Așa cum v-am povestit în articolul anterior, cristalele și pietrele semi-prețioase au proprietăți vindecătoare pentru corp, minte și spirit. Ele au fost utilizate de mii de ani de civilizațiile antice și incorporate în cosmetice, bijuterii, obiecte decorative, amulete și multe altele.
Pentru a beneficia de cristale la maxim vă recomandăm să alegeți cristalele care vi se potrivesc sau de care aveți nevoie în acest moment al vieții. Fie că ați făcut testul nostru sau ați ales piatra potrivită printr-una din celelalte metode prezentate de noi, vă invităm să aflați povestea celor mai populare cristale.
Turmalina – optimistul incurabil
Turmalina este un cristal strălucitor, opac sau transparent, cu striații lungi sau o structură hexagonală, un amestec de aluminiu, silicaţi, bor, mangan, magneziu, fier în diferite proporții. În mod specific formării cristalelor, orice mică schimbare în compoziția chimică afectează proprietățile fizice ale turmalinei (culoarea, duritatea).
Cele mai spectaculoase turmaline se formează prin activitate hidrotermală. Cristalele se formează când apele fierbinți și vaporii aduc elementele necesare în diverse buzunare, fracturi în rocă, oferind spații pentru dezvoltarea cristalului.
Istoria turmalinei
Turmalina a fost descoperită lângă coasta Indiei, în vechiul Ceylon (astăzi Sri Lanka), de către exploratorii olandezi pe la sfârșitul secolului al XVI-lea. La originea denumirii sale se află cuvântul sinhalez (limba majoritară vorbită în Sri Lanka) turamali, însemnând „piatră în multe culori”.
Turmalina a fost folosită încă din timpuri îndepărtate. În Africa se ajutau de ea pentru a trezi pe cineva din halucinații, în ceremoniile din India antică, era folosită pentru iluminare și descoperirea binelui iar în Australia, aborigenii foloseau turmalina ca talisman, pentru a-i proteja de primejdii.
De asemenea, turmalina era foarte apreciată de alchimiști care, datorită efectului său piroelectric, era considerată o rudă a pietrei filozofale îndepărtate. În secolul al XVIII-lea se credea că ajută artiștii, scriitorii și actorii, în general pe cei care lucrează în domenii creative fiind considerată “piatra muzelor”, deoarece exista convingerea că poate da utilizatorului viziune, inspirație și creativitate nelimitată.
Caracteristicile turmalinei
Acest cristal este cunoscut în zilele noastre pentru capacitatea sa de a ajuta la detoxifierea organismului, iar cercetările arată că înmulțirea bolilor cronice este asociată cu o creştere a materialelor toxice în organism. În plus, ajută la reducerea stresului, stimulează activitatea mentală şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi funcţionarea sistemului imunitar. Această piatră are un puternic efect stabilizator asupra nervilor datorită capacității sale de a genera propria căldură.
Una dintre caracteristicile distinctive ale turmalinei este capacitatea sa de a genera energie electrica în urma frecării sau schimbări bruşte de temperatură. Când este încărcată electric, un capăt este încarcat pozitiv şi celălalt negativ. Acest lucru îi permite să atragă particulele de praf sau bucăţi de hârtie. Aceaste proprietăți de piroelectricitate si de piezoelectricitate au fost folosite de negustorii olandezi încă din anii 1700, când foloseau turmalina să scoată cenușa din pipe, numind-o ”piatra de atragere a cenușei”.
În 1880, experimentele de laborator ale fizicienilor Pierre şi Jacques Curie, au dovedit că turmalina generează sarcină electrică slabă. Această sarcină electrică îi permite să producă energie fotonică infraroşie, ioni negativi și unde alpha. Combinațiile dintre aceste trei caracteristici majore oferă numeroase beneficii pentru organism. Poarta mereu la tine un talisman din argint cu turmalina.
Concentrațiile mari de ioni pozitivi (şi lipsa de ioni negativi) sunt asociate celor mai mulți dintre factorii nocivi din mediu: fumul de eșapament, fumul de țigară, pesticidele, praful, funinginea şi radiaţiile emise de liniile electrice de înaltă tensiune, de calculatoare, telefoane mobile, etc. Motivul pentru care te simți revigorat când ești în preajma unei cascadei, lângă un izvor natural, când mergi pe jos pe plajă sau în pădure, sau chiar după ploaie, este pentru că ionii negativi sunt prezenți în număr foarte mare.
Turmalina transformă umezeala din aer în ioni negativi, care neutralizează radicalii liberi creați de ionii pozitivi. Concentraţia mare de ioni negativi produși de turmalină are acelaşi efect sănătos asupra corpului ca și ionii negativi produși în natură.
Exemplarele foarte frumoase sunt folosite ca bijuterii, ca de exemplu Rubelitul, o variantă roșie de turmalină, sau pot fi așezate în casă. Datorită proprietăților lor fizice, cristalele de turmalină sunt utilizate în Cristaloterapie, în optică, electronică, și uneori sunt folosite în dispozitive medicale cum ar fi ortezele.
Bijuterii turmalina
Alege un inel din argint cu cristalele potrivite ție si te vei bucura de beneficiile lor terapeutice.
Proprietățile vindecătoare ale turmalinei
urmalina curăță, purifică și transformă energia densă într-o frecvență mai înaltă, formează un scut protector în jurul corpului, purifică aura, echilibrează chakrele ajutând la eliminarea blocajelor. La nivel fizic, echilibrează meridianele precum și energia masculină cu cea feminină. La nivel mental, ajută la echilibrarea celor două emisfere și transmută tiparele mentale negative în tipare pozitive. Ea ajută la eliminarea tensiunilor fiind benefică în bolile asociate coloanei vertebrale.
Tipuri de turmalină și proprietățile terapeutice ale acestora
Este extrem de dificil să găsești turmalina într-o singură culoare, ea având în mod normal un amestec de două sau mai multe culori. Potrivit unei legende egiptene, turmalina, în lungul său drum spre Soare din inima Pământului, a călătorit de-a lungul unui curcubeu și a colectat toate culorile sale.
În funcție de culoarea care domină, turmalina poate fi întâlnită sub mai multe nume, unele dintre cele mai cunoscute şi utilizate fiind:
- Acroit (turmalina incoloră) – aliniază meridianele și are rol detoxifiant;
- Burgherit – turmalina de culoare închisă, bogată în fier.
- Dravit – turmalina galben-maro până la maro închis.
- Indigolit (turmalina albastră) activează chakra gâtului, ajută la depășirea impedimentelor de vorbire, dizolvă tristețea și sentimentele blocate, scoțându-le la lumină pentru a fi vindecate, promovează viața trăită în armonie cu natura, este benefică pentru sistemul respirator, rinichi, vezica biliară, timus și tiroidă și este folosită în tratarea sinuzitei și a durerilor de gât cronice.
- Paraiba – turmalina de culoare albastru deschis, albastru-verde. Numele său provine din statul brazilian unde a fost descoperită și este o varietate a acestui cristal bogată în cupru care conferă armonie și aduce lumină în cele mai intunecte situații, facilitează iertarea de sine și a celorlalți și este folosită în tratarea bolilor autoimune.
- Pepene verde – combină zone de roz, verde și alb, care intersectându-se modelează un pepene verde. Ca toate pietrele verzi, liniștește mintea și o ajută să adoarmă, promovează compasiunea, gingășia și răbdarea, redă echilibrul și pofta de viață, facilitează pierderea în greutate, reduce epuizarea ajutând în ameliorarea sindromului oboselii cronice, reduce spasmele mușchilor prin încălzirea acestora. Ajută în atacurile de panică și este benefică copiilor hiperactivi.
- Turmalina pepene – proprietati vindecatoare. Rubelit sau turmalina roșie vindecă și energizează chakra sacrală, amplifică creativitatea, conține fier, conferă vitalitate și forță corpului fizic, echilibrează sistemul endocrin disfuncțional, ajutând la regăsirea libidoului, stimulează circulația sângelui și funcțiile splinei și ficatului.
- Turmalina roz- turmalină roșie din Autsira, Valea Sahaatany
Schorlit – turmalina neagră protejează împotriva smogului electromagnetic, a telefoanelor mobile, a radiațiilor, a deochiului, a energiilor negative de orice fel; favorizează gândirea clară și rațională. Trebuie purtată la gât sau plasată între tine și sursa de radiații electromagnetice.
- Schorlit turmalina neagra
Siberit – tumalina violet spre albastru violet, extrasă din Munții Ural, combate depresia și gândurile obsesive și e folosită în terapia pentru epilepsie.
Turmalina deschisă la culoare, cu un vârf negru este menţionată ca si “Capul lui Moor”.
Turmalina roz cultivă iubirea de sine și față de ceilalți, atrage iubirea, ajută la transformarea negativității în energie pozitivă, purifică chakra inimii. Pentru un efect mai puternic ea trebuie plasată pe inimă.
Verdelit este turmalina de culoare verde bogată, datorată prezenţei cromului în compoziție. Ca toate pietrele verzi, liniștește mintea și o ajută să adoarmă, promovează compasiunea, gingășia și răbdarea, redă echilibrul și pofta de viață, facilitează pierderea în greutate, reduce epuizarea ajutând în ameliorarea sindromului oboselii cronice, reduce spasmele mușchilor prin încălzirea acestora. Turmalina verde ajută în atacurile de panică și este benefică copiilor hiperactivi.
Dacă îți dorești să afli mai multe despre cristale, poți accesa articolele noastre despre formarea cristalelor sau curățarea lor.