Curcubeul – Cum se Formează și Care este Ordinea Culorilor

curcubeu-culori-bijuterii

Cu siguranță ai privit cel puțin o dată curcubeul după ce s-a oprit ploaia, iar soarele a răsărit. Dar te-ai gândit vreodată cum se formează curcubeul? Sau dacă ordinea culorilor se va schimba vreodată? În rândurile de mai jos îți vom explica tot cea ce trebuie să știi despre culorile curcubeului.

Care sunt culorile curcubeului?

Curcubeul este un fenomen natural spectaculos, iar oamenii din întreaga lume sunt fascinați de culorile sale intense. Culorile curcubeului sunt următoarele: roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet.

Fiecare curcubeu pe care îl vei vedea va avea 7 culori, așezate chiar în această ordine. Pentru a-ți aminti mai ușor ordinea culorilor, poți utiliza acronimul ROGVAIV

  • R vine de la roșu
  • O de la oranj
  • G de la galben
  • V de la Verde
  • Ade la albastru
  • I de la indigo
  • V de la violet

Ce este curcubeul și cum se formează?

Acum știi care este ordinea culorilor în curcubeu, dar știi și cum se formează acesta? Sau de ce conține 7 culori? Pentru a răspunde la aceste întrebări, trebuie să amintim de omul de știință Isaac Neuwton.

Newton a făcut mai multe experimente folosind lumina și a descoperit că atunci când lumina albă trece printr-o prismă, se refractă în diferite culori, așezate într-o anumită ordine. Asta înseamnă că lumina albă nu este de fapt albă, ci este compusă dintr-un spectru imens de culori.

culori-curcubeu

Aceste culori alcătuiesc spectrul vizibil – acea parte din spectrul electromagnetic ce poate fi observat cu ochiul liber.

Curcubeul este format din peste un milion de culori, dintre care multe sunt invizibile pentru ochiul uman, de aceea a stabilit că acest fenomen natural cuprinde 7 culori unice – ROGVAIV.

Curcubeul se formează în mod natural atunci când lumina soarelui trece prin picăturile de apă și determină refracția luminii, sub forma unui ac.

Se va schimba vreodată ordinea culorilor dintr-un curcubeu?

Când vorbim despre ordinea culorilor dintr-un curcubeu, majoritatea oamenilor se gândesc la ROGVAIV, însă, așa cum am menționat în rândurile de mai sus, curcubeul cuprinde mai mult de 7 culori.

Isac Newton a decis să definească curcubeul ca fiind un fenomen natural format din 7 culori, deoarece el credea că numărul de culori trebuie să fie același cu numărul de note muzicale.

Ordinea culorilor va rămâne întotdeauna aceeași, singurul lucru care s-ar putea schimba este interpretarea culorilor, deoarece unii oameni încă încearcă să înțeleagă care este diferența dintre indigo și violet.

Multe interpretări moderne ale curcubeului conțin doar 6 culori – roșu, orange, galben, verde, albastru și violet. Inclusiv steagul LGBT omite culoarea indigo și trece direct de la albastru la violet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *