Ești gata să-i faci găuri în urechi bebelușului tău? Înainte de a cumpăra o pereche de cercei pentru micuța ta, trebuie să afli care sunt cei mai buni cercei pentru bebeluși. În calitate de părinte, trebuie să te asiguri că piercing-ul bebelușului este efectuat în condiții de siguranță, iar cerceii care i se pun în urechi sunt potriviți pentru el și nu-i provoacă niciun disconfort.
Când alegi o pereche de cercei pentru bebeluși, nu trebuie să te uiți doar la forma și culori, ci trebuie să te concentrezi și asupra caracteristicilor cerceilor respectivi și a tipului de material folosit la confecționarea lor.
Dacă ești gata să-i pui bebelușului o pereche de cercei în urechi, citește în continuare, deoarece în rândurile de mai jos vei afla la ce trebuie să te uiți atunci când alegi o pereche de cercei pentru copii.
Cerceii pentru bebeluși sunt la fel ca cerceii pentru adulți?
Cerceii pentru bebeluși sunt mult mai mici decât cerceii pentru adulți și sunt și mai ușori. Cei mai buni cercei pentru bebeluși sunt cei concepuți exclusiv pentru urechilor lor micuțe. De obicei, cerceii pentru bebeluși sunt mult mai ușori decât cerceii pentru adulți și au închizători speciale pentru o fixare mai sigură.
Dacă un bebeluș ar purta o pereche de cercei pentru adulți, acesta ar simți un disconfort major, penru că urechile sale ar fi trase în jos. De asemenea, cerceii pentru adulți pot cădea mai repede din ureche și se pot pierde. Copiii sub 3 ani trebuie supravegheați în permanență, deoarece se pot îneca cu piesele mici.
Deci, este important să te asigură că-i pui copilului în urechi doar cercei proiectați special pentru bebeluși.
La ce trebuie să fii atent atunci când alegi o pereche de cercei pentru bebeluși?
Există trei lucruri pe care trebuie să te concentrezi atunci când cumperi cercei pentru bebeluși:
- Material – cel hipoalergenic este cel mai bun
- Dimensiune – mici și ușori
- Design – de preferat cu inchidere prin înșurubare
Cercei pentru bebeluși din metale prețioase
Recomandăm părinților să le cumpere bebelușilor cercei din metale prețioase cu un conținut mai ridicat de aur, în special cercei din aur de 14K sau 18K sau cercei din argint de înaltă calitate placat cu rodiu. Deoarece urechile bebelușilor sunt sensibile, aceștia trebuie să poarte doar cercei de calitate premium.
Din păcate, tijele multor cercei ieftini pot conține niveluri ridicate de nichel și chiar plumb sau cadmiu. Aceste materiale, pot irita pielea bebelușului, provocând roșeață, inflamații și mâncărimi.
Așadar, trebuie să te asiguri că cerceii pe care îi cumperi pentru bebelușul tău nu conțin aceste substanțe. De asemenea, este important să verifici dacă magazinul din care vrei să cumperi cercei pentru bebeluși respectă standadele minime de sănătate pentru copii.
Care sunt cele mai bune materiale pentru confecționarea cerceilor?
Cerceii din metalele prețioase cu un conținut de cel puțin 14K sau argint sterling sunt cei mai siguri pentru copii.
Cele mai bune tipuri de metale pentru confecționarea cerceilor pentru bebeluși sunt cele care nu irită pielea. Acestea pot include aur, argint sterling sau oțel inoxidabil chirurgical.
Cerceii din aur trebuie să fie de înaltă calitate. Cu cât o pereche de cercei din aur au un conținut mai mare de karat, cu atât este mai puțin probabil să conțină alte componente care să provoace iritații sau reacții alergice.
Pentru bebelușii cu pielea foarte sensibilă, sunt recomandați cerceii din aur de 18k.
Argintul sterling este un alt metal prețios hipoalergenic, potrivit pentru cerceii pentru bebeluși. Argintul sterling este compus din 92.5% argint și nu irită pielea, de obicei. Cu toate acestea, argintul este predispus la pătare și necesită îngrijire specială pentru a-și păstra aspectul frumos.
Dacă vrei să-i cumperi bebelușului tău o pereche de cercei din argint, alege o pereche din argint sterling acoperit cu un strat de rodiu pentru a preveni pătarea.
Oțelul inoxidabil este un alt material durabil și igienic folosit adesea la confecționarea cerceilor. Dacă ai un buget mai mic, ai putea să alegi pentru bebelușul tău o pereche de cercei din oțel inoxidabil.
Totuși, trebuie să te asiguri că cerceii din oțel inoxidabil nu conțin și o mare cantitate de nichel.
Titanul este un alt metal folosit adesea la confecționarea cerceilor. Acest metal hipaoergenic nu conține nichel, fiind o alegere bună pentru cei cu pielea ultra-sensibilă. Titanul este mult mai ieftin decât mtealele prețioase, deci dacă ai un buget mai mic poți căuta o pereche de cercei din titan pentru bebelușul tău.
Dimensiunea și designul cerceilor – cât de mici trebuie să fie cerceii pentru bebeluși?
Când cumperi o pereche de cercei pentru copii, trebuie să verifici dacă aceștia sunt ușori. Cerceii pentru bebeluși sunt mult mai mici decât cei pentru adulți. De obicei, dimensiunile lor sunt cuprinse între 3-4 mm. De asemenea, trebuie să verifici și tija cerceilor, aceasta trebuie să fie mai scurtă decât a cerceilor concepuți pentru adulți.
Există mai multe tipuri de cercei potriviți pentru copii:
- Cercei cu șurub – Aceștia sunt cei mai siguri cercei pentru bebeluși, desigur, dacă sunt bine închiși. Partea din față a a cercelului stă exact pe lobul urechii. În partea din spate, pe tija cercelului este înșurubat un căpăcel cu sistem de protecție.Cerceii cu șurub sunt unii dintre cei mai siguri cercei pentru copii, deoarece sunt dificil de îndepărtat. Așadar te poți asigura că bebelușul tău nu va pierde cerceii. Totuși, ar fi bine să verifici în mod regulat dacă aceștia sunt prinși bine.
- Prindere cu arc – De obicei, acest sistem de prindere este folosit la cerceii rotunzi. Dacă alegi o pereche de cercei rotunzi, cu arc, verifică în mod regulat dacă aceștia sunt fixați bine.
Acum că știi ce să cauți este timpul să mergi la cumpărături și să alegi cerceii potriviți pentru bebelușul tău. Uită-te la diferite modele de cercei și alege-i pe cei care se potrivesc cel mai bine copilului.
Primii Cercei pentru un nou-născut
În diverse culturi, la fetițe se pun cercei sau alte accesorii încă din primele zile de naștere. Acest obicei este cel mai des întâlnit în țările asiatice și în Africa. În românia, tradiția face ca mama și nașa să caute cercei încă dinainte de a se naște cea mică, acestea fiind primele bijuterii pe care le va purta micuța și care spun un fel de „bine ai venit”. Cu toate acestea, regulile nu sunt chiar atât de stricte ca în alte țări și se poate aștepta mai mult până să se pună cerceii. În continuare, îți vom spune tot ce vrei să știi despre primii cercei pentru un nou-născut.
Simbolul cerceilor – Care este rolul acestora la un bebeluș?
Obiceiul de a purta astfel de accesorii este foarte vechi, doar că, în vremurile antice, aceștia erau purtați de bărbați. Chiar și în Evul Mediu există documente care vorbește despre bărbați purtând cercei, aceștia fiind un semn de bogăție și un rang înalt, deoarece nu oricine își permitea bijuterii din metal prețios.
Purtarea unei perechi frumoase de cercei de către femei a avut loc abia în secolul al XVII-lea, când femeile din nobilime și din înalta societate în general au început să îi poarte. Abia atunci au devenit aceștia simbolul feminității, al eleganței și al fineței.
Cum se pun cerceii? Doare?
Purtarea cerceilor de către femei presupune un „compromis”, mai exact găurirea urechii. Acest procedeu provoacă o mică durere, dar dacă este făcut de un profesionist, într-un mediu igienic, aproape locul respectiv se va vindeca rapid și disconfortul va dispărea repede. Acest lucru este cu atât mai important pentru un nou-născut, deoarece organismul său încă se maturizează și trebuie avut grijă ca toată procedura să fie făcut într-un mediu cât mai igienic și cât mai puțin invazivă.
Acestea fiind spuse, există și cercei cu clips, care nu fac gaură în ureche, ci sunt puși pe deasupra, însă aceste modele nu sunt cele tradiționale, așadar nu sunt la fel de populare.
Când se pun primii cercei la un nou-născut?
Puteți pune primi cercei la un nou-născut încă din primele zile de naștere, când sunteți la maternitate. De fapt, dacă doriți să îi puneți când copilul este mic, chiar se recomandă să o faceți la spital deoarece acela este cel mai potrivit mediu, cel mai igienizat și controlat. Personalul spitalului va face o gaură în ureche folosind un ac medicinal, după care îi va pune perechea de cercei dorită noului născut.
Cu toate acestea, există și o alternativă care este la fel de sigură și eficientă: cu un pistol, într-un cabinet specializat. Această procedură este mai puțin dureroasă și scade șansele de a apărea o eventuală infecție deoarece copilul nu va simți nevoia să ducă mâna la ureche în continuu, disconfortul fiind mult mai scăzut.
Dacă vreți să puneți primii cercei la un nou născut cu un pistol, după ieșirea din maternitate, se recomandă să așteptați cel puțin până bebelușul împlinește 3 luni, după ce i-a fost administrată prima doză de vaccin antitetanos. Mai mult de atât, în primele 3 luni, organismul noului născut este mult mai predispus la infecții deoarece organismul său încă se dezvoltă iar capacitățile de a lupta cu virușii și bacteriile sunt extrem de scăzute.
În România se recomandă ca în cazul în care cerceii nu au fost puși în maternitate, să se aștepte până ce bebelușul împlinește 6 luni, caz în care apariția infecțiilor este mult mai scăzută și chiar de ar apărea, ar fi mult mai bine tolerată de organismul deja dezvoltat al bebelușului.
Unde punem primii cercei la un nou-născut?
După cum spuneam, prima și cea mai sigură opțiune la un copil atât de mic este în maternitate. Totuși, dacă doriți să optați pentru altă procedură, puteți merge la medicul de familie, un medic specialist pediatru sau un centru medical unde puteți pune primii cercei la noul-născut într-un mediu steril și sigur.
Unii părinți se decid să îi pună cerceii acasă. Această procedură este una din cele mai riscante, deoarece părinții nu pot avea suficientă grijă la măsurile speciale de igienă cum au profesioniștii și nu au toate instrumentele specializate pentru dezinfectare. Mai mult de atât, nici tehnica nu poate fi la fel de lipsită de disconfort sau durere, motiv pentru care se recomandă găurirea urechilor de către o persoană atestată.
Cum diferă primii cercei al unui nou-născut față de cerceii copiilor mai mari?
La copiii mai mari, alegerea cerceilor potriviți este mai ușoară deoarece aceștia sunt mai permisivi. La un nou-născut, trebuie respectate anumite reguli cu ar fi:
- Cerceii trebuie să fie făcuți neapărat din aur de 14 sau 18 kt, din platină sau cu aliaj medical. Acestea sunt cele mai sigure materiale ce scad semnificativ riscul de infecție ce permit rapid regenerarea țesutului.
- Este de asemenea important ca sistemul de închidere să fie foarte bine gândit, pentru a nu putea fi deschiși de bebeluș dar și pentru a nu-i provoca disconfort micuțului. Se știe că bebelușii tind să ducă orice la gură iar ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca fetița să deschidă singură cerceii. Din acest motiv, pentru un nou-născut se recomandă folosirea unei perechi de cercei prevăzuți cu tortiță clasică sau cu închidere în față.
- Totodată, primii cercei pentru un nou-născut vor fi mult mai mici decât cei realizați pentru un copil mare sau adult.
Ce trebuie să facem după ce punem cerceii la bebeluși?
După ce ați pus cerceii bebelușului, acesta trebuie să îi poarte pentru cel puțin 4-6 săptămâni fără să fie scoși, pentru a lăsa rana să se vindece complet. În această perioadă se recomandă dezinfectarea zilnică a cerceilor, folosind o soluție specială recomandată de personalul care a făcut această procedură. Dezinfectarea se poate face cu vată sau comprese sterile. Pe lângă cercei, și urechiușile micuțului trebuie dezinfectate pentru a scădea cât mai mult riscul de infecție.
Indiferent că decideți să puneți primii cercei pentru nou-născut la spital sau într-un centru specializat, este important să îngrijiți corespunzător urechiușile cel puțin câteva săptămâni după, pentru a preveni infecțiile. Pentru a evita orice risc, unii părinți preferă să aștepte până ce copilul crește mai mare, însă oricare ar fi alegerea, atât timp cât se respectă măsurile indicate de personal sau de medici, riscurile sunt minime și purtarea primilor cercei este extrem de sigură chiar și în primele luni ale micuțului.