Deși violetul este o culoare folosită în bijuterii încă din cele mai vechi timpuri, nu există multe pietre prețioase violet, iar dintre cele care si asa sunt putine, si mai putine sunt cunoscute. Spre deosebire de alte culori cum ar fi albastru, roșu și verde, care pot fi văzute în sute de pietre prețioase si drept urmare, utilizate in foarte multe bijuterii, violetul nu este o culoare foarte întâlnită frecvent la pietre.
Culoarea violet este adesea legat de regalitate și nobilime, putere și bogăție. Bijuteriile violet adaugă o notă de rafinament și eleganță oricărei ținute și sunt foarte atrăgătoare. Ele sunt destul de rare si in general, in functie de tipul de piatra, pot fi destul de scumpe.
Pietre prețioase în culoarea violet
Haideti sa vedem în continuare ce tipuri de pietre prețioase de culoare violet există, ce particularități au fiecare si eventual, ce bijuterii avem in catalog cu aceste tipuri de pietre. Dacă este prima dată când ajungi pe siteul nostru, aici poți vedea catalogul nostru online cu bijuterii din argint.
1. Diamantul violet
Caracteristici:
- piatră prețioasă extrem de rară
- foarte scumpă
- variante sintetice disponibile
Diamantele violet se creează atunci când există o cantitate foarte mare de hidrogen în timpul formării diamantelor. Aceste pietre spectaculoase sunt foarte rare și scumpe, mai ales dacă au o culoare vie și saturată.
Cu toate acestea, alternativele sintetice sunt relativ mult mai accesibile. Diamantele violet sunt cunoscute și sub alte denumiri, inclusiv diamant liliac, diamant orhidee, lavandă, struguri și prun care descriu culoarea pietrei. Diamantele violet de înaltă calitate sunt, în general, căutate de colecționarii de diamante sau de cei care au o înclinație spre bijuteriile exclusiviste.
2. Ametist
Caracteristici:
- Cele mai populare pietre violet
- Se găsește din abundență
- Este accesibil
- Are duritate dură
- Nu este foarte rezistent
Ametistul este cea mai cunoscută piatra prețioasă violet. În trecut, ametistul era considerată o piatra prețioasă cardinală, la fel de importantă ca diamantul, safirul, rubinul și smaraldul. Cu toate acestea, când s-au găsit depozite mari în Brazilia, valoarea ametistului a scăzut, ceea ce înseamnă că este o piatră prețioasă accesibilă.
Ametistul vine în toate nuanțele de violet, iar cele care prezintă cele mai profunde nuanțe de violet sunt considerate cele mai bune. Ametistul este suficient de rezistent pentru a fi utilizat în toate tipurile de bijuterii, dar necesită îngrijire specială pentru a-și menține luciul și culoarea.
Se poate zgâria cu ușurință și, datorită, fragilității sale, se paote sfărâma sau poate crăpa dacă este expus la uzură dură. Culoarea ametistului se poate estompa dacă este expus la lumină directă prea mult timp. Cu toate acestea, dacă bijuteriile cu ametist sunt întreținute bine, pot rămâne în stare bună toată viața.
3. Calcedonie violet
Caracteristici:
- Durabil
- Relativ accesibil
Calcedonie violet este, de obicei, translucid până la opac și are un luciu sticlos. Are un aspect foarte atrăgător și o culoare naturală.
Calcedonie nu are formațiuni cristaline în interiorul ei. Prin urmare, este compact și foarte durabil. Calcedonie violet este o piatră cu duritate medie, ocupă locul 6.5-7 pe scara Mohs. Majoritatea pietrelor Calcedonie au tăietură tip cabochon și sunt folosite în sculpturi și gravuri frumoase.
Totuși, uneori, aceste pietre sunt fațetate pentru a adăuga mai multă strălucire bijuteriei. Calcedonie este o piatră ideală pentru bijuteriile boeme și etnice.
4. Spinel violet
Caracteristici:
- Foarte durabil
- Rar
- Relativ accesibil
Spinel vine într-o varietate de nuanțe, dar cel liliac și cel mov sunt considerate cele mai atractive. Cu toate acestea, spinelul violet nu este la fel de valoros și căutat ca spinelul roșu și albastru. Spinelul violet este relativ acesibil și este durabil, fiind potrivit pentru uzura zilnică.
Rareori, spinelul violet este tratat, ceea ce înseamnă că culoarea pe care o vezi la această piatră prețioară este probabil naturală.
5. Iolit
Caracteristici:
- Popular
- Nu este scump
- Nu este foarte durabil
Iolitul este o piatră prețioasă foarte căutată și poate rivaliza cu pietrele albastre mai scumpe, cum ar fi safirul sau tanzanitul. Este o piatră foarte strălucitoare cu nuanțe de albastru-violet, dar nu este foarte apreciată, deoarece se găsește din abundență.
Iolitul este susceptibil la ciobire și crăpare dacă este lovit cu forță. Cu toate acestea, este destul de dur, ocupând locul 7-7.5 pe scara lui Mohs și poate fi utilizat în aproape toate tipurile de bijuterii.
Iolitul fațetat are o strălucire atrăgătoare și arată foarte bine pe un inel sau într-o pereche de cercei care atârnă.
6. Jad violet
Caracteristici:
- Duritate medie
- Foarte greu
- Luciu sticlos
Majoritatea oamenilor se gândesc la culoarea verde atunci când aud cuvântul jad, dar jadul este disponibil într-o gamă largă de culori, inclusiv în nuanțe frumoase de violet. Există două soiuri de jad: nefrit și jadeit. Nefritul se găsește din abundență și este mai puțin costisitor, în timp ce jadeitul este mai calitativ și este mai scump.
Jadul violet este destul de moale (ocupă locul 6 pe scara Mohs), dar este foarte greu datorită compoziției sale compacte. Jadul volet se găsește în soriu translucide până la opace și are un luciu sticlos. Majoritatea pietrelor de jad sunt tăiate tip cabochon.
7. Safir violet
Caracteristici:
- Adesea netratat
- Durabiitate excelentă
- Destul de rar
Când auzi cuvântul safir te gândești la o piatră prețioasă albastră, dar există și safirul purpuriu care este mai rar, dar la fel de frumos ca omologul său albastru. Multe persoane confruntă uneori safirul violet cu ametistul, dar safirul este mult mai dur și mai rezistent. Acesta este extrem de rezistent la spargere și ciobire.
În timp ce majoritatea celorlalte safire de pe piață sunt tratate termic pentru a avea o culoare mai frumoasă, safirele violet nu sunt tratate, deoarece au o culoare naturală foarte atrăgătoare.
Datorită strălucirii și durabilității lor, aceste safire sunt o alegere excelentă pentru persoanele care caută o piatră prețioasă violet pentru o bijuterie de zi cu zi, cum ar fi un inel de logodnă.
8. Fluorit violet
Caracteristici:
- Durabilitate redusă
- Foarte rar
- Luciu sticlos
- Adesea transparent
Fluoritul este o piatră prețioasă populară printre colecționari, dar nu este utlizată în bijuterii, datorită durabilității sale reduse. Cel mai frumos fluorit este cel violet, dar el poate apărea în orice altă culoare.
Fluoritul violet are o transparență foarte bună. Acesta are un luciu sticlos, frumos și poate fi tăiat în majoritatea formelor standard. Cu toate acestea, fluoritul este foarte moale și nu este potrivit pentru bijuterii. Totuși, s-ar putea să-l vezi în bijuterii precum pandantive și cercei.
9. Kunzit violet
Caracteristici:
- Claritate bună
- Accesibil
- Prezintă pleochroism
Kunzitul este o piatră prețioară frumoasă, mai puțin cunoscută, care apare în nuanțe de la roz până la violet. Piatra a fost descoperită pentru prima dată în SUA, dar astăzi cele mai multe pietre Kunzit provin din Pakistan și Afganistan.
Cea mai mare parte a kunzitului violet are o culoare destul de deschisă, dar unele pietre pot avea și o nuanță intensă. Kunzitul poate prezenta și pleochroism, care se referă la capacitatea pietrelor de a prezenta două culori în același timp, în funcție de unghiul din care sunt privite. De obicei, cele două culori sunt roz și violet.
Kunzitul este, de asemenea, lipsit de incluziuni și are o transparență foarte bună. Majoritatea pietrelor kunzit de pe piață nu sunt tratate. Piatra kunzit este destul de dură și poate fi utilizată în majoritatea tipurilor de bijuterii, cu toate acestea, este predispusă la spargere și trebuie protejată împotriva loviturilor.
Kunzitul rămâne o piatră accesibilă și, fiind disponibilă în dimensiuni mari, este perfectă pentru bijuteriile care ies în evidență.
10. Turmalină violet
Caracteristici:
- Durabilă
- Sclipitoare
- Luciu sticlos
Turmalina violet nu este cea mai populară piatră, dar arată foarte bine în bijuterii. Aceasta vine într-o gamă mare de nuanțe de violet și are un preț destul de accesibil. Toate pietrele de turmalină prezintă o formă de pleochroism. Acest lucru face din turmalină o piatră prețioasă dinamică și vibrantă pentru bijuterii, mai ales atunci când este privită din diferite unghiuri.
Majoritatea turmalinelor violet sunt fațetate pentru a străluci mai puternic. Turmalina violet este destul de dură și, cu îngrijire temeinică, poate rezista mult timp. Turmalina beneficiază, de obicei, de tratament termic pentru îmbunătățirea culorii.
11. Sugilit violet
Caracteristici:
- Foarte rar
- Mai puțin frecvent în bijuterii
- Claritate opacă până la translucidă
- Durabilitate medie
Sugilitul a fost descoperit inițial în Japonia și este clasificat ca o piatră prețioasă rar. Depozite mici de sugilit au fost descoperite și în alte regiuni, dar aici piatra nu este din abundență. Sugilitul este disponibil în nuanțe de la roz-violet deschis până la albastru-violet închis. Cu toate acestea, cel mai valoros și mai căutat este sugilitul cu nuanță violet intensă.
Majoritatea pietrelor sugilit au pete închise la culoare care formează modele interesante. Sunt tăiate în formă cabochon sau sculptate în modele complexe. Sugilitul este rareori tratat și nu este foarte dur, de aceea se poate deteriora cu ușurință.
12. Jasper violet
Caracteristici:
- Claritate opacă până la translucidă
- Duritate medie
- Foarte rezistent
Jasper are, de obicei, culoarea roșie, dar poate fi găsit și în nuanțe de violet. Majoritatea pietrelor jasper au o claritate opacă până la translucidă și sunt adesea tăiată în cabochon. Rareori această piatră este fațetată.
Cu o duritate de 6.5-7 pe scara Mohs și o rezistență foarte bună datorită naturii sale compacte, jasperul poate rezista foarte mult timp fără a se deteriora. Deaorece este relativ aceesibil, este ideal pentru bijuterii.
Alte pietre prețioase violet
Iată câteva dintre pietrele prețioase violet pe care nu le-am inclus în lista de mai sus:
- Charoite – această piatră prețioasă are diferite culori, de la liliac la violet intens. Este o piatră prețioasă relativ moale, translucidă, care se găsește doar în Siberia.
- Agat violet – această piatră provine, de obicei, din Botswana și Brazilia.
- Lepidolit violet – această frumoasă piatră prețioasă are un luciu sticlos, are o duritate foarte mică și nu este potrivită pentru bijuterii.
- Scapolit violet – transparent, cu un luciu sticlos, scapolitul este o piatră prețioasă strălucitoare cu duritate medie. Este o piatră prețioasă destul de rară și este căutată de colecționari.
Cu ce metale se potrivesc pietrele prețioase violet?
Pietrele prețioase violet se potrivesc bine cu toate culorile metalice. Metalele albe precum platina, argintul sau aurul alb conferă un aspect contemporan pietrelor prețioase violet.
Bijuteriile din aur roz și galben capătă un aspect unic, vintage, atunci când sunt combinate cu pietre prețioase în culoarea violet. Violetul este o combinație de roșu și violet, ca atare combină energia aprigă a roșului cu vibrațiile liniștitoare ale albastrului pentru o senzație echilibrată și armonioasă.