Piatra Prețioasă Asociată cu Luna de Naștere – Util să știi când vrei să faci un cadou cuiva drag ❤️

colectie-pietre-pretioase

Tu știi care este piatra lunii în care te-ai nascut si ce reprezinta ea? Întotdeauna oamenii au vrut sa afle lucruri fascinante despre pietrele prețioase. Fiecare piatra este asociată unei luni din an.

Civilizațiile antice credeau ca aceste pietre prețioase dețin puteri incredibile. Potrivit acestora, pietrele asociate lunii de naștere contribuie la creșterea norocului, a bogăției și a sanatatii. Diferite culturi istorice din întreaga lume au pareri similare despre pietrele prețioase.

In plus, pietrele prețioase denota putere. Regii le-au folosit pentru a-și arăta puterea. Cu toate acestea, pe masura ce timpul trece, părerile oamenilor se schimba.

Prin urmare, oamenii oferă pietre prețioase drept cadou unei persoane dragi. Pietrele prețioase sunt folosite adesea în bijuterii, cum ar fi inele, coliere, cercei sau bratari. Ametistul semnifica iubirea eternă, prin urmare, mulți bărbați vor oferi iubitelor lor un inel care are o astfel de piatra.

produse noi pe eleni.ro...

Alte pietre prețioase, asociate lunii de naștere au propriile lor semnificații care pot adăuga valoare vieții tale, indiferent dacă crezi sau nu în proprietățile lor mistice.

Toate pietrele stralucesc atat de frumos, incat reușesc sa atraga privirile oamenilor. Mai jos, vom analiza toate pietrele prețioase asociate lunii de naștere.

01. Piatra Lunii Ianuarie – Garnet

Garnet-bijuterii-piatra-pretioasa

Garnetul, piatra asociată lunii ianuarie, este considerată de mulți, o piatra pretioasa de culoare roșu intens. Știai ca garnetul nu doar ca se găsește în mai multe culori, dar este, de fapt un termen umbrela pentru o varietate de specii diferite de pietre prețioase?

Familia garnet este un grup destul de complex de minerale. Cele 6 specii principale sunt pirop, almandin, spessartit, grossularit, uvarovit și andradit, dar și în cadrul acestor grupuri de specii exista mai multe soiuri diferite.

În timp ce garnetul vine în mai multe culori, cel în nuanțe roșiatice este cel mai frecvent. Într-adevăr, denumirea de garnet provine de la cuvantul latin pentru rodie “granatum” datorită asemănării sale cu semintele translucide, de culoare roșu intens ale acestui fruct delicios.

Dacă nu îți place garnetul roșu, îl poți găsi și în nuanțe de verde, galben, maro, portocaliu și negru. Unele soiuri de garnet au anumite trăsături care le schimba culoarea, acestea par verzi la lumina zilei, dar roșii cand sunt privite sub lumina incandescenta.

Garnetul a fost folosit in bijuterii de mii de ani și a fost una dintre pietrele preferate ale civilizațiilor ce datează din epoca bronzului. Foarte rar poți găsi o bijuterie anglo-saxona care sa nu aibă o piatra de garnet. Și în timpul cruciadelor, garnetul a fost folosit ca talisman de protectie împotriva inamicului.
Culoarea este principalul factor care stabilește valoarea unui garnet. Garnetul roșu viu și verde strălucitor sunt cele mai ravnite. Deși garnatele tind sa fie, în general, pietre curate, unele soiuri precum spessartit și hessonit sunt mai susceptibile sa aiba incluziuni (defecte).

Uneori aceste incluziuni pot produce un efect de lumina numit asterism – facand ca pe suprafața pietrei sa apara o forma de stea care plutește. Garnetul stelar se găsește foarte greu.

Garnetul nu este o piatra rară. Măsoară 6.5-7.5 pe scara lui Mohs. Este predispus la zgarieturi și, prin urmare, nu este potrivit pentru bijuteriile purtate zi de zi.

În țările în care pietrele prețioase sunt purtate pentru proprietățile lor de vindecare, garnetul este considerat a fi o piatra ce vindeca problemele asociate cu inima și fluxul sangvin. Se spune, de asemenea, ca stimuleaza gandurile pozitive.

