Perla și Bijuteriile cu Perle: Simbolismul și puterile vindecătoare ale pietrei prețioase

Perla este una dintre cele mai vechi, mai dorite și mai spectaculoase pietre prețioase din lume. Formata diferit de majoritatea pietrelor pretioase, perla este o creație organică ce se găsește în mare, un fenomen natural care apare, de fapt, ca parte a mecanismului de apărare a unei cochilii de moluște.

Avand toate formele, marimile si culorile, perla s-a dovedit a fi remarcabil de versatila, atunci cand vine vorba de designul bijuteriilor și are o istorie fascinantă și bogată construită de-a lungul a mii și mii de ani.

Istoria perlei

Perla este cunoscută drept regina pietrelor prețioase. Este una dintre cele mai prețioase pietre descoperite vreodată și se crede ca a fost venerata și tranzactionata de peste 6000 de ani. Perlele erau oferite ca daruri ornamentale în China Antică încă din 2.250 I. Hr. și au fost, de asemenea, adaugate in bijuterii.

Simbol al puterii și al bogăției, perla a fost extrem de apreciata in Egiptul Antic, unde sideful (captuseala molustei unde se naște perla) a fost folosit cu cel puțin 4200 de ani în urmă.

Legenda spune ca regina egipteaza Cleopatra (69 I.Hr – 30 I.Hr) a folosit o perla pentru a castiga un pariu atunci cand s-a întâlnit cu generalul roman Marc Anthony, cu care s-a căsătorit mai târziu.

Pariul castigat de ea a fost sa serveasca cea mai scumpa cina din toate timpurile. Și-a scos unul dintre cerceii cu perle, a zdrobit bijuteria în vin și apoi a băut tot vinul din pahar.

Exista multe mituri și legende în jurul perlelor. Una dintre cele mai cunoscute expresii este “perlele aduc lacrimi”. În trecut, oamenii credeau ca perlele sunt lacrimile îngerilor sau ale lunii. În ciuda utilizarii pe scara largă a acestei expresii, majoritatea culturilor cred ca, de fapt, perlele sunt asociate cu dragostea și căsătoria.

Grecii cred ca perlele promovează fericirea conjugala și împiedica mireasa sa planga în ziua nunții sale, de unde a luat naștere tradiția de a oferi perle unei mirese.

În Roma Antică, perlele erau recunoscute ca semn al bogăției și statutului social și se credea ca promovează o viața lungă și sănătoasă. Cand luptau în timpul cruciadelor, cavalerii purtau perlele drept talisman, crezand ca îi vor proteja.

În perioada Renașterii, perlele erau considerate atat de pretioase, incat unele țări au adoptat legi care permiteau doar nobilimii sa le poarte. De asemenea, datorită formei și istoriei sale, perla a ajuns sa simbolizeze viața eternă.

Mulți se temeau sa poarte perle, considerandu-le mult prea fragile, însă, purtate cu grija, acestea pot rezista atat de mult incat sa fie lasate mostenire.
Perlele erau odată aproape de neatins și erau rezervate doar membrilor familiei regale și persoanelor foarte bogate. La Peregrina Pearl, una dintre cele mai faimoase perle a tuturor timpurilor, are o istorie de 500 de ani, timp în care a fost deținută de trei monahi și o stea de film de la Hollywood.

A fost descrisă într-o pictură a Mariei I a Angliei în 1554 și, în cele din urma, a fost vanduta la licitatie in 2011, ca parte a colecției de bijuterii a lui Elizabeth Taylor.

Perlele erau incredibil de rare și valoroase și la începutul secolulului XX. În 1917, Pierre Cartier a vrut să-și mute afacerea de bijuterii infloritoare într-un conac de 1 milion de dolari pe Fifth Avenue in New York, a plătit pentru noul sediu cu un sirag de perle naturale.

Toate perlele folosite de-a lungul istoriei erau naturale. Era nevoie de mult noroc pentru a găsi o perlă. Intrucat cererea depășea cu mult oferta, antreprenorul japonez Mikimoto Kokichi și-a propus sa descopere o modalitate de a cultiva perle și de a aduce un element de stabilitate la disponibilitatea lor.

În 1893 a făcut o descoperire revoluționară cand, împreuna cu soția lui Ume a cultivat cu succes o pernă sub supraveghere umană și, peste cativa ani și-a perfecționat tehnica, o combinatie intre arta si stiinta.

Acum suntem capabili sa cultivam perle în pepiniere speciale de stridii, unde aceste creaturi mistificatoare sunt protejate și îngrijite de gardieni experți. Fiecare molusta este ingrijita cu grija mulți ani, permitand naturii să facă ceea ce face întotdeauna cel mai bine – sa creeze o piatra pretioasa uimitoare.

Dacă nu ar fi apărut perlele cultivate, aceste pietre prețioase ar fi fost rezervate, în continuare, doar persoanelor bogate, deși perlele naturale raman rare și foarte, foarte scumpe.

Informații generale despre perla

Perla este piatra norocoasa a celor născuți în luna iunie (împreuna cu alexandritul și piatra lunii) și este, de asemenea, piatra care se ofera la aniversarea a 3 și 30 de ani de căsătorie. Perla este o piatra organica, la fel ca chihlimbarul și coralul.

Perla nu este un mineral, ci crește în interiorul unei moluste, un termen folosit pentru toate cochiliile care se deschid și se inchid pe o balama, cum ar fi stridiile, scoicile si midiile.

Pietrele prețioase organice nu au, de obicei, o structura sau o compozitie cristalina traditionala, dar perla este facuta din carbonat de calciu (în cea mai mare parte aragonit) care prezinta o structura cristalina ortorombica.

Formarea perlelor este fascinanta si este total diferita de modul in care se formeaza alte pietre pretioase. Dacă un obiect străin, cum ar fi un bob de nisip, intra într-o molusca, acesta devine iritant pentru creatura din interior, și, pentru a se proteja, molusca eliberează o substanta matasoasa cunoscută sub numele de sidef pentru a acoperi oaspetele neinvitat.

În continuare, molusca va continua sa elibereze sidef peste corpul străin, iar peste cativa ani, cand molusca se va deschide, oaspetele neinvitat va fi deja transformat într-o perla deosebita. Perlele apar, în esența, ca rezultat al unui mecanism de apărare.

Este uimitor sa descoperim cum natura poate transforma un bob de nisip nedorit intr-una dintre cele mai superbe pietre prețioase din lume.

Este fascinant sa ne gandim ca perlele naturale se formează în adancimea oceanului, iar apoi sunt descoperite de scafandri, dar cu ce plătim pentru a recupera aceste comori?

Scufundarea pentru perle poate fi distructiva pentru recifele de corali și, prin urmare, a fost interzisă în multe zone. S-a spus ca pentru crearea unui colier din perle naturale, trebuie recuperate peste 100.000 de stridii. Acesta este motivul pentru care tehnica perlelor cultivate a lui Mikimoto este atat de importantă.

Dar ce este o perlă cultivată? Perlele cultivate sunt acele perle cultivate în ferme de perle ecologice și îngrijite de fermierii de perle. Pur și simplu, o perlă cultivată este una cultivată sub supraveghere umană, și nu una care este luată din mediul sau natural.

Procesul complex începe cu fermierul de perle care introduce o bucata mica de cochilie sau ceva similar într-o stridie și apoi o scufunda în apa pentru a începe mecanismul natural al stridiei care acoperă bucata de cochilie in sidef.

“Perla cultivată” înseamnă perla cultivată în ocean (apa sarata), în timp ce “perla cultivată cu apa dulce” înseamnă perla cultivată în lac. Peste 99% din perlele vandute astăzi în întreaga lume sunt perle cultivate în ocean sau lac.

Astăzi, majoritatea perlelor naturale se găsesc în muzee. Dacă vrei sa cumperi o perlă nouă trebuie, mai intai, sa inveti sa faci diferenta intre perle cultivate și perle sintetice sau artificiale. Dacă ai deja o parola si nu ești sigur dacă este autentică, o poti testa frecand-o de dinti.

Dacă perla se simte ușor granulata și nu netedă, înseamnă ca este o perlă adevarata, fie ea naturala sau cultivata.

Daca este neteda, inseamna ca nu este o perla reala, deoarece companiile care produc imitatii, perle sintetice, nu au reusit inca sa creeze efectul granulat al sidefului natural. Adesea, aceste imitații sunt doar plastic sau sticla. Aceste materiale sunt modelate astfel incat sa arate ca ca niște perle.

Rotund, perfect, fără cusur, sunt cuvintele care descriu perlele, deoarece acestea sunt calitățile care determina valoarea lor. Este evident de ce cuvantul rotund este folosit pentru a descrie o perlă, dar este, de fapt, cel mai important.

Este o greșeală sa crezi ca perlele au fost fatetate într-un anumit mod pentru a avea acea forma sferica perfectă, cand de fapt, forma perlei este data doar de munca molustei.

Deoarece nu exista doua perle identice ca forma sau dimensiune, un bijutier priceput trebuie sa muncească ore întregi pentru a selecta perlele potrivite atunci cand le înșira pentru a crea coliere si bratari.

Cele mai fine perle nu au defecte, umflaturi sau urme în sidef și au o suprafata uniforma si curată.

Fiecare perla este clasificata pe 5 virtuți, dintre care prima este luciul. Luciul unei perle este cel mai important factor dar, de asemenea, și cel mai greu de determinat. Cu toate acestea, cu un ochi instruit, determinarea luciului devine un proces instinctiv.

Aspectul unei perle este controlat semnificativ, deoarece orice imperfecțiune îi poate modifica valoarea. De obicei, perlele sunt clasificate strict după luciu, aspect, forma, culoare și mărime.

Perlele sunt probabil cele mai iubite pietre prețioase din toate timpurile – naturale și cultivate – si apar intr-o mare varietate de culori, forme și dimensiuni. Frumusețea este întotdeauna în ochii privitorului, așa ca atunci cand cauti modele noi, alege întotdeauna perlele care te atrag.

Puterea vindecatoare a perlelor

Perlele prețioase au o istorie lungă. Mulți au spus ca perlele au proprietăți vindecătoare si, deși nu exista dovezi care să susțină că aceste proprietăți sunt reale, este totuși interesant sa exploram latura ezoterica a miracolelor Mamei Natura.

Merită sa ne punem întrebarea: “Dacă eu cred în ceva, înseamnă ca este adevărat?” Stiintific, răspunsul este nu, dar ce se intampla la un nivel mai personal, spiritual? Dacă tu crezi cu adevărat ca un obiect din casa ta are un efect asupra ta, ai putea simți acest efect? Nu sunt în masura sa-ti răspund la aceasta intrebare, dar merita sa faci cercetari suplimentare.

Trebuie sa subliniez încă o data ca niciun studiu nu a arătat vreodată ca pietrele prețioase au efecte terapeutice.

Despre perle s-a spus ca reprezinta intelepciunea dobandita prin experiența personală și s-a crezut ca au un efect calmant asupra purtatorului și ca ajuta la echilibrarea aurei. Perlele au fost legate de menținerea cinismului și pesimismului la distanță.

De-a lungul istoriei lor îndelungate, s-a spus ca perlele ne ajuta să ne concentrăm asupra lucrurilor importante din viața, sa ne iubim mai mult și să-i iubim si pe cei apropiati. Datorită formei sale, perla a fost adesea asociată cu luna.

În Asia, s-a crezut ca perlele protejează împotriva focului, în timp ce în Europa, s-au folosit ca simbol al modestiei și purității.

Perla – proprietati gemologica
  • Culoare – alb, roz, galben, portocaliu, argintiu, crem, violet, auriu, maro, verde, albastru, negru
  • Duritate pe scara lui Mohs – 2.5-4.5
  • Gravitate specifica – 2.60-2.85
  • Indice de refractie – 1.52-1.69
  • Luciu – perlat
  • Sistem de cristalizare – ortorombic
  • Transparenta – translucida
  • Formula chimica – CaCO3
  • Compoziție – Carbonat de calciu
De unde provin perlele?

Perlele cunoscute drept perle cultivate de apa dulce sunt create folosindu-se midii de rau cu apa dulce și crescute în surse, în principal, din Japonia și China.

Perlele cultivate (fără “apă dulce” in descriere) sunt create folosind stridii de apa sarata si sunt cultivate, în mare parte, din oceanele din jurul Filipinelor și Australiei. Locul în care sunt create și molustele folosite, determina culoarea pe care o va avea perla.

Tipuri de perle

Scoica Pinctada Maxima se gaseste in Australia și produce perle incredibile, alb-argintii. Este considerată cea mai mare și mai rara scoica de perle, și are o valoarea foarte mare, nu doar pentru ca produce perle, ci și pentru ca sideful sau are o calitate pură.

Ferma de unde provin aceste perle este ascunsa într-un loc perfect și le permite scoicilor sa absoarba nutrienti si minerale din apele imaculate care o înconjoară. Aceste scoici sunt îngrijite manual, curățate cu grijă și protejate de pradatori. Drept rasplata, scoicile oferă o perlă perfectă alb-argintie.

In lagunele din Polinezia Franceza exista un paradis unic care aduce lumii Perla tahitiana. Aceasta perla este relativ nouă pe piața, devenind populară pe la sfarsitul secolului XIX.

Este o perla naturala, întunecată, exotica, cunoscută uneori sub numele de perla neagra, deși vine, de fapt, în orice culoare, în afara de negru. Scoica ce ne oferă aceasta perla tahitiana este legendara Pinctada Margaritifera.

Perla Maruata provine din apele cristaline din Polinezia Franceza, la fel ca perla tahitiana. Stridiile sunt curățate în mod regulat și mutate în zone noi cu temperatura adecvata.

Cum se curata perla?

În ciuda originii subacvatice, se recomanda sa nu scufunzi perlele în apa atunci cand vrei sa le cureti. Folosește o carpa foarte moale din microfibra, fără scame, pentru a curata usor perlele și, dacă ai nevoie de puțin ajutor, umezeste o parte din carpa cu apa calduta în care ai pus puțin săpun.

Usucă imediat perlele cu o parte uscata a carpei. Nu folosi căldură pentru a usca excesul de umiditate, deși, ai putea suflă ușor peste ele pentru a elimina orice lichid suplimentar. Nu lăsa perlele langa un produs de curățat cu aburi sau ultrasunete.

Perla este asezata pe poziția 2.5-4.5 pe scala de duritate a lui Mohs, fiind probabil cea mai populară piatra pretioasa cu un nivel de duritate atât de scăzut – chiar și o unghie poate fi suficient de tare pentru a zgaria o perlă.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci atunci cand porti perle este sa le pui la sfarsit, după ce te pregatesti, deoarece sunt vulnerabile la tot felul de produse cosmetice, inclusiv la parfumuri și fixativ.

Depoziteaza-le în siguranța, departe de alte bijuterii si departe de surse de lumina si temperaturi extreme. Sterge-le ușor cu o carpa moale după ce le porți. Dacă este ingrijita corespunzator, perla va rămâne în stare buna toata viata.

Perla si astrologia vedica

Conform astrologiei vedice, perla este piatra pretioasa utilizata pentru a spori puterile lunii. Luna este prin natura saumya (blanda) si reprezinta manahsthiti (mintea) lui Kalapurusha. Un individ care are Luna bine plasată în diagrama sa este un individ echilibrat.

Dintre toate cele 9 planete, Luna se misca cel mai rapid. În consecință, efectele schimbării poziției lunii sunt resimțite de ființele umane și de toate creaturile naturii la intervale scurte de timp.

Fenomenul mareelor este, de asemenea, afectat de forța gravitationala a lunii. Interesant este ca exercita un efect similar asupra corpului uman, deoarece aproape 70% din acesta este apa. Cercetările științifice recente au legat, de asemenea, ciclurile lunare de apariția atacurilor de cord.

Luna stapaneste zodia racului și atunci cand este plasată rău sau este sub influenta maleficului, creeaza afectiuni precum tuberculoza, epilepsie, depresie, tulburări de comportament, tensiune arteriala, fobii etc.

Piatra prețioasă a lunii în astrologie este perla, cunoscută și sub numele de Moti în limba hindusa. Afectiunile care au fost atribuite unei luni plasate prost sunt vindecate de aceasta piatra pretioasa.

Perla este o binecuvântare deoarece are o soluție pentru bolile mintale. Perla confera stabilitate mintii.

Perla in astrologie

Perla nu este potrivită pentru toata lumea. Mai jos vom analiza perla în raport cu cei 12 ascendenti, de la berbec la pesti.

Pot cei care au ascendentul in berbec sa poarte perla?

Perle este o piatra pretioasa buna pentru cei care au ascendentul în berbec, deoarece Luna stapaneste casa a 4-a, casa plăcerilor și bunurilor. Perla le oferă acestor indivizi toate beneficiile casei a 4-a. Acei indivizi care au luna în casele a-2, a 4-a, a 5-a și a 9-a pot purta chiar și o perla naturala.

Pot cei care au ascendentul in taur sa poarte perla?

Perla ar trebui evitata de cei cu ascendentul în taur, cu excepția cazului în care Luna este plasată în ascendentul în sine, iar individul se afla în perioada principala a lunii. În general, în acest caz, luna creeaza destul de des probleme precum astm și răceala.

Pot cei care au ascendentul in gemeni sa poarte perla?

Luna deține a doua casa a bogăției. Perla ar trebui purtată dacă Luna este plasată în casa a doua în propriul semn, sau în casa a 10-a în pesti, numai în perioada principala a lunii după o perioada de încercare adecvata.

Pot cei care au ascendentul in rac sa poarte perla?

În zodia rac, luna ascendenta este Lordul ascendent și este de bun augur. Luna plasata in a 9-a casă, a 10-a casă, a 11-a casă, a 7-a casă se va asigura ca perla se potrivește individului. În aceste poziții, luna va oferi tot confortul. Cu toate acestea, cei care au luna plasată în casa a 5-a in scorpion ar trebui sa evite perlele.

Pot cei care au ascendentul in leu sa poarte perla?

Perlele ar trebui sa fie purtate dacă luna este in exaltare în casa a 10-a.

Pot cei care au ascendentul in fecioara sa poarte perla?

Perla ar trebui purtată în mahadasha Lunii, dacă Luna este plasată în casa a 9-a a destinului sau casa a 11-a a profitului.

Pot cei care au ascendentul in balanta sa poarte perla?

Dacă Luna este plasată în a 3-a casă, a 4-a casă, a 5-a casă, a 7-a casă, a 9-a casă, a 10-a casă sau 11-a casă, atunci perla poate fi purtată în mahadasha lunii.

Pot cei care au ascendentul in scorpion sa poarte perla?

Luna deține cel de-al 9-lea trigon al destinului și averii și este o planetă de bun augur pentru cei cu ascendentul în scorpion. Acei indivizi care au luna în casa a 2-a, a 5-a, a 7-a, a-9 și a 10-a ar trebui sa poarte perla pe tot parcursul vietii. Perla îi va asigura succesul în toate domeniile.

Pot cei care au ascendentul in sagetator sa poarte perla?

Acești indivizi ar trebui sa evite perlele, deoarece luna stapaneste casa a 9-a a pierderilor și accidentelor. În acest ascendent, este important sa se ia în considerare poziția lui Jupiter, Marte și poziția Soarelui. Dacă pozitiile cele trei nu sunt potrivite, perla poate fi luată în considerare în mahadasha lunii, dacă aceasta ocupă casa a 9-a a destinului.

Pot cei care au ascendentul in capricorn sa poarte perla?

Perla trebuie purtată doar în luna mahadasha dacă este plasată în casa a 5-a a cunoașterii.

Pot cei care au ascendentul in varsator sa poarte perla?

Cei care au ascendentul in varsator ar trebui sa evite sa poarte perle, cu excepția cazului în care Luna mahadasha a început și luna este plasată în casa a 4-a.

Pot cei care au ascendentul in pesti sa poarte perla?

Luna este o planetă de bun augur pentru cei cu ascendentul în pești. Dacă Luna este plasată în casa a 2-a, a 3-a, a 4-a, a 5-a sau a 10 atunci ar trebui purtată perla.

Perla este o piatra pretioasa sau o piatra semipretioasa?

Din punct de vedere istoric, perlele au fost unele dintre cele mai venerate pietre prețioase, dar sunt perlele cu adevărat pietre prețioase?

Se crede că termenul “piatra pretioasa” datează din Egiptul, Grecia și Roma Antică. Au existat 5 pietre cardinale, inclusiv diamant, rubin, safir, smarald si ametist, care erau venerate pentru raritatea, valoarea si semnficatia lor religioasa.

Până în secolul al XVIII-lea, ametistul a fost considerat o piatra pretioasa. Apoi au fost descoperite vaste depozite naturale în Brazilia, iar valoarea acestei pietre regale a scăzut.

Astăzi, doar diamantele, rubinele, safirele si smaraldele tind sa fie considerate pietre prețioase. Toate celelalte pietre prețioase sunt, de obicei, ca fiind semipretioase.

Ce factori determina dacă o piatra este pretioasa sau semipretioasa? Este compozitia pietrei, taietura sau raritatea ei?

Confederatia Mondiala de Bijuterii (CIBJO) este organizatia responsabila de crearea unui set definitiv de standarde pentru clasificarea, metodologia și terminologia diamantelor, pietrelor prețioase colorate, perlelor și metalelor prețioase.

CIBJO defineste piatra prețioasă ca un “material anorganic natural, cu excepția metalelor utilizate în bijuterii”. De asemenea, aceștia sugerează că termenul semipretios, utilizat pe scara largă pentru a descrie pietre prețioase care nu sunt rare, este acum “derutant”.

Simbolismul și bogăția perlelor

Perlele sunt unele dintre cele mai prețioase pietre din lume. Cu o frumusețe senina, perlele poseda o eleganta stralucitoare. Desigur, aspectul lor distinctiv și originile lor au inspirat simbolismul lor.

Exista o diferenta majora intre perle și alte pietre cunoscute, cum ar fi diamantele, smaraldele, rubinele si safirele. În timp ce acestea se formează sub forma de minerale subterane, perlele au origini organice.

Perlele naturale sunt extrem de rare, de aceea valoarea lor este atat de mare. În antichitate, prețul ridicat al perlelor perfecte a dat naștere unei vraji pentru creșterea bogăției. Turnătorul alegerea o perlă deosebit de fină, îi insufla dorinta de bogatie, apoi o arunca intr-o gramada de gunoi.

Ideea din spatele acestei practici magice era ca o persoana care putea arunca perlele era într-adevăr bogată.

Raritatea și prețul ridicat al perlelor au contribuit, de asemenea, la unele expresii comune utilizate și astăzi. În Biblie, Matei 7:6, avertizează împotriva aruncării “perlelor în fața porcilor” risipind ceea ce este valoros în eforturi zadarnice.

Perla si mireasa

Culturile occidentale încă asociază culoarea alba cu inocenta și puritatea, care la randul lor sunt asociate cu nuntile. Ca pietre albe, perlele raman cadouri populare pentru mirese (se spune chiar ca perlele pot împiedica mireasa sa planga în ziua nunții).

Miresele din Asia poarta, de asemenea, coliere din perle ca simbol al fertilitatii.

Chiar și astăzi, perlele sunt purtate în mod obișnuit de femei, dar rareori de barbati. Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim ca în antichitate regii purtau siraguri de perle ca semn al bogăției.

Mituri despre perle

Un prim mit chinez a relatat ca perlele au căzut din cer cand dragonii s-au luptat printre nori. Un alt mit afirma ca perlele au apărut ca picături de ploaie înghițite de stridii.

Într-o poveste antică, un băiat a găsit o perlă miraculoasă. Cand a pus-o într-un borcan cu foarte puțin orez, borcanul s-a umplut cu orez. După ce vecinii sai au descoperit acest lucru, au încercat să-i fure perla. Băiatul a înghițit perla pentru a o proteja, prin urmare, s-a transformat in dragon.

Cum să cureți și să depozitezi corect bijuteriile cu perle

Perlele nu trebuie sa lipsească din nicio colectie de bijuterie. Acestea arată minunat indiferent dacă sunt atașate la o brosa, un inel, un colier sau o pereche de cercei cu perle.

Cel mai minunat lucru despre perle este ca acestea se potrivesc în multe contexte. Fie ca vrei sa adaugi un pic de farmec tinutei de zi cu zi sau ca vrei sa impresionezi cu o tinuta eleganta, poți purta o bijuterie cu perle.

Dacă porți în mod regulat bijuterii cu perle, asigura-te ca le ingrijesti corespunzator pentru a-si păstra strălucirea.

Perlele ar trebui sa fie întotdeauna ultimele pe care ți le pui și primele pe care ți le dai jos. Daca respecti aceasta regula generala, poti evita cu usurinta contactul cu substantele nocive, cum ar fi parfumurile si cremele hidratante.

Substanțele chimice precum acestea, dar și detergentii de vase, oțet, sucuri de fructe și transpirația pot dauna perlelor. Din cauza acestor substanțe, perlele se pot crăpa și decolora.

Utilizarea excesiva a inelelor si bratarilor cu perle poate duce la contactul frecvent cu substanțe chimice.

Nu te sfătuiesc sa le pastrezi nici măcar într-o cutie de bijuterii închisă la culoare.

Aerul proaspăt este foarte benefic pentru perle. Asadar, ar fi bine sa porti perlele cat mai des.

De asemenea, este foarte important sa te asiguri ca indepartezi perlele înainte de a face dus. Perlele nu trebuie expuse la temperaturi ridicate sau condiții extreme. Deci evita piscinele, dusurile și, în special, saunele, în timp ce porți bijuterii cu perle, pentru a evita ca acestea sa devina maronii.

Depozitare

Fiind printesele cutiei de bijuterii, perlele au nevoie de o atenție specială și trebuie depozitate corespunzător. Deoarece sunt extrem de moi în comparație cu pietrele prețioase precum diamantele, perlele nu trebuie amestecate cu alte bijuterii, pentru ca s-ar putea zgaria cu usurinta.

Cea mai buna soluție este sa pui perlele într-un anumit sertar din cutia de bijuterii. Alternativ, perlele pot fi înfășurate într-un material moale, cum ar fi mătasea sau pielea de caprioara. Nu recomand sa folosești o punguta de bijuterii din plastic.

Curatare si intretinere

Asigura-te ca perlele tale primesc o atenție specială. Curata-le în mod regulat. Dacă dorești sa cureti perlele acasă, cel mai bun mod de a face acest lucru este sa le ștergi în mod regulat cu o carpa foarte moale. Îți recomand sa faci acest lucru după fiecare utilizare.

De asemenea, pentru a-ti curata perlele poți folosi sampon pentru bebelusi, deoarece nu contine substanțe chimice dăunătoare.

Nu recomand curatarea perlelor cu ultrasunete – acest tratament ar putea fi mult prea abraziv. Dacă nu vrei sa-ti cureti bijuteriile cu perle acasă, du-le la un bijutier.

Perlele sunt extrem de moi și au nevoie doar de puțină îngrijire, însă asta nu înseamnă ca nu merită o atenție suplimentară. Bijuteriile cu perle au fost întotdeauna populare. În ciuda naturii lor delicate, perlele au trecut testul timpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *