aur alb – Aurul alb este aur de 24K aliat cu metale de bază “albe” cum ar fi argintul, paladiul, nichelul și uneori zincul. Cantitatea de aliaj adaugata va determina gradul de karate al aurului alb și, prin urmare, culoarea sa finală.

Aurul alb este mai durabil decat aurul galben , deși are, în continuare, o nuanta galbuie. În unele cazuri, o bijuterie este acoperita cu un metal pe baza de platina, cunoscut sub numele de placare cu rodiu pentru a i se da aspectul de “alb” complet.

Singurul dezavantaj real al aurului alb este ca nu este hipoalergenic și unii oameni pot reacționa la unele dintre aliajele sale. Placarea cu rodiu poate elimina aceasta problema.

Aur roz – Aurul roz este aur de 24K aliat cu cupru. Cantitatea de cupru adaugata va determina gradul de karate al aurului roz și, prin urmare, culoarea sa finală.

Aurul roz sau aurul rusesc, așa cum se numea odată, este cel mai durabil dintre toate, deoarece cuprul este foarte robust. La fel ca în cazul aurului alb, unele persoane pot avea o reacție alergica la aurul roz, deoarece cuprul nu este hipoalergenic.

Placarea cu rodiu a aurului alb

Rodiul este un element din grupul platinei. Culoarea sa alba argintie este rezistenta la uzura și este, de asemenea, hipoalergenic. Este folosit adesea la placarea argintului si aurului alb pentru a da acestor metale culoarea “alba” adaugand un strat hipoalergenic și prevenind innegrirea argintului.

De-a lungul timpului, aceasta placare cu rodiu se poate șterge, în special în cazul pieselor purtate în mod regulat sau expuse la anumite substanțe chimice, cum ar fi produsele cosmetice sau parfumurile.

Aceasta placare poate fi reaplicata cu usurinta pentru a menține bijuteria nouă și curată.

Ce este placarea cu aur și umplerea cu aur? Este aur adevărat?

Placarea cu aur

Placarea cu aur sau galvanizarea, are loc atunci cand o bijuterie, in general o bijuterie creata dintr-un material de calitate inferioară, cum ar fi argintul sau cuprul, este acoperita cu un strat subțire (o grosime minima de 2.5 microni) de aur (în general de 9K sau 10K).

Stratul de aur este prins de acea bucata de metal, cu ajutorul caldurii. De-a lungul timpului acest strat se șterge dar poate fi aplicat din nou, dacă este necesar.

Umplerea cu aur

Similar cu placarea cu aur, un strat de aur este prins de metalul de bază al bijuteriei, dar este construit în mai multe straturi, la o grosime adecvata. Cantitatea de aur trebuie să constituie o zecime din bijuterie, pentru ca aceasta sa fie considerată umplută cu aur.

Reduceri!
Prețul inițial a fost: 55 lei.Prețul curent este: 42 lei.

Bijuteriile umplute cu aur sunt mai valoroase decat piesele placate cu aur, rezistentă la murdărie și hipoalergenice.

Karate sau carate?

  • Karatele (K) sunt unitățile utilizate pentru măsurarea purității aurului. Sistemul Kartage îl măsoară infractiuni de 24, unde aurul pur este de 24 de karate. Greutatea aurului este măsurată în grame.
  • Caratele (Cts) sunt unitățile folosite pentru masurarea greutatii diamantelor si pietrelor prețioase. Un carat este egal cu 200 miligrame (0.200 gr) sau, în termeni mai simpli, o cincime dintr-un gram.

Aur sau platina

Platina este cel mai greu și mai dens metal prețios, este mai puternic și mai durabil decat aurul. In producția de bijuterii, platina este, în general, aliată cu metale de bază. Pentru a fi considerată bijuterie din platina, aceasta trebuie sa conțină minimum 50% platina.

Platina este hipoalergenica si mai rara decat oricare alt metal folosit la confecționarea bijuteriilor. În ceea ce privește prețul, gramul de platina are aproximativ același preț ca gramul de aur, totuși, datorită densității sale, bijuteria din platina va cantari mai mult, și astfel, prețul total va fi mai mare.

Ce este paladiul?

Paladiul este un membru al familiei platinei și a fost întotdeauna folosit la producția de bijuterii ca aliaj la aurul galben. Recent însă, a început sa fie folosit în forma sa pură pentru a produce piese de bijuterii și este oferit consumatorilor ca un alt tip de metal.

A primit propriul semn distinctiv în 2009. Are o densitate mai mica decat platina, dar este aproape la fel de dur și are o culoare “alba” similară.

Alte tipuri de aur

  • Aur verde – format din aur și argint
  • Aur albastru – format din aur și fier
  • Aur violet – format din aur și aluminiu
  • Aur negru – aur placat cu rodiu negru

Sfaturi utile pentru curățarea și întreținerea bijuteriilor din aur alb

 

Bijuteriile din aur alb sunt apreciate pentru aspectul lor elegant și pur. La fel ca mulți alții, s-ar putea sa-ti doresti sa optezi pentru un metal prețios uimitor cum este aurul alb. Totuși, trebuie sa știi cum sa ingrijesti bijuteriile din aur alb.

