Bijuteriile Placate cu Rodiu – Merită? Care Sunt Beneficiile și Avantajele?

bijuterii-argint-placate-rodiu

Rodiul joacă un rol important în finisarea și durabilitatea bijuteriilor. Placarea cu rodiu ajuta la imbunatatirea strălucirii metalelor prețioase populare cum ar fi argintul și aurul alb. În plus, pe langa protectia suplimentara, acesta netezeste și oferă un finisaj strălucitor materialelor folosite la crearea bijuteriilor. Haideti, in continuare să aflăm mai multe despre rodiu, efectul acestuia supra bijuteriilor din argint (și nu numai).

Ce este rodiul?

Rodiul este un element ce face parte familia platinei. Este folosit in bijuterii, la placarea metalelor și adăugarea unui strat de protectie. Rodiul este mult mai dur decat aurul, fiind un material de protectie durabil pentru placarea metalelor.

De asemenea, rodiul este un material rar, de aceea este de aproximativ 10-25 de ori mai scump. Acestea fiind spuse, rodiul poate proteja bijuteriile prețioase.

Rodiul are o nuanță argintie și este rezistent la coroziune și slefuire. Atunci cand este folosit la placarea bijuteriilor, le poate proteja, facandu-le sa devină mai puternice și mai rezistente.

În esența, placarea cu rodiu poate crește durata de viata a bijuteriilor.

bijuterii-rodiu

Ar trebui sa-ti plachezi bijuteriile cu rodiu?

Placarea cu rodiu adaugă un luciu atractiv și o strălucire deosebita bijuteriilor. De asemenea, mărește durata de viata a bijuteriilor, facandu-le mai rezistente la zgarieturi si pete.

Placarea cu rodiu se face, în special, pentru bijuteriile din metale argintii, precum cele din argint și aur alb.

Sa vedem cum funcționează placarea cu rodiu și cu ce tipuri de bijuterii este compatibila.

  • Grosime – grosimea placarii cu rodiu este, de cele mai multe ori, de 7.5-10 microni. Placarea cu rodiu nu trebuie sa aibă o grosime prea mare, pentru ca se poate sparge. În schimb, dacă este prea subțire, bijuteriile în sine se pot decolora.
  • Argint – argintul sterlin se poate innegri în timp. În schimb, argintul placat cu rodiu poate ajuta la păstrarea strălucirii metalului și la protejarea acestuia împotriva murdăriei.
  • Siguranța pietrelor prețioase – placarea cu rodiu funcționează bine în cazul pietrelor prețioase, cum ar fi diamantele, rubinele si safirele. Cu toate acestea, pietrele mai moi, precum perlele și opalul pot fi deteriorate în timpul procesului de placare cu rodiu.

Bijuteria mea este placata cu rodiu?

Dacă ai inele din aur alb în colecția ta de bijuterii, trebuie sa stii ca acestea sunt placate cu rodiu, deoarece culoarea naturala a aurului este galben. Așadar, dacă ai o bijuerie din aur are culoare alba (cum ar fi cele din aur alb), e foarte probabil ca aceasta sa fie placata cu rodiu, deoarece, dupa cum spuneam mai sus, aurul are o culoare naturala galbena. Totusi, bijutierii ar trebui sa iti spuna daca o bijuterie a fost sau nu supusa unui astfel de proces.

Bijuteriile placate cu rodiu sunt hipoalergenice. Asta înseamnă ca nu trebuie să-ți faci griji ca te vei confrunta cu vreo reacție alergica.

De cele mai multe ori, reacțiile cutanate apar din cauza nichelului.

Cum funcționează placarea cu rodiu?

Înainte de a-ti placa bijuteriile cu rodiu trebuie sa le cureti bine. Trebuie sa te asiguri ca toata murdaria și particulele sunt îndepărtate, altfel placarea nu va rezista. Exista cateva optiuni pe care le poți folosi pentru a oferi bijuteriilor o curatare temeinica: curatare cu aburi sau apa distilata.

Procesul de placare implica scufundarea bijuteriei într-o soluție de rodiu. Durata placarii cu rodiu depinde, în cele din urma, de uzură. Placarea cu rodiu se poate uza în timp. Este posibil sa fii nevoit sa iti plachezi bijuteriile în fiecare an.

Cum sa prelungesti durata de viata a bijuteriilor placate cu rodiu?

Placarea cu rodiu necesita puțină întreținere pentru a-si mentine luciul strălucitor. Iată cateva sfaturi despre cum poți prelungi durata de viata a bijuteriilor placate cu rodiu:

  • Da-ti jos bijuteriile placate cu rodiu atunci cand te speli pe maini, deoarece prin frecare, bijuteriile se pot uza mai rapid.
  • Folosește sapunuri si lotiuni fără parfum, deoarece substantele chimice si parfumurile pot uza bijuteriile placate cu rodiu.
  • Nu inota in piscină cu bijuterii placate cu rodiu, deoarece clorul le poate distruge.

Cat costa placarea cu rodiu?

Costul placarii cu rodiu depinde de bijuterii. Cu toate acestea, materialul în sine este un metal prețios care poate mari costul serviciului. Atunci cand investesti in placarea cu rodiu, iti protejezi bijuteriile și le prelungesti durata de viata.

Orice bijuterie de înaltă calitate trebuie intretinuta, curatata si lustruita. Pe masura ce bijuteriile sunt purtate, acestea se zgarie. Placarea cu rodiu adaugă un strat suplimentar de luciu si protectie pentru a menține bijuteriile la fel de superbe ca in prima zi în care au fost cumparate.

Aurul alb este o alternativa uimitoare, elegantă și strălucitoare pentru alte metale, cum ar fi aurul galben si platina. Bijuteriile din aur alb au devenit populare in anii 1920.

Aurul alb este adesea folosit la crearea inelelor de logodna. Deoarece aspectul sau alb strălucitor este una dintre cele mai atrăgătoare caracteristice ale acestui metal, inelul de logodnă din aur alb trebuie ingrijit cu atentie pentru a-si păstra aspectul plăcut.

Pentru ca are tendința de a-și pierde strălucirea, acest metal trebuie replacat, în mod regulat, cu rodiu. Mai jos îți voi face o scurta prezentare a procesului de replacare cu rodiu.

De ce aurul alb trebuie sa fie placat cu rodiu?

Aurul alb este, in mod natural, un metal foarte moale. Astfel, atunci cand este folosit la crearea de bijuterii, este combinat cu cel puțin un alt metal alb. Metalele utilizate includ nichel, magneziu sau paladiu.

Din aceasta cauza, tonurile în culoarea metalului pot varia ușor. Totul depinde de metalul cu care autorul a combinat. In timp, bijuteria din aur alb se poate decolora. Inelele (de logodna sau verighetele) trebuie replaced frecvent deoarece intra adesea în contact cu diferite substanțe dure.

Procesul de placare cu rodiu

Placarea cu rodiu nu se poate face acasă. Dacă simți ca inelul tău trebuie sa fie replacat, atunci mergi la un magazin de bijuterii și vorbește cu un bijutier. Acesta se va putea ocupa de replicarea bijuteriei.

Iată ce se intampla în timpul procesului de replacare cu rodiu:

Bijuteria este curățată în mod profesional (lustruita, apoi introduse în aparatul cu ultrasunete, clatita in apa distilată, apoi curățata cu aburi). Este esențial ca aurul alb sa fie curat, înainte de a fi replacat cu rodiu, pentru a obține rezultate maxime.

Trei soluții sunt pregatite în cupe din metal:

  • Apa distilata cu doua lingurite de “pudra electro” și un anod de oțel inoxidabil
  • Apa distilata cu “pudra activatoare”
  • Apa distilata cu rodiu si un anod de titan platinat

De asemenea, va mai fi nevoie de o cupa din metal cu apa distilata pentru clatire.

După ce au fost pregatite toate soluțiile, tehnicianul va porni redresorul la 6 volti. Soluția cu “pudra electro” și soluția de rodiu vor fi incalzite la 100 grade.

Conductorul pozitiv al redresorului va fi plasat pe anodul din oțel inoxidabil. Conductorul negativ va fi atașat la o sarma, de care va fi agatat inelul.

 

Apoi inelul va fi pus în soluția cu “pudra electro” și va fi agitat timp de 2 minute. Apoi va fi scos din aceasta solutie și clatit in apa distilata.

Se pune apoi inelul în soluția cu “pudra activatoare” timp de 30 de secunde si se clateste din nou. În acest timp, redresorul trebuie reglat la 3 volți, iar conectorul pozitiv trebuie atașat la soluția de titan platinat.

Inelul se introduce în soluția de titan platinat pentru 30 de secunde, după care este scos. Acum inelul este placat cu rodiu.

Mulți oameni se întreabă cât de des trebuie repetat acest proces. Ca regula generala, inelele din aur ar trebui replacate cu rodiu o data pe an. Totuși, totul depinde de cât de des este purtată bijuteria și de elementele cu care vine în contact.

De exemplu, dacă folosești frecvent crema hidratanta, parfumuri sau produse cosmetice, inelul se poate decolora mai rapid.

Despre placarea bijuteriilor cu rodiu

Rodiul este un metal pretios din familia platinei. Acesta se face pentru a adauga un strat protector pentru bijuteriile tale valoroase, ajutand la protejarea materialelor din care snut facute. Este foarte comun ca bijuteriile placate cu rodiu as fie din aur alb dar in ultimul timp a inceput sa se foloseasca acest proces si la cele din argint sau alte materiale.

Care sunt beneficiile?

Exista multe avantaje ale placarii bijuteriilor cu rodiu. In primul rand, creste stralucirea, luciul si durabilitatea acestora. Mai mult de atat, le face mai rezistente la zgarieturi iar in cazul bijuteriilor din argint, le face mai putin predispuse la pete.

Un alt beneficiu cunoscut este faptul ca face anumite bijuterii hipoalergenice. Motivul este pentru ca nu contine nichel, un metal cunoscut pentru faptul ca provoaca adesea alergii.

Cat tine placajul din rodiu pe bijuterii?

Avand in vedere ca vorbim doar de un placaj, care este un strat subtire, acesta cu timpul va disparea. Cu toate astea, sunt multi factori care pot afecta cat va dura placajul de rodiu. In functie de cat de mult porti aceasta bijtuerie, placajul poate sa cada in cativa ani de la utilizare.

Totusi, nu e un motiv de ingrijoare deoarece poti merge la un bijutier pentru reaplicarea unui strat uniform de rodiu.

Cat de gros ar trebui sa fie placajul de rodiu de pe bijuterii?

Grosimea ideala este intre 0.75 si 1.0 microni. Cu toate ca acesta poate parea extrem de subtire, se considera a fi suficient de gros chiar si pentru bijuteriile cum ar fi inelele care sunt purtate foarte des.

Pentru alte bijuterii cum ra fi cercei su pandantive care nu intra la fel de mult in contact cu pielea, stratul poate fi chiar mai subtire, fiind potrivit un strat intre 0.1 si 0.5 microni.

Daca placajul de rodiu este pre agros, acesta se poate crapa datorita fragilitatii acestui element. Daca, pe de alta parte, este prea subtire, poate face bijuteria sa para decolorata. Bijuterii trebuie sa se asigura ca au pus un placaj de grosimea ideala.

Ce bijuterii pot fi placate cu rodiu?

