Coralul este format din colonii mici de animale marine nevertebrate numite polipi. Ele secretă un cadru exterior dur care devine o casa de corali pentru ele și care, în cele din urma, se pot transforma in recife.
Marea Mediterană și Marea Roșie sunt principalele surse de corali de calitate. O mare parte din coralul format aici este modelat si comercializat in Torre del Greco, Italia. Productia actuala de corali este limitata de reglementările de mediu.
Coralul este disponibil într-o varietate de culori – roz, roșu, portocaliu, alb, crem, negru și ocazional albastru sau violet, dar cel mai apreciat este roșu, urmat de roz.
Cu cat culoarea este mai puternica si mai uniforma, cu atat calitatea este mai buna. Coralul este tăiat, de obicei, în cabochon, margele, camee și figurine; sau segmente ramificate sunt forate și înșirate în coliere.
Numele de „coral” ne duce cu gandul la imagini tropicale, valuri pe plajele nisipoase, la oceanul albastru si la pesti colorati. Cu toate astea, coralul e mai mult de atat. Fiind folosit de mii de ani pentru a face bijuterii, coralul este cunoscut petru culorile sale calde distincte si textura fina, de satin pe care o are. Cand este folosit pentru a face bijuterii, coralul este la fel de frumos ca orice alta piatra pretioasa.
Cu toate astea, coralul nu este la fel ca orice alta piatra pretioasa. De fapt, este una din cele mai unice componente ale bijuteriilor. In acest articol, te vom invata tot ce trebuie sa stii despre coral si cum se folosesc acestia pentru a face bijuterii. La finalul articolului vei sti daca bijuteriile cu coral ti se potrivesc cu adevarat. Haideti asadar sa incepem.
Principalele surse de corali
Australia, Irlanda, Japonia, Malaezia, Marea Mediterana de Vest, Filipine, Marea Rosie, Taiwan si Hawaii. Coralul negru se găsește în Australia, Hawaii si Indiile de Vest. Chiar dacă exista sute de specii de corali în întreaga lume, numai un număr mic de specii sunt utilizate pentru bijuterii.
La ce trebuie sa fii atent cand cumperi un coral?
Intreaba vanzatorul daca coralul a fost vopsit pentru a i se evidentia sau schimba culoarea. Coralul vopsit se poate decolora, motiv pentru care ar trebui sa coste mai puțin.
Materialul de calitate redusă poate fi impregnat cu lipici pentru umplerea și ascunderea cavitatilor de la suprafață. De asemenea, pot fi bucăți rupte lipite la loc.
Imitatiile frecvente includ os, calcedonie, plastic, sticla si cochilie. Coralul Gilson este o imitatie de corali realizata de Gilson Inc.
Informatii de baza
- Compozitie chimica: in principal CaCO3 – carbonat de calciu (sub forma de calcit)
- RI: 1.48–1.66
- Duritate: 3-4
- SG: 1.37-2.60-2.70
Cum se formeaza coralul?
Coralul este un membru dintr-un grup mic de pietre pretioase cunoscute sub numele de „pietre pretioase organice”. Pietrele pretioase organice sunt create din materii vii, cum ar fi plante sau animale, nu din minerale. Alte exemple de pietre pretioase organice ar putae fi perlele de la stridii sau ambra din rasina fosila.
Asadar, ce anume ace colarii organici?
Coralii cresc in ocean si sunt practic milioane de creaturi minuscule cunscute sub numele de polipi de coral.
Acesti polipi isi protejeaza casa prin secretia de calciu carbonat in jurul lor. Asa se formeaza reciful de corali. In timp, acesti polipi mor si devin parte din structura. Urmatoare generatie de polipi continua acest ciclu, formandu-se polipilor anteriori, continuand ciclul si adaugand un strat nou recifului de corali.
Exista multe tipuri de corali si nu toti sunt folositi pentru crearea bijuteriilor. Coralii folositi in bijuterii snut cei portocalii, ce seamana cu un corn de cerb si creste in oceanele tropice si sub tropice. Este cunoscut sub numele de Coral Rosu (Corralium rubrum), denumit si coral pretios.
Coralul a fost folosit in bijuterii inca din vremuri antice si este unul din cele mai vechi materiale folosit pentru crearea bijuteriilor si ornamentelor.
Ce culoare este coralul?
Precum acvamarinul si turcoazul, coralul este unul din putinele pietre pretioase care reprezinta o anumita culoare. Culoarea de coral este un portocaliu roz. Cu toate astea, in realitate coralul poate avea mai multe culori, printre care alb, roz, rosu, portacaliu si sunt chiar si unele specii mai rare ce au culoare aurie, albastra sau neagra.
Cea mai comuna culoare a coralilor este alba, cu toate ca in general la bijuterii sunt folositi cei roz sau rosii. Acesta este cunoscut sub numele de coral pretios sau coral rosu si este iar amatorii de bijuterii pe acesta il urmaresc. in general.
Coralul este potrivit ma ales persoanelor ce au un ton cald al pielii.
Luciul coralului
Coralul folosit in bijuterii este adesea opac. In starea sa naturala nu este deloc lucios, dar cand este lustruit si dat cu ceara, acesta dezvaluie un luciu aparte, pe care il cauta adesea amatorii de bijuterii.
Calitatea luciului depinde de cat de bine a fost lustruita bijuteria si de anumite particularitati ale bijuteriei.
Unii bijutieri prefera sa lucreze cu un coral neslefuit in timp ce altii prefera unul deja lustruit, stralucitor.
Cum se tare coralii?
Majoritatea coralilor se taie in forma de cabochon. Foarte rar vei gasi corali fatetati deoarece acesta piatra pretioasa este foarte moale si nu rezista foarte bine taieturilor.
Coralul poate de asemenea sa fie sculptat in designuri si sub forma de medalioane. Arata similar cu jadul atunci cand este scultat avand un look matasos, foarte placut care te face sa iti doresti sa il atingi.
Cum alegi bijuteriile din coral
Coralul pretios nu este o piatra pretioasa scumpa si poate fi gasita la preturi foarte accesibile. Cu toate astea, acesta nu este folosit doar in bijuteriile ieftine, de purtat zilnic.
Cu toate ca piatra in sine nu este foarte pretioasa, vei gasi bijuterii din coral la preturi mai mari care sunt folosite in combinatie cu alta pietre pretioase de mult mai scumpe. Tine minte ca materialul folosit, maiestria dar si designul, toate ofera valoare produsului final.
O bijuterie din coral poate adauga un plus de culoare oricarei tinute, fie ea formala sau casual. O bijuterie ce contine coral poate atrage atentia datorita culorii sale distincte. Pentru evenimente formale, poti alege niste cercei din coral sau un lantisor care poate imbunatati radical tinuta.
Pentru o tinuta ma casual, se poate alege o bratara din coral sau pur si simplu un pandantiv din coral pe un lantisor.
In functie de gustul tau (daca ai gusturi minimalistice sau maximalistice) poti alege o bijuterie ce contine corali pentru a se potrivi stilului tau. Fiind disponibila in atat de multe bijuterii, cu siguranta poti gasi una pe placul tau!
In ceea ce priveste culoarea metalului, cel mai bine se potrivete coralul cu bijuteriile din aur roz sau galben. Culorile calde ale metalului pot complementa culorile calde ale coralului si pot crea o tranzitie usoara de la metal la piatra pretioasa.
Combinarea coralului cu bijuterii din argint poate oferi un look mai modern, mai chic. Totul depinde de ceea ce cauti si de stilul tau personal.
Cu toate ca uneori coralul este tratat intr-un mod special, uneori poate fi uscat pentru a avea o culoare mai vie. Bijutierul ar trebui sa iti spuna aceste informatii atunci cand cumperi piesa dorita.
Sfaturi de ingrijire
Coralul se zgarie usor și se dizolvă în substanțe acide, cum ar fi oțet și suc de lamaie. Evita aparatele cu ultrasunete, toate substanțele chimice, periile, lumina puternica si caldura. Pentru a curata coralul, sterge-l cu o carpa moale, umeda.
Coralul, precum orice alte pietre pretioase organice are o durabilitatea pe scara Mohs de 3-4. Acest lucru inseamna ca este usor de zgariat si chiar de rupt. Trebuie sa fie ingrijit cu atentie pentru a tine mult timp.
Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand ingrijesti o bijuterie din coral:
- Cand bijuteriile din coral s-au murdarit, foloseste un sapun lichid si o carpa moale sau o periuta de dinti moale pentru a spala bijuterie cu coral si a indeparta murdaria. Evita detergenti puternici sau periile abrazive deoarece acestea pot zgaria suprafata coralului. Odata ce a fost spalat, usuca-l bine pentru a evita petele de apa.
- Nu folosi curatatoare ultrasonice pentru a curata bijuteriile cu coral. Vibratiile intense pot face coralul sa se rupa.
- Coralul tinde sa decoloreze in timp, mai ales cand este expus la caldura sau lumina directa a soarelui. Asadar, aceste bijuterii ar trebui tinute departe de caldura pentru a proteja culoarea lor . Chiar si atunci, decolorarea coralului este inevitabila.
- Cand depozitezi o bijuterie cu coral, asigura-te ca este uscata si depoziteaz-o intr-un sac din fibra, special conceput pentru bijuterii. Acest lucru o va proteja de zgarieturile care le pot cauza obiectele dure cum ar fi alte pietre pretioase sau metale.
- Evita expunerea bijuteriilor din coral la detergentii de casa. Acest lucru include detergenti, cosmetice, parfumuri si spray-uri de par. Atunci cand te imbraci, pune bijuteriile din coral la final, dupa ce te-ai dat cu machiaj si cu parfum doarece acestea pot afecta bijuteria respectiva.
- Daca urmeaza sa faci activiati viguroase cum ar fi gradinarid, catarat, sau inot, scoate bijuteriile pentru a le proteja.
Cu toate ca aceste forme de precautie pot ajuta la protejarea bijuteriilor din coral, este valabil si pentru alte pietre pretioase moi cu durabilitate scazuta cum ar fi perlele sau opali.
Proprietatile coralului
Precum orice alte pietre pretioase care au fost folosite de mii de ani, coralii au obtinut de asemenea proprietati metafizice, mistice si misterioase. Multe culturi au diferite credinte atribuite coralului dar cele mai comune dintre proprietatile sale sunt cele de protectie, vindecare, de relaxare si transformare.
Inca din vremuri antice, coralul se credea ca este o piatra protectiva si era purtata pe post de amuleta pentru a proteja oamenii de negativitate cum ar fi de spirite malefice sau de intentii rele. In Italia, coralul a fost folosti pentru a proteja de ochiul diavolului.
Chiar si astazi, unele persoane inca ma cred in proprietatile protective ale coralului si poarta aceste bijuterii din acest motiv.
Coralul se crede ca este o piatra pretioasa a transformarii, a pacii si a relaxarii. Pentru cei care sunt blocati in ganduri negative din trecut, coralul se crede ca poate ajuta purtatorul sa treaca peste acesta ganduri si sa mearga mai departe. Ofera un sentiment de calm cu un mediu relaxant, ce aminteste de marea din care provine.
Coralul se crede de asemenea ca are proprietati vindecatoare, mai ales la femei si copii. Se crede ca acesta ajuta persoanele ce au probleme cu sistemul circulator sau nervos dar si la probleme sangvine si la imbunatatirea structurii scheletale.
Cu toate astea, proprietatile coralului sunt subiective. In timp ce unele persoane cred in beneficiile lor metafizice, spirituale si vindecatoare, altii le poarta doar datorita culorii si a designului lor inedit.
Cum iti dai seama daca bijuteriile cu coral sunt false sau adevarate?
Bijuteriile din coral pot complementa orice tinuta, mai ales in lunile calduroase. Culoare placuta a bijueriilor din coral te duc cu gandul la mare si la ecosistemul din ocean. Recifele de coral se formeaza adesea pe coastele insorite. Pietrele pretioase din coral sunt rezultatul structurilor de coral natural care cresc sub apa.
Fiind una din cele mai versatile si vibrante dintre pietrele pretioase, coralii adesea sunt folositi pentru dierite piese cum ar fi bratari, lantiroase sau cercei. Din pacate, multi clienti evita sa ii cumpere deoarece exista atat de multe imitatii pe piata incat poate fi grea deosebirea dintre coralul adevarat si cel fals.
Fie ca ai primit cadou sau ai cumparat o bijuterie din coral, exista multe metode prin care poti determina cat e de valoros.
Teste pentru a determina daca bijuteria din coral e adevarata
Daca detii niste margele din coral, poti sa le trimiti la un specialist pentru a testa autenticitatea lor. Acest lucru insa poate fi costisitor. Exista cateva teste pe care le poti face tu, acasa. Iata care sunt acestea:
Testul laptelui
Tot ce iti trebuie pentru acest test este un pahar cu apa si margelele tale din coral. Atunci cand le pui in lapte, acesta ar trebui sa capete o culoare rosie. Reactia dintre lapte si chimicalele coralului ar trebui sa cauzeze o schimbare vizibila
Testul de imperfectiuni
Pentru inceput, pune bijuteria din coral pe o panza de culoare alba sau un fundal neutru, la o sursa de lumina puternica. pe urma, foloseste o lupa pentru a te uita mai indeaproape. Daca suprafata nu este egala sau este acoperita cu umflaturi sau granule, atunci nu e adevarat.
Margelele de coral adevarate au o suprafata fina chiar si sub lupa.
Acest lucru se aplica si bijuteriilor din coral ce au gauri vizibile sau pe suprafata lor. Cand tii margelele in mana, ar trebui as se simta fine la atingere.
Testul prin batai
Ia-ti margelele din coral si bate-le cu unghia ta. Atunci cand le bati, asculta cu atentie ce sunet face. Daca suna ca sunetul de sticla, cel mai probabil ai o bijuterie din coral fals deoarece majoritatea imitatiilor din coral sunt facute din sticla vopsita.
Testul cu turmeric
Cumpara o bucata de rumeric cruda, proaspata si freac-o de suprafata coralului. Daca observi orice urme rosii pe turmeric, inseamna ca este o bijuterie falsa. Bijuteriile din coral adevarat nu ar trebui sa modifice suprafata turmericului.
Testul cu acetona
Pentru a testa margelele din turmeric, ia o bucatica de vata si inmoai-o in acetona, dupa care freac-o pe supafata bijuteriei. Daca dupa frecare, observi ca s-a luat culoare, inseamna ca margelele sunt artificiale si au fost vopsite.
Testul de bule
Uita-te mai indeaproape la bijuteria ta din coral si verifica daca are niste bule pe suprafata. Daca observi anumite bule, inseamna ca este o imitatie facuta din sticla sau plastic. In timpul procesului de racire, suprafata plasticului sau a sticlei formeaza adesea bule.
Determinarea autenticitatii margelelor din coral ste importanta pentru a sti cat valoreaza cetea. Cu toate astea, atat bijuteriile din coral cat si cele artificiale pot fi frumoase. Totul depinde de ceea ce iti doresti sa cumperi.
Probleme cu determinarea autenticitatii este comuna la pietre pretioase cum ar fi coralul, insa acest lucru nu ar trebui sa te opreasca dni a le cumpara. Informandu-te corespunzator din mai multe surse inainte, te poate ajuta sa intelegi cum sa depistezi o bijuterie adevarata coral de una falsa. Daca totusi nu esti convins, poti oricand sa mergi la un profesionist pentru un test sigur.
Biografie
- All You Need to Know to Buy Coral Jewelry – Jewelry Shopping Guide
- Natural vs. Dyed Coral Beads: How to Spot the Difference – The Bead Traders, Aun Yadav