Dacă diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete, atunci restul pietrelor prețioase sunt cunoștințe extraordinare. Femeilor le-a placut intotdeauna sa poarte bijuterii frumoase. Au fost dintotdeauna atrase de strălucirea pietrelor prețioase.
Cele mai multe dintre noi avem, de asemenea, o afinitate pentru o anumită piatra, fie ca este piatra preferată fie ca este piatra asociată lunii de naștere.
De ce pietrele prețioase sunt speciale?
Sperand sa gasim raspunsul la aceasta intrebare, am decis sa examinam îndeaproape cele mai importante pietre prețioase.
Știm deja ca pietrele prețioase pot fi extrem de frumoase, dar frumusețea nu este singurul lucru care le da valoare. Raritatea și duritatea sunt, de asemenea, factori care contribuie la găsirea pietrei perfecte. Fiecare persoana își alege piatra preferată în funcție de propriile gusturi.
Există anumiți factori pe care îi putem lua în calcul pentru a afla valoarea anumitor pietre.
Greutatea în carate este probabil principalul element care determina valoarea pietrei. Prețul unei pietre prețioase crește odată cu greutatea sa.
Culoarea este, de asemenea, foarte importantă. Deși diferenta de culoare a doua pietre prețioase poate fi foarte mica, diferenta de preț poate fi extrem de ridicată.
De aceea, bijutierii aleg uneori sa creeze bijuterii cu cateva pietre prețioase mai mici, dar cu o culoare mai frumoasa, decat sa creeze o bijuterie cu o singura piatra mare. Astfel, va obtine o bijuterie cu u culoarea fabuloasa, dar cu un pret mai redus.
Un alt factor ce trebuie luat în calcul este disponibilitatea. Dacă o piatra pretioasa este deosebit de rară, s-ar putea ca prețul ei sa fie extrem de ridicat.
În cele din urma, trebuie luată în calcul duritatea unei pietre. Duritatea pietrei prețioase se măsoară pe scara Mohs.
Care sunt pietrele pretioase des folosite?
Exista un motiv pentru care “diamantele sunt pentru eternitate”. Diamantele sunt incredibil de dure și sunt plasate în locul de sus pe scara Mohs, gradul de duritate al diamantelor fiind 10. Diamantele sunt, de fapt, o forma cristalina de carbon și apar adesea în mod natural sub forma de octaedru.
În ciuda durității lor impresionante, diamantele nu sunt incasabile, deci se pot ciobi sau chiar sparge.
Corindon
Corindonul este făcut din oxid de aluminiu și este materialul care ne oferă rubine și safire. Înainte de 1800, rubinele si safirele nu erau recunoscute ca corindoni si erau in schimb confundate cu pietre mai moi cum ar fi granatele.
Rubinul perfect are o culoare roșie strălucitoare. Dacă rubinele au o culoare roz, atunci ele nu mai sunt numite rubine, ci safire roz.
În continuare avem familia de beril, în care sunt incluse smaraldul și acvamarinul. Aceste doua pietre sunt cele mai cunoscute din familia de beril. În aceasta familia mai sunt incluse și alte pietre colorate.
Se intampla foarte rar sa gasesti un smarald “perfect”. Aceasta piatra are foarte multe incluziuni, de fapt, incluziunile dovedesc autenticitatea pietrei. Din păcate, din cauza incluziunilor, smaraldul este foarte fragil.
Acvamarinele si safirele sunt fierte in ulei pentru a avea o claritate mai buna. Amandoua sunt tăiate în forma dreptunghiulara.
Crisoberil
Aceasta piatra pretioasa este disponibilă în multe culori, de la galben la maro. Cei mai valoroși membri ai familiei crisoberil sunt alexandritul și crisoberilul ochi de pisica. Primul dintre cei doi poarta numele tarului Alexandru al II-lea și poate varia în culori de la violet/roșu la verde/albastru.
Pe de alta parte, crisoberilul ochi de pisica, este găsit în culori care pot descrie un amestec de “lapte și miere”.
Aceasta piatra pretioasa vine în nuanțe de roz, albastru și galben.
Spinel
Deși este o piatra mai puțină dura, spinelul a fost confundat mult timp cu rubinul. Spinelul și rubinul au fost găsite adesea împreună și au o nuanță roșie. Spinelul totuși, poate avea si o nuanta galbena, albastra, roz și portocaliu. Abia în jurul anului 1830 aceste pietre cu aspect similar au fost recunoscute ca fiind diferite.
Granat
Granatul a fost o piatra pretioasa folosită frecvent la crearea bijuteriilor cu secole în urmă. A fost o piatra populară și în epoca victoriana. În mod normal, are o culoare maro portocaliu, dar poate veni în șase nuanțe diferite, de la verde la galben și de la portocaliu la roșu.
Turmalina
Cele mai frecvente culori ale turmalinei sunt verde și roz. Cu toate acestea, cele mai valoroase turmaline sunt cele roșii și verde smarald. Aceasta piatra pretioasa este tăiată, astfel incat, sa dezvăluie două sau mai multe culori.
Zirconul a fost cunoscut candva sub numele de “Jacinth”. In mod normal, area culoarea alba, dar variațiile albastre sunt, de asemenea, frecvente. În plus, există, de asemenea, un tip de zircon cunoscut sub numele de “zambila” de culoare roșie sau maro.
Zirconul poate fi destul de fragil, dar adevărata sa valoare este data de strălucirea sa. Are un indice de refracție foarte ridicat și strălucește aproape la fel de puternic ca diamantele. Zirconul este adesea incalzit pentru a-si imbunatati culoarea albastra stralucitoare.
Cuart
Ultima piatra pretioasa pe care o vom analiza astăzi este cuartul. Aceasta ocupă locul 7 pe scara lui Mohs. Orice alta piatra, care se afla mai jos decat cuartul este mult prea vulnerabilă si prea moale pentru a fi pusă într-un inel.
Exista multe soiuri de cuart, inclusiv cuart fumuriu (maro), roz, aventurin (verde), ochi de tigru (galben), ochi de soim (albastru) crisopraz (verde închis), jasper și, în cele din urma, opal.
Opalul, poate cea mai cunoscută varietate de cuart, poate veni într-o varietate de culori și forme. Opalul de foc prezinta o culoare rosie/portocaliu aprins, în timp ce opalul albastru are o culoare laptoasa deschisa. Opalul de apa este limpede sau incolor, iar rarul opal negru are, de obicei, o culoare gri foarte închis, albastru sau verde.
Toate aceste pietre pretioase au avantajele si dezacantajele lor. Valoarea lor poate fi stabilita in functie de greutate, culoare si disponibilitate. Orice bijuterie cu o piatra pretioasa este, cu siguranta, o bijuterie deosebita.
Cum poti deveni colectionar de bijuterii cu pietre pretioase?
16 septembrie este ziua colectarii pietrelor, așa ca hai sa vorbim despre cum sa începi o colecție de pietre prețioase. Probabil vei spune: “Cine crezi ca sunt – Elizabeth Taylor?”, dar nu trebuie sa fii un star de cinema sau milionar pentru a începe să-ți creezi propria colecție de pietre prețioase.
Multe pietre prețioase frumoase pot fi achizitionate la un preț foarte mic și fără eforturi mari. Odata ce vei intra in aceasta lume a colectionarilor de pietre prețioase, nu vei mai dori sa ieși din ea. Viața ta va deveni o adevarata aventura.
Toți experții și colectionarii de pietre prețioase au fost odata oameni simpli cărora le-a plăcut să privească pietrele prețioase și să învețe despre ele. Entuziasmul pentru pietrele prețioase apare adesea în copilărie, atunci cand devii incantat de inelul cu safir al bunicii sau atunci cand mergi la secțiunea cu pietre prețioase din muzeu.
La urma urmei, ce copil ar putea trece pe langa un exemplar colorat și strălucitor fără sa se uite la el cu atenție?
Deci, dacă dorești să-ți construiești propria colecție de pietre prețioase, sau ai un copil care arată un interes pentru pietre, aceste sfaturi îți vor fi utile.
Cumpara cateva pietre pretioase
Ai nevoie de cateva pietre prețioase pentru o colecție de pietre. Pietrele cumparate la început nu trebuie sa fie scumpe sau rare.
Multe pietre pot fi achiziționate la prețuri foarte mici. Poti cumpara bijuterii care au astfel de pietre. Sau poate vrei sa cumperi o anumită piatra pentru ca pur și simplu te simți atras de modelul sau culoarea sa. Este colectia ta, deci alege ceea ce-ți place ție!
Imbunatateste-ti cunoștințele
Exista cateva cărți și site-uri web excelente despre pietre prețioase și minerale. Vei găsi multe cărți informative cu fotografii.
Investeste in cateva truse de baza
După ce stabilești ce vrei sa cauti, trebuie sa cumperi si un echipament care sa te ajute. O lupa de bijuterii 10x și o torță mica sunt esentiale pentru examinarea atentă a pietrelor prețioase. Gandeste-te unde și cum sa afisezi colecția ta de bijuterii pentru a o prezenta lumii, dar în același timp, pentru a o păstra în siguranță.
Pietre prețioase găsite în vacanță
Daca iti place sa calatoresti și mergi frecvent în vacanta, fa-ti timp sa cauti și pietre prețioase prin locurile vizitate. Cumpara pietre prețioase din țările pe care le vizitezi. Procesul de cumparare poate fi foarte distractiv. Evita sa faci o greșeală mare, plătind prea mulți bani pentru o piatra ce valoreaza mai puțin.
5 Pietre Pretioase Pentru Optimism si Stare de Bine
Oamenii au început sa devină din ce în ce mai pesimiști. Din acest motiv, am hotarat sa scriu acest articol despre cateva pietre prețioase care îi pot face pe oameni să-și recapete optimismul.
Cu toții trebuie sa ne facem planuri pentru viitor. Aceste 5 pietre prețioase ne pot stimula optimismul și ne pot ajuta sa gandim pozitiv.
Citrinul este piatra pretioasa potrivită pentru cultivarea unei perspective sanatoase si optimiste asupra vietii. Culoarea sa galben zinky amintește de citrice și de zilele calde. Se crede despre citrin ca promovează fericirea, alungand gandurile negative.
Ca o raza de soare de primavara, va străluci precum o lumina în colturile intunecate ale vieții. Ai de gand sa începi o nouă afacere? Citrinul mai este cunoscut și sub numele de “piatra negustorului” și este adesea folosit pentru a aduce noroc întreprinderilor și afacerilor financiare.
Piatra soarelui
Cum ar putea o piatra numita “piatra soarelui” sa nu ofere caldura și fericire? Așa cum lumina soarelui poate alunga albastrul întunecat al cerului din timpul iernii, piatra soarelui este uneori numita “piatra pretioasa antidepresiva” pentru capacitatea sa de a aduce optimismul și energia în viața cuiva.
Piatra soarelui cu nuanțele sale de piersica, portocaliu și cupru, poate fi purtată în zilele mohorate din ianuarie și februarie.
Peridot
Nu ai cum sa nu te simți fericit cand privesti un peridot verde racoritor. Claritatea și strălucirea sa sunt probabil motivul pentru care aceasta piatra este denumita “piatra luminii” iar culoarea sa verde galbuie amintește de primii muguri din primăvara.
Egiptenii au numit peridotul “bijuteria soarelui”, iar cateva milenii mai târziu, sufragetele l-au folosit ca simbol al sperantei (alături de ametist și piatra lunii) în culorile steagului lor.
Turmalina
Se spune ca turmalina este o piatra a bucuriei datorită energiei sale puternice. Știai ca frecarea unei turmaline produce o incarcare electrica? Amplifica-ti pozitivitatea cu turmaline verzi sau negre.
Culoare verde promovează creativitatea. Turmalina neagra este utilizata pentru absorbția gandurilor negative, ducand la un curaj mai mare și la capacitatea de a privi cu nerăbdare spre viitor.
Ametistul este, probabil, cea mai cunoscută piatra pretioasa ce ajuta la eliminarea sentimentelor negative și calmarea anxietatii. Deoarece se spune ca ametistul echilibreaza emoțiile, ne ajuta sa gestionam stresul și sa trecem cu bine peste situațiile dificile.
Ametistul însă ne poate ajuta sa crestem și prosperitatea casei. Practica chineza Feng Shui ne invata sa amplasam ametistul în colțul bogăției al casei, pentru a crește prosperitatea gospodăriei.
Ce reprezintă scara de duritate a lui Mohs?
Vrei să cumperi un inel de logodnă pentru partenera ta, dar nu înțelegi terminologia specifică bijuteriilor? Nu te îngrijora, majoritatea se confruntă cu această problemă. Este posibil ca în timp ce cauți inelul perfect, să afli că există scara de duritate a lui Mohs. Dacă nu știi ce reprezintă și pentru ce este folosită scara lui Mohs, citește în continuare.
Astfel, vei fi mai bine informat și îți va fi mai ușor să alegi inelul potrivit pentru viitoarea ta logodnică.
Informații interesante despre scara de duritate a lui Mohs
Mineralogul austriac Friedrich Mohs a creat la începutul anilor 1800, scara pentru măsurarea durității a principalelor minerale naturale. Un mineral care are o anumită duritate poate să zgârie un alt mineral care are o duritate mai mică sau egală cu a lui.
Scara lui Mohs este numerotată de la 1 la 10. Cel mai dur mineral ocupă locul 10, iar mineralul cu duritatea cea mai mică ocupă locul 1.
- 10 – Diamant
- 9 – Safir și rubin
- 8 – Topaz, Acvamarin și Smarald
- 7 – Ametist, citrin și agat
- 6 – Ortoza
- 5 – Apatit
- 4 – Fluorspar
- 3 – Calcit
- 2 – Gips
- 1 – Talc
Scara lui Mohs este utilizată adesea pentru evaluarea gradului de duritate a pietrelor prețioase. La crearea bijuteriilor se folosesc pietrele care ocupă cel puțin locul 7 pe scara de duritate a lui Mohs.
Diamantul este cel mai dur mineral de pe pământ, de aceea, majoritatea femeilor visează să primească un inel de logodnă cu diamant. Acesta va trece testul timpului și va rămâne în stare perfectă toată viața.
Înainte de a alege inelul de logodnă, bărbații trebuie să se gândească bine la piatra pe care doresc să o vadă mereu pe mâna iubitei. De asemenea, trebuie să se asigure că aceasta va fi încântată de inelul primit și îl va purta cu drag în fiecare zi.