Istoria si Originile Brățării. Tipuri de brățări care vor fi întotdeauna la modă

Brățara este o bijuterie purtată frecvent. Se crede ca bratara a apărut odată cu colierul. Este o bijuterie purtata atat de femei, cat și de barbati. Oamenii o poarta fie ca accesoriu decorativ, fie pentru a-si arata sustinerea fata de o cauza.

Bratara are, de regula, o lungime de 19.05 cm, însă dimensiunea incheieturii mainii poate varia, prin urmare acesta este doar o lungime recomandata. Pentru ca bratara sa stea bine la mana, tebuie sa se potriveasca cu forma ovala a incheieturii.

Bratara nu ar trebui sa stea nici prea fixa astfel incat sa stranga incheietura, dar nici prea largă, astfel incat sa se deplaseze de sus în jos, pe întregul brat.

Originile bratarii

Cuvantul bratara vine de la cuvantul grecesc “brachille” care înseamnă “a brațului”. Bratarile pot fi create din diferite materiale, inclusiv: lemn, os, piele, panza, plastic, metal, scoici și ierburi. Bratarile sunt decorate, uneori, cu alte materiale, cum ar fi: pietre prețioase, ceramica, pietricele, pene etc.

Istoria bratarii

Este destul de dificil de identificat momentul în care bratarile au fost purtate pentru prima data, totuși, putem fi sigur ca acestea au apărut cu mult timp în urmă. În 2008, arheologii excavau peștera Denisova din Siberia și au găsit o întreagă colecție de bijuterii, inclusiv o bratara.

Bratara găsită era confectionata din piatra verde lustruita de strămoșii noștri preistorici, denisovani. Nu este clar dacă cei care purtau bratara credeau că are vreun efect asupra lor. Însă, este clar ca bratarile au fost căutate multi, multi ani.

Egiptenii – Egiptenii antici erau, de asemenea, admiratori ai bratarilor. Acest lucru este confirmat de diferitele tipuri de bratari care au fost găsite în zona Egiptului încă de la începutul anilor 5000 I.Hr. Bratarile egiptene erau realizate, în principal, din cupru și aur. Uneori erau decorate cu pietre prețioase.

Nobilimea se bucura de bratari cu pietre prețioase, în timp ce egiptenii de rand își permiteau sa poarte doar bratari simple din cupru. Majoritatea bratarilor purtate de egipteni erau doar accesorii decorative. Totuși, “bratara scarab” era o bijuterie traditional egipteana, care reprezenta regenerarea și renasterea.

Grecii, romanii si celtii – Soldații greci își puneau adesea mansete de metal și piele la incheietura mainii pentru a se proteja în timpul luptelor. Acest obicei a fost apoi preluat și de romani si celti. Ocazional, bratara a fost purtată și pentru a demonstra ca un anumit razboinic s-a întors invingator dintr-o lupta. Într-un final, tot mai mulți oameni au început sa poarte bratara ca pe un accesoriu și nu ca pe un element de protectie în război.

Bratara a rămas un accesoriu popular până în Evul Mediu, apoi, după un scurt declin, a crescut din nou în popularitate în secolul al XVII-lea în perioada Renașterii.

Bratari din jad create de asiatici – În jurul anului 2000 I. Hr. asiaticii au confectionat bratari din jad. Se spune ca aceste bratari simbolizează înțelepciunea, virtutea si curajul. Ulterior, în China, bratara de jad a devenit mai mult decat o piesa decorativa. Adesea, bijuteriile din jad si jadeit – inclusiv bratarile – erau oferite cadou copiilor pentru a-i proteja de rele.

Despre jad se credea ca are proprietăți de vindecare și ajuta la tratarea problemelor de rinichi si stomac; de asemenea, se spunea ca ajuta oamenii sa comunice cu spiritele care rătăcesc pe pamant.

Bratarile bangles din aur erau cele mai populare în India. Astăzi, sticla strălucitoare, margelele din lemn și metalele colorate au devenit componentele de baza ale bratarile din India.

Secolul XX

În secolul XX bratarile au devenit mai accesibile datorită tehnicilor de fabricație în masa. Mai multe materiale plastice au fost adaugate bijuteriilor în anii 1930, facand bratarile mai accesibile pentru copii și adolescenți. Bratarile cu charmuri au devenit extrem de populare in anii 1950.

Apoi, în anii 1970, au aparat mai multe stiluri de bratari. Au început sa se poarte mai multe stiluri de bratari: lanturi subtiri, mansete si bratari delicate.

Secolul XXI

Multe modele de bratari din argint au continuat sa apara în secolul XXI. Argintul a devenit cel mai popular material folosit la confecționarea bratarilor. Multă lume a început sa cumpere bratari din argint, deoarece argintul este mai ieftin decat aurul sau platina.

Din moment ce tot mai mulți au început sa se implice în mișcarea ecologică, a existat o cerere mai mare pentru bratarile ecologice.

O mulțime de oameni poarta astazi bratari pentru a susține o anumită cauză socială. Aceste bratari pot fi realizate din materiale ieftine.

Desigur, bratarile din aur cu pietre prețioase sunt foarte populare si astăzi, insa pretul lor este destul de ridicat.

Tipuri de bratari

  • Bratara Belcher – Acest tip de bratara are verigi largi și groase. Numele bratarii Belcher a fost inspirat de Jem Belcher, un boxer care în perioada 1800-1805 a fost campion al Angliei.
  • Bratara manseta – Bratara manseta este la fel de rigidă ca bratara bangle. Totuși, spre deosebire de bratara bangle (un cerc închis), bratara manseta este “deschisa” ceea ce înseamnă ca exista un spațiu gol în acest tip de bratara.
  • Bratara bangle – Spre deosebire de majoritatea bratarilor, bratara bangle este rigidă și nu “curge liber”. Bratara bangle nu are o inchizatoare. Pentru a purta o astfel de bratara, trebuie pur și simplu să-ți treci mana prin ea. Bratara bangle trebuie sa se sprijine pe incheietura mainii.
  • Bratara curb – Bratara curb are verigi ovale, uniforme.
  • Bratara cu charmuri – Bratara cu charmuri este o bratara din lanț careia i se adaugă charmuri ce au, de obicei, o anumită semnificație. Inițial, charmul era folosit pentru a aduce noroc purtătorului; cu toate acestea, în ultimii ani s-au creat charmuri pentru bratari ce marchează o ocazie sau un eveniment special.
  • Bratara gate – Bratara gate este alcatuita dintr-un lanț de tablite interconectate, care seamănă mult cu portile si gardurile din mediul rural englezesc.
  • Bratara rope – Bratara rope seamănă foarte mult cu o franghie. Este o bratara foarte delicată, alcatuita din mai multe fire care sunt tesute impreuna intr-un design spiralat.
  • Bratara tennis – Bratara tennis este, de obicei, o bratara ușoară, flexibilă, confectionata din aur sau platina și decorată cu diamante sau alte pietre prețioase.
  • Ceas de mana – Deși ceasul de mână nu este considerat o bratara, ar trebui sa fie. Multe ceasuri de mana nu sunt folosite pentru a arata ora, ci pentru a scoate în evidenta incheietura mainii.

Brățara pentru glezna – când trebuie să o porți?

Bratarile pentru glezne (bratari de picior) sunt un accesoriu unic ce adaugă un strop de strălucire piciorului. Dar, cand au apărut aceste bratari și de ce sunt atat de populare?

Bratarile pentru glezne au apărut cu mulți ani în urmă. Astăzi, sunt purtate de aproape toata lumea, de la studente și mirese pana la barbati. Bratarile pentru glezne sunt un accesoriu universal. Ele nu sunt create doar pentru un anumit grup sau pentru o anumită cultură, ceea ce înseamnă ca orice persoana le poate purta.

Adevărul este ca orice bijuterie are o istorie vibrantă. Deci, de unde vin bratarile de picior?

Femeile purtau bratari pentru glezne încă din 6000 I.Hr – 3100 I.Hr. De unde știm asta? În mormintele sumeriene s-au găsit artefacte ale femeilor babiloniene din Egiptul Antic și Sumer, cea mai veche civilizație din Mesopotamia. Acești oameni si-au creat bratari din pietre prețioase și metale găsite prin natura și le-au purtat pentru a-si arata statutul și rangul social.

Sclavii purtau bratari din piele de caprioara, în timp ce miresele și soțiile bogate purtau bratari de picior făcute din metale și pietre prețioase.

Dar Mesopotamia Antica nu a fost singura regiune preistorica ai cărei locuitori au purtat brățări pentru glezne. Atat femeile din Asia de Sud, cât și cele din India Antică au purtat diferite bratari pentru glezne cu peste 8000 de ani în urmă.

În India Antică, soțiile purtau bratari cu charmuri care făceau zgomot, pentru a-si avertiza sotii ca se apropie, astfel incat sa poata înceta orice discuție neplăcută.

Astăzi, bratarile pentru glezne nu mai au o semnificație atat de importantă. Însă, exista anumite idei care plutesc în jurul lor.

Ce înseamnă bratara purtată pe glezna stanga?

Conteaza pe ce picior este purtata bratara? Cu siguranță nu, în ziua de azi. Cu toate acestea, exista zvonuri conform cărora femeile care poarta bratara la piciorul stang sunt intr-o relatie deschisa. Acesta este insa doar un zvon.

Cum sa porti o bratara pentru glezna?

Bratarile pentru glezna sunt potrivite doar pentru zilele de plajă și petrecerile la piscină? Nu! Dacă arunci o privire mai atentă la vedetele care au pășit de curand pe covorul roșu, vei observa ca multe dintre ele poarta bratari la picioare.

Brățări din argint - Te ajută să ieși în evidență

Dacă vrei sa porti o bratara pentru glezna ia în considerare următoarele lucruri:

  • Nu purta bratari pentru glezne cu charmuri care ar putea face gălăgie în locuri linistite, cum ar fi la munca sau la biblioteca.
  • Nu uita sa prinzi bine bratara pentru a te asigura ca nu cade de la picior.
  • Daca iti place o anumită bratara pentru picior, dar este prea mica pentru glezna ta, cere-i unui bijutier sa ti-o mareasca pentru a o purta.
  • Nu purta bratara sub blugi, deoarece materialul aspru ar putea murdari metalul sau chiar l-ar putea deteriora.
  • Nu strange prea tare bratara pe picior, deoarece ti-ar putea irita pielea.

Tipuri de bratari

Iată care sunt cele mai cautate bratari pentru glezne:

  • Bratarile din aur împodobite cu pietre prețioase merg de minune cu pantofi eleganti și alte accesorii din aur.
  • Bratarile din argint sunt puțin mai casual și sunt perfecte pentru zilele de plajă și ținutele de vară.
  • Bratarile cu margele combinate cu cele din argint creeaza un aspect chic.
  • Bratarile din piele adaugă o notă de masculinitate unei bijuterii feminine.

Alege bratara potrivită pentru tine și poart-o cand mergi la piscină, la plajă sau în orice alt loc minunat.=

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *