Mâna Hamsa – Ce Exprimă Acest Simbol Buddhist?

hamsa-simbol-argint-semificatie

Simboluri precum mâna Hamsa au fost unele dintre primele forme de comunicare umană. Cu mult inainte sa scrie si sa vorbeasca, oamenii desenau simboluri pentru a interactiona unii cu alții. În Egiptul Antic, hieroglifele și desenele rupestre împodobeau peretii care povesteau despre cultura, viata primitiva si razboi. Simbolurile sunt un mod contextual și dinamic de a transmite un mesaj.

Mana Hamsa este un simbol antic ce datează de aproape 2000 de ani în Egiptul Antic și Irak. Simbolul este universal cunoscut, dar ce înseamnă de fapt?

Ce este simbolul Hamsa?

Simbolul Hamsa este o mana deschisa ce are adesea un ochi în mijlocul palmei. Acest simbol antic este folosit adesea în bijuterii și arta, pentru a simboliza protectia. Cu toate acestea, exista mai multe motive pentru care folosim simbolul Hamsa atunci când vine vorba despre bijuterii, obiecte de decor sau, mai nou chiar și tatuaje (surpriza: am pregatit pentru sfârșitul articolului câteva tatuaje superbe cu mana Hamsa).

Colier din argint 925 cu pandantiv Hamsa Hand Opal

Cum mai este cunoscut simbolul Hamsa?

Deși Hamsa este cel mai popular nume folosit pentru acest simbol, mai exista și alte variații:

  • Hamesh – Hamesh este cuvântul ebraic pentru “cinci”
  • Mana Fatimei – În Islam, simbolul Hamsa este numit după Fatima, fiica lui Mahomed, Profetul și fondatorul Islamului.
  • Mana lui Miriam (sora lui Moise) – În iudaism, Hamsa simbolizeaza mana lui Dumnezeu și este numita duma Miriam, sora lui Moise.
  • Mana Maicii Domnului – În creștinism, acest simbol poarta numele Maicii Domnului, mama lui Iisus Hristos.

Ce semnifica mana Hamsa

Este evident ca mana Hamsa este un simbol sacru pentru multe culturi și religii. În ciuda diverselor doctrine, semnificația subiacenta a acestui simbol este inteleasa de toata lumea, în ciuda diferențelor culturale sau religioase.

În mare parte, acesta este motivul pentru care simbolul Hamsa este cunoscut la scara atat de larga și prețuit ca simbol al protectiei. Simbolul Hamsa reprezinta, de asemenea, mana lui Dumnezeu, și se crede ca promoveaza sanatatea, fericirea și norocul.

Exista, de asemenea, vechea credință că purtarea unui simbol Hamsa va intercepta energia negativă. Dacă ai ganduri sau energii negative, simbolul Hamsa va indeparta energia malefică și te va proteja.

Mana Hamsa – stiluri diferite

Mulți oameni se întreabă dacă exista vreo diferenta intre purtarea mainii Hamsa cu fata în sus sau în jos. Deci sa explicăm ce înseamnă fiecare mod diferit de a purta de mana Hamsa. Ambele moduri de a purta Hamsa simbolizeaza armonia si protectia împotriva lui Ayin Ha’ra sau Ochiului Rău.

Acesta este motivul pentru care unele maini Hamsa au un ochi în centrul palmei. Ochiul Rău este un simbol străvechi care reprezintă suma tuturor forțelor malefice din lume. Ochiul Rău este, in esenta, o privire rautacioasa sau dezaprobatoare aruncată către cineva pentru a genera sentimente negative sau răutate.

Deși mulți confundă ochiul din centrul mainii Hamsa cu Ochiul Rău, acesta este menit sa protejeze împotriva Ochiului Rău.

  • Mana Hamsa cu fata in sus – Purtarea mainii Hamsa cu fata în sus este menită să protejeze împotriva energiei negative. Nu numai ca indeparteaza energiile negative ale celorlalți, ci și propriile ganduri negative ale purtătorului fata de el sau de ceilalți.
  • Mana Hamsa cu fata in jos – Hamsa orientată în jos simbolizeaza norocul și abundența. Este menită să invite bunătatea în viața cuiva.

Ce inseamna mana Hamsa pentru diferite religii?

Hamsa a fost adoptată de multe religii. Iată diferitele semnificații religioase ale mainii Hamsa.

Mana Hamsa – islam

In araba, Hamsa înseamnă “cinci”. Hamsa reprezinta cei cinci stalpi ai Islamului, care sunt profesiunea de credință, rugăciunea, pomana, postul și pelerinajul.

Mana Hamsa – iudaism

După cum am menționat anterior, numărul cinci are multe referințe sfinte. In iudaism, Hamsa reprezinta cele cinci carti sfinte ale Torei.

Hamsa – crestinism

În general, simbolul Hamsa se aliniază cu feminitatea, iar in crestinism, simbolul Hamsa este numit Mana Mariei. Mana Mariei este privită în mod divin, deoarece Maria era un om de rand care a devenit mama lui Iisus.

Bijuterii populare cu mana Hamsa

SImbolul mainii Hamsa are diferite semnificații, dar este un simbol sacru adoptat la nivel mondial de multe culturi și religii. Ca atare, mana Hamsa este o amuleta populară pentru bijuterii și arta.

Hamsa este purtată, in mod obisnuit, cat pandantiv. Pandantivele cu mana Hamsa sunt disponibile într-o varietate de metale, inclusiv aur, argint, cupru, aur roz și multe altele. Simbolul Hamsa oferă protectie și promovează gandurile pozitive, armonia și fericirea.

Tatuaje cu mâna Hamsa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 투지타투 (@tuzee_zee)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Erwin Cano Cassiani (@erwincassiani)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Jane (@__unladylike__)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *