Ambra cunoscută și sub numele de chihlimbar este o piatră semiprețioasă disponibilă într-o gamă variată de culori. Această piatră de origine organică este apreciată de femeile din toată lumea, dar și de designeri și colecționari.
De ce să porți bijuterii cu ambra?
Ambra este o piatră cu efecte terapeutice. Aceasta emite o energie pozitivă, îmbunătățește starea de spirit și întărește sistemul imunitar. În plus, protejează împotriva radiațiilor periculoase emise de aparatele electronice.
Persoanele preocupate de culturile orientale și energia cristalelor, se vor bucura de multe beneficii dacă vor purta această piatră aducătoare de noroc. Aceștia vor avea parte de protecție divină, deoarece ambra este o piatră guvernată de Soare.
Chihlimbarul este o piatră deosebită cu nuanțe minunate ce transformă orice bijuterie într-un accesoriu minunat și interesant. O astfel de bijuterie scoate în evidență unicitatea fiecărui individ.
Ambra este piatra potrivită pentru ținutele de toamnă, deoarece este în ton cu nuanțele calde ale acestui anotimp blând.
Bijuteriile cu ambra nu sunt deloc pretențioase, fiind ușor de purtat la orice ținută. Acestea amintesc de nevoia omului de a fi în permanență conectat cu mediul înconjurător. De asemenea bijuteriile cu ambra amintesc de originile străvechi și de legătura dintre om și natură.
Cum se formează chihlimbarul?
Există o concepție greșită conform căreia chihlimbarul este o sevă fosilizată. De fapt, acesta este o rășină, o substanță amorfă semisolidă. Rășina, secretată de arbori în canalele scoarței, este un mecanism de apărare împotriva insectelor. Practic, rășina funcționează ca o capcană pentru insectele ce or să se hrănească din scoarța copacului.
În plus, deoarece conține terpen (o substanță volatilă), rășina reprezintă un mijloc de comunicare între arbore și natura din jur. Această substanță transmite mesajul și protejează copacul de insectele dăunătoare. Terpenul se evaporă, iar rășina se fosilizează dacă rezistă condițiilor meteorologice. Durează milioane de ani până când rășina intră în sol și capătă aspectul de gresie pietrificată.
Opalul este o piatră extrem de rară cu proprietăți energetice și spirituale – află cum se îngrijește corect această piatră.
În regiunea Kaliningrad, lângă Marea Baltică se află cel mai mare depozit de ambra. Alte depozite de chihlimbar se mai găsesc și în alte țări precum Republica Dominicană, Letonia, Lituania și Polonia, Italia, Germania, Canada și SUA.
Majoritatea pietrelor care se vând astăzi sub numele de chihlimbar, mai ales cele care au un preț destul de accesibil, sunt pietre de Copal. Copalul este o rășină organică, incomplet fosilizată. Ambra, spre deosebire de copal cântărește mai puțin și plutește pe apa sărată. În plus, ambra nu se dizolvă în acetonă, așa cum se întâmplă cu copalul.
Depozite de Copal, cu o vechime de 1000-10000 de ani se găsesc în Africa.
Chihlimbarul în România
În 1979, În Buzău s-a înființat un muzeu al chihlimbarului, într-o casă cu etaj, construită în anii 1973-1974. Acesta a fost restaurat în perioada 1980-1983. În acest muzeu se găsesc o mulțime de mostre de chihlimbar ce provin din zăcămintele extrase din Munții Buzăului (vezi mai multe info pe wiki).
Casa în care se află muzeul are o arhitectură rurală specifică zonei respective. De asemenea, în România ne mai găsește un anumit tip de chihlimbar, care poartă denumirea de „rumanit” și are o culoare galben-verzuie. În 1902, savantul Gheorghe Munteanu-Murgoci a reușit să demonstreze că această piatră este un chihlimbar și nu tămâie așa cum se credea la vremea respectivă.
Istoria chihlimbarului
Chihlimbarul mai este cunoscut și sub denumirea de „rază solară lichidă”, deoarece are o culoare ce amintește de razele soarelui. Ambra a fost folosită ca podoabă în Epoca de Piatră și datorită proprietăților ei vindecătoare. Atunci când este purtată în jurul gâtului, poate trata febra, durerile de gât și probleme respiratorii.
În lumea antică, pudra de chihlimbar era ingerată cu apă pentru a ameliora problemele stomacale și a vindeca epilepsia. De asemenea, pudra de chihlimbar a fost folosită și în aromaterapie deoarece miroase a pin atunci când este arsă. Oamenii din antichitate au considerat că există o anumită legătură între utilizarea chihlimbarului și menținerea sănătății, motiv pentru l-au utilizat în multe practici.
Această piatră denumită și „Aurul Nordului” a fost folosită mult timp ca monedă de schimb. Deoarece se considera că ambra are puteri magice, șamanii și vrăjitorii aveau mereu asupra loc această piatră. Potrivit credinței creștine, cei care găsesc o bucată de chihlimbar sunt protejați de Dumnezeu. Cea mai mare piatră de ambra care a fost descoperită vreodată avea o greutate de 9 kilograme.
Copiii, purtau la gât amulete de chihlimbar care-i protejau de spritiele rele și de farmece. Cele mai multe triburi antice utilizau ambra în loc de tămâie în timpul diferitelor ritualuri. Chiar și astăzi, chihlimbarul este folosit de unele popoare indigene în ceremoniile sacre ale ciupercilor.
Proprietățile chihlimbarului
Această piatră portocalie transparentă, ajută la tratarea chakrei sacrale hiperactivă sau hipoactivă. Cu cât pietrele sunt mai transparente cu atât au o putere mai mare de a absorbi energiile negative ale celor care le poartă. În momentul în care piatra a reușit să absoarbă tot negativismul din jur, capătă o culoare tulbure, iar pentru a-și recăpăta culoarea transparentă trebuie să stea în lumina soarelui.
Ambra îi ajută pe cei care o poartă să scape de gândurile negative, de depresie și anxietate. Așa cum spuneam în rândurile de mai sus, doar rășina cu adevărat puternică reușește să se transforme în chihlimbar. Deci nu este de mirare că cei care poartă o piatră de chihlimbar preiau o parte din forța ei.
Această piatră ne ajută să înțelegem că totul este trecător, iar noi suntem capabili să trecem provocările vieții. În plus, ne ajută să observăm unde am greșit în trecut și să nu mai repetăm greșelile.
Ambra atrage bunăstarea și dragostea în viața celui care o poartă. Aduce cu sine pacea și vindecă rănile sufletului.
Se crede că ambra poate proteja împotriva radiațiilor nocive, de aceea este recomandat să fie amplasată lângă televizor sau alte aparate electronice.
Agata este o altă piatră cu efecte vindecătoare disponibilă în mai multe nuanțe de verde – bijuteriile cu agata aduc norocul în viața celor care le poartă.
Deoarece emite o energie luminoasă, chihlimbarul poate îmbunătăți starea de bine a purtătorului și-l poate ajuta pe acesta să-și consolideze legăturile cu ceilalți membri ai familiei.
Cine ar trebui să poarte o piatră de chihlimbar?
Chihlimbarul este piatra norocoasă a celor născuți în zodiile taur, leu, rac, fecioară, săgetător, capricorn, vărsător și pești. De asemenea, persoanele născute în luna noiembrie și cele născute în anul bivolului ar trebui să aibă asupra lor în permanență această piatră pentru a se bucura de beneficiile ei.
Bijuteriile cu ambra reprezintă cadoul perfect pentru persoanele care împlinesc vârsta de 56 de ani sau cele care sărbătoresc 10 ani de căsătorie. Chihlimbarul este considerată piatra norocului, a dragostei și a frumsueții. Aduce echilibru, dragoste și armonie în viața celui care o poartă. În plus, îl ajută pe purtătorul său să-și descopere talentul artistic, să-și dezvolte simțul umorului și să atragă banii de partea lui.