Placajul cu rodiu poate fi folosit pe mai multe tipuri de bijuterii. de exemplu, poate fi folosit pe bijuteriile din aur galben pentru a schimba culoarea acestora in alb. Cu toate astea, tine cont de faptul ca pe masura ce placajul de desprinde, culoarea galbena poate incepe sa se vada. Acest lucru va face bijuteria sa nu aiba un aspect la fel de placut.

De asemenea, si bijuteriile din argint 925 pot fi placate cu rodiu, cu toate ca acesta nu ii va schimba culoarea deoarece argintul deja are culoarea alba. Cu toate astea, tinde sa se pateze in timp. Pentru a preveni aparitia petelor, placajul de rodiu asigura ca bijuteria va ramane stralucitoare si fara pete pentru mult timp.

Cu toate astea, pe masura ce placajul dispare, argintulva incepe sa iasa la suprafata, dar nu va fi la fel de vizibil ca un cazul aurului. E posibil sa se observe pete pe sectunile expuse dar acestea pot fi lustruite acasa.

Sunt bijuteriile placate cu rodiu sigure de purtat?

Da, deoarece rodiul este hipoalergenic si nu va avea reactii secundare atnuci cand il porti. Motivul este faptul ca rodiul nu contie alergeni cum contine nichelul, de exemplu. De fapt, daca ai o bijuterie care iti provoaca alergii atunci cand o porti, poti sa mergi la bijutier pentru a o placa cu rodiu. Acest lucru este posibil sa o faca hipoalergenica si sa o poti purta.

Totusi, tine cont de faptul ca cu tote ca rodiul nu provoaca iritatii sau ecseme, aurul alb adesea contine un nichel in aliajul sau. Pe masura ce placajul de rodiu dispare, iti poti expune pielea la nichel si la alergiile acestuia fara sa iti dai seama, deoarece poate fi greu de facut obsrevat atunci cand stratul de rodiu a disparut.

Poate placajul de rodiu sa afecteze pietrele pretioase?

Depinde de piatra. Unele pietre pretioase mai moi cum ar fi peridotul, perlele, opalul, turcoazul, coralul, rubinul si smaraldul pot fi afectate de acest proces. Aceste pietre pretioase si multe altele nu reactioneaza bine impreuna cu acidul sulfuric si caldura din procesul de electroplacare, astfel ca suprafata lor poate fi afectata.

Diamantele si alte pietre pretioase puternice cum ar fi safirul sau rubinele pot fi suficient de puternice pentru a rezista procesului de placate cu rodiu. Totusi, pentru a te asigura vorbeste cu bijutierul. De cele mai multe ori, nu trebuiesc scoase pentru placarea bijuteriei.

Cum poti face ca placajul cu rodiu sa tina mai mult?

Placajul cu rodiu poate disparea dupa o perioada, dar sunt cativa pasi prin care il poti face as tia mai mult:

  • Evita frecarea placajului de rodiu cu inelele. De exemplu, spalarea constanta pe maini poate duce la indepartarea acestui placaj mai repede.
  • Evita expunerea bijuteriilor la chimicale puternice. Scoate mereu bijuteriile atunci cand folosesti chimicale puternice sau foloseste manusi de cauciuc pentru a proteja inelele de pe deget.
  • Scoate bijuteriile atunci cand inoti in piscina, deoarece apa ce contine clor poate fi periculoasa pentru placajul din rodiu
  • Parfumurile si alte cosmetice pot afecta placajul. Evitale si sterge orice urma de parfum sau cosmetice daca au intrat in contact cu bijuteriile tale

cum-se-placheaza-bijuteriile-cu-rodiu

 

Placarea cu rodiu poate costa cateva sute de lei, in functie de marimea bijuteriei si de stratul necesar. De asemenea, experienta bijutierului si calitatea rodiului de asemenea pot face diferenta. Problema pe care o au multe persoane cu placajul din rodiu este faptul ca, cu toate ca nu costa foarte mult, costul acestuia poate creste in timp, valorand chiar mai mult decat bijuteria la un moment dat.

Daca vrei sa eviti necesitatea de a placa bijuteria in mod regulat cu rodiu, poti alege un metal stralucitor alb care nu necesita un astfel de placaj cum ar fi platina, care are un pret mai ridicat dar este lucios si are o culoare alba, precum argintul. Cu toate astea, tin cont de faptul ca indiferent de metalul ales, mereu vor exista costuri de intretinere. Chiar si pe platina apar din cand in cand zgarieturi si urme de uzura, necesitand din cand in cand lustruire.

De ce ar trebui sa pui nu placaj de rodiu pe bijuteria ta?

Placajul de rodiu este folosit pentru a creste durabilitatea, luciul si reflexia de lumina a bijuteriei. Avand in vedere ca e un metal puternic, e mai rezistent la zgarieturi. Este in general folosit la metalele cum ra fi aurul alb, paladiu sau argint. Cele mai multe placaje au o grosime de 0.75 si 1.0 microni.

Dezavantajele placarii bijuteriilor cu rodiu

Placarea bijuteriilor cu rodiu pare o idee buna, insa acesta poate avea si cateva dezavantaje. Cu toate ca acesta ofera rezistenta si stralucire unei bijuterii, exsta cazuri in care acest proces pur si simplu nu este potrivit. iata care sunt principalele motive pentru care nu este bine sa plachezi o bijuterie cu rodiu.

IN primul rand, tine cont de faptul ca este un stratt foarte subtire. In timp, acesta se va dezlipi, ceea ce necesita vizita la bijutier odata la cativa ani pentru reaplicare.

Atunci cand vine vorba de inele sau lantisoare care intra in contact cu pielea, frecarea constanta depiele poate face ca placajul sa se desprinda si mai rapid. Acest lucru inseamna ca e nevoei de un strat mai gros de placaj, ceae e poate schimba semnificativ culoarae unei bijuterii.

Un strat mai gros ofera o culoare mai inchisa unei bijuterii din argit sterlin care ar putea sa nu fie pe placul tuturor clientilor.

Cu toate ca unii clienti adora acest finisaj negri, tine minte ca nu e la fel de stralucitor precum culoare originala a argintului sterlin.

Cu toate ca placajul cu rodiu a bijuteriilor functioneaza foarte bine pentru a pune in evidenta anumite pietre pretioase cum ar fi diamantele sau cubic zirconia, e nevoie de procedee speciale in cazulanumitor bijuterii. Cu toate ca initial acest plajac oferao stralucire mai puternica si previne patarea bijuteriilor, pe termn lung este mai costisitoare mentinrea acesteia.

Petele pot fi sterse pur si simplu, acasa, sau la un pret mult mai mic decat costa aplicarea unui strat de rodiu. Asadar, daca petele de pe bijuteriile din argint sunt motivul pentru care doresti un placaj din rodiu, este bine de tinut minte faptul ca:

  • Acest placaj poate inchide la culoare bijuteriile
  • Este mult mai ieftin sa stergi petele sau, in unele cazuri, e mai ieftin sa mergi la bijutier pentru indepartearea petelor de pe bijuteriile tale din argint decat sa pui nu placaj de rodiu

Cu toate astea, nu doar prevenirea petelor este singurul motiv pentru care o persoana e posibil sa doreasca un astfel de strat de protectie. Avand in vedere ca argintul si aurul sunt niste metale foarte moi, sunt foarte usor de zgariat.

Acest placaj poate preveni zgarierea bijuteriilor tale, prelungint semnificativ durata de viata a acestora, mai ales daca mergi pentru reaplicare odata la cativa ani (atunci cand placajul incepe sa se desprinda).

Biografie

  • What is Rhodium Plated Jewelry? – Jared
  • The Truth About Rhodium Plating – Teeda
  • 12 Things You Need to Know About Rhodium Plating – Jewelry Shopping Guide

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *