Tanzanitul – piatra de culoare albastră, care se găsește într-un singur loc de pe pământ

inel-Tanzanit-argint

Tanzanitul este o piatră prețioasă foarte rară, descoperită în cantități comerciale în 1960. Astăzi, tanzanitul se află pe locul doi în topul celor mai populare bijuterii albastre, primul loc fiind ocupat de safir.

Din anul 2002, tanzanitul a devenit piatra norocoasă a persoanelor născute în luna decembrie. În plus, bijuteriile cu tanzanit par a fi cadoul perfect pentru cei care împlinesc vârsta de 24 de ani.

Unde se găsește tanzanitul?

Această piatră rară a fost utilizată pentru prima oară sub numele de tanzanit, de Tiffany and Company care vindea exemplare de zoisit, un mineral albastru. Deși putea comercializa acest mineral sub numele său original „zoisit albastru”, Tiffany a considerat că denumirea de „Tanzanit” va atrage mai mult atenția clienților și nu s-a înșelat.

Numele acestei pietre vine de la singurul depozit din lume în care se găsește zoisitul mineral și care este situat în nordul Tanzaniei. În mod natural, acest mineral apare în mai multe culori, precum gri, galben, verde, albastru, violet, însă poate fi și incolor. Numele de tanzanit este folosit doar pentru zoisitul minerale colorat în nuanțe de albastru și violet.

În momentul în care zoisitul albastru a fost descoperit, interesul pentru folosirea acestei pietre în bijuterii a crescut. În urma unor experimente de laborator s-a demonstrat că prin încălzire, culoarea pietrelor ar putea fi îmbunătățită.

Albastrul tanzanitului este dat de vanadiul care se găsește în structura zoisitului. În momentul în care zoisitul este încălzit la 600 grade Celsius pentru 30 de minute, se schimbă starea de oxidare a vanadiului, iar culoarea pietrei se îmbunătățește.

Spre deosebire de alte pietre prețioase, cum ar fi rubinul sau safirul, tanzanitul este încălzit la o temperatură mult mai mică pentru o perioadă mai scurtă. Rubinul și safirul sunt ținute la temperaturi de 1000-1800 grade Celsius zile sau chiar săptămâni întregi.

Majoritatea pietrelor de tanzanit care sunt vândute în ziua de azi au beneficiat de tratament termic pentru a li se îmbunătăți culoarea. Doar foarte puține pietre de tanzanit de pe piață au acea culoare albastră naturală creată prin căldura metamorfismului.

Caracteristicile tanzanitului

Tanzanitul este potrivit pentru bijuterii, deoarece are o frumusețe deosebită. În plus, are proprietăți speciale și poate fi folosit în cercei, pandantive sau alte bijuterii care sunt protejate împotriva șocurilor. În cazul inelelelor cu tanzanit, bijutierii recomandă ca acestea să fie purtate doar la ocazii speciale, nu zi de zi.

Duritate – Această piatră foarte rară are o duritate de 6.5 pe scala Mohs. Duritatea reprezintă rezistența pietrei la impact și zgârieturi. Deoarece gradul de duritate al tanzanitului este destul de scăzut, acesta este predispus la zgârieturi, de aceea inelele cu tanzanit nu sunt recomandate a fi purtate zilnic. Riscul ca tanzanitul să se zgârie poate fi redus prin setarea bijuteriei astfel încât piatra să fie protejată împotriva abraziunii și impactului.

Rezistență – Tanzanitul nu este foarte rezistent la impactul puternic, ba chiar se poate sparge sau crăpa. De aceea, purtarea unei bijuterii cu tanzanit în timpul unor activități ar trebui evitată pentru a reduce riscul de deteriorare a pietrei. Schimbările bruște de temperatură pot duce, de asemenea, la deteriorarea tanzanitului.

Culoare – Tanzanitul își păstrează foarte bine culoarea. De obicei, pietrele care sunt supuse unui tratament termic își mențin culoarea, iar riscul ca aceasta să se estompeze din cauza expunerii la lumină este destul de redus. Desigur, pentru ca tanzanitul să-și păstreze culoarea trebuie ferit de substanțe chimice și acizi. Pentru curățarea acestei pietre se recomandă utilizarea apei calde și a săpunului. BIjuteriile cu tanzanit nu trebuie curățate cu aburi și ultrasunete.

Dimensiune – Culoarea unei pietre este influențată de dimensiunea ei. Un inel cu o piatră mai mare are, evident, o culoare mai bogată pentru că distanța parcursă de lumină prin piatră influențează modul de percepere a culorii.

Tăietura – Cel mai adesea, tanzanitul este tăiat în formă ovală sau în formă de pernuță. Tăietura în formă de pernuță mai este cunoscută și sub denumirea de cushion. Tanzanitul este pleocroic, asta înseamnă că în funcție de direcția din care este privit, culoarea acestuia poate părea violet, albastru intens sau roșu.

Tanzanit – proprietăți speciale

Oamenii cred că tanzanitul stimulează intuiția, ajută la detoxifierea organismului și îmbunătățește vitalitatea. Această piatră poate fi purtată în momentele grele, deoarece se crede că poate aduce liniștea. Tanzanitul ne poate ajuta să fim mai optimiști, să privim cu încredere în viitor și să facem tot posibilul să ajungem acolo unde ne dorim.

Această piatră foarte rară poate fi folosită pentru tratarea afecțiunilor urechilor, ochilor, curățarea plămânilor și a gâtului. Se spune că tanzanitul întărește imunitatea, grăbește procesul de recuperare după o boală, elimină toxinele din organism și contribuie la regenerarea celulelor. În plus, tanzanitul este eficient și în vindecarea bolilor sistemului reproducător.

Tanzanitul și alte pietre prețioase de culoare albastră

În bijuterii, cele mai utilizate pietre albastre sunt topazul, safirul, acvamarinul și tanzanitul. Chiar dacă toate sunt albastre, acestea sunt unice.

Tanzanitul este disponibil într-o gamă variată de tonuri care-i atrag pe toți cei care iubesc pietrele prețioase albastre. Cele mai scumpe pietre de tanzanit sunt cele colorate în albastru puternic, albastru violet și albastru purpuriu.

La realizarea bijuteriilor cu pietre prețioase albastre se folosesc adesea tanzanitul și safirul. Mulți apreciază tanzanitul pentru frumusețea, caracteristicile și proprietățile sale deosebite. Alții, în schimb, aleg să cumpere o bijuterie cu tanzanit, doar pentru că această piatră se aseamănă foarte bine cu safirul și are un preț mai mic.

Prețul tanzanitului este similar cu cel al safirului creat în laborator, care este mult mai ieftin decât safirul natural. Unele persoane preferă totuși să cumpere tanzanitul pentru că își doresc o piatră creată în mod natural, nu în laborator.

Așa cum spuneam și la început, tanzanitul este o piatră prețioasă foarte rară, iar toate depozitele cunoscute se află în nordul Tanzaniei. Unii însă sunt de părere că resursa de tanzanit se va epuiza în câteva decenii. Tanzanitul este o piatră de culoare albastră, cu o popularitate foarte mare, chiar dacă a fost descoperită în cantități comerciale abia în 1960.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *