BIjuteriile placate cu aur sunt o alternativă mai ieftină la bijuteriile din aur pur. Seamănă foarte bine cu bijuteriile din aur pur care au un preț mai ridicat și pot fi purtate zilnic.
Placarea cu aur poate fi mai mult sau mai puțin calitativă, în funcție de grosimea și puritatea stratului de aur, de metalul de bază utilizat pentru crearea bijuteriei și de abilitățile meșteșugarului. Odată ce bijuteria a fost placată cu aur, îți va fi aproape imposibil să-ți dai seama că nu este o bijuterie creată din aur pur.
Însă, așa cum era de așteptat, placarea cu aur are și dezanvantaje, bijuteriile placate se înnegresc, se decolorează și au nevoie de replacare.
Nu ești sigur dacă se merită su cumperi o bijuterie placată cu aur? Citește în continuare, deoarece în acest articol vei găsi lucruri interesante despre placarea cu aur.
Ce este placarea cu aur?
Placarea cu aur este un proces prin care un strat subțire de aur este lipit pe un metal de bază. Pentru placarea bijuteriilor se poate folosi aur sau rodiu. Acest proces a fost inventat de chimistul italian, Luigi Brugantelli, în anul 1805, prima persoană care a placat argintul cu un strat subțire de aur.
Placarea cu aur este folosită pentru bijuteriile create din materiale ieftine sau care conți imitații de pietre prețioase. Este aproape imposibil să deosebești bijuteriile scumpe din aur de bijuteriile placate cu aur.
Recomandare: citește și articolul despre placarea cu rodiu a bijuteriilor. Este un articol foarte bine documentat despre beneficiile pe care le are placarea bijuteriilor cu rodiu.
Cum se face placarea cu aur?
Placarea bijuteriilor cu aur este un proces ușor, dar necesită mai mulți pași. Bijuteria trebuie mai întâi curățată temeinic pentru a fi eliminați toți poluanții. Acest lucru este foarte important, deoarece murdăria și uleiul de pe metalul de bază pot împiedica stratul de aur să se lipească corect.
Curățarea cu aburi și curățarea cu ultrasunete sunt doar două dintre metodele ce pot fi folosite pentru curățarae metalului de bază, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate.
Apoi, un strat subțire de nichel de înaltă calitate este aplicat pe metalul de bază. Acesta are rolul de a împiedica stratul de aur să intre în contact cu metalul de bază. De asemenea, stratul de nichel împiedică metalul de bază să contamineze aurul lichid din recipientele folosite în procesul de placare.
Pentru stratul final, bijuteria este scufundată în recipientul cu aur și se folosește o încărcare electrică pozitivă pentru a lipi aurul pe metalul de bază. Odată ce grosimea placării cu aur a fost atinsă, bijuteria este lăsată la uscat.
Ce metale pot fi placate cu aur?
Placarea cu aur se poate face pe majoritatea metalelor, cum ar fi nichelul, alama, oțelul inoxidabil, argintul și cuprul. Tungstenul și titanul sunt, de asemenea, placate frecvent cu aur. Dintre acestea, cuprul și argintul sunt cele mai utilizate.
Aurul folosit în procesul de placare este aur real?
Aurul folosit la placare este aur real, dar din cauza faptului că este folosit foarte puțin aur, bijuteriile nu sunt la fel de valoroase ca cele din aur.
Puritatea aurului utilizat în placarea cu aur variază, la fel ca aurul solid. Aurul de 10K are cel mai puțin pur, în timp ce aurul de 24K este cel mai pur. Când vine vorba de placarea cu aur, principala diferență dintre aceste două tipuri de aur se vede în culoarea pe care o are și nu în preț.
Cu cât puritatea aurului este mai mare, cu atât culoarea este mai asemănătoare cu a aurului. Cu toate acestea, valoarea bijuteriei nu se schimbă prea mult, deoarece pentru placare se folosește foarte puțin aur, indiferent de cât de pur este acesta.
Cât de groasă ar trebui să fie placarea cu aur?
Placarea cu aur poate avea o grosime cuprinsă între 0.17 și 2.5 microni. Placarea cu o grosime de aproximativ 0.17 se numește „aur galvanizat” sau „aur spălat”. Acesta este un strat extrem de subțire (aproximativ 0.05% aur) și este recomandat doar pentru bijuteriile care nu intră în contact cu lacrimile, cum ar fi cerceii și pandantivele. Acest tip de placare dispare destul de repede.
Grosimea ideală pentru placarea cu aur este de aproximativ 0.5-1 microni. Deși poate părea un strat subțire, este suficient de gros pentru a acoperi bijuteriile care sunt expuse la uzura, cum ar fi inelele și brățările.
Placarea cu o grosime de aproximativ 2.5 microni este destul de groasă. Cu toate acestea, chiar și acest strat este foarte subțire și nu crește valoarea bijuteriei. Prinicpalul beneficiu este că placarea cu aur cu o grosime de aproximativ 2.5 microni rezistă mai mult.
Bijuteriile placate cu aur își merită banii?
Deoarece majoritatea bijuteriilor sunt placate cu un strat foarte subțire de aur, metalul prețios este greu de extras. Rafinăriile de aur, refuză de multe ori să extragă aurul din bijuteriile placate, deoarece au un profit foarte mic.
Așa cum am menționat și mai sus, există foarte puțin aur în bijuteriile placate cu aur. Într-adevăr, cu cât aurul folosit are mai multe karate, cu atât bijuteria conține mai mult aur. Cu toate acestea, bijuteriile conțin o cantitate nesemnificativă de aur și nu au prea multă valoare.
Bijuteriile placate cu aur se decolorează sau se înnegresc?
Bijuteriile placate cu aur își pot pierde strălucirea inițială, în timp. Acest lucru se întâmplă frecvent, inidferent de calitatea bijuteriei, iar de vină nu este placarea cu aur și metalul de bază care este predispus la coroziune și oxidare.
În timp, moleculele metaluli de bază se mută în stratul de aur, afectându-i aspectul. Dacă placarea cu aur este foarte subțire, se va decolora și va începe să se înnegrească.
Așa cum am menționat mai sus, această problemă poate fi evitată dacă bijuteriile sunt placate mai întâi cu nichel. Dacă acest lucru se realizează în timpul procesului de placare, este puțin probabil ca aurul să se decoloreze sau să se înnegrească.
Cât timp se păstrează în stare bună bijuteriile placate cu aur?
Placarea cu aur este menită să fie permanentă, dar la fel ca toate tipurile de placare, se uzeazi în timp și se poate desprinde. De asemenea, își pierde luciul și se estompează cu timpul. În general, bijuteriile placate cu aur pot rămâne în stare bună chiar și 2 ani de zile dacă sunt îngrijite corespunzător.
Pentru a preveni înnegrirea bijuteriilor, acestea trebuie replacate atunci când este necesar. Cât de des trebuie făcut acest lucru depinde de grosimea placării, de calitatea piesei, de culoarea metalului de bază.
Cum poți avea grijă de bijuteriile placate cu aur?
Având grijă de bijuteriile tale, vei putea să le folosești mult timp, deoarece acestea își vor păstra strălucirea. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți păstra bijuteriile în stare bună:
- Ține bijuteriile placate cu aur departe de substanțe chimice, uleiuri și produse de machiaj. Este recomandat să-ți pui bijuteriile placate după ce te-ai machiat și te-ai dat cu parfum. Când faci treabă prin casă, scoate-ți bijuteriile placate cu aur, deoarece substanțele chimice din săpunuri și detergenți pot avea impact asupra placării cu aur.
- Ar fi bine să te speli pe mâini înainte de a-ți pune și a-ți scoate bijuteriile.
- Evită expunerea bijuteriilor placate cu aur la apă cu clor sau apă sărată. Așadar scoate-ți bijuteriile înainte de a face baie în piscină sau a înota în mare.
- Transpirația poate afecta placarea cu aur, de aceea este recomandat să-ți ștergi bijuteriile și să le cureți frecvent.
- Curățarea regulată a bijuteriilor placate cu aur este importantă, deoarece le prelungește durata de viață. Folosește o soluție profesională de curățare a bijuteriilor. Evită substanțele chimice dure sau produsele de curățare abrazivă. Evită să perii sau să freci bijuteriile placate.
Află cum se îngrijesc corect bijuteriile din aur alb și bijuteriile din argint pentru a te bucura de ele cât mai mult timp.
Cum îți dai seama dacă bijuteriile sunt placate cu aur?
Bijutierul ar trebui să-ți spună dacă bijuteria pe care vrei să o cumperi este placată cu aur. Însă dacă acest lucru nu se întâmplă îți poți da seama singură dacă bijuteria este placată:
- Când vine vorba de piese placate cu aur, prețul lor este destul de mic.
- Caută un semn distincitv. Cele mai utilizate ștanțe pentru bijuteriile placate cu aur sunt GB (placat cu aur), GEP (aur galvanizat) HGE (electroplacat cu aur), HGP (placat cu aur foarte greu). Cu toate acestea, nu există o regulă confort căreia bijuteriile placate cu aur trebuie să aibă un semn distinctiv.
- Bijuteriile placate cu aur sunt adesea placate cu aur de 22K sau 24K, care le conferă un aspect auriu foarte strălucitor. Bijuteriile din aur solid au o culoare mai puțin strălucitoare, deoarece nivelul de puritate al aurului este, de obicei, sub 18K.
Placarea cu aur este hipoalergenică?
Acest lucru depinde de grosimea stratului de aur și de metalul de bază al bijuteriei. Nichelul, zincul și cobaltul sunt metale care pot provoca alergii – vezi care sunt cele mai hipoalergenice metale.
În general, placarea cu aur nu este hipoalergenică și poate provoca reacții cutanate persoanelor cu alergii la metal. Acest lucru se datorează conținutului de nichel din bijuterie. Când stratul de aur se uzează sau se desprinde, nichelul din bijuterii intră în contact cu pielea, provocând reacții alergice.
Ar trebui să folosesc un kit de placare cu aur acasă?
Kiturile de placare cu aur sunt ușor de utilizat. Dacă ai o mulțime de bijuterii placate cu aur ai putea utiliza un astfel de kit pentru a-ți păstra bijuteriile strălucitoare. Asfel vei putea înțelege mai bine procesul de placare cu aur și vei putea chiar să încerci să-ți plachezi propriile bijuterii.
Dacă te-ai hotărât să-ți cumperi bijuterii placate cu aur, mergi la un magazin de bijuterii și alege-ți piesele preferate. Poți găsi o mulțime de bijuterii frumoase la prețuri accesibile.
Vă salut…sfaturile dvs.mi-au fost de mare ajutor..Ași dori să știu dacă placați si dvs.și dacă sînteți în Bucuresti.Vreau să plachez o brățară și un lanț..Vă mulțumesc..Mă puteți suna.
Bună ziua! Ne bucurăm foarte mult că informațiile v-au fost de ajutor. Din pacate, nu oferim serviciul de placare cu aur pentru bijuterii.
Bună ziua! Informațiile sunt foarte bine structurate și de folos.
Întrebare: Bijuteriile placate cu aur ar trebui să aibă un semn distinct față de cele neplacate?
Mulțumesc!
Bună, Elena
Vă mulțumim frumos pentru aprecieri și ne bucurăm ca articolul v-a fost cu folos.
În mod normal și legal bijuteriile placate cu aur sunt marcate cu „GP”, „GEP”, „RGP”, „HGE” sau „HGP”.
GP (gold plate) – „aurit”. Minim jumătate de micron. Ex de marcaj: 18K G.P.
GEP (gold electroplate) – strat de aur aplicat prin proces electrolitic, min 0,175 microni. Ex de marcaj: 18K G.E.P.
RGP – procesul folosit pentru a acoperi metalul subțire cu aur
HGE (heavy gold electroplate) – producătorul a folosit mai mult decât cantitatea standard de aur pentru a paca bijuteriile. Ex de marcaj: 18K H.G.E.
In cadrul unui magazin autorizat va exista transparenta maxima legat de marcaje si materialul din care este confectionata bijuteria. In cazul achizitiilor din locuri neautorizate sau de la diverse persoane trebuie avut grija la verificarea marcajelor si la faptul ca in general, marcajele sunt foarte mici si este necesara o lupa pentru verificarea lor.
Va doresc o zi frumoasa
Maria | Eleni.ro