Aurul alb este un metal relativ moale, așa ca va trebui sa ai mare grija de bijuteriile confectionate din acest material, pentru a evita zgarierea lor.

Aceste bijuterii din aur sunt, în mod normal, acoperite cu un strat subțire de rodiu (un metal prețios din familia platinei) pentru a preveni ingalbenirea aurului alb și a ajuta bijuteria să-și pastreze aspectul strălucitor și curat.

Întreținerea zilnică a bijuteriilor din aur alb

Te sfătuiesc sa-ti stergi zilnic bijuteriile din aur alb cu o carpa moale. Chiar daca nu ai murdarit bijuteria, stergand-o în mod regulat, îi vei menține aspectul curat pe termen lung. Este important ca panza pe care o alegi sa fie moale; fiind un metal moale, aurul alb este mai susceptibil la zgariere decât omologii sai mai duri.

Dacă observi o zgarietura pe bijuteria ta din aur alb, îți recomand sa o duci direct la un bijutier (care va fi capabil sa lustruiasca bijuteria sau sa o replacheze cu rodiu).

Daca ai bijuterii din aur alb si chiar daca nu sunt deteriorate, trebuie sa le replachezi în mod regulat.

Pentru a-ti proteja în continuare bijuteriile de zgarieturi, încearca sa nu le porti cand te dai cu parfum sau creme – ambele produse pot contine substante daunatoare.

Și clorul poate fi dăunător pentru bijuteriile din aur alb, așa ca asigura-te ca iti scoti bijuteriile înainte de a sari în piscină. Dacă vrei sa fii mai precaut, încearca sa le indepartezi și înainte de a te spăla pe mâini, deoarece și apa de la robinet poate contine urme de clor.

Chiar și PH-ul pielii tale poate, în timp, sa deterioreze ușor bijuteria sau sa o decoloreze, iar astfel va avea o nuanta galbena ștearsă.

Cum se curata bijuteriile din aur alb?

Curatarea bijuteriilor din aur alb poate fi facuta urmand aceste instrucțiuni simple: Umple o ceașcă sau un castron mic cu apă și săpun (fereste-te de săpunul care contine clor) și lăsa bijuteria la înmuiat timp de 20-30 de minute.

Apoi, scoate bijuteria din apa și freac-o ușor cu o periuta de dinți moale sau o carpa, pentru a indeparta murdaria. Clateste bijuteria, apoi sterge-o cu o carpa moale.

Poți utiliza aceasta practica pentru a curata bijuteriile din aur alb cu pietre dure (cum ar fi diamantele), dar cand vine vorba de pietre mai moi, cum ar fi perlele sau onixul, îți recomand sa le duci la un bijutier pentru a le curata profesional.

Totul despre aur – legende și metode de extragere a aurului

Din cele mai vechi timpuri, aurul a fost apreciat pentru frumusețea sa deosebită. Multe culturi, au considerat că aurul este o reprezentare a soarelui, deoarece are o strălucire naturală.

Primele bijuteriii din aur au fost realizate în mileiunul IV. I.Hr. În fiecare an se extrag aproximativ 2500 de tone de aur. Până astăzi s-au extras 190.000 de tone, iar două treimi din această cantitate s-au extras doar în ultimii 70 de ani.

Metode de extragere a aurului

Spălarea nisipului aurifer – Deși această metodă este foarte veche, mai este utilizată și în ziua de azi de către amatorii care caută aur. Această metodă de extragere a aurului se bazează pe faptul că metalul prețios este mai greu decât nisipul, deci se va depune pe fundul vasului în care va fi spălat.

Amalgamarea – Această metodă de extragere a aurului presupune dizolvarea metalului prețios în mercur. Mercurul este combinat cu aur pisat, iar amestecul rezultatul este încălzit la o temperatură foarte mare pentru ca mercurul să se evapore. Aurul care rămâne este rafinat. Amalgamarea este utilizată în unele țări, însă este destul de periculoasă, deoarece există riscul de otrăvire.

Extragerea aurului prin cianurare – Aceasta este cea mai folosită metodă de extragere a aurului. Metoda cianurării implică oxidarea aurului într-o soluție de cianură. Întregul proces este destul de toxic și se încearcă să se găsească soluții pentru ca metoda cianurării să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător.

Povești despre aur

În întreaga lume, circulă multe legende despre aur. Unele culturi consideră că aurul semnifică bogăția și prestigiul, în timp ce altele cred că acest metal prețios are puteri mistice. Există multe povești despre căutătorii de aur, dar acestea sunt cele mai cunoscute:

Legenda lui El Dorado – Această legendă i-a determinat pe mulți să caute orașul poleit cu aur. Chiar și conchistadorii spanioli au fost inspirați de legenda lui El Dorado și au încercat să găsească vestitul oraș. La baza acestei povești stă ritual aztec care presupune ca șeful tribului să fie poleit cu aur, urcat pe plută și înconjurat de grămezi de aur. De asemeena, în jurul acestuia se așezau multe pietre prețioase.

Legenda regelui Midas – Potrivit legendei Regelui Midas, Silenus, prietenul zeului Dionisos s-a pierdut într- zi prin grădinile de trandafiri ale regelui. Midas s-a comportat destul de frumos cu Silenius atunci când l-a găsit, așa că zeul Dionisos i-a promis că-i va îndeplini o dorință. Fiind o persoană lacomă, regele i-a cerut lui Dionisos să transforme în aur toate obiectele pe care le atinge el.

Fără să stea pe gânduri, zeul i-a îndeplinit dorința, însă în momentul în care regele a dorit să mănânce, a observat că nu poate consuma nimic, deoarece toată mâncarea pe care el o atingea se transforma în aur. Văzând acestea, Midas l-a rugat de Dionisos să uite de ceea ce-i ceruse, iar atunci zeul i-a spus acestuia să meargă să facă o baie în râul Pactolus. Când a intrat în apă, regele și-a pierdut puterea, dar albia râului a rămas plină de aur.

Legenda oalei fermecate – În poveștile irlandeze se vorbește despre spiridușii care colectează aurul și îl depozitează într-o oală fermecată pe care o ascund de ochii oamenilor, la capătul curcubeului. De asemenea, povești despre aur există și în cultura românească, una dintre cele mai cunoscute fiind povestea „Prâslea cel voinic și merele de aur”.

Cum se măsoară puritatea aurului?

Puritatea aurului se măsoară în karate. Cu cât numărul de karate este mai mare, cu atât aurul este mai pur. Aurul de 24 de karate este aur pur, însă fiind foarte maleabil, nu poate fi utilizat la confecționarea bijuteriilor, decât dacă este combinat cu alte metale. Prin combinarea cu alte metale, puritatea aurului scade. De asemenea, și prețul aliajului obținut scade, deoarece cantitatea de aur din el este mai mică.

Tipuri de aur:

  • Aur 24 K – 99% puritate
  • Aur 22 K – 91.6% puritate
  • Aur 21 K – 87.5% puritate
  • Aur 20 K – 83.3% puritate
  • Aur 18 K – 75% puritate
  • Aur 14 K – 58.5% puritate
  • Aur 12 K – 50% puritate
  • Aur 8 K – 33.3% puritate

Pe fiecare bijuterie din aur este trecută și puritatea metalului prețios, de exemplu, bijuteriile din aur de 14% sunt marcate cu numărul „585”. Bijuteriile din aur de 14K pot fi purtate zi de zi deoarece sunt rezistente la zgârieturi.

În trecut, marca purității aurului era imprimată cu o ștanță, însă acum este imprimată cu laserul.

Aurul nu este folosit doar la confecționarea bijuteriilor ci și în industria electronică, medicină și fotografie.

Culoarea aurului

În stare pură, acest metal prețios are culoarea galben, însă atunci când este combinat cu alte metale poate căpăta o altă culoare.

Recomand să citești despre diferența dintre aur galben, aur alb și aur roz și să vezi care este mai potrivit pentru tine.

  • Aur alb – Acest tip de aur este obținut în urma unui aliaj cu nichel, cupru și zinc ce are rolul de a-i mări maleabilitatea. Acesta este și motivul pentru care persoanele alergice la nichel nu pot purta bijuterii din aur alb. Din fericire, acestea au posibilitatea să opteze pentru bijuterii create cu alte aliaje, cum sunt cele din aur, paladiu și argint.
  • Aur galben – De obicei, pentru bijuteriile din aur galben se folosesc aliaje cu aur 18K (75%),  cupru (15%) și argint (10%).
  • Aur roz – Bijuteriile din aur roz sunt realizate dintr-un aliaj de aur 18K (75%), cupru (20%) și argint (5%).

  • Aur cenușiu – Pentru crearea bijuteriilor din aur cenușiu se folosește un aliaj din aur și paladiu. Se poate utiliza însă și argint, magneziu și cupru pentru o alternativă mai ieftină.
  • Aur albastru – Aurul albastru se obține dintr-un aliaj de aur, galiul și indium, sau dintr-un aliaj de aur și fier.
  • Aurul negru – Acest tip de aur se poate obține doar prin oxidarea unor aliaje ce conțin o cantitate mare de cupru sau cobalt, care apoi sunt tratate cu sulfură de potasiu.

Pentru ca bijuteriile din aur să fie mai strălucitoare și mai durabile, se folosește placarea cu rodiu, acesta este și modul pentru care pe certificatul anumitor bijuterii este menționat faptul că a fost aplicat un strat de rodiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *