Mărțișor – considerat simbolul primăverii este oferit femeilor în fiecare an, pe data de 1 Martie. Acest obiect mic ce vine cu un șnur împletit din două fire colorate în alb și roșu vestește sosirea primăverii. Femeile poartă mărțișorul în piept toată luna martie.
În Moldova și Bucovina, bărbații sunt cei care primesc mărțișoare de la fete pe data 1 martie. Drept mulțumire, bărbații le oferă fetelor flori, dulciuri și mărțișoare, pe data de 8 martie.
Obiecte vechi de mii de ani, despre care se crede că ar fi mărțișoare, au fost descoperite de arheologi. Aceste obiecte ce se aseamănă cu niște pietre mici, vopsite în culorile roșu și alb sunt prinse pe o ață, semn că ar putea fi purtate în jurul gâtului.
Legendele mărțișorului
Există multe legende legate de acest simbol al primăverii. Una dintre legende spune că Soarele s-a întruchipat într-o fată frumoasă și a coborât pe pământ, dar a fost sechestrat de un zmeu. Dorind să-l elibereze, un bărbat s-a luptat cu zmeul, iar sângele său a curs în zăpadă.
În acel moment, Soarele a părăsit pământul și a urcat pe cer iar în locul în care a curs sângele voinicului, zăpada s-a topit și au apărut ghiocei.
În Republica Moldova circulă o poveste foarte frumoasă despre mărțișor. Potrivit acestei povești pe 1 Martie, Primăvara a observat într-o poiană cum un ghiocel iese de sub zăpadă. Iarna, furioasă, a cerut ajutorul gerului și vântului pentru a distruge ghiocelul, însă Primăvara a reușit, cu puterea ei, să dea la o parte zăpada, lăsând ghiocelul să iasă la suprafață.
În lupta cu Iarna, Primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături de sânge au căzut în zăpadă. Acesta este și motivul pentru care mărțișorul are culorile roșu și alb.
Mărțișor – origini
Pe vremuri, mărțișorul era creat din două fire de lână împletite. Mărțișorul de lână nu era colorat în roșu și alb, ci în negru și alb sau albastru și alb. Și atunci, ca și acum, mărțișorul era oferit în prima zi de primăvară.
Deși nu se cunoaște originea exactă a mărțișorului, se crede că acest obiect de mici dimensiuni, a apărut în timpul Imperiului Roman, pe vremea când Anul Nou începea la 1 Martie. Abia din secolul al XVIII-lea, oamenii au început să sărbătorească Anul Nou la 1 ianuarie.
Oamenii din toate regiunile țării noastre și din Republica Moldova le oferă persoanelor dragi mărțișoare în prima zi de primăvară. Iordache Golescu, boier și cărturar, a fost cel care a menționat pentru prima dată cuvântul „mărțișor” în lucrarea „Condica limbii românești”.
Simion Florea Marian, un important folclorist român, scria în cartea „Sărbătorile la români” despre un obicei din Moldova, Muntenia, Dobrogea și unele locuri din Bucovina. În aceste zone, în fiecare an, la 1 martie, părinții le legau copiilor la gât sau la încheietura mâinii un șnur împletit din două fire de mătase roșie sau albă de care era prins o monedă din aur sau argint. Acest șnur cu bănuț era numit mărțișor, marț sau mărțiguș.
Ce semnifică șnurul mărțișorului?
Când a apărut prima dată mărțișorul, acesta era reprezentat doar de un șnur creat din două fire împletite. La început, șnurul era împletit dintr-un fir negru și unul alb, două culori care semnificau împletirea răului cu binele, a primăverii cu iarna. Mai târziu, culorile au fost schimbate în albastru și alb, iar în secolul al XIX-lea, mărțișorul a apărut pentru prima dată sub forma unui șnur împletit dintr-un fir roșu și unul alb.
Mărțișorul reprezintă renașterea și este oferit la 1 martie, pentru că atunci începe primăvara, anotimpul în care natura prinde viață.
Citește despre cum poate o piatră prețioasă să-ți schimbe destinul – tu crezi în puterea pietrelor?
Tradiții de mărțișor
Copii purtau mărțișorul la gât sau la încheietura mâinii pentru a avea noroc tot anul și a fi sănătoși. În anumite zone, mărțișorul era purtat doar 12 zile, după aceea era legat de creanga unui copac. Dacă acel copac era roditor în anul respectiv, copilul avea parte de o viață frumoasă.
În alte zone, mărțișorul era agățat de creanga unui păducel înflorit. Copilul care își agăța mărțișorul de ramura păducelului urma să fie sănătos și curat, la fel ca florile de păducel.
Simion Florea Marian menționa, de asemenea, în cartea sa, că persoanele care poartă mărțișorul cu scopul de a le aduce noroc, trebuie să-l poarte cu demnitate, pentru că altfel nu va avea niciun efect.
Astăzi, mărțișorul este agățat în piept sau prins la mână și purtat toată luna martie. Când luna martie se încheie, mărțișorul este prins de creanga unui pom înflorit, pentru a aduce noroc și belșug în casele celor care l-au purtat.
Se spune că cei care își pun o dorință atunci când agață mărțișorul de creanga copacului au mari șanse să o vadă împlinită. În unele sate din România și din Republica Moldova, pe 1 aprilie, oamenii împodobesc copacii cu mărțișoare.
În schimb, în Transilvania, mărțișoarele sunt agățate de uși, geamuri sau chiar de coarnele animalelor din ogradă. Oamenii din această zonă cred că pot speria și fugări duhurile rele dacă fac asta.
În Dobrogea, când sosesc cocorii, mărțișoarele sunt aruncate în aer. Cei care fac asta, speră să aibă parte de multă fericire în următoarele luni ale anului.
Oamenii din județul Bihor obișnuiesc să se spele cu apa de ploaie strânsă la 1 martie, pentru că speră ei, vor fi mai sănătoși. În schimb, în Banat, fetele topesc zăpada și se spală cu ea, în prima zi de primăvară, pentru a fi apreciate și iubite toată viața.
La 1 martie, nu se oferă doar mărțișoare, ci se alege și o „babă”. Fiecare persoană trebuie să-și aleagă o „babă” de pe 1 până pe 9 martie. Se spune că așa cum va fi vremea în acea zi, așa va fi și viața omului respectiv.
Ce tipuri de mărțișoare sunt cele mai apreciate?
Odată cu trecerea timpului, mărțișoarele simple, create doar din bănuț din aur sau argint și șnur au fost înlocuite cu mărțișoare moderne. La începutul primăverii, putem vedea în magazine și pe tarabele din stradă mărțișoare sub diferite forme. Există mărțișoare sub formă de trifoi cu patru foi, coșar, zodii, flori, animăluțe sau bijuterii din aur și argint.
Mulți aleg să le dăruiască celor dragi mărțișoare din argint pentru că pot fi purtate mai mult timp. În plus, după ce trece luna martie, cei care primesc astfel de mărțișoare, pot scoate șnurul împletit dintr-un fir roșu și unul alb și pot purta bijuteria din argint tot restul anului.
Există mărțișoare din argint sub formă de pandantive, broșe sau brățări. Sunt mult mai apreciate aceste mărțișoare, pentru că pot fi purtate și după ce se încheie prima lună de primăvară.
Dacă vrei să surprinzi o persoană dragă, îi poți oferi în dar o bijuterie din argint cu simbolurile speranței. Este un cadou perfect pentru începutul primăverii.
De ce este bine să porți mărțișorul pe care îl primești la 1 Martie?
În unele zone din România se crede că persoanele care poartă mărțișorul pe care îl primesc la 1 Martie, mai multe zile la rând, vor avea mult noroc în viață. Pentru acei oameni, toate anotimpurile vor fi la fel de frumoase ca primăvara.
Mărțișorul este oferit în dar la 1 Martie, în România, Republica Moldova și în alte zone în care trăiesc români sau aromâni.