O persoană extrovertită este cea care se încarcă cu energie atunci când interacționează cu alți oameni. Aceasta își ia energia din exterior și se simte foarte bine în compania celorlalți. Extrovertiții sunt cei care sunt mai tot timpul în centrul atenției, care vorbesc cu toți oamenii atunci când participă la un eveniment și vor să-i facă pe toți să se simtă bine.
În 1960, lui Carl Jung i-a venit ideea să împartă populația în două categorii: introvertiți și extrovertiți. Acesta purta în acel moment o discuție despre trăsăturile de caracter, făcând referire la modul în care reușesc oamenii să se energizeze. Astfel, a ajuns la concluzia că introvertiții își iau energia din interior, iar extrovertiții din exterior.
extrovertit2, ~ă a [At: V. ROM. ianuarie 1957, 136 / V: extrav~ / Pl: ~iți, ~e / E: fr extroverti] 1 a (D. organe cave) Care se revarsă în afară. 2-3 sn, a (Îoc introvertit; șîs tip ~) (Tip psihologic) care este caracterizat prin proiectarea tendințelor psihice interioare asupra lumii înconjurătoare. 4-5 smf, a (Persoană) care aparține tipului extrovertit (2). 6 a Care este receptiv la lumea exterioară.
Trăsăturile unui extrovertit
Este foarte ușor să observi o persoană extrovertită, pentru că este mai mereu în centrul atenției. De obicei, se îmbracă astfel încât să nu poată fi trecută cu vederea, poartă bijuterii cât mai mari și vorbește mult și tare. În plus, are destul de multă energie, mai ales atunci când se află în compania altor persoane.
Alte trăsături de caracter ale unui extrovertit:
- Îi place să riște – într-adevăr, și o persoană introvertită își asumă anumite riscuri, însă se pare că un extrovertit asta mult mai des. Uneori dau de necaz pentru că nu evaluează riscurile, deci am putea spune că a-ți asuma prea multe riscuri poate fi un dezavantaj uneori.
- Este flexibil – un extrovertit nu are probleme de adaptare. Chiar dacă merge într-un loc nou, reușește să interacționeze cu alții și chiar să-și facă noi prieteni. Este o persoană spontană și nu se gândește de două ori înainte de a lua o decizie.
- Vorbește mult – extrovertitul iubește să vorbească atât cu cei din jur cât și singur. Vrea să afle poveștile celorlalți și încearcă să rezolve toate conflictele prin discuții.
- Este prietenos – unui extrovertit nu-i este deloc dificil să-și facă prieteni noi, pentru că este deschis și se face plăcut oriunde merge.
- Vrea să fie mereu în preajma celorlalți – un extrovertit nu vrea să stea prea mult singur, așa cum se întâmplă în cazul unui introvertit, ci vrea să fie înconjurat de oameni și să facă diferite activități.
Cum se descurcă un extrovertit în izolare?
Este destul de clar că extrovertiții trebuie să interacționeze cât mai mult pentru a se simți bine, însă, în această perioadă este cam dificil să facă acest lucru. Ceea ce pot face acum un extrovertit este să comunice cu prietenii și cu persoanele dragi prin intermediul internetului. Dacă înainte părea ciudat să-ți bei într-un video-call în timp ce stai la povești cu prietenii, acum a devenit un lucru destul de normal.
Pandemia ne-a învățat că ne putem adapta la o mulțime de situații noi. Chiar și cursurile s-au mutat online în această perioadă. Așadar, oamenii ar putea profita de acest lucru pentru a face cursuri la care nu ar fi putut participa în mod normal din cauza distanței.
Nu te încadrezi în niciuna dintre cele două categorii (introvertiți și extrovertiți)?
Ești o persoană care iubește să stea singură în casă, dar în același timp, vrea să meargă și la petreceri? Atunci probabil te simți bine și când ești singur și când te afli în compania altor persoane. Îți este ușor să porți o discuție cu ceilalți, nu ai nicio problemă în a-ți exprima părerea și ești o persoană empatică.
Dacă nu te poți numi nici introvertit, nici extrovertit, probabil ai găsit un echilibru și ai luat tot ce-a fost mai bun din trăsăturile ambelor tipuri de persoane. Asta înseamnă că te simți bine indiferent de situație și nu ai probleme de adaptare.