Fildesul este dentina, o substanța care se găsește în dinții tuturor mamiferelor. Însă, acest termen este folosit, în general, pentru a face referire la colții de elefant si dintii de hipopotam, mamut, narval, leu de mare, morsa, balena și mistreț.
Din moment ce tot mai multe animale purtătoare de fildeș sunt pe cale de dispariție, comercializarea de fildeș nou a devenit ilegală în cea mai mare parte a lumii. Prin urmare, unele piese noi de fildeș sunt vopsite pentru a părea vechi, antice.
Astăzi, oamenii sunt încurajați sa folosească imitații de fildeș din os sau nuci de palmier (fildes vegetal) ca înlocuitor.
Fildesul este materia prima de la dintii si colturile mamiferelor. In mod traditional, fildesul vine de la elefanti, dar structura chimica a dintilor si a coltilor poate fi gasita si la alte mamifere cum ar fi hipopotami, pocri alergatori si balene, acestea fiind identice. Asadar, fildesul se poate referi la orice colti sau dinti pe care ii au mamiferele, suficient de mari pentru a fi sculptate.
Coltii de fildes ai elevantilor provin din doi incisivi modificati ai elefantilor asiatici si africani dar si a mamutilor (care acum nu mai exista) din Alaska si Siberia.
Alte mamifere cu dinti suficienti de mari pentru a fi sculptati sunt mamifere marine precum narvalul, morsele, casalotul, si orca dar si alte animale terestre cum ar fi porcii alergatori si hipopotamii.
Citește și: Totul despre safir
Despre fildesul elefantilor
Elefantii au coltii din fildes extrem de mari care ajung dincolo de buze. Acesti colti sun facuti dintr-o radacita si din coltul insusi si au aceeasi structura fizica ca dintii.
Elefanti folosesc acesti colti atat in scopuri defensive cat si ofensive. De asemenea, folosesc coptii pentru a sapa pentru a ajunge la apa, pentru a ridica obiecte grele si pentru a culege mancare. Coltii din fildes ai elefantilor pot creste pana la 2 metri in lungime. Marimea si forma depind mult de dieta elefantului. Acestia cresc de-alungul vietii animalului.
Precum dintii oamenilor, cu ajutorul coltilor se poate spune despre comportamentul animalului, istoricul sau dar si locul in care s-a nascut.
La ce este folosit fildesul?
Fildesul de mamut este unul din cele mai vechi materiale folosite pentru a crea obiecte decorative si unelte, prima sa utilizare fiind descoperita in urma cu 40.000 de ani. Este foarte valoros deoarece se incalzeste la atingere, difera in culori, de la alb la galben si este foarte usor de sculptat.
Dintii si coltii din fildes au fost de-alungul timpului sculptati in nenumarate forme si obiecte: de la statui mici pana la clape de pian, piese de joc, placi si chiar si mobilier.
Atunci cand un fildes este sculptat dar totusi isi pastreaza forma, acest obiect se numeste „scrimshaw„, care este un obiect traditional al marinarilor in calatoriile de lunga durata.
Ce pret are un dildes? Cat costa?
In 2014, pretul unui fildes intreg era de 2100$ pe kilogram, dar in 2017, pretul acestuia a scazut la $730, in mare parte datorita interdictiilor ce au avut loc in China.
Cu toate astea, coltii de la un singur elefant aar pute avalora mai mult de 100.000$. Acesta este motivul pentru care sunt adesea vanati si numarul acestor specii este in scadere in fiecare an.
Dintii si coltii de la hipopotami, morse, narval, balene si unele tipuri de porci mistreti si alergatori sunt de asemenea considerate fildes, dar au un pret mult mai scazut datorita dimensiunlor lor mici.
Coltii elefantilor din Africa au aproximativ 2 metri lungime si cantaresc aproximativ 23 kg fieare. Coltii elefantilor di Asia sunt puti mai mici
Tipuri de fildes
Exista doua tipuri principale de fildes la elefanti: moale si tare. Fildesul tare vine in genral de la elefantii din zona de Vest din Africa iar fildesul moale din zona de Est. Fildesul tare este mai inchis la culoare, mai subtire si mai drept ca forma decat coltii moi din zona de Est.
Pe interior, fildesul tare are o culoare mai pronuntata si este mai fragil decat cel moale, care este opac si are mai mult o culoare alba. Cel miare are mai degraba o textura fibroasa.
Invață despre: Bijuteriile din coral
Fildesul este un material foarte rezistent care nu este usor de disros. Acesta nu arde si este afectat foarte putin de apa. Este similar cu lemnul tare in proprietatile sale. Este foarte dens si se lustruieste foarte frumos, fiind usor de lucrat cu instrumente din lemn. Majoritatea fildesului folosit in scopuri comerciale fvine din africa, dar comertul a devenit din ce in ce mai scazut in secolul 20 datorita scaderii numarului de elefanti.
Utilizarile fildesului – La ce este fildesul folosit?
Atat civiizatiile grece cat si romane obisnuiau sa sculpteze in fildes pentru a crea cantitati mari si valirioase de arta, obiecte religioase pretioase dar si alte obiecte costisitoare. Fildesul era adesae folosit pentru a partea alba a ochilor de la status.
Exista de asemenea unele dovezi care sustin ca poporul celtic din Irlanda isi decora sabiile cu fildes.
In China, era o mare cerere de fildes care a fost intrerupa de interdictiile impuse. Se folosea fildesul atta pentru arta cat si in scopuri upractice.
In trecit, popoarele asiatice ofereau adesea ca tribut fildes Chinei. Mesterii chinezi sculptau fildesul penru a crea diferite statui religioase sau chiar si un sistem de conducte.
In cultura budista, fildesul era adesea folosit de la elefantii domesticati. Era foarte pretuit datorita faptului ca putea fi folosit ca un recipient datorita capacitatii sale de a bloca accesula eruli in interior. Era de asemenea sculptat in diferite sigilii folosite de oficiali pentru a „semna” anumite documente intr-un mod unic.
Nu de putine ori, fildesul era folosit pentru a crea cutite sau alte obiecte folosite in scop practic, in special de popoarele asiatice.
Datorita culorii sale albe, fildesul era adesea folosit in scopuri ornamentale si practice, pentru a face bile de biliard, clape de pian, nasturi sau alte piese ornamentale.
Majoritatea industriilor au abandonat insa utilizarea fildesului in favorul unor alternative ce pot fi fabricate De exemplu, din 1800 nu se mai foloseste fildesul pentru bilele de biliard ce alte obiecte ce pot fi fabricate. Industria pianului a abandonat utilizarea fildesului pentru a crea clape in 1970.
Utilizarea fildesului pentru bijuterii
Fildesul este adesea folosit pentru bijuterii datorita culorii sale albe foarte frumoase si pentru faptul ca este usor de scultat. Acesta este folosit inca din vremuri antice pentru a crea atat obiecte practice cat si bijuterii.
Unele din cele mai frumoase bijuterii antice sunt facute din fildes si chiar si in zilele noastre acest material este la mare cautare.
Fildesul este o substanta moale, dar nu la fel de tractabila ca aurul. Acst lucru ii limiteaza utilizarile sale pentru bijuterii si poate fi folosit pentru a crea doar cateva tipuri de ornamente.
Avand in vedere ca fidlesul este moale, acesta poate fi sculptat pentru a face nenumarate forme de bijuterii. Odata ce acessta a fost tratat corespunzator, se folosesc diferite metode de sculptare, in functie de ce bijuterii dores sa se obtina.
Exista chiar si bijuterii din fildes placate cu aur, argint sau pictate in diferite culori.
Ce bijuterii se pot face din fildes?
Fildesul poate fi facut in mai multe bijuterii. Exista multe variante de pandantive gravate, margele dar si coliere din fildes. De asemenea, sunt destul de comune si brosele, inelele si chiar cerceii din fildes facuti in design contemporan si unii in design traditional.
Totodata, designul tribal al bijuteriilor din fildes este la mare cautare deoarece materialul se potriveste perfect in acest context, oferind bijuteriilor o frumusete aparte. De asemenea, multe bijuterii purtate de celebritati si personalitati sunt refacute din fildes.
Bijuteriile din fildes au un look unic si foarte neobisnuit, putand fi purtat la petreceri, nunti dar si evenimente mai importante. Asadar, este foarte versatil, potrivit atat pentru evenimentele formale cat si cele casual cum ar fi chiar si pentru imbracamintea de mers la plaja.
In general, bijuteriile din fildes sunt naturale si potrivit epentru toate tipurile de piele daca nu sunt combinate cu alte aliake sau metale care provoaca alergii.
Cum se intretine fildesul?
Fildesul, fiind un material poros, absoarbe murdaria si praful din aer. Din acest motiv, este mai recomandat sa fie depozitat intr-o cutie din plastic, ferit de razele soarelui. Uleiurile minerale impreuna cu o perie moale pot fi folosite pentru a intretine fildesul tratand fractruile fine care apar la nivelul acestuia. Dupa ce a fost aplicat, uleiul este absorbit in cazl in care fildesul este uscat.
In cazul in care fildesul este in conditii bune, excesul de oil poate fi indepartat cu o perie uscata si moale. De asemenea, poate fi sters cu o panza moale. Uleiurile minerale ofera fildesului o stralucire aparte, calduroasa. Cu toate astea, nu toate uleiurile pot fi folosite. De exemplu, uleiurile colorate cum ar fi cel de masline nu ar trebui folosit, pentru a evita decolorarea piesei.
Nu este indicat ca bijuteriile din fildes sa fie introduse in apa. Nu poti pur si simplu sa introduci margelele din fildes in apa si sa le lasi. Fiind natural, acest amterial tinde sa absoarba lichidul si sa se umfle. Odata ce sunt scoase din apa si uscate, umezeala absorbita se va evapora usor iar margelele se vor crapa.
Un mod general de a curata bijuterile din fildes este de a folosi un ulei de bebelusi pentru a inlocui o parte din umezeala sa si prni folosirea unei carpe moi pentru a lustrui bijuteriile. Astfel poti indeparta murdaria de pe suprafata bijuteriilor tale.
Află aici despre: Cum poti face bijuretiile din argint sa straluceasca?
Poti chiar sa folosesti o lupa si un ac pentru a indeparta reziduurile de pe suprafata piesei tale, insa ai grija sa nu o zgarii. Este un proces foarte fin. Daca nu esti sigur ca te descurci si nu vrei sa risti, poti duce bijuteria ta din fildes la un profesionist pentru o curatare profunda.
Cu toate astea, in timp, bijuteriile tale din fildes vor capata o culoare galbena datorita uleiurilor naturale ale omnului, datorita purtarii si manipularii pe termen lung a acestor bijuterii. Odata ce a fost decolorata, nu prea poti sa ii oferi culoara inapoi, in mod natural.
Pentru detalii mai amanuntite, poti intreba un bijutier iar acesta te va ajuta in cazul in care bijuteria ta din fildes mai poate fi refacuta sau readusa la culoarea sa initiala.
Principalele surse de fildes
Tanzania si Zairul sunt surse cheie. Fildesul se mai găsește și în India, Kenya, Senegal, Sri Lanka si Thailanda.
Biografie
- Ivory – Britannica
- All About Ivory and How Its Use Endangers Elephants – Tree Hugger, K. Kris Hirst
- Ivory – Wikipedia
- Tradition of Ivory Jewelry in India – Cultural India
- Ivory Jewelry – Utsavpedia
- How to Clean and Repair Ivory Jewelry – Wire Jewelry, Dale Armstrong
Poate fi curatat cu lamiie.