Pe scurt: Daca nu vrei sa citesti tot articolul (cu toate ca recomandam, deoarece poate contine niste informatii importante de stiut), de regula argintul sterling contine 92.5% argint pur si de 7.5% alte metale, in general cuplu.
Cu toate astea, puritatea acestuia poate fi diferita in functie de tara. De exemplu, argintul poate fi considerat sterling in Germania avand o concentratie de 83.5% iar in Liban poate avea o concetratie de 70%. Daca vrei sa afli mai multe, citeste articolul in continuare.
Pe lung: Chiar si bijuteriile din argint sterling sunt facute dintr-o compozitie de argint si alte materiale. Asta nu inseamna ca e mai putin atragator. In continuare, vom vorbi despre concentratia de argint din bijuteriile de argint sterling si despre istoria acestora.
In anii 1600, era foarte comun ca oamenii sa vina cu propriile vase atunci cand mergeau la o petrecere la care se servea cina. Daca detineai o lingura de argint, acest lucru semnala faptul ca faci parte dintr-o anumtia clasa de membri care isi puteau permite acest lux. Acesta este motivul pentru care in engleza se foloseste expresia „silver spoon” (tradus „lingura de argint”), care este asociata cu oamenii bogati.
Argintul era folosit ca sinonim pentru bogatie si prosperitate. Cu toate astea, cum e cu argintul sterling? Din ce e facut mai exact argintul sterling si cat e de valoros? Daca vrei sa afli care este diferenta intre aceste doua tipuri si de ce i se spune asa, citeste in continuare.
Cum se calculeaza cat argint contine argintul sterling?
Argintul este al 47-lea element din tabelul periodic. Simbolul latin este Ag si este gasit oriunde in lume, in zacaminte. Problema cu argintul este faptul ca e foarte moale in forma sa naturala. Fierarii au descoperit repede ca rapid ca crearea bijuteriilor si si a bunurilor casnice din argint pur nu este practic deoarece acesta nu rezista. Aici au venit in ajutor aliajele metalice.
Un aliaj metalic este practic un amestec din doua sau mai multe tipuri de metal care sunt incalzite la temperaturi extrem de ridicate pentru a se topi, dupa care sunt amestecate.
Argintul sterling este un aliaj facut in mare parte din argint – mai exact 92.5%. Celelalte 7.5% sunt alte metale, cel mai adesea cupru. Amestecarea argintului cu cupru le face mai rezistente si mai durabile in timp.
Argintul sterling a aparut in secolul 11
Nu se stie sigur cand au inceput oamenii sa foloseasca initial argintul sterling, dar se stie ca era folosit in monedele din Anglia in secolul 11. Moneda din Normandia a fost facuta de William Cuceritorul in 1083 iar primele monede aveau ca model doua stele mici puse deasupra umerilor regelui.
In engleza veche, cuvantul steorling inseamna „ca o stea” si e posibil ca de aici sa vina expresia de argint sterling.
Argitul sterling a fost de asemenea folosit ca o moneda in in America de Nord iar argintarii faceau diferite obiecte valoroase din acesta de la vase, sticlute de parfum, echipamente medicale, instrumente muzicale si bijuterii.
in zilele noastre, argintul sterling este unul din cele mai comune si folosite metale, fiind de calitate, fiind mai preferat de unele persoane decat aurul alb, competitorul sau apropiat.
Brățări din argint - Diferite modele, prețuri accesibile tuturor
Cum poti spun daca ceva este facut din argint sterling?
Orice magazin reputabil iti poate identifica argintul si iti poate spun daca acestea este argint sterling.
Toate piesele de argint sterling trebuie sa aiba marcat un anumit simbol pentru a arata ca e real. unele din cele mai comune simboluri sunt .925, 925, sterling silver, sterling, ster sau chiar pur si simplu ss.
Asta nu inseamna ca orice piesa de argint sterling va avea un marcaj, mai ales daca cumperi de la o persoana care creeaza aceste piese manual.
In acest caz, exista alte metode prin care poti sa iti dai seama daca o piesa este din argint sterling, precum un magnet. Argintul sterling nu ar trebui sa fie magnetic.
Un alt test ar putea fi testul cu gheata. Argintul conduce foate rapid caldura si frigul, asadar un cub de gheata ar trebui sa raceasca imediat bijuteria de argint iar frigul acea senzatie de rece ar trebui sa se extinda in toata piesa.
In final, asigura-te ca cumperi doar de la comercianti de incredere. Magazinele reputabile nu-si permit sa vanda piese de calitate slaba, asadar poti avea mai multa incredere intr-un magazin cunoscut.
Dezavantajele argintului sterling
Exista multe motive pentru care sa cumperi bijuterii din argint sterling – este versatil, durabil si mai ieftin decat aurul. De asemenea, este perfect pentru cei care pot purta doar metale hipoalergenice.
In acelasi timp, are si dezavantaje. Unul din aceste dezavantaje este faptul ca pe suprafata bijuteriilor de argint sterling pot aparea niste pete de la oxid. Argintul nu reactioneaza foarte mult cu alte elemente, dar atunci cand este combinat cu cupru, devine sensibil la componentele care sunt in aer si apa.
Acesta este unul din principalele motive pentru care multe companii de bijuterii aleg alte materiale in ocul cuprului, cum ar fi zincul sau platina, pentru a preveni aliajul din a crea pete.
Partea buna este ca aceste pete nu sutn permanente si cu o ingrijire corespunzatoare, poti scapa de ele, facandu-le sa arate ca noi.
Cercei
Ingrijirea bijuteriilor din argint sterling
Daca ai toate cunostintele necesare, nu e dificil sa iti mentii stralucitoare bijuteriile din argint sterling. Tine cont de sfaturile de mai jos pentru a le mentine ca noi pentru mult timp.
- Depoziteaza-le intr-o cutie ermetica in care nu exista multa umiditate.
- Mentine-le mereu uscate! Umezeala este inamicul argintului sterling.
- Poarta-le in mod regulat – uleiurile naturale ale pielii pot preveni aparitia petelor de oxid
- Stergele inainte sa le depozitezi
- Curata-le imediat ce observi ca au aparut pete pe acestea.
Exista multe tehnici de curatare pe care le poti incerca pentru a scapa de petele de pe bijuteriile tale cum ar fi inelele din argint. Unele persoane prefra sa foloseasca metode vechi de lustruire folosind un detergent special o panza speciala pentru astfel de bijuterii sau o periuta de dinti.
Exista de asemenea foate multe creme pentru lustruire pe piata, concepute special pentru bijuteriile din argint sterling, insa intotdeauna sa alegi doar produse de calitate, cunoscute deoarece cele necunoscute pot fi periculoase pentru bijuteriile tale din argint.
Argintul sterling este o investitie inteleapa
Acum ca ai invatat cat de mult argint exista in argintul sterling si ca ai invatat cateva metode prin care il poti recunoaste, esti gata sa treci la urmatorul pas: cumparatul argintului terling.
Daca esti intr-un punct al vieții in care vrei sa adaugi cateva piese noi colectiei tale de bijuterii, argintul sterling poate metalul perfect. Acesta este extrem de durabil si nu mereu la moda.