02. Piatra Lunii Februarie – Ametist

ametist-piatra-pretioasa-bijuterii

Vechii greci si romani credeau ca ametistul poate preveni intoxicatia, de fapt, cuvantul “ametist” înseamnă “nu bea” în greaca veche.

De la violet deschis la violet intens, nuanța frumoasă a ametistului este data de iradierea naturala a unor urme de fier in structura sa cristalina. Cu cat este mai prezent fierul, cu atat culoarea este mai profundă – și cu cat culoarea este mai profundă, cu atât ametistul este mai apreciat.

În Siberia se produce ametistul cu cea mai fină culoare, este vorba de ametistul violet intens, cu nuanțe trandafirii. Însă, culorile mai deschise de lavanda au devenit populare în ultimii ani, datorita pretului lor mic și a nuanțelor pastelate.

Gradul de duritate a ametistului este 7 pe scara lui Mohs, ceea ce înseamnă ca este o piatra destul de dura si potrivită pentru bijuteriile purtate zi de zi, cum ar fi inelele si bratarile. Desi majoritatea oamenilor cumpara bijuterii din argint cu ametist, îți recomand sa incerci și o bijuterie din aur cu ametist, daca iti doresti o bijuteri cu un aspect mai modern și mai romantic.

Vorbind despre romantism, ametistul reprezinta dragostea vesnica, asa ca bijuteriile cu ametist reprezinta un cadou potrivit pentru o femeie nascuta în luna februarie.

Fara indoiala, credinta despre proprietatile sugestive ale ametistului a fost legată de culoarea violet – culoarea vinului. Deoarece violet este, de asemenea, culoarea regalității, nu este de mirare ca ametistul a fost iubit de conducatori de-a lungul secolelor.

De la vechile cupe regale pentru băut, sculptate în întregime din ametist, pana la colierul enorm din ametist în forma de inima, purtat de ducesa de Cornwall la premiera filmului Bond, Skyfall, piatra asociată lunii februarie și-a păstrat locul în casele celor mai puternici și bogați oameni din lume.
Practica chineza Feng Shui ne invata ca, daca ametistul este plasat în colțul bogăției al casei, acesta va spori prosperitatea gospodăriei. Se crede, de asemenea, ca ametistul aduce calmul și armonia in casa.

03. Piatra Lunii Martie – Acvamarin

După cum sugerează și numele sau, acvamarinul se traduce prin “apa de mare”. Culoarea acestei pietre amintește de culoarea Marii Mediterane si s-a crezut candva ca ar putea avea grija de siguranta marinarilor care călătoresc pe ocean. Dacă o furtună s-ar abate asupra lor, marinarii ar încerca sa calmeze zeitățile oceanului aruncând un acvamarin peste bord.

Acvamarinul este un tip de beril albastru verzui. Cel mai cunoscut tip de acvamarin este cel de culoarea verde albastru profund, asemănătoare smaraldului. Spre deosebire de smarald, acvamarinul tinde să aibă o claritate excelentă, ceea ce înseamnă ca piatra arată bine indiferent de taietura.

Culoare acvamarinului este data de doua tipuri diferite de fier. Fierul feros confera pietrei o culoare albastra, in timp ce fierul feric confera pietrei o culoare mai verde.

vezi și ultimele reduceri

Acvamarinul este, de obicei, tratat termic, pentru a i se îmbunătăți claritatea și a i se indeparta o parte din culoarea verde. La fel ca în cazul celorlalte pietre prețioase, cu cat culoarea este mai închisă, cu atat piatra este mai valoroasa.

Asta nu înseamnă însă ca pietrele mai deschise la culoarea nu sunt apreciate. Ele pot arata incredibil de bine, mai ales atunci cand sunt imperecheate cu argint, platina sau aur alb.

Dacă ești un fan al bijuteriilor valoroase, atunci ar trebui sa ai în colecția ta și un acvamarin. Este ușor de tăiat, așa ca îl poți găsi într-o mulțime de forme interesante. Deoarece acvamarinul măsoară 7.5-8 pe scara de duritate a lui Mohs, este potrivit pentru bijuteriile purtate pe degete si incheieturi.

Unii cred ca acvamarinul nu doar ca poate calma marea furtunoasa, ci poate calma și emoțiile turbulente. Acesta este și motivul pentru care acvamarinul este “piatra căsătorie”.

04. Piatra lunii aprilie – Diamant

diamant-inel

Diamantul este cea mai dura substanta naturala de pe pamant si poate fi zgariat doar de un alt diamant. Civilizațiile antice credeau ca diamantele erau fulgere solidificate, așchii de stele sau lacrimi de zei, de aceea acestor pietre prețioase li s-au asociat mult timp puteri mistice.

Diamantul este un simbol al iubirii veșnice, motiv pentru care ramane cea mai populară piatra pentru inelele de logodnă – o tradiție care datează din 1477, cand arhiducele Maximilian din Austria i-a oferit Mariei de Burgundia un inel din aur cu un M bătut în diamante.

Deși probabil îți imaginezi o bijuterie strălucitoare, incolora, cand te gandesti la piatra asociată lunii aprilie, trebuie sa stii ca diamantul poate avea diferite nuanțe, inclusiv nuanțe de galben, roz, verde, albastru și chiar negru.

Diamantele colorate sunt cunoscute sub numele de “diamante fanteziste”.

Diamantele naturale sunt compuse din carbon pur și s-au format în mantaua pamantului sub presiune colosală în urma cu aproximativ 1-3 miliarde de ani. Aduse la suprafață de eruptiile vulcanice, diamantele au fost extrase pentru prima data pe scara largă în India.

Multe dintre cele mai frumoase și mai frumoase diamante din lume au fost descoperite în faimoasele mine Golconda din India: Koh-i-noor (“Muntele Luminii”); Diamantul Sperantei si Diamantul Orlov. Astăzi, diamantele sunt exploatate în 23 de tari, Rusia ocupand locul intai pe lista celor mai mari producători.

05. Piatra lunii mai – Smarald

inel-smarald

Numele smarald provine din vechiul cuvant francez “esmeraud”, care la randul sau provine din grecescul “smaragdos” care înseamnă “piatra verde”. Dar opiniile gemologilor diferă cu privire la nuanțele particulare de verde ale unui smarald adevărat.

Smaraldul face parte din familia Beril, care include multe alte prețioase frumoase, cum ar fi acvamarinul și morganitul. Dar doar berilul de un verde albastrui puternic este considerat smarald. Nu prea albastru, totuși! Orice piatra de culoare verde mai deschis este clasificata ca beril verde, o piatra pretioasa destul de mica, dar mai puțin costisitoare.

Cele mai căutate smaralde sunt exploatate în Columbia. Smaraldele columbiene contin urme de crom, care confera pietrelor o culoare verde pură. Brazilia și Zambia sunt următoarele pe lista, iar de data aceasta elementele vanadiu și fier dau naștere culorilor smaraldelor din aceste tari.

Smaraldele naturale au aproape întotdeauna incluziuni, deci ar trebui să-ți trezească suspiciuni un smarald natural care pare impecabil. Cel mai frecvent tratament pentru smarald este ungerea, care reduce aspectul fisurilor de la suprafață.

Verdele profund al unui smarald este considerat a fi odihnitor pentru minte și corp. Vechii egipteni credeau ca smaraldele sporeau fertilitatea și, ca simbol al nașterii și renașterii, bijuteriile de smarald erau purtate adesea de morți pentru a le ușura călătoria în viața de apoi.

06. Pietrele lunii iunie – Perla și Alexandritul

Lunii iunie îi sunt asociate doua pietre prețioase, perla și alexandritul. Alexandritul este o piatra pretioasa organică – o descriere care se aplica pietrelor prețioase produse de un organism viu.

Perla

perla

Asociate cu puritatea și frumusețea, perlele sunt un cadou traditional pentru o mireasă în ziua nunții sale. Ele sunt asociate adesea cu luna. Vechii chinezi credeau ca perlele se formează în capul unui balaur, iar vechii greci credeau ca sunt lacrimile zeilor.

Perlele se formează în corpurile molustelor de apa dulce si sarata, cum ar fi stridiile, scoicile si midiile, atunci cand un mic fir de nisip intra prin cochilia creaturii.

Pentru a se proteja, molusca creeaza mai intai un strat de celule în jurul oaspetelui nepoftit și apoi secretă o substanță numită sidef, care se acumulează și se intareste în straturi în jurul lor, formând în cele din urmă o frumoasă perla.

Forma și nuanta perlei sunt date de tipul de molusca și de condițiile în care se formează. Fermierii de perle pot încerca, în continuare sa influenteze culoarea unei perle, schimband aceste condiții, dar, în cele din urma, fiecare perla va fi unică.

De aceea, un colier din perle naturale, perfect sferice, de culoare si marime asemanatoare este foarte scump. Majoritatea perlelor dintr-un colier sau dintr-o pereche de cercei sunt vopsite pentru a avea o culoarea potrivită.

Exista patru tipuri principale de perle. Perlele de apa dulce sunt cele mai accesibile. Perlele Akoya sunt perle albe, rotunde și sunt cultivate în largul coastei Japoniei. Perlele tahitiene sunt perle mari, închise la culoare si provin din Polinezia Franceza. Perlele din Marea Sudului sunt printre cele mai mari și mai valoroase din lume.

Alexandritul

Alexandritul este unul dintre “pietrele fenomenale” care afișează fenomene optice neobisnuite. Aceasta piatra de naștere a lunii iunie are un efect optic uimitor. Ca urmare a modului în care absoarbe lumina, alexandritul va părea roșu sub lumina incandescenta, dar verde în lumina zilei sau în lumina fluorescenta.

Este alegerea perfectă pentru oricine nu se poate decide sa aleagă între rubin și smarald. Alexandritul nu este singura piatra pretioasa care își schimba culoarea, dar este cea cu diferenta de culoarea cea mai izbitoare.

Se pare că schimbarea culorii în diferite condiții de iluminare nu este singurul fenomen optic al alexandritului. Piatra de nastere a lunii iunie este, de asemenea, pleochroica, ceea ce inseamna ca afișează culori diferite atunci cand este privită din direcții diferite – verde, portocaliu și violet roșcat.

Alexandritul despre care se spune ca a fost numit după tarul Alexandru al II-lea, este o varietate rară de crisoberil și a fost descoperit pentru prima data în Munții Ural din Rusia. Acum este exploatat în Sri Lanka, Africa de Este și Brazilia, dar pietrele prețioase rusești sunt cele mai apreciate pentru calitatea lor și chiar mai mult pentru raritatea lor. Minele rusești însă au fost epuizate.

Mulți cred ca alexandritul aduce noroc și sănătate purtătorului.

07. Piatra lunii iulie – Rubin

cercei-rubin

Numele rubin provine din latinescul “rubeus” care înseamnă “roșu”. Asocierea culorii roșii cu caldura și focul ar putea fi motivul pentru care rubinul a ajuns sa simbolizeze iubirea, pasiunea și puterea. De fapt, se credea ca rubinul are o culoare atat de roșie incat poate face apa sa fiarba, iar ceara sa se topeasca.

Se crede ca piatra asociată lunii iulie are proprietati vindecatoare. Pe vremuri rubinele erau folosite pentru a calma inflamatia, iar femeile în vârstă își frecau rubinul de piele, în speranta ca vor redeveni tinere. Astăzi, mulți dintre cei care folosesc pietrele prețioase pentru proprietățile lor vindecatoare, cred ca rubinul stimulează energia, pozitivitatea și senzualitatea.

Rubinul este, de asemenea, utilizat în multe tari pentru a ajuta la reglarea tulburarilor sangvine.

Rubinul nu este apreciat doar pentru nuanta sa rosie impresionantă, ci și pentru capacitatea excelentă de a rezista la zgarieturi – măsoară 9 pe scara de duritate Mohs, deci este potrivit pentru bijuteriile ce sunt purtate zi de zi, cum ar fi inelul de logodna.

Fiind atat de dur, rubinul este, de asemenea, folosit la aplicații tehnologice, cum ar fi mecanismele de ceas, instrumentele medicale și laserele.

S-ar putea sa fii surprins sa afli ca piatra asociată lunii iulie are o “sora geamana”. Deși sunt clasificate ca doua pietre prețioase separate, rubinul si safirul au aceeași structura chimica. Ambele sunt soiuri de corindon mineral, dar prezenta cromului face ca rubinul sa fie roșu.

Pur și simplu, dacă corindonul este rosu, este numit rubin, iar dacă are orice alta culoare, este numit safir.

Cele mai cunoscute rubine se găsesc în cantități din ce în ce mai mici în Myanmar. Aceste pietre sunt apreciate pentru culoarea lor – un roșu strălucitor, denumit “sange de porumbel”.

Unele rubine, numite “rubine stelare” prezinta un frumos efect optic numit asterism. Cand privesti un astfel de rubin, ai impresia ca o stea cu șase raze plutește pe suprafața pietrei. Astfel de pietre sunt extrem de rare și foarte costisitoare.

08. Piatra Lunii August – Peridot

Peridot-august

Peridotul nu este la fel de cunoscut ca majoritatea pietrelor prețioase, chiar dacă este piatra asociată lunii august, dar și piatra care se ofera la aniversarea a 15 ani de căsătorie. Aceasta piatra pretioasa verde merită sa fie mai faimoasa. Numele peridot provine din cuvantul arab “faridat” care înseamnă “piatra pretioasa”. O varietate de olivina, frumosul peridot verde este unul dintre puținele pietre pretioase care apar într-o singura culoare.

Nuanța precisă depinde de cantitatea de fier prezenta in structura cristalina, si poate varia de la o nuanță strălucitoare, o nuanță citrica de verde profund, sau o nuanță mai ierboasa. Format în adâncimea subteranului, peridotul este adus la suprafața pamantului în timpul eruptiilor vulcanice. Din aceasta cauza, piatra peridot este asociată cu Pele, zeita vulcanilor din Hawaii.

Cristalele de peridot se găsesc sub forma de noduli (mase de cristale, solide, rotunde) sau sub forma de vene din roci magmatice, cum ar fi bazaltul. Oamenii de știință au descoperit peridotul chiar și în probele minerale colectate de sondele spațiale din apropierea soarelui. Din acest motiv piatra lunii August este uneori numita piatra pretioasa extraterestra, fiind cadoul perfect pentru fanii SF-ului.

Iubit de egipteni, peridotul a fost descoperit pentru prima data pe insula egipteana Zagbarad (cunoscută in antichitatate ca Topazios) și este menționat atat în Biblie, cât și în scrierile istoricului roman Plinius cel Batran. Peridotul este extras, de asemenea, din Myanmar, USA, China, Africa și Australia, însă cele mai fine exemplare se găsesc la granița Pakistanului și Afganistanului.

În anii 1900, un depozit enorm a fost găsit într-un pas montan din Pakistan, la 4000 de metri deasupra nivelului marii – atat de sus incat exploatarea poate avea loc doar în lunile de vară. Peridotul din aceste mine este adesea vandut ca “peridot din Kashmir” pentru a indica faptul ca are o calitate atat de fina ca cea a safirelor din Kashmir.

Claritatea sa face din peridot o bijuterie strălucitoare – perfecta pentru petreceri si ocazii speciale. Probabil și datorită claritatii sale, s-a crezut mult timp ca peridotul poate alunga cosmarurile. Se considera ca un cadru de aur imbunatateste aceasta proprietate. Plinius cel Batran recomanda purtarea peridotului pe brațul drept, pentru ca efectul sa fie și mai puternic. Peridotul este, de asemenea, considerat de unii ca fiind eficient pentru afectiunile ficatului, inimii, plamanilor si splinei.

Cum să porți bijuteriile cu peridot pentru a arăta fabulos

Peridotul este apreciat pentru nuanta sa verde. De la un verde galben pal pana la un verde masliniu profund, bijuteriile cu peridot vor da culoare oricarei tinute. Dacă iubesti peridotul și vrei să-l adaugi în cutia de bijuterii, tine cont de sfaturile noastre.

Cu o bijuterie cu peridot, poți face ca orice tinuta sa arate fabulos. Dacă ai multe haine în nuanțe neutre, cum ar fi alb, bej, negru sau bleumarin, o bijuterie cu peridot va da o noua viata culorile de baza. Dar nu exagera! Poarta maximum două bijuterii, cum ar fi un inel de argint cu peridot sau o pereche de cercei din argint cu peridot.

Culoarea verde a peridotului simbolizeaza viata – frunzele de primavara, tulpina florilor, iarba etc. De aceea, peridotul este perfect pentru a crea un aspect pamantesc. Asociază peridotul cu tonuri de pamant, cum ar fi maro, și motive florale sau animale, cum ar fi o floare sau o broască. Tu știi care este piatra asociată lunii august? Desigur, peridotul. Dacă ești născută în luna august poartă un inel cu peridot verde, un colier cu peridot sau o pereche de cercei pentru a arăta minunat în fiecare zi.

Bineînțeles, nu trebuie neapărat sa te naști în luna august pentru a purta o bijuterie cu peridot. Însă dacă vrei sa respecți tradiția, poți purta bijuteriile cu peridot doar în luna august. Dacă vrei sa ieși și mai mult în evidenta, combina peridotul cu alte pietre prețioase colorate. Optează pentru o bratara tennis cu peridot, ametist si topaz albastru.

Deci înainte peridotul era oferit cadou, în mod tradițional, la aniversarea a 16 ani de căsătorie, mulți bărbați aleg acum sa isi ceara partenerele in casatorie cu un inel de logodna cu peridot. Inelul de logodna cu peridot simbolizeaza iubirea și loialitatea. Vechii egipteni considerau ca peridotul era bijuteria soarelui. “Chrysolite”, un cuvânt german mai vechi, era folosit pentru a descrie aceasta piatra, înainte de a primi denumirea de peridot.

Piatra lunii august, peridotul, este disponibil doar într-o singura culoare – verde. Istoricii sunt acum convinși ca unele, dacă nu chiar toate, smaraldele pe care le-a purtat Cleopatra, nu erau, de fapt, smaralde, ci pietre de peridot de culoare verde intens din Egipt. Peridotul verde strălucitor, arată minunat, atunci cand este amplasat într-o bijuterie din aur sau argint. Atunci cand privesti printr-o piatra de peridot, lucrurile par duble.

Culoarea verde a peridotului este dată de cantitatea de fier prezenta în ea. Cu cat verdele este mai profund, cu atat cantitatea de fier din peridot este mai mica.

Principalele surse de peridot sunt in Arizona, Mexic, Oregon, Norvegia, Pakistan, Rusia si Sri Lanka. Insulele Canare, China, Brazilia, Norvegia, Hawaii, Australia, Egipt si Africa de Sud. Aici se gasesc pietre de peridot de cea mai buna calitate.

Îngrijirea bijuteriilor cu peridot

Peridotul, deși este relativ dur (6.5-7 pe scara Mohs) nu trebuie purtat zilnic. Pentru a curata bijuteriile cu peridot, folosește apa caldă și săpun. Protejează piatra de zgarieturi sau instrumente ascuțite care o pot sfarama.

Evita schimbările mari de temperatura și depozitează piatra de peridot într-un saculet sau intr-un compartiment separat din cutia de bijuterii, astfel incat sa nu se atingă de alte bijuterii.

09. Piatra Lunii Septembrie – Safir

safir-septembrie

Piatra pretioasa asociata lunii septembrie este safirul. Cuvantul safir provine din greaca veche “sappheiros” care inseamna “albastru”, care la randul sau provine dintr-un cuvânt ebraic care înseamnă “bijuterie prețioasă” și posibil dintr-un cuvânt sanscrit care înseamnă “de culoare închisă”.

Probabil ca atunci cand cineva spune “safir” te gandesti la o piatra pretioasa albastra, dar știai ca safirele apar in multe culori diferite? Safirul poate avea culoarea albastru, verde, roz, galben, portocaliu, violet, negru sau poate fi incolor. Sigur vei găsi un safir care sa se potrivească cu ținuta ta preferată.

Piatra asociată lunii septembrie nu este disponibilă în culoare roșie și asta pentru ca, safirele rosii sunt de fapt…rubine. Atat safirul, cat și rubinul sunt soiuri ale corindonului mineral și toate culorile corindonului sunt date de diferite elemente chimice din interior.

De exemplu, titanul și fierul din corindon dau naștere unui safir albastru intens, iar urme de vanadiu produc safire de o nuanță purpurie.

Dupa safirele albaste, safirele padparadscha sunt cele mai apreciate safire. Padparadascha înseamnă “floare de lotus” in sinhaleza, una dintre limbile native din Sri Lanka și a fost numită așa pentru ca bijuteria are aceeași culoare superbă roz-somon ca floarea de lotus.

Corindonul este al doilea cel mai dur mineral, după diamant – 9 pe scara de duritate Mohs – ceea ce îl face o alegere excelentă pentru un inel care este predispus la lovituri si zgarieturi.

Dacă ai ales safirul pentru inelul de logodnă, ai făcut o alegere foarte buna. Ducesa de Cambridge, Kate Middleton, poarta inelul de logodna care i-a apartinut odinioara Dianei, Printesa de Wales – un safir albastru de 12 carate, înconjurat de diamante.

Safirul simbolizeaza fidelitatea și sinceritatea deci ai toate motivele să-i oferi partenerei tale un inel de logodna cu aceasta piatra pretioasa.

Safirul poate apărea ca o piatra pretioasa fenomenală – o piatra pretioasa care afișează anumite efecte optice. Un safir cu asterism (asa-numitul “safir stelar”) va părea că are o stea cu șase raze ce plutește deasupra sa; un safir de culoare schimbătoare, va avea o alta culoarea cand va fi privin în condiții de iluminare diferite, iar un safir bicolor va afișa doua culori, indiferent de sursa de lumina.

Safirul nu este doar piatra asociata lunii august, ci și piatra care se oferă cadou la aniversarea a 45 de ani de căsătorie.

Unii practicanți ai terapiilor alternative folosesc safirul pentru a întări sistemul imunitar și a conferi întelepciune pacienților.

10. Piatrele Lunii Octombrie – Opal si Turmalina

opal-octombrie

Cei născuți în luna octombrie sunt foarte norocoși pentru că au nu una, ci doua pietre pretioase – opal si turmalina. Pietrele asociate lunii octombrie au o compozitia chimica foarte diferită, dar totuși au ceva în comun – ambele sunt pietrele curcubeului din mitologia, poveștile populare și tradițiile multor culturi.

Nu este greu de înțeles de ce, deoarece opalul si turmalina se găsesc într-o mulțime de culori diferite.

Lănțișor din argint 925 cu pandantiv Opal

Opal

Cum poți descrie frumusețea unui opal? Istoricul roman Plinius cel Batran avea aceeași problema acum doua mii de ani, scriind că “dintre toate pietrele pretioase, opalul este cel mai greu de descris, deoarece afișează simultan focul pătrunzător al rubinului, strălucirea violet a ametistului și verdele marin al smaraldului. Toate se amestecă împreuna si stralucesc intr-un mod incredibil.”

Fiecare opal este diferit și chiar și modelele și culorile individuale ale fiecărei pietre se schimba in functie de lumina si unghiul de vizualizare.

Se spune adesea ca opalul te alege pe tine, nu tu pe el.

Colier din argint Opal Fire Snow

Au fost făcute multe cercetări despre formarea opalului. Nu exista dovezi certe sau concludente cu privire la modul în care se formează opalul. Toate sunt teorii și există o mulțime de presupuneri. Nimeni nu poate dovedi exact de ce sau cum s-a format opalul.

Marea majoritate a pietrelor prețioase de opal din lume sunt exploatate din Australia și, dintre toate localitatile miniere de opal, Lightning Ridge este probabil cea mai faimoasa. De aici se extrage ravnitul “opal negru” – o piatra cu o culoare de baza închisă, care subliniază frumos modelele multicolore din interior.

Strălucirea acestor sclipiri de culoare determina valoarea unui opal. În general, un opal care afișează multe culori diferite este mai apreciat decat un opal care afișează doar una sau doua culori.

Nu este deloc surprinzător faptul ca aspectul mistic al opalului este asociat cu unele legende incredibile. Piatra lunii octombrie a fost asociată mii de ani cu norocul, profetia și protectia împotriva răului, dar se crede, de asemenea, ca a fost o piatra folosită de vrăjitoare.

Turmalina

Turmalina și-a primit numele de la o expresie sinhaleza “tura mali”, care înseamnă “piatra cu un amestec de culori”. Prezenta diferitelor elemente în compoziția turmalinei produce numeroase variații de culoare.

O turmalina bogată în fier va fi neagră, maro închis, iar una bogată în magneziu va avea o culoare maro deschis până la galben. Dacă turmalina contine litiu, atunci poate avea aproape orice culoare.

Multe turmaline au mai mult decat o singura culoare intr-o piatra. Turmalina pepene verde este cea mai cunoscută dintre aceste soiuri și, după cum sugerează și numele, apare în straturi verzi și roz care arată foarte bine.

Dacă culoarea nu este suficientă pentru a-ti stimula interesul, proprietățile optice ale turmalinei sigur o vor face. Unele turmaline par să-și schimbe culoarea sub diferite surse de lumina.

Sa nu uităm nici de proprietățile chimice interesante ale turmalinei. Celebrul critic de arta din secolul al XIX-lea, John Ruskin, a descris odata compozitia chimica a turmalinei ca fiind “mai degrabă o reteta prescrisa de medic decât o compoziție pentru un mineral de renume”.

Botanistul suedez Carl Von Linne a descris turmalina ca piatra “electrică”, deoarece dobândește o sarcina electrica atunci cand este frecata, atragand particule mici precum praful.

Turmalina are și multe utilizări tradiționale. Considerată de mult o piatra utila celor din industriile creative, turmalina este un cadou minunat pentru un autor, artist sau designer. Se crede, de asemenea, că turmalina are proprietati vindecatoare.

S-a crezut candva ca turmalina avea puterea de a induce somnul la pacienții febrili.

11. Piatra Lunii Noiembrie – Topaz

topaz-albastru-noiembrie

Fiind o piatra incolora, dar avand si nuanțe de roz, violet, galben, maro, portocaliu, verde și albastru, topazul este alocromatic. Alocromatic înseamnă că variațiile de culoare sunt cauzate de impurități sau defecte ale structurii chimice ale pietrei.

Topazul este, de asemenea, pleochroic, ceea ce înseamnă că va afișa culori diferite atunci cand structura sa cristalina va fi privită din unghiuri diferite. Acest pleochroism este valabil, mai ales, pentru topazul în nuanțe ce variază de la roz la roșu.

Cercei din argint cu Swarovski Light Topaz

Topazul imperial este cel mai scump, cand vine vorba de culoare. Aceasta piatra are o culoare de whisky cu indicii de roz și este acum exploatat din Brazilia, dar inițial a fost exploatat din Munții Ural din Rusia.

Topazul imperial era atat de apreciat incat doar membrii familiei regale rusești aveau voie sa-l dețină.

Anticii credeau ca topazul și peridotul sunt aceleași pietre, abia la începutul secolului al XVIII-lea au reușit sa le diferentieze.

Pe langa faptul ca este o piatra asociată lunii noiembrie, topazul este, de asemenea, utilizat pentru a ameliora multe boli mentale și fizice. Cand era purtat pe un colier, se credea ca aduce înțelepciune și alunga depresia.

Vechii greci au crezut ca ar putea crește puterea pe campul de lupta, ar putea detecta otrava și chiar l-ar putea transforma pe purtător într-o persoana invizibilă. Amestecat cu vin, topazul a fost considerat un remediu pentru arsuri, hemoragii, insomnie și dificultăți respiratorii – perfect pentru tusea și răceala din timpul iernii.

12. Piatra Lunii Decembrie – Tanzanit

bijuterii-Tanzanit-decembrie

Deși tanzanitul este pur și simplu o forma de zoisit albastru, s-a considerat ca numele sau era mult prea banal pentru o frumusețe atât de strălucitoare. Tiffany & Co, care deținea minele, avea nevoie de un nume mai puternic pentru a capta imaginatia consumatorului. Așa s-a nascut tanzanit – numit după Tanzania, tara africana care detine singura sursa cunoscuta din lume de tanzanit de calitate.

Descoperit de tribul Masai în 1967, tanzanitul este o bijuterie foarte tanara din punct de vedere comercial. Cu toate acestea, are un succes spectaculos și este acum cea mai populară piatra albastra, după safir.

Tanzanitul apare în diferite nuanțe de albastru, de la albastru violet intens la o nuanță mult mai deschisa.

Majoritatea tanzanitelor de pe piața au fost tratate termic pentru a se obține aceasta culoare puternica. O piatra albastra naturala este foarte scumpa.

Culoarea să fascinantă nu este singurul lucru care face piatra sa fie atat de speciala. Cand gemologii numesc o piatra pretioasa “fenomenală” înseamnă că acea piatra are proprietăți optice interesante.

Tanzanitul este pleochroic, ceea ce inseamna ca structura sa cristalina prezinta culori diferite in funcție de unghiul din care este privit.

Avand un scor de duritate de 6.5 pe scara Mohs, tanzanitul nu este o piatra pentru inelele si bratarile purtate zi de zi, ci este mai potrivit pentru bijuteriile de ocazie sau cerceii si colierele care nu sunt supuse loviturilor și zgârieturilor.

Ar trebui sa depozitezi întotdeauna fiecare bijuterie cu piatra prețioasă în propria cutie. Tanzanitul este ușor de zgariat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *