Diferența Dintre Aur: Galben, Aur Alb și Aur Roz

În forma sa cea mai buna, aurul este un metal prețios gălbui, dens, flexibil. Este cel mai maleabil dintre toate materialele. In forma sa naturala apare, in general ca un bob care se găsește în roci, vene sau în depozite aluvionare.

Aurul este unul dintre cele mai puțin reactive elemente chimice, este solid în condiții standard și rezistent la majoritatea acizilor.

În prezent, China este cea mai mare țara din care se extrage aurul, și se crede ca un sfert din producția mondială de aur provine din extracția artizanala sau la scara redusă.

Aurul a fost folosit, de-a lungul istoriei, la crearea de monede, bijuterii și arta. Puritatea aurului se măsoară în karate. Aurul pur este de 24 de karate.

Care este diferenta dintre aurul de 18 karate și aurul de 9 karate?

În principal, diferenta sta in durabilitate și culoare. Datorită moliciunii sale, aurul de 24K (pur) este amestecat cu alte metale de bază pentru a i se modifica duritatea, durabilitatea și aspectul. Aurul de 14K și 9K conțin proporții mai mari de metale de bază, cum ar fi argint, paladiu, nichel sau zinc în aliajul lor.

Aurul de 24K este aur pur, în care un karat este al 24-lea din aur. Prin urmare….

  • Aurul de 9K este 9/24 = 37.5% aur
  • Aurul de 14K este 14/24 = 58.3% aur
  • Aurul de 18K este 18/24 = 75% aur

Raportul de aliaj adaugat, va afecta durabilitatea generala si culoarea finala a aurului. Aurul de 18K, de exemplu, va fi mai durabil și mai galben decat aurul de 9K.

Care este diferenta dintre aurul galben, aurul alb și aurul roz?

Aurul galben – În mod normal, aurul are o culoare “galbuie” și stabilă în condiții standard, ceea ce înseamnă ca nu va rugini sau coroda. Cu toate acestea, așa cum am menționat mai sus, este încă amestecat cu unele metale de bază pentru a i se conferi fermitate atunci cand este folosit la crearea de bijuterii.

Cu cat o bucata de aur este mai “galbenă” cu atat este mai pură. Din păcate însă, este mai puțin durabilă. In general, majoritatea bacteriilor sunt create folosind aur de 18K sau 14K.

Aur alb – Aurul alb este aur de 24K aliat cu metale de bază “albe” cum ar fi argintul, paladiul, nichelul și uneori zincul. Cantitatea de aliaj adaugata va determina gradul de karate al aurului alb și, prin urmare, culoarea sa finală.

Aurul alb este mai durabil decat aurul galben , deși are, în continuare, o nuanta galbuie. În unele cazuri, o bijuterie este acoperita cu un metal pe baza de platina, cunoscut sub numele de placare cu rodiu pentru a i se da aspectul de “alb” complet.

Singurul dezavantaj real al aurului alb este ca nu este hipoalergenic și unii oameni pot reacționa la unele dintre aliajele sale. Placarea cu rodiu poate elimina aceasta problema.

Aur roz – Aurul roz este aur de 24K aliat cu cupru. Cantitatea de cupru adaugata va determina gradul de karate al aurului roz și, prin urmare, culoarea sa finală.

Aurul roz sau aurul rusesc, așa cum se numea odată, este cel mai durabil dintre toate, deoarece cuprul este foarte robust. La fel ca în cazul aurului alb, unele persoane pot avea o reacție alergica la aurul roz, deoarece cuprul nu este hipoalergenic.

Placarea cu rodiu a aurului alb

Rodiul este un element din grupul platinei. Culoarea sa alba argintie este rezistenta la uzura și este, de asemenea, hipoalergenic. Este folosit adesea la placarea argintului si aurului alb pentru a da acestor metale culoarea “alba” adaugand un strat hipoalergenic și prevenind innegrirea argintului.

De-a lungul timpului, aceasta placare cu rodiu se poate șterge, în special în cazul pieselor purtate în mod regulat sau expuse la anumite substanțe chimice, cum ar fi produsele cosmetice sau parfumurile.

Aceasta placare poate fi reaplicata cu usurinta pentru a menține bijuteria nouă și curată.

Ce este placarea cu aur și umplerea cu aur? Este aur adevărat?

Placarea cu aur

Placarea cu aur sau galvanizarea, are loc atunci cand o bijuterie, in general o bijuterie creata dintr-un material de calitate inferioară, cum ar fi argintul sau cuprul, este acoperita cu un strat subțire (o grosime minima de 2.5 microni) de aur (în general de 9K sau 10K).

Stratul de aur este prins de acea bucata de metal, cu ajutorul caldurii. De-a lungul timpului acest strat se șterge dar poate fi aplicat din nou, dacă este necesar.

Umplerea cu aur

Similar cu placarea cu aur, un strat de aur este prins de metalul de bază al bijuteriei, dar este construit în mai multe straturi, la o grosime adecvata. Cantitatea de aur trebuie să constituie o zecime din bijuterie, pentru ca aceasta sa fie considerată umplută cu aur.

Bijuteriile umplute cu aur sunt mai valoroase decat piesele placate cu aur, rezistentă la murdărie și hipoalergenice.

Karate sau carate?
  • Karatele (K) sunt unitățile utilizate pentru măsurarea purității aurului. Sistemul Kartage îl măsoară infractiuni de 24, unde aurul pur este de 24 de karate. Greutatea aurului este măsurată în grame.
  • Caratele (Cts) sunt unitățile folosite pentru masurarea greutatii diamantelor si pietrelor prețioase. Un carat este egal cu 200 miligrame (0.200 gr) sau, în termeni mai simpli, o cincime dintr-un gram.
Aur sau platina

Platina este cel mai greu și mai dens metal prețios, este mai puternic și mai durabil decat aurul. In producția de bijuterii, platina este, în general, aliată cu metale de bază. Pentru a fi considerată bijuterie din platina, aceasta trebuie sa conțină minimum 50% platina.

Platina este hipoalergenica si mai rara decat oricare alt metal folosit la confecționarea bijuteriilor. În ceea ce privește prețul, gramul de platina are aproximativ același preț ca gramul de aur, totuși, datorită densității sale, bijuteria din platina va cantari mai mult, și astfel, prețul total va fi mai mare.

Ce este paladiul?

Paladiul este un membru al familiei platinei și a fost întotdeauna folosit la producția de bijuterii ca aliaj la aurul galben. Recent însă, a început sa fie folosit în forma sa pură pentru a produce piese de bijuterii și este oferit consumatorilor ca un alt tip de metal.

A primit propriul semn distinctiv în 2009. Are o densitate mai mica decat platina, dar este aproape la fel de dur și are o culoare “alba” similară.

Alte tipuri de aur

  • Aur verde – format din aur și argint
  • Aur albastru – format din aur și fier
  • Aur violet – format din aur și aluminiu
  • Aur negru – aur placat cu rodiu negru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *