Bijuterii din Rășina Expodică: Cum Se Fac? Ghid Practic Pentru cei ce vor să înceapă o Afacere cu Bijuterii Hand Made

bijuterii-raspina-expodica

De multe ori, atunci când oamenilor li se pun în față bijuterii lucrate manual din rășină se întreabă din ce sunt confecționate. Chiar dacă în străinătate, rășina este un material destul de popular și accesibil la preț, în România nu prea este folosit la confecționarea bijuteriilor.

Ce este rășina epoxidică?

Rășina epoxidică este un material versatil cu ajutorul căruia se pot crea diferite efecte vizuale. Cu toate acestea, rășina nu este o piatră, o sticlă sau un cristal, dar nu este nici rășină de brad.

Rășina epoxidică se obține prin diferite procedee chimice care folosesc compuși petrolieri sau resturi de plante. Acest material este folosit în diferite instrustrii, inclusiv în cea farmaceutică. În plus se găsește în multe obiecte pe care le utilizăm zilnic precum aparate electronice sau electrocasnice.

Bineînțeles, nu orice tip de rășină epoxidică poate fi folosită la confecționarea bijuteriilor. Pentru bijuterii, se folosește o rășină rezistentă, cu un grad înalt de puritate. Bijuteriile deosebite se obțin doar prin folosirea rășinii de calitate, care de obicei provine de la producători de încredere.

bijuterii din rasina expodica facute manual

Cum se fabrică bijuteriile din rășină?

Pentru a obține bijuterii de calitate, este foarte important ca un bijutier să respecte întocmai toate instrucțiunile. Însă, atunci când vine vorba de bijuteriile din rășină, artiștii au libertatea de a-și folosi creativitatea, punându-și amprenta asupra fiecărei piese.

O bijuterie din rășină este creată în aproximativ 3-7 zile. Totul depinde de complexitatea bijuteriei și de tehnicile utilizate la crearea ei. Dacă vrei să confecționezi și tu o bijuterie din rășină, trebuie să respecți următorii pași:

Pregătește-ți spațiul de lucru

Bijuteriile din rășină trebuie create într-un spațiu uscat, în care temperatura este optimă. Atunci când în cameră există umiditate și particule de praf, sau temperatura este scăzută, calitatea rășinii este afectată. În plus, bijuteria finală nu va arăta așa cum îți dorești.

Pregătește-ți instrumentele necesare

Pentru a obține o bijuterie perfectă, trebuie să folosești instrumentele potrivite. Asigură-te că acestea sunt ușor de manevrat, pentru că nu îți dorești să se întărească materialul în timp ce tu încerci să găsești o paletă într-o cutie plină de ustensile.

Pregătește celelalte materiale necesare

Dacă vrei să combini rășina cu alte materiale, atunci trebuie să le pregătești din timp. Curăță-le și degresează-le înainte de a începe să creezi bijuteria. De asemenea, asigură-te că ai la îndemână toate materialele necesare, pentru că odată ce începi să prepari rășina, nu mai ai timp să cauți alte elemente.

Prepară rășina

Pentru a prepara corect rășina, trebuie să te miști rapid și să respecți cu strictețe toți pașii. Folosește cântarul pentru a cântări componentele și respectă timpii de lucru pentru a obține o bijuterie perfectă.

Toarnă rășina

Artiștii lucrează cu mulaje, inserții și folosesc diferite tehnici pentru a împiedica formarea bulelor atunci când toarnă rășina.

Lasă rășina să se usuce

Timpul de uscare poate varia de la câteva ore la 2 zile, în funcție de tipul și cantitate de rășină folosită. Atunci când rășina este lăsată la uscat, trebuie pusă pe o suprafață perfect dreaptă. Abia după ce rășina s-a întărit complet, poate fi scoasă din mulaj sau din suportul de lucru.

Șlefuiește bijuteriile

După ce piesele din rășină s-au uscat complet și au fost scoate din mulaje, pot fi șlefuite. Fiecare artist folosește propriile tehnici pentru a crea o piesă cât mai perfectă, cu contururi frumoase.

Finisează bijuteriile

Acum este momentul să conturezi și să creezi forma finală a bijuteriilor. De asemenea, tot acum trebuie să aplici și un strat protector pentru a crește rezistența pieselor.

Montează bijuteriile

După ce bijuteria din rășina a fost pregătită, trebuie montată. În această etapă, artistul trebuie să lucreze cu precizie, pentru că produsul final va ajunge la un iubitor de bijuterii, iar acesta trebuie să-l poarte cu mândrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *