Platina a fost descoperită în mormintele faraonilor egipteni și, deși nu i s-a acordat suficientă atenție la început, astăzi a devenit un metal foarte valoros. Platina este un metal dens, utilizat frecvent la confecționarea bijuteriilor deoarece are un aspect atractiv. De asemenea, platina mai este folosită și în industria medicală și chimică deoarece are proprietăți unice deosebite.
Ce este platina?
Platina este un metal alb-argintiu care se găsește în depozitele din albiile râurilor. Seamănă destul de bine cu argintul la aspect, însă are o structură care se aseamănă mai mult cu cea a metalelor rare precum rodiu, osmiu, paladiu și iridiu.
Platina era un metal lucios, care nu se deteriorează atunci când este expus la apă, acizi și aer. Fiind maleabil, este utilizat la fabricarea bijuteriilor, aparatelor dentare și electronice.
Platina are o densitate de 21.45g/cm3, motiv pentru care este considerat un metal greu. Acesta este un metal nobil, ce își păstrează strălucirea mult timp și este foarte rezistent la coroziune. Acesta este și motivul pentru care multe cupluri aleg să-și cumpere verighete din platină atunci când se căsătoresc.
Chiar dacă bijuteriile din platină sunt purtate mult timp, acestea își păstrează nuanța albă, pură. Acest metal este mai ieftin decât paladiu și rodiu, dar mai scump decât aurul.
Caracteristicile platinei
- Categorie chimică – metal de tranziție
- Duritate – 4-4.5 pe scara lui Mohs
- Simbol – Pt
- Număr atomic – 78
- Punct de topire – 1768.3 grade Celsius
Platina – unde se găsește și cum se extrage?
SUA, Canada și Africa de Sud sunt principalii producători de platină. Minerii extrag acest metal din minereuri pe care le zdrobesc și le pun într-o soluție cu apă. Particulele de platină se desprind și încep să plutească în apă. După aceea, în apa respectivă se pompează aerul, iar particulele de metal se atașează de oxigen și ies la suprafață. Acestea sunt apoi colectate și puse la uscat.
După ce pudra s-a uscat complet se încălzește în cuptoare electrice, la o temperatură de 1500 grade C. Prin diferite procese electrolitice și chimice, particulele de fier, nichel, cupru și cobalt sunt îndepărtate.
Minereul concentrat se dizolvă apoi într-un amestec de acid azotic și clorhidric pentru a se obține acidul cloroplatinic. În cele din urmă, prin arderea acestui acid se obține platina pură.
Acum câțiva ani a fost publicată o teorie conform căreia, aurul și platina au ajuns pe pământ după o ploaie de meteoriți ce a avut loc cu peste 4 miliarde de ani în urmă. De asemenea, tot această teorie susține că depozitele de aur și platină au apărut atunci când s-a format Terra pentru că fierul topit atras spre centru, a tras după el cantități importante de metale prețioase.
BIjuterii din platină au fost folosite la decorarea unui sacrofan egiptean din anul 700 I.Hr și se pare că de atunci a început să fie utilizat acest metal prețios. Însă, aborigenii din America utilizau ornamente din aur și platină chiar înainte să fie descoperiți de Cristofor Columb.
În secolul XVI, când „conchistadorii” spanioli au găsit pentru prima dată platina au fost dezamagiți pentru că s-ar fi așteptat să fie argint, care era cunoscut ca metal prețios. Pentru că au crezut că este mai slab decât argintul, aceștia au denumit metalul „platina”, însă atunci când și-au dat seama că acesta este foarte tare și rezistent la căldură au decis să-l aducă în Europa.
Platina a ajuns imediat pe piața metalelor prețioase, iar popularitatea sa a crescut destul de mult.
Datorită cererii foarte mari de platină, în 1824 s-a descoperit în Munții Urali unul dintre cele mai importante depozite. Însă, cea mai importantă descoperire a fost făcută în 1924, când o pepită de platină văzută în albia unui râu din Africa a dus la găsirea celui mai mare depozit de platină din lume, complexul vulcanic Bushveld.
Platină – utilizări. În ce Domenii Este Utilizată?
Acest metal are multe proprietăți unice, deci nu este de mirare că este utilizat în diferite industrii. Platina este un metal mult mai dens decât plumbul, este foarte stabil și are proprietăți anticorozive deosebite.
În plus, metalul este maleabil și poate fi prelucrat în foi foarte subțiri. În fiecare an se produc aproape 190 de tone de platină, o cantitate destul de mică. Cu toate acestea, platina este utilizată în multe industrii precum:
- Industria bijuteriilor – Platina este folosită în industria bijuteriilor, în principal, la fabricarea aurului alb, însă există și multe bijuterii confecționate doar din platină.
- Industria auto – Deoarece este foarte rezistentă la coroziuni și la temperaturi ridicate, platina este utilizată și în industria auto.
- Medicină și echipamente de laborator – Platina este un metal non-toxic și reacționează destul de bine când intră în contact cu țesutul uman. Acest metal se folosește frecvent în industria medicală la fabricarea electrozilor pentru stimulatoare cardiace. De asemenea, platina este utilizată și în industria farmaceutică.
- Industria electronică – Platina este utilizată la fabricarea cristalelor semiconductoare pentru lasere. De asemenea, anumite aliaje cu platină sunt utilizate la crearea discurile magnetice.
Platină sau aur alb?
O bijuterie din platină este marcată fie cu „PT” fie cu „PLAT”. În unele cazuri, se trece și puritatea platinei pe bijuterie (PT 900 – 90% platină iar 10% alte metale, PT 950 sau PT 999).
Dintre cele trei metale prețioase, platină, aur alb și argint, primul este cel mai rar. În momentul de față, platina este considerat[ cel mai prețios metal, de aceea prețul său este chiar și cu 50% mai mare decât al aurului. De asemenea, platina este mult mai densă, mai durabilă și mai grea decât aurul alb.
Aurul alb este un aliaj din aur și alte metale. Argintul este un metal mult mai ieftin și mai accesibil, însă la fel de frumos.
Dacă zgârii o bijuterie din platină, greutatea acesteia nu scade, deoarece metalul nu se pierde, ci se redistribuie. Greutatea platinei este cu 60% mai mare decât a aurului de 14K. Așadar, deși două bijuterii pot fi identice, greutatea lor poate să difere: bijuteria din aur de 14K va avea 10 grame, în timp ce cea din platină va avea 16 grame.
Termenul platină este asociat frecvent cu luxul și bogăția. De obicei, doar persoanele care au o situație financiară destul de bună își permit să-și cumpere bijuterii din platină.
Deci de remarcat ca aur alb in stare naturala nu exista , intr-un fel el il inlocuieste platina ,la un pret mai accesibil! Aur alb el este format din mai multe metale pretioase ,precum : aur,nichel,rodiu,cupru,argint etc